Friday, June 28, 2013

kisah atuk dan opah dengan ufairah..

assalamualaikum..

jumaat sudah.. yeeehhaaa.. alhamdulillah.. esok luse boleh rehat.. tapi macam nak g jalan je hari ahad tu.. jalanjalan area shah alam.. jerebu da makin ok kan? harap elok cuace dan persekitran.. jadi boleh la buat aktiviti outdoor.. ufairah da lame sangat tak ke taman.. kalau dapat boleh melompat awek tu rasenye.. kesian nak ibu.. takpe.. ade mase nanti ibu bawa kamu ye sayang..

semenjak ufairah da mahir jalan ni kan.. memang saye jarang bawak pergi taman.. kadangkadang mase tak mengizinkan.. kadangladang keadaan tak mengizinkan.. maklum lah.. saye kan tinggal dengan abah saye.. jadi atuk ufairah terlebih prihatin terhadap cucu die.. sampai ibu kene marah..

bile ufairah jalan lebih sikit je nak ke tangge.. sibuk bising anak da kat tangge.. sedangkan bile weekend abah saye balik melake ufairah selamber je turun naik tangge dapur tu.. bile atuk ade jadi kecoh.. layankan jela.. bile saye nak bawah ufairah pergi taman.. pukul 630petang baru nak keluar.. da dengar suare atuk..'nak pergi mane tu? da nak maghrib ni.. kalau duludulu orang takut bawak anak keluar senjesenje'  tak jadi pergi taman..

bile ufairah merengek saye sibuk nak buat makanan ufairah atau kerje lain atuk masukkan ufairah dalam buai.. sambil zikir tidurkan ufairah.. buai dipelukan kalau ibu tak tidurkan ufairah.. kadangkadang atuk nak tidur siap tarik buai masuk bilik atuk.. atuk tidurkan.. bile saye nak tidur baru saye angkat masuk bilik saye.. bile pagi saye nak pergi kerje.. kadangkadang lepas mandi tengok ufairah da takde atas katil.. caricari ade dalam bilik atuk tengah tidur dengan opah.. kekadang tengahtengah antare atuk dan opah.. dalam minggu ni dan minggu lepas.. rabu kelmarin je saye hantar ufairah pergi rumah BS.. lain semue atuk dengan opah yang hantar.. petang baru saye ambil ufairah..

kalau memalam atuk nak keluar pergi bank.. pergi jumpe kawan.. atuk angkut ufairah sekali.. mesti di temani opah.. sampai ke Klang atuk pernah bawak ufairah.. kalau atuk naik kerete.. ibu abah naik motor.. rele ufairah ikut atuk dengan opah.. kekadang atuk terpakse bawak ufairah ke kedai dulu.. da dapat habuan baru nak ikut abah dengan ibu.. atuk sampai pernah cakap.. 'selamat kau menyusu lagi.. (breasteeding) kalau tak atuk bawak kau balik melake (rumah singgah abah di melake)' ufairah dengan atuk memang rapat..

time makan pulak.. ufairah mesti nak duduk atas ribe opah.. opah yang kene suapkan ufairah makan.. ibu abah makan sesedap.. opah jage ufairah.. hahaha.. kadangkadang atuk dengan opah keluar bawak ufairah.. tak sampai seminit ufairah keluar dengan atuk dan opah.. ibu terus melompat ajak abah tukar baju dan berdating berdue.. memang syok la.. ambil kesempatan kan.. bile ufairah jatuh.. benjol sikit ke.. atuk yang sibuksibuk tuam.. ibu buat taktau sebab tau atuk mesti buat..

bile weekend atuk balik melake.. ufairah tak keruan.. sane sini dalam rumah.. kejapkejap selak langsir bilik atuk.. mencari la tu.. rapat sangat ufairah dengan atuk dan opah.. moge hubungan yang terjalin ini kekal sampai bilebile.. walaupun suatu hari nanti keluarge kecil kami akan berdikari duduk sendiri.. mesti atuk dengan opah akan rindu ufairah..

notabawahentry       > tajuk asal entry ni lain.. nak cerite hal lain.. terjadi cerite lain.. paham? tak paham sudah.. hihi..

Thursday, June 27, 2013

mood.. datanglah kau pada ku..

assalamualaikum..

tengok la tajuk tu.. hahaha.. ni namenye da takde idea.. ketandusan idea nak cerite pasal ape.. banyak cerite tapi taktau nak mule dari mane.. tak sangke hari ni da khamis.. boleh ye saye tak sangke hari ni hari khamis.. esok da jumaat.. lepas tu cuti.. syoknyeeee.. 

hari ni system da mule run.. jadi sibuk banyak.. tak main sibuk sikit.. sibuk banyak pon masih ade mase nak update blog.. hihi.. tak tau nak cerite tentang ape sebab asyik terfikirkan kerje.. waaahhh.. macam bagus sangat kan fikir pasal kerje sampai tak tau nak update ape.. nak sambung buat kerje ni.. banyak sangat..

tampal gambar sekeping dulu!~

moge ketemu lagi..

Wednesday, June 26, 2013

weekend yang lepas #part 2 -jus alpukat

assalamualaikum..

part one cerite hari sabtu kami.. ini cerite hari ahad.. entry pendek.. asal dapat penuhi sasaran.. hahaha.. engat sasaran kerje tahunan ke? da penatpenat sabtu tu.. balik saye teruskan misi mengiron baju malam tu sebab ahad da janji dengan atuk dan opah ufairah nak ke sungai buloh.. mesti lame kalau ke sane.. rumah adik ummi.. kire uncle dan aunty tiri saye la..

petang ahad dalam pukul tige lebih kami gerak ke sungai buloh.. saye ade misi nak ke sane.. saye nak minum jus alpukat.. mase balik kampung hari tu abah ade cerite dekat saye.. cerite yang menjeleskan saye.. 'abah pergi minum jus alpukat dekat paya jaras.. sedap sangat.. cik syamsul (uncle saye) kate.. rase air alpukat ni sebiji rase macam jus alpukat dekat indon.. kat kedai lain tak dapat rase macam tu' dan dan saye cemburu.. ngendeng dekat DH nak pergi jugak..

biase la TTCians  macam saye ni memang teruje bab alpukat ni.. tak caye tanye genggeng kami.. selalu buat sendiri dekat rumah.. ni adejual dekat kedai.. memang best r.. syok.. suke.. semue ade.. bile da sampai ummi saye terus ke rumah uncle.. lepas da lepaklepak pukul lime lebih saye ajak ummi.. ummi suruh pergi sendiri suruh sepupu bawak.. sepupu tingkatan satu tapi tak macam tingkatan satu.. childish lagi.. kate tau jalan.. bile da sampai pasar paye jaras tu tetibe kate tak ingat.. sudah.. mencik.. da la da lewat takut kedai tutup.. 

