Friday, August 30, 2013

mana nak dapat kuma murah?

assalamaulaikum..

ade tak orang buat entry.. tajuknye soalan? macam saye buat ni.. bukan ape.. saye tengah cari kurme murah.. bukan la berkire sangat bab duit.. tapi kadangladang berkire jugak.. siape taknak barang murah kan? kalau kite nak beli barang pon kite cari yang murahkan..

saye teringin nak amalkan makanan sunnah.. bukan susah nak cari kurmakan.. tapikan.. saye sekarang ni demand sikit.. nak kurme ajwa.. haha.. demand tak? teringin kot.. bukan sebab ape.. kalau beli mesti dalam kuantiti yang sikit tapi duit kene keluar banyak.. kurme ajwa kan kurme nabi.. lagipon ade setengah kurme manis sesangat.. saye tak minat jenis tu..

dekat office saye ade jualan hari jumaat.. ade la orang jual kcangkacang, kurma.. tadi saye turun bawah.. beli kismis kuning, kismis hitam, kurma mariami dan kurma ajwa.. total da RM37.. bukan banyak pon.. sikit je saye beli.. kurma ajwa saye dapat 13biji dengan RM12.. bagi saye mahal lakan kurma sebiji dekat seringgit..

kurma ajwa ni sekilo RM120 dekat jualan office saye.. saye tak survey lagi dekat warta or manemane.. dekat internet ade saye search RM100 sekilo paling murah.. dekat shah alam ade satu kedai borong barang arab ni kan.. teringin nak pergi.. nak tengok harge die berape.. dapat beli sekilo pon jadi la.. boleh buat makan harihari.. selangselang dengan kurma lain.. name company dekat shah alam tu mahnaz food.. siape pernah pergi? url die http://www.mercufood.com..

ade mase saye nak ajak DH pergi terjah.. boleh usha kacang pistachio.. habbatus sauda yang biji.. minyak habbatus sauda.. extra virgin olive oil.. terase tak sabar pulak.. kalau korang pernah pergi atau tau manemane kedai yang ade jual barang arab ni murahmurah share la.. nanti kalau saye berjaye pergi ke mahnaz food ni saye share dekat korang ye..

ni la kurma dan kismis yang saye beli tu.. total rm37.. (kismis ade saye da ambil sikit)

Thursday, August 29, 2013

kami ke perlis - part 2

assalamualaikum..

taktau nak mule cemane.. takde idea tapi nak up jugak entry.. nak cerite pasal perlis part 2.. part 1 kat sini ye.. lepas kami pusingpusing cari hotel.. dekat sejam la jugak.. penat kot.. sampai da boleh hafal la sikitsikit jalan pekan kangar tu.. akhirnye kami jumpe hotel yang berkenan di hati.. murah pon murah.. bagi keluarge kecil kami la..

kami tinggal dekat federal hotel.. astro ade.. cume TV tak berape besar la.. bukan nak tengok TV pon kankan.. heater ade.. phone ade.. cume coffee and tea making facilities takde tapi ade termos dan cawan.. mini bar pon ade.. meje solek katil semue tu standard la kan.. hihi.. kire berbaloi la dengan harge yang kami bayar..

kaunter reception..
nak naik lift kene naik tangge sikit..
ni bilik kami.. katil saye da rapatkan ke dinding awalawal.. 
TV yang tak berape besar.. mini bar.. bilik air..  
bilik pade keadaan asal.. kami da sepahkan.. hihi.. 
koridor hotel..

bilik memang luas.. boleh muat lagi satu katil double.. alhamdulillah syok tidur sini.. tak sedar ape sebab penat kot.. jalan kaki je da boleh sampai kedai mamak.. pepagi bangun tidur mandi pekene roti canai teh tarik.. sedap.. :) cume satu jela.. kalau nak iron.. kene turun lobby.. iron tak boleh bawak naik bilik walaupon soket banyak kat dalam bilik tu.. moden la jugak hotel ni sebab suis lampu pon tepi katil je.. alaala hotel mahal.. total kami bayar tidur semalam di sini? RM80 je.. berbaloi tak?

notakaki        > next entry saye cerite aktiviti kami di perlis ye.. entry langkawi pon ade lagi satu due tak habis lagi.. hahaha.. 





