Wednesday, July 31, 2013

wordless wednesday - #33

assalamualaikum..



gambar saje hari ni.. masih lemau tak larat.. tak tahan.. tak sanggup.. tapi terpaksa harungi.. moge diri ini tabah dan redha.. amin..

Tuesday, July 30, 2013

pesaing baru ufairah..

assalamualaikum..

ufairah da ade pesaing baru sekarang.. semenjak sepupu ufairah masturah balik rawang.. hati ufairah senang.. nak tidur malam pon senang.. baru kelmarin kami jumpe pesaing baru ufairah.. saye lupe nak snap gambar pesaing baru ufairah.. pesaing baru ufairah memang unik.. tak terjangkau dek akal kalau fikir.. 

pesaing baru ufairah adelah due ekor anak kasih.. hihi.. ya Allah.. punye la ufairah jeles dengan anak si kasih.. kesian due ekor anak kucing tu.. semalam saye tengah buat kerje rumah.. anak kucing main dekat dengan iron board.. bawah iron board ade mainan ufairah.. kerete besar yang boleh naik tu.. (tapi bukan yang bateri punye..) punye la ufairah bengang.. ufairah ingat kucing tu main kerete die kot.. berlari die pergi tarik (rentap kot) kerete die.. sampai terjerit saye sebab iron board tu nak terbalik..

bile anak kucing main dengan tasbih atuk die pon.. die boleh g ambil dari anak kasih tu.. tengok jealous tak jealous ufairah dengan anak kucing.. kucing baring atas bantal pon die tarik batal tu.. geram je tengok.. kekadang comel.. ni la tahap kepemurahan ufairah bile da sampai kemuncak.. anak korang tahap pemurah cemane?

Monday, July 29, 2013

makanan dalam ingatan..

assalamualaikum..

hari isnin takde mood.. bukan hari isnin je.. harihari lain pon same jugak.. saye tau kenape.. rahsie ye.. nanti bile da ready saye reveal perkare sbenar.. mesti ade yang nak speku kan? tak kesah la korang.. haha.. tapi da puas reset minda.. ke butang reset minda saye rosak? haha.. nak buat entry langkawi.. lagi due tige entry siap la kot.. tak pon satu due.. nanti la saye ambil mood dulu.. nanti jadi entry melepaskan batuk di tangge..

pepagi di bulan puase kite cerite bab makanan.. takpe.. da nak masuk tengah hari.. lagi pon jarang kot saye nak cerite bab makanan di bulan puase.. saye ade bayak makanan dalam ingatan.. tapi ade due yang agak special.. memang sentiase dalam ingatan sebab susah nak dapat.. mesti ade di antare korang tak pernah tau atau pon makan makanan dalam ingtan saye..

satu.. makanan dalam ingtan saye ambuyat.. ye.. ambuyat.. memang saye teringin nak makan.. tapi saye tak pernah mintak dekat sesiape pon sebab saye tau sangat susah nak dapatkan makanan ni.. saye makan makanan ni di beaufort sabah.. di rumah keluarge angkat saye di sabah.. dulukan saye pernah bekerje di sabah.. jadi pegawai baru di sabah akan di beri keluarge angkat.. mak angkat saye ni antare yang terhebat membuat ambuyat.. 

sedapnye ambuyat.. di tambah pulak dengan laukatau cicah yang mak angkat saye masak tu.. memang syok.. care makan pon lain tau.. gune lidi nipah tak salah saye.. namenye candas.. ade yang gune buluh.. gulunggulung alaala chopstick.. ambuyat ni orang tak kunyah.. masuk mulut terus telan.. memang licin laju je lalu kat tekak.. takde nasi makan ambuyat saje pon saye sanggup.. oh.. makanan dalam ingtan.. lupe.. ambuyat ni makanan kaum brunei dan bisaya.. mak angkat saye orang brunei..

makanan kedue pulak.. tuhau.. tuhau memang sedap.. tuhau ni jenis makanan macam budu, sambal belacan, cencalok.. kire macam sampingan.. care saye kenal dengan tuhau ni pulak.. seorang officemate saye bawa pergi kerje mase saye di sabah.. isteri die buat.. kali pertame makan saye da jatuh hati.. tuhau ni senang nak dapat.. dekat pasar kota kinabalu pon ade.. makan tuhau dengan nasi saje pon saye boleh..