dalam hati membare nak marah.. DH cakap.. sabar sayang.. mulut bising.. saye da la stress nak cari jalan.. die memekak kedai tu kedai ni.. abah service kerete tu ini.. belakang kedai honda tu kedai kerete bendly la.. mercedez excident la.. nonsense.. memang Allah nak uji.. call ummi bebanyak kali.. akhirnye dapat koordinat.. set GPS.. patah balik sebab da terlepas.. dekat 10km jugak tersasar.. sampai pon.. tu pon lepas tanye tige empat orang.. bile tengok kedai.. tension sekejap sebab depan kedai tu la saye berhenti call ummi tanye direction.. huuuwaaaa...

sebab tak sure tu kedainye.. DH akan turun tanye ade jual tak jus alpukat.. kawasan berdekatan dengan titik GPS tu.. lepas da jumpe terus order.. saye mesti minum jus alpukat.. memang terbaik.. DH pulak minum sirap limau je.. sepupu minum fresh oren. saye makan bakso.. tapi kan.. bile dapat minum air tu.. hilang semue rase marah terbeban.. kire berbaloi la..

bile balik rumah cerite la kisah tragis kami yang tersasar jauh dari tempat yang di tuju.. rupenye kami salah kedai.. selang sebuah je.. kami salah pon sebab kedai tu tutup.. sebelah kedai tu kedai gunting rambut sebelah kedai gunting kedai yang saye minum.. kire kedai gunting rambut tengahtengah.. dan saye tak terkilan pon sebab jus alpukat yang saye minum tu sedap sangat.. cume dalam hati terfikir.. cemane ye rase jus alpukat kedai sebenar.. kalau yang saye salah tu da sedap sangat bagi saye.. apetah lagi kedai sebenar tu kan.. takpe.. saye akan repeat ke situ.. inshaAllah..

terliur tak tengok jus alpukat saye? sedapnye.. teringat!!!

sorry.. terpanjang pulak entry ni..

wordless wednesday #31

assalamualaikum..

entry kedue hari ni.. wordelss.. hihi.. entry autopublish..

ufairah suke sangat lori dengan kerete.. bile pakai baju macam ni.. atuk cakap da macam lelaki.. korang tengok macam lelaki ke perempuan?

notakakikucing         >  mase type entry ni.. saye tak BW lagi.. sekejap ye kawankawan..

weekend yang lepas #part 1 floria 2013

assalamualaikum..

alhamdulillah. tengah malam tadi kajang da turun hujan.. lebat sangat.. bangun pepagi confident.. 'jerebu da kurang abang.. tak payah la nak pakai mask'  kan saye naik motor pergi kerje.. bile da jalan jauh sikit nampak kabur.. dalam hati da tertanyetanye.. jerebu ke embun.. hahaha.. lawak la ko ni fifi.. hidung rase gatal.. berhabukhabuk.. confirm debu la tu.. rase menyesal tak pakai mask.. sekurangkurangnye kurang la sikit tahap IPU kan.. moge petang ni makin ok sebab saye tak bawak spare mask! padan muke kau!~

hari ni rabu kan.. takde wordless la.. sebab semalam saye tak update blog.. takpe.. hari ni saye try up paling kurang due entry.. paling banyak tige entry.. kire satu tu wordless la. hihi.. siap bagitau perancangan tu.. hari ni sebenarnye takde mood nak berblog.. keyhh.. pengakuan terbuke.. 

sabtu yang lepas keluarge kecil kami  pergi ke floria 2013.. budget nak pergipagi.. tapi bile da bangun tidur baru terhegehhegeh nak kemas rumah bagai.. basuh baju bagai.. saye pulak budget bagus.. nak masak lunch dulu kat rumah baru syok nak keluar kekdahnye.. tak payah fikir nak makan kat mane.. yela.. tak puas kot.. tetambah bersame si cerdik Ufairah.. masak simple je.. kari bawal emas dengan kerapu kukus.. sayur? budget nak buat baked potato.. sebelum saye baked DH da ngap dulu nasi.. malas la..

da siap makan sembahyang.. susukan ufairah.. tertidur pulak awek tu.. pukul 4 lebih baru bangun.. DH da siap ajak keluar.. saye pulak.. 'abang.. tunggu asar nak tak? takde la rush nak balik sembahyang nanti' saye memang tak suke sembahyang kat luar. tak selese.. part yang bertangguh tu jangan tiru ye.. kami ni memang la suke bertangguh bile na keluar jalan tu.. tapi bile da keluar macam taknak balikkan.. hahaha.. 

pukul lime lebih kami keluar rumah sampai floria dalam pukul 545petang.. janji pagi.. dekat pukul enam baru sampai.. boleh la floria tahun ni.. tapi rase macam kecil.. tak macam tahun lepas lepas.. ke saye yang da lupe.. ntah la.. jalanjalan.. bagi ufairah pegang bunge.. jalanjalan lagi kami terjumpe pentas.. mase tu pulak pengacare tengah bagi soklan suruh jawab.. ape lagi.. saye ni bukan boleh.. terkinjekinje nak jawab.. nak hadiah kan..


gambar kenangan kami.. blurkan.. pakai handphone cap cokia je..

tengok ufairah.. bukan main excited lagi.. mulemule taknak jalan.. nak berdukung je.. bile da dapat mood.. macam ni la gayenye..

ibu dengan ufairah.. bile tengok baju ufairah.. teringat zaman dedulu punye fashion.. hahaha.. kat gambar baru perasan anak cemane..

soalan pertame menang saye tak tau jawpan.. tanye siapa yang rasmikan floria 2013.. memang saye tak ambil port.. takpe.. tunggu soklan seterusnye.. soklan seterusnye siap cakap nak bagi due paper bag yang ade hadiah tu.. waaa.. teruje.. soalan die.. siapa boleh eja FLORIA terbalik? saye terus naik pentas.. wakaka.. mase jalan tu dengardengar orang tengah praktis eja.. A.I.R.O.. saye buat tak tau je.. takpe.. atas pentas boleh berlatih.. naiknaik je saye pon eja.. A.I.R.O .. terus pengacare tu kate salah.. malu weh.. malu sangat.. semue kat bawah macam da berkerut dahi fikir apsal salah..