Wednesday, August 28, 2013

Tuesday, August 27, 2013

kami ke perlis.. - part 1

assalamualaikum..

hari ini entry berisi ye.. ingat entry ni saye ade cakap raye ketige kami pergi bercuti? sebenarnye takde la bercuti sangat.. misi utame kami sebenarnye nak lengkapkan misi.. haha.. misi kami nak jejakkan kaki bersame (suami isteri)  ke semue negeri dekat malaysia ni.. negeri last negeri perlis.. memang kami tak pernah pergi bersame lagi.. mase bujang dulu pernah la pergi.. tapi tak kenal lagi kan.. jadi pergi asingasing tujuan pon asingasing..

kami bertolak pukul 12 tengah hari rasenye.. bertolak dari rumah PIL saye.. mulemule kami singgah ke bertam dulu.. untuk ambil periuk vision saye.. hihi.. tempah dari kawan yang kampung die dekat langkawi.. bile da sampai bertam baru kami decide nak ke perlis ke tak.. yela.. penat beraye tak habis lagi.. nak drive jauh la jugak.. dengan jammed lagi.. akhirnye kami pon buat keputusan untuk ke perlis..

bertolak dari bertam dekat pukul empat la jugak.. sampai perlis dekat pukul 7.. memang kami redah je ke perlis.. nak duduk mane.. hotel mane semue kami tak tau lagi.. sampai je arau.. cari tempat sembayang.. da settle.. fikir nak ke kangar ke stay arau.. nak call kawan DH yang duduk kangar missing in action pulak.. call handphone tutup.. lepas da fikirfikir kami decide tidur dekat kangar.. naik la atas lagi sampai ke kangar..

sampai kangar cari hotel.. macam biase la saye.. nak hotel murah je.. mane nak cari hotel murah reraye ni? bilik murah sure habis.. round punye round.. alhamdulillah.. lepas tige empat hotel kami dapat la hotel yang murah dan selese.. nanti saye review.. takkan la saye nak duduk hotel yang harge hampir RM200.. kami check in pon pukul tujuh lebih.. esok nak keluar awal.. sebab..

saye nak pergi wang kelian.. hahaha.. misi utame kot.. saye duduk aim periuk cap buaye yang enam ke tujuh beradik tu.. da. kalau nak ke wang kelian confirm la kene keluar awal.. seawal yang boleh untuk elak panaskan.. jadi memang bilik untuk tidur jela.. malam pulak saye decide nak ke jeti.. makan seafood dan cuci mate.. alhamdulillah.. semue seperti yang dirancang walaupon hampir terbabas.. alhamdulillah.. lengkap sudah misi kami.. lepas ni nak jelajah pulau pulak.. kalau di izinkan Allah.. cerite lagi? nanti sambung.. bye!~

Monday, August 26, 2013

memang betul kami ke laut..

assalamulaikum..

sabtu lepas memang betul kami ke laut.. alhamdulillah.. penat.. memang dirancang.. tapi belum jadikan.. tu yang malas nak cerite.. sebenarnye keluarge kecil kami ikut abah dan ummi ke gathering sekolah rendah ummi.. hahaha.. gathering mak bapak anak pon ikut? bukan takat anak.. cucu pon angkut.. sile jangan gelak..

takde yang menarik pon.. saye lagi banyak baringbaring dekat bilik dari bersosial.. yela.. da name pon kawankawan ummi.. tengok umur la kite nak join.. bukan tak boleh.. tapi malu la.. haha.. sekejapsekejap saye keluar la bersembang.. lain duduk dalm bilik tak pon berendam dalam kolam kanakkanak bersame ufairah ok..