antare due makanan ni.. paling saye ingat dan rindu ambuyat la.. sebab ambuyat saye dapat makan empat kali je.. tak salah saye la.. tu pon mase saye tinggal dengan keluarge angkat.. tuhau pulak saye pernah kirim dekat kawan di sabah.. mase tu DH saye outstation ke sane.. jadi dapat la saye tuhau.. tuhau boleh simpan lame.. macam cencalok dengan budu.. tapi ambuyat kene makan cepatcepat.. kalau tak die keras.. ambuyat diperbuat dari sagu.. tuhau pulak dari pokok tuhau.. bila la saye nak dapat makan makanan dalam ingatan saye ni lagi..

ni la ambuyat.. memang macam gam.. tu la candas yang saye cakap tu.. kene gulunggulung dekat candas.. cicah dengan kuah terus telan.. memang tak payah kunyah.. gambar ihsan google..

ini pula tuhau.. kan alaala cencalok dengan budu.. ade jual meraterate.. tak macam ambuyat.. gambar tetap ihsan google..


Friday, July 26, 2013

pemergian kasih ditangisi..

assalamualaikum..

bestkan jadi orang selangor.. hari ni cuti.. saye ni duduk je selangor.. tapi kerje putrajaya.. pepagi kene la bangun.. gigih pergi kerje.. jalan lengan sangatsangat.. rase seronok je datang kerje.. tak payah berebut jalan.. hahaha.. maaf la ye.. hari ni takde mood nak cerite tentang langkawi.. sikit je lagi nak habis.. sabar ye.. maaf sangatsangat.. next week ye..

malam rabu kasih pergi meninggalkan keluarge saye.. kejadian berlaku pukul satu pagi.. mase tu saye da tidur.. tak sedar pon kecohkecoh dalam rumah.. pukul 4.30pagi ufairah bangun menenen baru DH cerite.. 'kasih da takde.. kene langgar'  sedih sangat.. tapi saye tak memangis lagi.. saye tanye macammane kene langgar.. da tanam ke belum.. DH kate 'die tak tanam kasih.. buang dalam sungai' bersebab tau.. tapi saye tak tau..

bile saye turun dapur adik cerite.. lepas kasih mati.. mesti terbaringkan.. anakanak kasih pergi dekat kasih menyusu.. subhanAllah.. sedih saye dengar.. rase nak nangis dekat situ jugak.. sekarang pon bergenang air mate saye.. sedih sangat.. saye dapat bayangkan.. cemane anakanak die lari pergi dekat die menyusu.. kesian sangat.. lepas ni derang takde mak da.. tak dapat menyusu da.. sedihnye..

saye masuk bilik balik.. cerite dekat DH hal anak kasih menyusu.. DH cume cakap.. 'abang tau.. cume taknak cerite dekat sayang takut sayang sedih' terus saye nangis teresakesak.. kesian dekat anakanak kasih.. sayu hati.. sebak.. DH sambung.. 'abang terus ambil makanan basah tunjuk dekat anakanak kasih.. bile anak kasih lari nak makan.. abang soroksorok ambil kasih buang dalam sungai..'  pukul satu pagi.. mane nak gali lubang.. takut anakanak die datang nyusu lagi..

kasih kenangan terindah.. manje.. bile time kiterang makan suke ngiaungiau bawah meje.. rindu pulak dekat kasih.. tak dapat tengok kasih buat kali terakhir.. teringat saye janji nak bagi die makanan basah tapi tak sempat.. die makan makanan keras tu je.. kasih da tue.. gigi taring die due da patah.. kasih tinggal kenangan.. harap anak kasih yang due ni berkekalan la.. rindu kasih.. akhirnye air mate saye berguguran jugak.. tak tertahan..