terus tertanye die.. habis tu cemane? mase ni off mic la.. die jawab.. saye tak tau.. kurang asam kan.. saye pon tercakap..' floria'  lepas tu pengacare tu cakap.. 'yeee.. floria'  mase ni pon off mic. saye terus terfikir.. try eja off mic.. pengacare tu pon on mic.. tau jawapan die ape? F.L.O.R.I.A T.E.R.B.A.L.I.K.  sangat cissss kan pengacare tu.. kurang asam!~ dapat la saye due paper bag dalam tu ade t-shirt.. satu beg satu t-shirt.. dapat due tishirt.. sorang satu dengan DH.. hahaha..

lepas da dapat hadiah terus la bla.. sebab abang jimbara nak test sound kat pentas tu.. jalanjalan jumpe ular sawe dekat taman negeri perlis.. ape lagi.. terus snap gambar la.. muke saye memang cuak sebab nampak ular tu nak naik ke muke saye.. memang tak puas hati dengan gambar.. jalanjalan dulu mintak DH nak patah balik snap gambar.. puas la hati sikit.. lepas tu singgah makan kudapkudap.. terus balik.. ngamngam naik kerete azan maghrib.. jadi boleh la sembahyang dekat rumah.. 

gambar denagn ular.. :)

p/s       > esoknye jereu teruk.. DH cakap.. selamat kite da pergi floria semalam.. kalau tak mestikite tak pergi tahun ni.. hihi..

Monday, June 24, 2013

laman web untuk info indeks pemcemaran udare..

asslamualaikum..

pagi isnin yang tak berape nak blues.. masih ade tenage dan mood.. :) alhamdulillah.. cerite weekend nanti saye cerite.. nak kene ambil mood dulu.. yela.. pagi isnin nak mengarang apenye.. nanti cerie lain yang keluar.. even jerebu kami tetap keluar.. sabtu siap buat outdoor aktiviti lagi.. ahad takde la.. tapi ahad saye ade pergi satu kedai makan yang best.. rase nak repeat lagi even jauh.. nanti ye..

tujuan type entry ni nak bagi link nak tengok indek IPU kat Malaysia ni.. saye memang sentiase buka untuk semak berape IPU kalau nak buat aktiviti luar.. ni link nye.. http://www.doe.gov.my/apims/.. tapikan.. macam jammed sikit la nak masuk.. ramai kot yang prihatin.. yela.. kalau tak sihat kan ke susah.. kankan? lepas ni malaysia ade tige musim la kan.. musin panas.. musim hujan dan musin jerebu.. oppsss.. boleh tak?

Friday, June 21, 2013

pasangan selalu bergaduh adalah pasangan yang romantik..

assalamualaikum..

waaahh.. tajuk entry hari jumaat.. beromantik lagi.. hihi.. isnin dan selase lepas saye tak up entrykan.. sabenarnye saye berkursus.. saye nak bagitahu kat sini tapi tak sempat sebab khamis jumaat saye kerje luar ke tesco.. sibuk kan saye.. ke buatbuat sibuk? buatbuat sibuk sudah.. masih cukup tidur kire tak sibuk mane la kan?

mase kursus hari tu penceramah ade cakap.. 'tahu tak? pasangan yang selalu bergaduh tu la pasangan yang romantik' saye mulemule dengar pelik jugak.. tapi terdetik dekat hati saye.. mase kite mude remaje dulu.. cube tengok pasangan bercinte.. kalau bercinte gaduhgaduh mintak clash.. lepas tu sambung balik.. seminggu due.. gaduh lagi.. mintak clash sambung balik.. bukan saye.. korang perasan ak? even derang selalu bergaduh.. selalu clash tapi kekal..

kalau korang tengok pasangan yang alaala romantik.. tak pernah bergaduh.. bercinte indah je semuenye.. kadangkadang jelous jugak tengok kan.. sekali bergaduh clash terus tak sambung da.. korang perasan tak? kirenye yang selalu gaduh clash ni kekal tapi dalm keadaan huru hare.. mungkin mereke da biase kot kan.. saye rase teori ni la yang penceramah tu gune..

kire kalau pasangan suami isteri bergaduh.. tapi takde la kuali pinggan semue terbangkan.. gaduhgaduh manje macam tu.. lepas tu baik.. bile baik tu.. nak romantik je.. bayangkan kalau gaduh sehari tak bertegur.. bile baik tu.. huh.. puasnye.. perasan tak? kalau tak gaduh tak rase nikmat berbaik semule tu.. hihi.. betul ke tak ape yang saye share ni ha? tapi jangan la pulak takde pasal nak cari pasal sebab nak rase nikmat berbaik semule tu.. banyak lagi nikmat lain Allah bagi.. 

dalam hubungan pasti ade pasang surutnye kan.. tak mungkin satu hubungan tu takde perselisihan pahamkan.. macam pepatah melayu.. sedangkan lidah lagi tergigit.. lain sambung sendiri.. haha.. moge time surut kite tu tak betulbetul surut la.. sikitsikit surut jadi la.. saye doakan agar hubungan kite bersame pasangan di dalam redhaNYA.. bahagie sampai ke syurga.. amin..

perbandingan..

assalamualaikum..

sebelum bace entry ni.. singgah la sini.. bace kisah tragedi kami.. khamis dan jumaat lepas saye buat kerje luar.. kerje saye takde la susah mane mase kerje luar tu.. outlet kami pasaraya tesco.. saye kene pergi check barang ape yang selalu penggune pilih.. kire brand yang mane paling orang suke gune.. ade lebih kurang enam puluh item yang saye dengan officemate kene cari.. kadangkadang kalau ade supplier kami tanye.. brand mane paling ramai orang suke.. supplier tu balas.. 'mana balang murah.. itu la olang lebut ma.. sikalang olang tatak tengok jenama suda'  supplier cine.. hihi.. 

tapi kami cari la barang yang nampak familiar untuk dipilih..bile da jumpe kene ambil gambar barang.. gambar berat barang dengan bar code.. termasuk bar code dekat rak.. salah satu item kami butter.. mesti kami pilih buttercup.. sebab jename tu yang agak famous dan orang tau kan.. jadi tugas saye ambil gambar. officemate ambil spesifikasi barang.. 

cube tengok gambar dekat bawah ni.. gambar saye snap.. kami nak yang 250gram.. mase snap gambar ni saye ternampak buttercup yang 500gram.. nampak macam lain je hargenye.. kalau 250gram RM4.99 dan 500gram RM10.99 rase macam rugi pulak beli yang besar. baik beli yang 250gram 2 ketul.. baru RM9.98.. untung RM1.01 kan? selalu kite akan cube beli yang besar sebab nak murahkan.. tapi yang ni.. yang besar lagi mahal.. jadi bile nak beli barang memang kene bandingkan betulbetul..