ufairah sangat excited tengok air kolam.. ade pulak ikan pancutkan air.. memang teruje nak mandi la awek solehah saye tu.. petang sabtu saye bagi ufairah mandi due kali.. pagi ahad sekali sebelum balik.. alhamdulillah.. walaupon air kolam takat hidung ufairah.. ufairah boleh jalan dalam tige tapak dalam kolam tu.. 

bile saye pegang tangan ufairah.. saye nampak ufairah kayuh kaki die.. nak kene mule cari kelas renang untuk kanakkanak ni.. setahun setengah kanakkanak ke? dan ufairah da boleh imbang badan die dalam air.. yang paling susah nak ajar awek ni terapung.. tak lepas lagi.. takpe.. slowslow.. mandi laut pulak sekejap sangat.. tak sampai setengah jam pon kami di laut.. sebab ade anak saudare saye jugak.. jadi susah nak kawal dan saye rase kolam kanakkanak lebih selamat..

ke mane kami? ala.. pengkalan balak melake je pon.. duduk pulak dekat d'nelayan.. nanti ye.. ade gambar saye review tempat.. kalau setakat nak rehatrehat boleh kot bagi saye la..

notantahapeape      > sebenarnye.. saye taktau pon ape yang saye update.. hahaha.. kantoi..

Friday, August 23, 2013

kisah selipar..

assalamualaikum..

salam jumaat.. semalam saye tak up entry sebab mood masih jauh ke laut.. hari ni pon actually. tapi takpe.. saye try even pendek.. kalau panjang pon korang bosan nak bace kan.. rabu lepas saye nak bawa ufairah ke taman.. tapi sayang hujan.. decide ke tesco.. bagi main mainan syiling seringgit tu.. jadi la.. tu pon die happy..

bile lalu kedai kasut terase teringin nak belikan ufairah selipar.. tengok comel je seorang lagi kawan ufairah pakai selipar.. ufairah takde selipar lagi.. selame ni kami belikan kasut tutup penuh.. sport shoes atau sandal.. jadi saye pon belikan la selipar.. beli size besar.. hahaha.. besar sikit je.. beli ngamngam takut sakit pulak kakinye..

da beli tu saye terus bukak sandal ufairah gantikan dengan selipar.. memule elok je ufairah jalan.. lepas tu tercabut sebelah.. saye pon berenti la kejap pakaikan la selipar tu balik.. lepas tu jalan balik macam biase.. tercabut lagi sebelah.. saye pon pakaikan balik.. jalan lagi tercabut lagi.. saye biarkan dulu.. tak lame lepas tu terbukak lagi satu.. kali akhir tercabut tu ufairah saje je buat..

ufairah ni bile tercabut sebelah die buat tak tau.. tercabut lagi satu pon buat tak tau.. da jalan dekat sepuluh tapak terus toleh belakang tunjuk tempat seliper tercabut.. saje la tu kan.. mase tu DH da kutip selipar ufairah.. terus saye cakap.. mane selipar? takde pon.. terus blur ufairah.. hahaha.. nakal ibu abah ufairah.. blur anak sekejap.. 

saye cakap dekat DH.. dukung la.. cepat sikit.. terus DH dukung.. memang nak cepat pon sebab nak kejar waktu berbuke.. DH puase enam.. elok diam je die kene dukung.. selipar da takde kan.. anakanak.. sangat comel gelagat kamu.. ibu abah sayang sangat dekat kamu.. moge menjadi anak yang solehah.. yang cintakan Allah dan rindukan RasulAllah.. amin..


sory terpanjang!~ hihi..

Wednesday, August 21, 2013

wordless wednesday - #34

assalamualaikum..

aktiviti di pagi raye..

gigih mengutip batu 
bergerak ke atas.. 
"untuk ibu" 
batu bertukar tangan.. 
saye lah pengutip batu paling comel di dunie..

DH dengan FIL pergi sembahyang raye.. ufairah sibuk nak main kat luar.. saye teman.. bile dapat keluar kerjenye kutip batu.. bile kite mintak batu.. gigih jalan jauhjauh bagi kat kite.. ulang banyak kali pon sanggup.. tak sempat raye da berpeluhpeluh.. anakanak.. ekh.. wordless ke ni?? hahaha..