Thursday, July 25, 2013

langkawi - minyak gamat nusantara (part 10)

assalamualaikum..

even penat.. takde mood saye tetap nak up tentang langkawi.. muntah la korang bace entry langkawi je.. banyak kot.. sebab kami betulbetul packkan mase kami.. balik dari langkawi bird paradise.. kami terus rehat.. malam pon tak keluar.. makan dekat kedai depan amzar.. dalam 20langkah kot.. sampai la kedai makan tu.. memang dekat sangat cume mahal sikit la.. mahal banyak kot.. tak kesah la sekali sekale.. lepas makan.. balik tidur..

esok hari last kami dekat langkawi.. kami keluar lewat sikit.. flight pon petang.. pukul tujuh tak salah saye.. keluar terus check out.. saye memang da list tempat nak pergi.. pertame saye nak pergi tempat buat minyak gamat.. hahaha.. sebenarnye takde ape pon kat situ.. setakat nak jejakkan kaki je.. tak larat nak type da.. tengok gambar je la ye.. engat nak up sekali due tempat.. sebab busy.. jadi la satu tempat pon kan..

minyak gamat yang tengah masak.. takut tengok.. mesti panas sangat.. pakai kayu api tau.. 
ramuan nak buat gamat.. 
kami da jejakkan kaki dekat minyak gamat nusantara.. jangan tanye sape yang ambil gambar kami.. super impose je.. haha.. 
ibu gamat.. 
suasane dalam kedai gamat.. 
panas sangat.. ibuupah eskrem.. haha.. sikit je.. nampak tak peluh ufairah?

sekejap je kami kat sini.. borong gamat.. murah la jugak.. ade yang harge standard.. bukan takat minyak gamat.. losyen sabun mandi gamat.. semue ade.. siap ade air tongkat ali free.. DH try.. pahit kot.. hahaha..  masuk sini free je.. kedai sebenarnye.. tempat seterusnye? next la.. 

Wednesday, July 24, 2013

langkawi - bird paradise (part 9)

assalamualaikum..

tak sangke da sampai part 9.. lagi sikit nak habis ni.. harap berjaye la habiskan entry langkawi ni secepat mungkin.. kalau makin lame makin lupe kot.. keluar dari oriental village terus set GPS untuk ke langkawi bird paradise.. alhamdulillah.. dengan bantuan GPS kami berjaye sampai.. da agak lewat.. pukul lime lebih kot kami sampai.. tutup pukul 7 petang.. selamat sempat sebab last entrace pukul 6 petang.. 

harga ticket pulak RM28 untuk dewasa dan RMRM18 untuk kanakkanak.. memang mahal pon nak masuk tempat ni.. tapi jangan risau.. kalau kite pemegang mykad.. mesti la ade diskaun.. untuk dewase jadi RM15 dan kanakkanak RM10.. ok la kan.. jadi total kami masuk ke sini RM30.. ufairah free off charge sebab terlampau comel.. ekh.. tak cukup umur..

tak payah nak cerite mood ufairah.. memang la tak best.. mungkin terkejut sebab kene gigit arnab sebelum ke sini kan.. muke masam je.. tu tak masuk pakej penat sangat sebab ikut ibu abah yang tak reti nak berehat.. yela.. itinerary ringkas kami.. sehari sebelum kami meredah ribut.. esoknye kami ke island hoping.. terus ke cable car.. oriental village dan terus ke langkawi bird paradise.. tak ke baby comel berumur setahun penat.. kesian anak ibu..

sebelum masuk pekerje dekat situ suruh kami bertige duduk rapatrapat.. letak burung dekat tangan dan badan dan peace.. snap gambar.. kat dalam nanti kalau nak beli.. beli la.. masukmasuk je ade kedai jual makanan untuk burung dan haiwan lain kat dalam ni.. RM10 satu.. ade kacang kubis dedak carrot memacam lagi la..  kami pon beli la kan nak bagi burungburung dengan haiwan lain makan.. bile sampai dekat kandangkandang dan sangkarsangkar haiwan ni.. akan ade gambar makanan yang patut kite bagi dekat derang.. pilih dengan betul..

burung kakak tue besarbesar.. takut saye tau.. bile nak bagi makan die macam nak naik atas kite.. nak snap gambar pon takut.. bile sampai time bangau.. ade la pekerje lelaki temankan kami bertige.. mule la saye menggedik suruh orang tu snapkan gambar kami.. die la jadi tour guide kami dalam tu dan jadikan camera kami hak die.. saye suke sebab banyak gambar die snap.. kerje kami jalan je.. ade tukang snap.. best sangat die teman sembang dan terangkan macammacam dekat kami..