Thursday, June 20, 2013

langkawi - Pulau Payar (part 4)

assalamualaikum..

peringatan.. entry ini terlalu banyak gambar.. bertabahlah  kawankawan.. name pon nak tunjuk bukti..

last entry langkawi lame dulu.. asyik tertangguh je entry bencane.. entry sebelum ni di sini.. lepas check in.. semue.. pergi makan.. balik kami pon tidur.. selese sebab tak sedar apeape.. hahaha.. tautau bangun sembahyang subuh.. terus siapkan ufairah yang memang tengah nyenyak tidur.. kami bertige tak mandi pon.. tukar baju je.. lepas da siap kami keluar naik kerete sewe murah tu.. ala.. ade dekat entry lepas.. link kat atas..
nyenyak tak nyenyak ufairah tidur..

kami pergi beli sarapan dekat padang mat sirat.. depan sekolah.. murahmurah tau.. kalau dekat pantai chenang ape yang ade? saye nampak satu stall kecik je.. mungkin mahal jugak kot.. kami beli enam ke tujuh bungkus nasi lemak.. satu pulut ayam.. kuih enam ketul.. ke sembilan ketul.. da lupe.. bubur sebungkus.. bawak bekal.. yela.. kami kannak ke pulau payar.. cantik tau pulau tu.. pergi pagi balik petang..

saye da ready.. excited nak pergi pulau..

dekat sane.. meal time sekali je.. lunch.. kalau tak bawak bekal memang lapar la.. kami ke jeti naik bus.. lepas beli makanan kami pon balik la ke motel kami tu.. ambil barang.. siap beli bola untuk ufairah main.. terus kami tunggu bus.. awal bus pick up kami.. pukul 815 pagi.. memang kene kluar lepas subuh cari makanan.. kalau tak kene tinggal..

sebelum naik feri ufairah da tertidur.. nampak tak?

close up ufairah tidur..

kami dalam feri..

ufairah pakai dekat kaki..

bile sampai jeti dapat tag tangan.. macam gambar kat atas tu.. kami pon naik la feri.. Ya Allah.. ombak kuat.. sampai saye mabuk laut!! sumpah sebelum ni tak pernah mabuk laut.. tak tau la kali ni kenape.. tapi memang ombak kuat.. semalam.. mase kami nak check in.. ade jugak anak gadis cari bilik sebab feri nak ke kuale kedah patah balik.. ombak kuat sangat memang tak boleh redah.. lime feri kot patah balik.. bile kami tanyetanye orang.. siap ade yang berdarah.. ambulance tunggu dekat jeti..

bile sampai dekat coral island.. saye dengan DH memang mood da ke darat.. sebab kat laut kan time tu.. saye restless.. takde tenage.. layankan perut dan sakit kepale.. da la coral island pon terapung.. berombak dan masih ade yang muntah.. lupe.. keluarge kecil kami ambil pakej pantai.. kalau yang coral island ni macam pelantar tengahtengah laut.. jadi dari jeti nak ke pantai tu.. kene transit dekat coral island.. kire siape yang ambil pakej coral island da boleh mule snorkeling la.. kami ni kene naik bot kecik pulak nak ke jeti pulau..

laut cantik.. jernih 

hari tu ombak kuat sangat.. bot kecik ni satu je jalan.. kalau ari lain ade la lime enam bot.. jadi dari satu feri kene la tunggu naik sikitsikit nak ke jeti pulau.. bot tu kan kecik.. Allah.. sini pon da dugaan.. jadi sikitsikit la bot tu hantar.. kalau la lime enam bot tu jalan serentak.. tak payah la nak tunggu lame.. saye kat atas pelantar tu berdoa je.. cepat la sampai farat.. tak larat terumbang ambing da..

lepas da duduk kumpul tenage.. dengan ufairahnye lagikan nak handle atas laut tu.. memang saye pegang ufairah kuatkuat.. risau takut terlepas.. dapat la kami naik bot kecil tu.. open bot macam bus.. atas bot tu DH yang pegang ufairah.. hati saye.. lupdaplupdap takut.. jangan la terlepas ufairah.. sekali ombak datang.. dekat 45 darjah bot senget.. korang bayangkan la.. takut sangat.. da sampai jeti satu hal lagi.. pelantar nak ke jeti tu jenis floating.. (mase cerite ni.. kepale saye terumbang ambing.. rase lagi alunan ombak tu even da lebih sebulan) ya Allah.. cemane la DH nak dukung ufairah sambil berlari atas 'papan' tanpe penghadang yang tak duduk diam tu dan panjat ke jeti.. takpe.. jap lagi saye upload gambar.. mesti korang paham.. bile sampai orangorang yang transferkan kami dari bot ke jeti yang dukung ufairah bawa naik.. menangisnangis ufairah sebab orangyang die x kenal dukung die.. baru la DH pulak ke jeti.. saye masih dalam bot..




lepas tigetige da selamat.. kami pon seronok la sikitkan even da flat.. makanmakan.. susukan ufairah.. dan tunggu time yang syok nak terjun laut jernih tu.. saye pakaikan ufairah sunblock.. tapi sayangnye ombak terlalu kuat.. saye yang suke berenang pon takut tengok ombak macam tu.. minta jugak dekat DH nak turun laut.. DH tak izinkan.. risau katenye.. hati merontaronta.. tapi takpe.. sabar.. sampai ke sudah saye tak turun laut.. isteri solehah kan..

tengok ombak.. sampai atas tempat jalan pon basah.. ombak tinggi sangat..

bergelore kan laut..


ade beberape orang je yang mandi.. tu pon tak sampai setengah jam semue da naik..

selalu dekat pulau tu pantai die luas la jugak.. saye tengok kat gambar dalam google je la.. tapi mase saye pergi.. seinci pon takde ok.. sedih sangatsangat.. depan sikit dari pantai ade la macam penghadang atau tembok.. rasenye tinggi lutut saye.. lepas penghadang tu ade la pondok tempat makan.. tau tak.. sampai ke situ ombak naik.. sampai atas meje!! adse satu kumpulan tengah makanmakan habis masuk air laut dalam makanan derang.. kesian.. subhanAllah.. da macam ribut dan kami tersadai di pulau.. akhirnye pihak yang bawa kami ke pulau tu decide nak tinggalkan pulau pukul 230petang.. selalu kalau cuace elok pukul 430petang baru gerak balik..