Tuesday, August 20, 2013

bile jumpe lampu lip lap lip lap..

assalamualaikum..

rasenye ni entry pendek kot sebab mood nak mengupdate masih ke laut.. tunggu weekend ni saye pergi laut.. kutip.. inshaAllah.. rasenye betul ke tak saye ke laut? tunggu ye.. hihi.. sebenarnye semalam saye BW ke blog kawankawan.. sekali dekat blog kak zura cerite tentang lampu lip lap lip lap ni.. 

hati, minda terus melayang teringat dekat ufairah.. bukan sebab rumah kami pon pasang lampu lip lap lip lap.. takde maknenye.. saye teringin jugak.. tapi takde mase.. ade jugak usha dekat giant nak beli.. DH pulak buat tak tau je.. hahaha.. bukan sebab taknak layan saye.. tapi sebab mase tu ufairah nangisnangis ngamuk.. jadi terkubur la niat saye nak berlip lap lip lap raye..

saye suke nak pasang sebab saye tau ufairah mesti excited.. hati die mesti girang gembire.. saye tau la sebab saye ibu die.. hahaha.. kan mase nak raye hari tu banyak rumah pasang lampu lip lap lip lap ni.. macam rumah k.zura.. bile ufairah nampak je lampu ni.. terus ufairah tunjuk.. muke excited sangat cakap cantiknyeee..  kalau nak g rumah BS pon ade satu rumah pasang lampu lip lap lip lap ni.. tiap kali lalu.. dari jauh da bising tunjuk..  cantiknyeee...

lagi satu kan.. bile ufairah menagis ke.. kalau dalam kerete la.. cepatcepat saye doa dalam hati.. bagi la jumpe rumah or kedai yang pasang lampu lip lap lip lap ni.. mesti ufairah akan berenti nangis dan sebut..  cantiknyeeee..  kan betul saye cakap yang ufairah akan happy bile nampak lampu lip lap lip lap tu.. cume saye tak berkesempatan nak gantung depan rumah..

notatangan        > gambar muke excited ufairah takde.. susah nak tangkap sebab bile excited ufairah akan lompatlompat.. cute!~ oppsss terpuji anak sendiri..

Monday, August 19, 2013

raya pertama kami..

assalamualaikum..

tengok ramai da update cerite rayekan.. saye teringin tapi sebab takde gambar kami bertige.. gambar ufairah sorang ade.. gambar keluarge ade dekat adik.. jadi macam kurang sikit la.. tapi sebab taknak ketinggalan.. saye update jugak la cerite raye kami.. tahun ni giliran kampung DH.. jadi saye pasrah je la balik sane.. memang kebetulan turn abah saye balik kampung arwah mama saye.. jadi tak jauh mane pon.. kampung DH dengan kampung arwah mama ade la dalam 30minit perjalanan.. hihi.. 

kami bertolak dari kajang hari isnin.. memule rancang nak balik lepas berbuke.. bile DH da rehat.. tidur.. saye biarkan je.. akhirnye kami bertolak pukul 11malam.. tawakal banyakbanyak.. alhamdulillah akhirnye kami sampai pukul 345pagi.. berhenti sekali dekat restoran jejantas sungai buloh..

esok paginye saye cume sahur roti dengan air teh.. cube suap nasi dalam mulut.. due suap rase nak termuntah.. tak lalu nak makan kot sebab penatkan.. lepas sahur sembahyang subuh.. tidur sampai puas.. hahaha.. menantu hantu.. bukan la.. penat kot malam tu sampai pukul 345pagikan.. saye da cakap dekat DH yang saye taknak balik rumah atuk saye (kampung arwah mama) selain dari pagi raye.. saye tak larat penat dan saye nak DH spend banyak time dengan family die.. da tige tahun lebih kahwin.. tu la first time DH bersahur dn berbuke bersame family die.. 