gambar pertame kami.. 
lepas bangau ni kami sampai ke satu sangkar besar.. kite pon muat masuk dalam tu.. ade banyak burung kecikkecik.. burung yang warne warni tu.. semue jinak okey.. jinak sampai tahap kite boleh bagi makan kat tangan kite.. memang la saye teruje.. dalam sangka besar tu ade kancil.. boleh feed gune tangan jugak.. nak tengok tahap kejinakan burung tu?
tengok tahap kejinakan burung tu.. ade banyak lagi.. tu sikit je datang.. 
ufairah yang curious..  
tak tau la ape yang ufairah fikir bile tengok burung tu..
tengok ibu abah lupe diri.. anak masam gilak!~ saye suke gambar ni sebab DH tak pernah ketawe macam ni..

lepas da puas dalam tu..lame jugak.. lebih dari sepuluh minit kot.. kami pon keluar la dari sangkar besar tu menuju ke tempat lain.. ade macammacam burung dan binatang kami jumpe.. paling best kami jumpe merak.. merak jantan tau.. berlagak kembangkan bulu.. selalunye tak kate tour guide kami.. tapi tunjuk montot.. payah nak dapat gambar dari depan.. tapi kan merak yang bulu macam kipas tu jantan tau.. yang takde bulu cantik tu betine.. sebabnye jantan nak tarik perhatian betine..

nampak tak merak jantan tu? ufairah tengah tengok burung ape ntah terbang kat atas..

lepas tu kami jumpe landak.. takut weh.. cuak kalau die tembak pakai duri die.. mase kami sampai kan da lewat.. landak da tidur.. tapi tour guide kami kejutkan landak tu.. takutakut saye nak bagi makan.. lepas jalan kat tempat landak tu terus kami ke kandang besar pulak.. dalam tu ade kambing.. ade ruse.. jinak jugak.. siap ade binatang kekeliruan identiti.. kambing suke ruse.. siap bercium!~ comel sangat si kambing yang suke enter frame lebih.. nyampah nak layan.. hahaha..
landak.. 
binatang yang kekeliruan identiti.. tengok kambing cium dengan ruse.. 
tengok si memey (kambing) nak enter frame.. 
terpakse ruse tu mengalah..

da lepas kandang ni.. sampai ke satu tempat.. kandang arnab.. nak tengok reaksi ufairah.. DH macam takut nak bawak ufairah.. takut kene gigit lagi sekali.. tapi kami gagahkan jugak.. ngamngam lime minit kami sampai sebelum penjage arnab tu masukkan arnab tu dalam kandang.. bile penjage arnab tu sampai.. majoriti arnab lari ke reban diaekor(sebab binatang kan) tak heran dengan makanan kami..

nampak ufairah takut kan.. 
tapi jengah jugak.. alhamdulillah tak fobia..

lepas je kandang arnab ade la burung kenyalang.. helang.. monyet.. banyak lagi bianatang lain.. kami nak balik cepat sebenarnye sebab penat.. tapi tour guide tu melayan.. ya Allah.. punye la buat kami rase terharu.. hilang rase nak balik cepat.. dapat la ufairah bagi makan dekat monyet dalam keadaan jari berbalut..

burung unte.. 
burung kenyalang.. kalau ufairah da besar sikit mesti lagi best.. tetambah di umur sekarang.. bile nampak burung je bird bird.. nampak tak sign ade gambar makanan burung tu..
berie DH angkat ufairah. nak bagi makan dekat monyet.. 
fokus pade jari yang berbalut tu..
lepas sejam lebih kami dalam tu.. habis la kami tawaf.. memang tour guide sangat membantu.. siap tour guide ade peneman.. da tinggal kami bertige je dalam tu.. lagi satu kan.. mase kami jalanjalan tetibe termasuk satu kedai mutiare.. crystal.. kepunyaan isteri kepade tuan punye bird paradise ni.. kalau nak beli dipersilekan.. saye? tak beli apeape pon sebab saye tak minat perhiasan.. ade jugak ular dekat situ.. kebetulan mase kami datang ular kebanyakannye tengah salin kulit.. jadi tak dapat la kami bergambar.. langkawi bird paradise ni swasta tau.. bukan kerajaan punye.. saye salute la dengan tuan punye taman ni.. memang cantik.. kami enjoy dekat sini!~







wordless wednesday - #32

assalamualaikum..

lame da tak berwordless..
ufairah @ 1YO..


notadalamkebusyan         > petang nanti ade entry langkawi..