ufairah dengan ibu lepak sini je.. tepi tempat makan.. 

saye  tetap enjoykan.. walaupon jacket saye ntah apeape.. haha..

tengok garisan merah yang sepatutnye pantai tu.. penuh air..

ni lagi bukti.. tengok ombak sampai atas tembok.. tu baru sikit.. ade lagi tinggi tau.. ni biasebiase je..

ha.. kalau la kite duduk dalam ombak tu.. agakagak ape jadi? ade satu family tu anak die lebih kurang besar ufairah terlepas.. ombak hanyutkan.. cecepat ayah die kutip.. kalau lambat? subhanAllah..

akhirnye ibu buatkan 'kolam' bile ombak datang air pon masuk..

nak main dengan saye? celup tangan jela boleh..

ni la lunch meal kami.. saye tak makan pon sebab tak sedap.. sorry.. nasi lemak kuih muih yang saye bungkus tu lagi sedap..

tengok air.. sampai bawah meje.. sebelum ombak ni la ade yang sampai atas meje masuk dalam lunch meal orang..


kami bertige di payar island..

ni la boat kecil tu.. takut tau nak naik bot ni.. selamat tak jadi apeape..

mase nak gerak balik dugaan lagi.. dari jeti nak ke bot kecil tu.. kali ni saye decide nak carry anak saye.. saye front carry.. besarkan SSC then letak ufairah dalam tu.. memang tak selese dan terase sempit sebab ufairah pon saye pakaikan life jacket.. risau punye pasal.. jadi mase atas floating pelantar tu saye kene pandai la kawal badan semuenye.. mase nak balik tu ombak lagi tinggi.. tunggu bukti ye saye upload.. lepas da semue naik.. bot kecil pon bawa kami ke pelantar besar tu.. kami naik feri dan balik ke pulau langkawi..

ni la floating platform yang saye cakap tu.. tengok la gap due titik merah yang saye letak tu.. sampai ke pinggang kan? memule kite kene lalu atas 'bridge' tu.. tunggu sampai ombak tinggi.. jadi floating platform atas same paras dengan bridge tu baru turun jalan.. siap ade yang terjatuh mase naik atas platform tu sebab sway kan..

secare keseluruhannye saye kecewe dengan altiviti ni.. tapi saye rase bertuah dan terpilih untuk lihat kebesaran Allah.. saye keep on cakap dekat DH.. 'abang.. orang pergi pulau nak tengok keindahan ciptaan Allah (also kebesaran Allah) tapi kite pergi tengok hebatnye ciptaan Allah.. kite orang terpilih untuk tengok 'ribut' ni' ayat nak sedapkan hati.. ufairah pon nampak seronok sebab taktau ape tu ribut kan? haha.. saye sebenarnye kecewe.. patutnye pihak penganjur da tahu keadaan macam tu.. batalkan la trip ke pulau tu.. boleh mengundang bahaye sebanarnye.. tapi biase la.. profit organization derang tak fikir orang kan..

saye sedih tak dapat menikmati keindahan pulau tu.. jadi saye dengan DH decide akan ke sini lagi.. inshaAllah tahun depan.. tapi sedihkan bile trip tu ade pelancong asing.. macam trip saye ade la tige empat kumpulan dari negare luar.. datang pulau payar tengok ribut.. tak ke contoh tak elok.. lepas tu pulak.. kalau la derang decide nak datang lagi.. boleh ke? ingat dekat ke? kesiankan dekat derang.. alhamdulillah kami masih beruntung.. masih dekat untuk berkunjung kembali ke situ..

gambat kat bawah ni.. ehsan pakcik google..  nan hado nye saye nak dapat pemandangan cantik di waktu ribut.. nak keluarkan camera pon takuttakut..


yang anak panah merah tu tande ombak sampai mane.. tragedi tak?


Friday, June 14, 2013

lup.. dub.. lup.. dub.. salah saye ke?

assalamualaikum..

sampai sekarang hati rase tak sedap.. tak sedap hati sebenarnye.. semalam dengan hari ni saye kerje luar.. semalam seharian saye buang mase buat kerje di tesco.. hari ni cume separuh hari dan petang saye masuk office.. tesco area rumah saye je.. dalam lime ke sepuluh minit sampai la.. tengah hari saye di rumah.. teringin nak makan sambal ikan bilis petai.. tapi ikan bilis takde.. 

saye wasap DH.. 
saye 'abang balik noon ni? kalau balik tolong belikan ikan bilis.. teringin sambal ikan bilis petai' 
DH 'inshaAllah.. abg try settlekan keje.. banyak pc nak kene instal..'

dalam pukul 12 lebih DH wasap kate tak sempat balik.. saye kate takpe.. dalam hati da kecewe.. sebab da kopek petai da.. dari semalam lagi teringin.. memang saye tinggalkan sikit petai mentah.. lain da jadi jeruk.. saye redha je la.. nak buat cemane da tak sempat.. DH nak kene install software engineering dalam 80 PC.. berdue dalam mase sehari.. fengsankan.. takpe.. 

dalam hati saye da berkirekire cemane saye nak hantar ufairah pergi rumah BS.. ye.. ufairah ade dengan saye.. masalahnye.. saye hantar ufairah naik moto.. beg cloth diaper + susu + makanan.. da besar da.. beg pump saye lagi.. beg telekung saye lagi.. cube bayangkan.. muat ke dalam bakul? kalau muat pon.. ufairah nak duduk mane? saye naik motor adik saye.. takde box belakang.. takpe.. saye buat satusatu.. hantar ufairah dulu then patah balik..

saye da mule siap sikitsikit.. susun beg.. kemas sikitsikit.. dalam 1.30 nak gerak la.. sampai office dalam due lebih.. sekali mase tengah melayan ufairah dengar bunyi motor.. DH balik.. terkejut saye.. saye memang tak tengok phone da tadi.. sebab kelamkabut nak siap kan.. DH bawak balik ikan bilis.. hati sebenarnye tak berape sedap.. yela.. sebenarnye saye alaala merajuk.. nak tarik perhatian konon DH tak dapat balik.. sekali DH balik.. terharu..

saye pon mule la masak.. letak nasi buat sambal.. DH pergi sembahyang jumaat.. DH balik saye hidang DH makan.. saye mandi sekajap.. da siapsiap dalam pukul 2 lebih kami keluar rumah.. DH bawak beg naik motor kami.. saye bawa ufairah naik motor adik.. DH da kelam kabut sebab lewat.. yela fikir PC banyak tak install lagi.. DH jalan dulu tinggal saye dengan ufairah kat belakang.. tibetibe..