lagi pon dekat rumah atuk saye banyak kerje.. saye cucu sulong.. mesti memacam kene buat.. kat rumah atuk mesti bakar lemamg, anyam ketupat, tukat langsir.. due sliding door tau.. malas nak pasang hook.. potong sayur nak masak lodeh.. masukkan kuih dalam balang.. haishh.. banyak.. lagi pon rumah da full house.. takde bilik kosong.. saye dekat rumah pakai tudung.. jadi tak boleh la tidur merate merempat.. nak tidur pakai tudung tu boleh.. kalau ufairah nak nenen cemane? tu pon kene fikir jugakkan..

nak elak tu semue saye rele berkampung di rumah mertue.. rumah mertue ade jugak kerje tapi tak sesibuk rumah atuk saye.. cume buat ketupat palas, rendang kerang dan mee kari.. simple sangat kan.. jadi takde la saye penat nak buat memacam.. langsir pon pakai dawai.. rumah kampungkan.. syok.. first time dapat raye suasane kampung.. dan sehari sebelum raye.. abah saye ade singgah rumah mertue saye.. tak lame pon.. cume jenguk anak cucu die..

pagi raye kami beraye di rumah DH.. dalam pukul 11 lebih kami gerak ke kampung atuk saye.. saye tinggal makan jela kat sane.. first sekali salam sesame keluarge.. belah mertue takde siape pon.. cume mertue, keluarge kecil kami dan adik DH yang masih sekolah.. makanmakan kemas barang balik rumah atuk.. yeay!~

sampai rumah atuk.. fuh.. siap sedie la.. adik beradik arwah mama ade empat orang.. semue dah kahwin dan ade anak.. family saye lagi.. kan abah saye da ade empat cucu.. cousin dekat due puluh orang.. memang meriah bangat la.. raye memang semue nak meriah kan.. saye pon nak jugak rase kemeriahan tu.. tapi sebab kesihatan tak berape nak mengizinkan.. jadi saye tak dapat la tengok kemeriahan sebelum raye di rumah atuk.. ape pon kami bersyukur dengan sambutan raye kali ni jike di bandingkan dengan negare yang bergolak..

raye pertame saye tak ke mane pon.. cume rumah jiran belakang rumah DH dan rumah jiran sebelah rumah atuk.. malam raye pertame tu kami tidur di rumah atuk.. malam kedue balik ke rumah mertue balik sebab nak beraye ke rumah saudara DH.. satu rumah je pon.. haha.. raye ketige kami pergi bercuti.. haha.. kat mane? nanti ye!~

terimelah satu gambar raye.. bile sebut senyum dekat ufairah.. macamtu la jadi rupenye..

gambar di belakang rumah DH..



Friday, August 16, 2013

kembali ke pangkal jalan..

assalamualaikum..

selamat pagi.. rindu dekat blog.. bersalji da.. kasi fuhfuh sikit.. bersihkan.. alhamdulillah.. setelah seminggu lebih terpesong ke kampung.. semalam selamat lah keluarge kecil kami kembali ke kajang.. rase tak puas cuti.. even mase duduk kampung saye rindu kajang.. rindu abah saye.. rase macam nak cuti lagi.. nak baringbaring lepaklepak golekgolek sampai puas.. hahaha.. hyperbola kan perumpamaan die..

alhamdulillah.. hari ni saye selamat masuk office.. jumpe jalan tak sesat pon nak ke office.. hahaha.. ufairah pon behave je mase dekat rumah nenek.. dari kampung lagi DH selalu pesan.. ufairah nanti balik kene pergi jumpe nenek.. alhamdulillah ufairah tak menangis.. muke pasrah kene tinggal dengan ibu abah.. moge bahagie.. gembire tenang di rumah nenek anak..

cukup la entry pendek pemanas blog.. ok la kan dari tak update apeape.. perut lapar.. cafe jabatan lain tutup semue tertumpu dekat cafe office ni.. turun tengok ramai sangat orang.. panjang sangat beratur.. naik dulu la.. nanti turun balik.. makanan tak habis kot.. inshaAllah..