Tuesday, July 23, 2013

langkawi - oriental village (part 8)

assalamualaikum..

dalam busybusy saye tetap gigih menaip entry langkawi ni.. kalau boleh nak habiskan dalam minggu ni ni.. akan saye kejarkan jugak even kerje ya Allah.. super maha banyak pon tak sebanyak ni.. nak kejarkan date line sebelum raye sebab nak beraye dengan aman.. bukan kerje hakiki je.. ade pulak tambahan dua task kerje.. tak masuk lagi aktiviti saye mencari side income di bulan puase ni.. hal rumah lagi.. semalam rase macam full sangat kepale fikir.. hari ni lege sikit.. tetambah bos saye pulak cuti due hari.. dengan data problem.. ok.. itu semue melalut.. 

lepas pergi cable car kami terus ke oriental village.. nak kate tak best.. best jugak.. boleh la layan.. sebab saye bace it a must place to go kan.. jadi kami layankan jela.. sebenarnye ni kali kedue kami datang ke sini.. kali pertame tak tau name tempat tu oriental village.. datang pon secare kebetulan sebab cable car tutup.. oriental village ni tepi cable car je.. kirenye cable car dengan oriental village ni dalam kawasan yang same..

mase pertame kali pergi.. mase takde ufairah.. mase tu ka.. ade ruse.. jinak sangat.. kite boleh feed die dari tangan kite.. memang syok.. ruse tu lepas kat dalam tu.. macam kite main dengan kucing.. kali kedue saye pergi dengan ufairah da takde da ruse tu.. ke mane pergi ruse tu saye pon tak tau.. tapi ade attraction baru dalam oriental village.. ade harimau dengan arnab..

oriental villegae ni besar.. alaala taman la.. ade banyak kedai souvenir kat dalam tu.. ade banyak lagi aktiviti boleh buat dalam tu.. tapi kami cume pergi tengok harimau dan kandang arnab je.. tujuan utame untuk gembirekan hati ufairah.. korang jangan pelik pulak.. harimau tu duduk dalam kedai makan.. kalau nak tengok kene masuk kedai tu.. ala.. tak menarik pon.. setakat tengok harimau tidur.. sekor je pon.. duduk dalam kace dan tak boleh la nak panggil die bangun ke ape..

lepas tengok harimau yang tak seberape tu.. kami terus ke kandang arnab.. kandang la kot.. ade banyak arnab.. nak masuk dalam tu ade jual makanan arnab.. macam carrot, dedak dan kangkung.. tak mahal pon.. satu RM1 ke 2.. kami beli carrot dan kangkung.. dedak buat ape.. cemane nak bagi arnab makan kan.. mase tu ufairah da pandai jalan.. baru lagi kot.. dalam tige empat tapak je.. saye panggil arnab dengan makanan.. duduk kan ufairah atas saye then bagi makan sesame.. ufairah excited tapi takut.. tengok muke pon da tau..

tengok.. muke penuh tande tanye.. 
nak bagi makan tapi tersasar.. budakbudak kan.. 
bile makin banyak arnab ufairah makin jauh.. 
angkat tangan dulu sebelum kene serang lagi banyak..

sampai satu tahap.. ibu abah lupe diri sebab banyak sangat arnab kerumun kami.. saye letak ufairah sorangsorang.. arnab datang dan ufairah bagi makan.. DH pulak snap gambar ufairah sorangsorang dengan arnab.. sampai da banyak sangat arnab.. ufairah macam tak terhandle.. takut takut jugak tapi excited.. saye biarkan je..  
tengok.. takut sebenarnye tu.. tapi nak jugak.. 
mase ni memang ufairah tak terhandle da.. 
rase macam nak lari.. tapi tak pandai.. pegang tetap nak pegang arnab.. 
ibu taknak tolong saye.. jom nangis..