saye mule jalan je.. rase tak sedap dekat tayar depan.. saye berenti motor.. tengok tayar depan pancit!! kempis takde angin.. DH da lame lepas.. cepatcepat saye horn.. DH sampai saye tunjuk tayar.. nak tak nak DH kene jugak hantar pergi kerje.. kami patah balik rumah dan bertolak dari rumah BS pukul 2.45.. dari kajang ke putrajaya.. lepas tu ke KL.. 

ohh.. pity my beloved DH.. dalam hati rase tak sedap sangat.. rase macam taknak pergi kerje.. nak patah balik.. tapi saye da janji.. report saye kene hantar hari ni.. rase nak nangis.. asyik ulang.. fikir positif.. fikir positif.. tapi hati lup.. dub.. lup.. dub.. tetap rase bersalah.. saye macam susahkan DH ka.. DH pon macam takde mood.. salah saye ke motor tu pancit? saye betubetul tak tahu.. nak naik kerete.. abah pakai pergi ambil adik dekat klang.. Ya Allah.. dugaan sangat tau..

akhirnye.. pukul 3.05 saye sampai office.. saye suruh DH hantar dekat luar pagar kompleks je.. saye menapak la dalam 15 minit.. takpe la.. sekurangkurangnye saye da cut mase Dh.. ntah la.. rase bersalah sangat.. saye tak tau la DH da sampai ke belum.. dalam hati asyik berdoa je.. Ya Allah.. permudahkanlah urusan kami.. amin..

notakemaafan            > saye taktau la DH saye bace tak entry ni.. kekadang DH bace jugak blog saye.. kalau abang bace.. sayang nak minta maaf sesangat.. tak bermaksud nak susahkan abang.. ok.. sudahsudah..   nanti to much info pulak bab rumah tangge.. 

Thursday, June 13, 2013

bile tak berjaye.. jangan putus ase..

assalamualaikum..

hari ni saye ade kerje luar.. saye ke tesco untuk cari spesifikasi barang.. jadi mungkin seharian tak masuk office.. best la pulak kerje luar kali ni.. tak perlu ke negeri orang.. cume tesco belakang rumah.. hahaha.. sedangkan minggu depan office mate saye semue akan ke kelantan dan ade yang terengganu.. saye pulak terkecuali atas alasanalasan tertentu.. alhamdulillah.. kalau tak haru biru hati ni nak tinggalkan si cerdik saye..

makin cerdik owww.. da pandai bezekan macammacam.. ade satu gelagat yang saye tak sempat snap gambar.. maaf la ye.. tu je alasan saye kan.. memang saye rase rugi.. sejak akhirakhir ni saye busy sampai bonding time dengan anak terhad.. sedihnye.. agaknye kene kumpul duit dan beli DSLR kot.. memang impian dari dulu.. kamera biasebiase alaala DSLR pon jadi la kan.. asal murah dan kualiti gambar ok.. baru membuakbuak kot semangat nak snap gambar..

gelagat ape yang saye kononkonon tak sempat snap? mulemule ingat akan berulang gelagat tu.. tapi sampai sekarang tak berulang lagi.. gelagat ni berlaku due minggu yang lepas.. ufairah cube untuk pakai seluar.. hahaha.. bile tak berjaye pakai seluar.. ufairah just pegang seluar tu.. pegang dekat getah pinggang.. dan letak seluar tu dekat pinggang die.. ala.. macam kite test baju or seluar tapi tak pakai.. haa.. macam tu la. satu rumah di roundnye..

mase tengok tu saye cume ketawe.. tak terfikir nak snap gambar.. tapi memang saye tak sangke ufairah boleh buat macam tu.. macam.. owwhh.. dabesar rupenye anak ibu.. takpe.. lepas ni saye akan cube untuk lebihkan mase bersame ufairah..

macammane boleh type entry sedangkan tak masuk office? pakai android? confirm tak.. ape lagi.. auto publish la..

Wednesday, June 12, 2013

counting..

assalamualaikum..

entry kedue untuk hari ni.. sebenarnye malas.. sebab tadi da tulis nak up entry banyakbanyak hari ni jadi saye gagahkan jugak menulis.. sakit kepale sebenarnye.. saye taktau kenape.. da lame tak kene sakit kepale yang kerap.. bile jadi balik.. ohh.. tak larat nak mengadap sakit ni.. kene pergi perikse cepatcepat ni supaye semuenye ok..

khamis minggu lepas.. 6 jun 2013.. kene tulis date.. mase tu ufairah setahun empat bulan +.. seronok sangatsangat.. teruje.. alhamdulillah.. terime kasih ya Allah.. tengah tulis ni tetibehati terdetik.. maaf kawankawan TTC.. saye tak bermaksud.. kalau tak mampu nak bace pon saye tak kesah.. tapi jangan risau.. doa saye untuk kalian tak pernah putus..

ufairah saye kan.. da boleh count.. boleh kire.. tau tak dari berape? mesti lah dari satukan.. sampai? tige? salah.. satu sampai sepuluh.. alhamdulillah.. tak sangke.. saye tau.. ufairah mungkin tak paham ape tu satu due tige sampai sepuluh.. tapi ufairah boleh ingat satu sampai sepuluh.. macam mane care ufairah mengire? confirm la bukan satu due tige macam kanakkanak yang da besar tu..

bile saye sebut satu.. ufairah akan jawab due.. bile ufairah cakap due.. saye TAKKAN cakap tige.. saye ikut cakap ufairah.. due.. lepas tu ufairah sambung tige.. saye ulang lagi tige.. ufairh sebut ampat.. hahaha.. pelat di situ.. saye ulang lagi.. macamtu la sampai sepuluh.. cume enam ufairah tak boleh sebut dengan betul lagi.. lari bunyinye tapi saye dan keluarge paham.. sembilan pulak.. se i yan.. tapi nombor yang clear satu due tige tujuh dan lapan.. teriem kasih ya Allah.. semoge anak ibu membesar menjadi anak yang solehah.. amin..

wordless wednesday #29

assalamualaikum..

biarkan gambar berkatekate.. suatu mase yang tak berape dulu..


p/s        > segale kebusyan terlerai sudah.. cume tinggal sikitsikit.. hari ni masih boleh menarik nafas lege.. boleh la buat kerje dengan tenang.. masih manaruh harapan untuk update banyak entry hari ni.. boleh?