Tuesday, August 6, 2013

Saturday, August 3, 2013

langkawi - taman agro teknologi (part 12)

assalamualaikum..

habis round kota mahsuri tu terus kami gerak ke destinasi seterusnye.. sekejap je kami di kota mahsuri tu.. kan banyak rumah tutup kami tak dapat masuk.. destinasi seterusnye memang best.. bagi kami la.. kalau datang langkawi lagi.. saye nak pergi sane.. tetambah musim buah.. memang seronok..

destinasi seterusnye taman agro teknologi.. bahase lain MARDI langkawi.. tak sangke.. dekat langkawi.. MARDI pon jadi tempat pelancongan.. kalau korang datang langkawi.. datang la sini.. seronok.. tengok pokok.. makan buah yang paling best.. tour guide kami pon best.. tiket takde la mahal sangat.. RM5 untuk pemegang mykad.. dan RM15 untuk foreigner.. 

sampai je sane kami kene tunggu trem.. takde orang kot.. saye DH dengan ufairah je.. risau kami tunggu lame.. mane taknye.. mase tu da dekat pukul due kot.. dengan tiket flight pukul tujuh.. memang risau la.. dalam lime minit tunggu sampai la due foreigner arab.. tunggu lagi lime ke sepuluh minit sampai la trem.. kami pon naik.. naiknaik je da dapat sesuatu.. seronok.. tak sangke..
mase ni tengah tunggu trem.. tengok muke ufairah.. kepenatan kan..
kami dapat ni.. kreatif sangat kan..
lepas tanye name.. berkenalan bagai.. trem pon jalan.. mulemule berenti dekat pokok nangke.. siap tangkap gambar lagi.. tangkap gambar dengan mr. jack.. lalu ladang belimbing.. memacam ladang lagi la.. siap tour guide tu berenti ambil gambar bagai.. kan ade foreigner, mesti ade pokok yang derang tak pernah tengok.. cantik tersusun bersih je ladang tu tau.. da puas jalan.. trem pon berenti dekat satu tempat.. ade tandas dan ade banyak buah.. seronok sangat..

kami dan mr. jack.. selekeh saye sebab penat tak cukup tidur.. 
barisan buah yang ade.. 
zoom sikit.. 
pinggan pertame saye.. syok sangat tau..

duduk dalam 20 ke 30minit makan buah.. sambil tu saye sembang la dengan tour guide.. mase ni bukan musim buah.. yang ade belimbing, pamelo, nenas, tembikai kuning dan merah, nangke dan buah nage.. bayangkan kalau musim buah.. rambutan, durian, manggis, langsat.. mesti ade tambahan buah lagi kan.. kan best kalau saye pergi mase musim buah.. tour guide tu siap berenti dekat pokok kelape.. nak tunjuk dekat orang arab..

yang baju biru tu la tour guide kami.. tengok die melayan.. siap berenti dekat pokok semalu suruh pak arab ni pegang.. semangat..

lepas tu kami ke ladang nenas.. pak arab dengan mak arab tetap terkejut.. hahaha.. yela.. baru derang tau pokok nenas macam tu.. memang excited la derang.. siap turun tangkap gambar.. mase ni memang kami berenam je termasuk tour guide.. jadi memang tumpuan lebih la.. kami pulak biar je tour guide tu layan arab tu lebih.. yela.. dekat negare derang takde pokokpokok ni semue kan.. 

mase ni ufairah da mengantuk sangat.. saye pon susukan ufairah.. nampak tak atas trem tu? DH turun tengok pokok nenas.. da tour guide tu semangat ajak.. ufairah menenen sampai tertidur.. mane taknye.. dengan jalan seharian.. kene bangun awal pagi.. memang tak sempat rehat ufairah.. kami sampai ke ladang anggur.. ala.. buah kegemaran ufairah dan ufairah tidur.. saye kejutkan jugak.. hahaha.. kejam tak ibu? bukan.. pengalaman susah nak dapat..