sampai satu tahap ufairah nangis.. tergerak dalam hati saye.. ufairah kene gigit ni..  terus saye ambil ufairah dukung.. memang berdarah tangan ufairah!! banyak.. bawak pergi kaunter mintak nak basuh tangan.. da basuh budak kaunter tu terus letak anti septic.. teruk luke kene gigit arnab tu.. bergerigi.. kuku pon patah.. kalau atuk die tau.. naye saye.. DH terus baling lebihan kangkung.. risau gamaknye.. alhamdulillah makin lame makin ok.. cume ngeri tengok luke ufairah.. kesian anak ibu.. maaf ye sayang..

tangan da berbalut.. nak snap bentuk gigitan saye tak berani.. tengok pon tak.. seriau.. DH je yang tengok..

lepas kene gigit tu.. kami pon gerak keluar dari kandang tu.. takut kalau bawak pergi dekat arnab nanti makin fobia ufairah.. saye dengan DH buat kesimpulan.. makanan arnab yang carrot tu di potong memanjang macam jari.. jadi arnab tu ingat jari ufairah adelah carrot sebab kecil comel panjang macam potongan carrot tu.. tu yang arnab tu gigit kot.. jalanjalan pusing tunjuk ikan dalam kolan dekat ufairah terus kami gerak ke langkawi bird paradise.. kesian ufairah.. mood ufairah ke laut sangat mase tu.. next entry ye..

Monday, July 22, 2013

cemburu kot..

assalamualaikum..

sekadar cerite pendek.. saje nak abdikan kenangan.. gelagat.. perangai cantik ufairah.. kot ufairah besar nanti.. ufairah bace mesti senyumsenyum.. jumaat lepas perkare ni terjadi.. 19 julai 2013.. siap tarikh tu.. nanti ufairah boleh kire berape umur ufairah mase ni..

dalam pukul 11 lebih saye bawa ufairah masuk bilik.. nenen kan.. yela.. nak bagi tidur kan.. mase tu masturah (sepupu ufairah) belum tidur lagi.. tengah main dekat depan.. mulemule masuk bilik ufairah excited nak menenen.. bile da lime sepuluh minit tak senang duduk.. nak keluar main.. saye nak ufairah tidur..

bertambah tak senang duduk bile terdengar masturah goncangkan mainan yang ade bunyi loceng.. mainan masturah sebenarnye tu. mule la ufairah pusing sane sini sambil menenen.. lagi kuat bunyi.. ufairah da bangaun nak keluar bilik.. saye pon cakap.. 'sayang.. tidur' ufairah pasrah.. lepas tu terus saye jerit dekat adik saye.. 'cyah.. tolong tutup pintu bilik aku.. mainan masturah panggil ufairah'  da tutup pintu bilik lege sikit hati ni.. tetap sayupsayup dengar bunyi mainan..

ufairah tak perasan kot.. tak sedar berape lame ufairah ambil mase untuk tidur.. selamat la kan.. kalau ufairah berjaye keluar.. mau pukul satu atau due baru tidur.. tak kire sesi berebut mainan lagi.. esok paginye.. lepas sahur saye dengan DH sibuk di dapur.. masak makanan ufairah.. masukkan susu dalam botol.. tibetibe kami terdegar bunyi loceng mainan masturah.. ufairah yang main.. kirenye.. bangun tidur ufairah keluar bilik sendiri dan terus capai mainan yang berbunyi semalam.. ingat lagi tu.. cemburu tak cemburu nye ufairah.. miahahaha.. anakanak.. sungguh comel!~

langkawi - Cable car (part 7)

assalamualaikum..

pejam celik pejam celik da tige hari kami dekat langkawi.. ceritenye pon sampai part 7 da.. hahaha.. takpe.. tinggal lagi sikit nak settlekan..banyak pulak part langkawi ni.. korang ok kot sebab dari satu ke satu cerite tu punye la lame gap.. tapi kali ni saye taknak tangguh dah.. nak cerite cepatcepat bagi habis.. sebabnye.. banyak lagi tempat saye pergi tak cerite dekat sini.. 