Tuesday, June 11, 2013

weekend kami..

assalamualaikum..

aci tak? aci tak? hari ni hari selase nak cerite pasal weekend yang lepas termasuk jumaat lepas.. kalau taknak bace takpe.. saye tak kesah.. hihi.. hari ni mood saye ok even hari ni hari pertame saye bekerje dalam minggu ni.. mane tak ok.. pepagi datang kerje da kene jadi buruh kasar.. tagging fail dalam bilik fail.. bile da aktif mood pon ok la.. bile da siap jadi buruh kasar.. buat kerje hakiki.. 

mase ni.. baru la sistem nak buat hal.. mood pon menurun.. yela.. pepagi kite semangat nak buat kerje ade problem.. settle tu datang pulak error lain.. memang boleh zero la mood.. mase tu mood memang out.. tapi takpe.. kite reset minda kite.. alhamdulillah mood makin ok.. tapi bile da reset berkalikali.. sakit kepale la pulak.. ya Allah.. macammacam dugaan.. sabar je la kan..

jumaat lepas saye cuti.. semalam pon saye cuti..sebabnye BS anak saye balik kampung.. saye tak pernah kesah pon BS nak cuti.. kali ni lagi tak kesah sebab saye pon balik kampung.. yeee.. keluarge kecik kami balik kampung.. keluarge besar kami ade buat kenduri arwah untuk arwah mama saye dan mak DH.. tak lupe jugak arwah wan saye.. arwah mak dan ayah adik ipar saye.. berserta aqiqah sepupu baru saye.. yeee.. paksu saye baru dapat anak.. anak sulung.. paksu saye tue setahun je dari saye.. kirenye ufairah dapat mak sedare la!!!

lepas DH thumb print jumaat lepas kami gerak balik kampung.. malam pertame dan kedue tidur di rumah parent in law saye.. malam terakhir baru tidur rumah atuk saye.. dan malam tadi pukul 1201 tengah malam kami selamat sampai ke rumah.. alhamdulillah.. hari ni mule kerje macam biase kepale tingtong.. hahaha.. ingat nak balik awal pagi semalam.. sekali da drag.. biar la lewat terus.. terlepas la saye nak tengok cerite misiku kuza.. takpe esok ade..

kenduri? satu gambar pon tak sempat snap.. yela.. saye sampai malam sabtu kat rumah PIL.. pagi sabtu pukul 11 pagi baru sampai rumah atuk (lokasi kenduri).. memang sampai sane saye dengan DH kene membasuh periuk bagai.. pukul 12 tengah hari majlis mule.. kenduri kat kampung mesti la gotong royong.. bile malam da settle semue kami gerak balik ke rumah PIL.. macam dekat je rumah PIL dengan atuk saye kan.. memang dekat pon.. dalam 30minit.. tapi mase saye dengan DH berkenalan.. kami tak tau pon yang kampung kami dekatdekat.. hahaha.. jodohkan.. ni entry zaman duludulu saye.. cerite tentang kampung kami tu la.. bahase pon akuaku lagi.. malu pulak nak letak link.. hahaha..

ahad pulak.. pepagi melepak dekat rumah PIL.. tengah hari balik rumah atuk.. ade jemputan kenduri.. petang tu pulak kami pergi ke parit buntar.. beli barang dapur dekat econsave.. mase ni pulak.. ufairah seronok berjalan.. taknak orang pegang.. merate berjalan.. kami la kene kejar takut hilang.. tapi tengok ufairah memang puas la berjalan sane sini dekat tempat yang luas.. PIL pon seronok dapat main dengan cucu.. bahagie rasenye..

hari isnin? hari malas nak balik ke pangkal jalan kajang.. tu yang terdrag sampai ke petang.. lepas singgah rumah kakak ipar dekat ipoh sampai la kami ke kajang lewat malam.. hahaha.. hari isnin kami cume melepak dekat rumah atuk.. PIL.. dan kedai makan mak sedare saye.. hari ni saye kerje macam biase.. penat memang penat.. takpe.. malam nanti kite rehat..

mase tulis entry ni saye terfikir.. nak letak gambar ape ni.. rupenyekan.. takde satu pon gambar saye dengan DH snap.. Allahurabbi.. lupe.. rase rugi.. sayangnye kenangan manis terlepas macam tu je.. :( 

Thursday, June 6, 2013

more achievement!~

assalamualaikum..

hari ni saye berebut hard disc dengan DH.. hihi.. gaduhgaduh manje.. DH nak gune sebab nak ambil movie dari kawan die.. saye pulak nak ambil gambar tragedi kami di langkawi.. sebagai isteri solehah saye redhakan je.. hahaha.. ayat tak boleh bla kan.. kalau nak beli sorang satu hard disc.. nak isi ape pulak bebanyakkan? yang kami punye tu 1 tera.. jadi bile sampai je office.. saye call DH.. 'abang.. tolong emailkan gambar pulau payar dekat sayang'  sayangnye ade masalah teknikal dan saye pon tak dapat la update cerite tu hari ni sebab takde gambar..

takpe.. kite cerite lainkan.. hihi.. ufairah la modal saye.. terime kasih anak.. alhamdulillah.. semenjak setahun ni.. laju je perkembangan ufairah.. nak dekat harihari dapat skill baru.. alhamdulillah.. terime kasih ya Allah.. ufairah mulut tak payah cakap.. memang bising macam ibu die.. hahaha.. macammacam perkataan ufairah boleh sebut.. kalau makan tu.. memanjang.. 'ayam.. ayam.. ayam..' kalau makan ikan pon ayam.. bile saye sebut.. ikan.. banyak kali baru la ufairah sebut ikan..

bukan setakat boleh menyebut.. ufairah da boleh ikut ape yang kite cakap bile kite sebut.. ufairah dengar dan cakap.. ufairah jugak da pandai ikut arahan.. bile kite cakap.. baring sayang.. ufairah akan baring.. syukur sangatsangat.. bile nak pakai seluar ufairah dan boleh angkat kaki nak masukkan kaki dalam seluar.. kadangkadang ibu atau abah sebut.. kaki sayang.. cepatcepat ufairah angkat kaki.. kalau mood tak elok? cepatcepat ufairah nangis.. hampeh betul.. hahaha..

cukup la entry pendek.. tak sempat nak update banyakbanyak.. nak BW lagi.. tengok muke ufairah lepas menangis nak? mase umur ufairah setahun..


Wednesday, June 5, 2013

wordless wednesday #28

assalamualaikum..

gambar untuk entry sebelum ni.. selamat jumpe gambar ni dalam hard disc..

ni la bilik kami.. motel termurah di langkawi.. RM45 satu malam..

ni pulak lobby hotel.. rasenye DH ade snap detail depan hotel.. harge bilik termasuk facilities.. tapi ntah mane pic tu..

notakakibusuk           > macam tautau je hari ni busy sangatsangat.. sesuai la dengan hari wordless..