tour guide tu kate.. buah anggur ni tak berape masak.. jadi die tak letak la dekat pondok makan buah tu.. tapi.. die bagi kami petik sendiri dan terus makan!!! memang heaven.. best.. ade yang manis ade yang masam.. tapi puas hati sangat.. ufairah bangunbangun tengok anggur berjuntai atas kepale terus excited.. hahaha..  
kami bertige di ladang anggur.. 
ufairah bersusah payah memetik anggur.. untung kamu nak.. baru setahun lebih da dapat petik anggur sendiri..

lepas ladang anggur.. habis la penegembaraan kami.. dekat due jam kot kami kat sane.. saye tak set mase la.. mase jalanjalan dalam ladang tu nampak buah rambutan tengah hijau.. durian bergayutgayut.. oh.. kalau la kami datang lewat sikit mesti dapat merase.. inshaAllah kami akan repeat langkawi lagi.. 

notakegembiraan          > sebenarnye.. kami da beli pon tiket flight ke langkawi untuk next april.. hahaha.. langkawi tunggu kami.. inshaAllah kami akan sampai sane lagi..



Friday, August 2, 2013

langkawi - kota mahsuri mahsuri (part 11)

assalamualaikum..

kite sambung entry langkawi.. marathon la kalau boleh.. lepas singgah beli gamat.. tangkap gambar dekat tempat minyak gamat nusantara tu terus shoot ke makam mahsuri.. mase tu saye alaala nak pergi ke tak.. sebabnye kami plan nak lunch dekat nelayan.. sedap makanan kat situ.. lepas bincang punye bincang kami decide taknak  pergi makan.. kite pergi makam mahsuri je..

akhirnye kami sampai ke makam mahsuri.. sekarang tak panggil makam mahsuri da tau.. orang panggil kota mahsuri.. tak seronok sangat bagi saye.. tapi bersebab tau.. sebabnye.. kota mahsuri under renovation.. ade due tige rumah tutup.. tak dapat la kami masuk.. rasenye satu rumah je kami naik.. lain tutup.. setakat tengok makam mahsuri.. pergi perigi mahsuri then masuk muzium kecik dalam tu.. tapi ok la.. saye tak kecewe pon ke situ.. memang saye nak pergi pon sebab sebelum ni saye tak sempat pergi.. ala.. mase kami pergi berdue sebelum ade ufairah..

DH dengan ufairah.. bergambar kenangan.. 
 replika patung dalam tu.. macam muzium zaman dedulu kan..
ni la makam mahsuri.. saye bace.. makam mahsuri ni da diubah beberape kali.. sebabnye.. saye tak ingat.. 
ni la satusatunye rumah yang kami naik.. abaikan kegemukan saye.. 
seronok.. cantik tengok rumah ni ka.. tengok macam takde dinding.. rumah zaman dulu memang penuh dengan tingkap dan lubang anginkan.. 
rumah ni tak boleh naik sebabnye derang tengah cat.. ape.. syelek.. tangkap gambar dekat depan pintu je.. 
rumah besar ni pon tutup.. sayangkan tak dapat masuk.. 
ni la telage mahsuri.. sempat la saye basuh muke ufairah dengan telage ni.. bagi sejuk sikit die.. 
tengok.. ni la antare kerje renovation yang derang tengah buat.. 
kami di depan muzium mahsuri.. dalam ni ade macam video cerite tentang mahsuri.. siap ade keris yang tikam mahsuri lagi.. keris betul tau..
lepas da habis round muzium.. kami bergambar dekat luar kota mahsuri..

over all saye puas hati la jugak.. cume terkilan ade banyak rumah yang tutup.. takde la persembahan bagai.. pasrah jela.. kalau da siap renovation tu kan.. mesti cantik kota mahsuri ni.. rasenye teringin nak pergi lagi.. duludulu mase kecikkecik saye pergi ade buaian budakbudak boleh naik.. yang saye pergi ni takde pon.. mungkin ade dalam rumah yang tutup tu kan.. harge tiket nak masuk ke sini takde la mahal sangat.. berbaloi la jugak.. RM7 untuk dewasa.. kanakkanak memang tak tau sebab ufairah free..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...