balik dari island hoping mandimandi.. sembahyang jama' awal terus.. tak ingat kami rehat ke tak.. kalau rehat pon dalam setengah jam je.. terus call panorama langkawi.. untuk ape? untuk naik cable car la.. ni tips dari saye la.. pendapat saye la.. kalau korang stay jauh dari tempat cable car better call dulu tanye boleh naik ke tak.. sebabnye cable car ni sangat sensitif dengan udare.. even tak hujan still tak boleh naik kalau angin kuat.. kalau korang tak confirmkan dulu.. korang main redah je.. sampaisampai tak boleh naik.. tak ke membazir mase.. saye da pernah kene mase first time pergi langkawi.. pergipergi nak naik tutup sebab angin kencang dekat atas.. pagi tu pergi lagi tutup lagi.. lastlast kami call dulu sebelum pergi.. dapat la naik tige jam ke empat jam sebelum flight.. (pengalaman pertame)

lepas da call.. angin ok.. cable car pon jalan macam biase.. kami pon gerak.. mase dalam perjalanan berdoa la moge angin ok.. hihi.. saye suke naik cable car sebab view die sangat cantik nampak laut.. bile tengok bawah nampak hutan.. hijau.. subhanAllah.. cantik sangat.. indah ciptaan Allah.. dalam setengah jam ke empat puluh minit dari pantai chenang ke cable car.. bile sampai kami terus pergi kaunter tiket.. macam biase.. ufairah percume.. harge ticket RM30 untuk dewase dan RM20 untuk kanakkanak.. sebab kami tunjuk mykad.. kami dapat diskaun.. RM15.. jangan lupe bawak mykad kalau nak pergi sane.. ade diskaun untuk mykad holder..

check point pertame.. jauh kan.. 
view dari cable car.. cantikkan.. 

sebab tak ramai langsung orang.. tak payah tunggu.. tak payah beratur.. sampai je atas.. cable car pon sampai.. kami nk naik satu cable car kami bertige.. tapi orang tu tak bagi.. suruh share dengan tige orang lain.. takpe la.. redha je la.. dekat check point pertame kami tak berenti pon.. malas.. hahaha.. dulu da pernah berenti tapi takde pape.. naik sampai atas.. jalanjalan tangkap gambar.. DH pulak berie nak check in kat fb.. die dekat the highest place in langkawi.. layankan jela.. puas jalanjalan mintak orang snapkan gambar turun..
view dalam cable car.. mihmihmih.. 
kami bertige.. minta orang depan snap kan.. 
subhanAllah.. cantit sangatkan.. 
cable car ni on the way nak turun..

terkilan sangat sebab hanging bridge tutup.. huwarghh.. da due kali pergi.. due due kali tutup.. dulu due to cuace.. kali ni under maintenance.. dekat web kate sampai end of april.. tapi sebab tak habis maintenance lagi kot tutup sampai la kami pergi.. kami pergi on may.. nak kate gayat.. tak berape gayat sebab saye suke sesuatu yang mencabar.. DH ade sikit sebab DH fobia terhadap ketinggian dan kelajuan.. ufairah? happy duduk dalam cable car.. tapi nak rapatrapat.. bile suruh duduk sendiri taknak.. tetambah belah tepi.. gayat kot.. saye ketawe bagai nak gile.. lawak.. tapi DH tak bagi ketawe.. sebab?? die takut goyang.. weh.. jenuh nak cover ketawe..
hanging bridge yang tutup.. kecewa!~ 
 
 nampak tak check point pertame.. view.. cantik..
cube cari mane line pemisah antare awan dan laut.. 
kami bertige 
kesayangan saye.. 
 banyak bukit kecilkecil..
bile la nak sampai bawah ni.. 
suke sangat gambar ni.. 
tengok muke ufairah bile saye pakse duduk sendiri.. hahaha.. cuak habis..

akhirnye kami selamat sampai bawah.. naik bertige je turun bawah.. sampai macam biase la.. ade orang jual gambar.. kami tak beli pon sebab mahal sangat.. RM45 kot.. gambar tak sebarape.. padahal da posing cantik.. penat berisland hoping kot.. mase first time pergi saye ade la beli.. sekarang nan hado.. save duit.. settle cerite cable car.. next entry oriental village.. tunggu..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...