Tuesday, June 4, 2013

akhirnye.. langkah demi langkah.. alhamdulillah..

assalamualaikum..

hari ni update petang.. sebab ape? sebab office ni tunggang terbalik kerje banyak sangatsangat.. semalam petang kepale saye sakit sangat.. terlampau banyak fikir sampai overload minda saye.. bunyi macam pelik kan? tapi percaye lah.. memang betul.. silih berganti to do list yang perlu saye buat.. kene settle satusatu.. memang terase tau..

alhamdulillah.. syukur sangatsangat.. ufairah akhirnye da boleh berjalan dengan agak jayenye.. kirenye setahun empat bulan la umur ufairah boleh berjalan dengan pakarnye.. takde da lime enam tapak jatuh macam selalu.. ufairah mule bertatih setahun sebulan tak salah saye.. jadi ufairah ambil mase tige bulan untuk master berjalan ni..

sekarang ni kan.. ufairah asyik nak berjalan je.. sikitsikit nak bejalan.. due tige minggu lepas ufairah da boleh bangun sendiri tanpe bantuan.. kirenye dari duduk ufairah boleh bangun berdiri tanpe berpaut pade manemane tempat.. satu pencapaian yang besar bagi saye.. dari baby yang tak mampu langsung nak menghalau nyamuk.. sampai jadi baby yang da boleh berjalan.. alhamdulillah.. terime kasih ya Allah..

sejak pandai berjalan ni kan.. selalu request nak jalan sendiri kat bawah.. bile dukung menangis.. kalau saye nak shopping kan.. sangat mengganggu tau.. sebab nak kene layan ufairah lagi.. tu ok jugak.. kalau kite kejar masekan.. nak tunggu ufairah terkedekkedek.. ya Allah.. geramnye.. lepas tu kalau dekat shopping berjalan taknak sendiri.. nak kite pegang.. ufairah takut kot sebab ramai orang.. tak ke tak stabil budak solehah tu.. bile ibu abah penat ikut jalan.. ibu suruh abah dukung la.. BOBA kan.. backcarry.. menangisnangis.. rase nak gigitgigit je pipi budak solehah tu.. geram..

lagi satukan.. naik tangge pon taknak duduk da.. nak naik tangge sambil berdiri.. alaala orang besar.. cumil!~ kadangkadang.. sambil pegang phone letak dekat telinge jalanjalan pusing satu rumah sambil mulut.. 'helo.. hello.. blablabla' bahase arab ufairah la kan.. da macam businesswoman.. tengok anak membesar depan mate memang satu nikmat.. moge kawankawan yang masih TTC dapat merasai nikmat ini.. amin ya Rabb..

p/s       > rase macam lame sangatsangat tak cerite tentang ufairah..

Monday, June 3, 2013

kereta sewa dan motel/hotel murah di langkawi..

assalamualaikum..

pagipagi bangun tidur semangat nak pergi kerje.. seronok la jugak.. tak tau kenape.. bile masuk office mood tu semue lari lintang pukang.. selamat tak langgar dinding.. hahaha.. datang la monday blues... budget nak up entry pepagi.. tapi tak tercapai jugak.. jadi la entry tengah hari.. buat mase ni DH yang hantar saye ke office.. rase bersalah.. kesian dekat DH terpakse pusing jauh untuk hantar saye.. tapi kami da putuskan untuk pilih care ketige.. tunggu la ade motor lebih nanti.. atleast takde la penat sangat.. takde la mase DH habis di jalanan.. hihi..

ok jom sambung entry langkawi yang tersadai lame da nak dekat sebulan kami pergi ke sane.. ni entry sebelum ni.. jadi selepas selamat mendarat dekat langkawi.. da puas posing dekat tepi MAS tu ha.. hahaha. jakun kan.. kami pon jalan.. sebelum pergi langkawi da study la sikitsikit even da pernah pergi sebelum ni.. saye dengan DH budget nak ambil kerete sehari je.. sebabnye hari kedue seharian kami di pulau.. hari ketige separuh hari di pulau.. jadi dari petang hari ke tige hingge hari ke empat tu je la kami perlukan kerete.. hari pertame? kami rehat dekat bilik dan jumpe anak babysiter saye mase kecikkecik dulu..

da keluar je dekat balai ketibaan tu tengok banyak la 'kedai kecikkecik'  yang ade pakej kerete sewe la.. pelancongan la.. ade pakej kerete sewe tu.. terpampang 50% discount.. memang terbaik la tengok.. bile saye pergi tanye.. rupenye harge die same je dengan tak discount.. selamat saye da boleh agak harge yang saye survey sebelum datang.. harge kerete sewe dekat luar.. bukan dekat airport.. mark up tinggi kot.. hampir terhasut.. yela.. plan awalkan taknak sewe kerete..  jadi kami kene pergi ke motel kami naik teksi la.. teksi dari airport ke pantai cenang RM20 ye.. memang budget nak tinggal sane sebab sebelum ni kami tinggal di one hotel helang.. tepi airport je..

bile jalan nak ambil teksi ade orang tegur DH.. abang nak kerete sewe.. Allah.. dugaan lagi.. hampir terhasut jugak.. memule orang tu bagi myvi auto kat kami.. RM70 sehari.. saye taknak.. saye siap cakap.. murah lagi takde? die cakap manual la kot.. saye tak kesah pon.. asal dapat murah.. langkawi besar mane la sangat nak pusingkan? hampir terhasut.. akhirnye kami decide nak naik teksi dan sewe untuk hari ke tige.. tibetibe.. orang tu cakap.. 'abang.. wira auto sehari RM50.. aircond semue ade..' akhirnye kami pon terhasut.. hahaha.. kami pon sewe la kerete wira 3 hari dengan harge RM150 tanpe deposit.. harge tu da paling murah la bagi keluarge kecil kami.. 

bile fikir balik.. teksi pergi balik da RM40.. sewe sehari mungkin dalam RM70 ke RM80.. jadi total da +-RM115.. better la sewe dan park dekat motel.. boleh la kami pergi beli breakfast dekat padang maksirat.. murah dan sedap berbanding dengan pantai cenang.. mahal kan dekat pantai cenang.. jadi kami naik la wira putih tu ke motel.. memang kami pilih hotel termurah.. hahaha.. da name berjalan.. keluar pagi balik malam.. bilik tak penting sangat.. janji ade katil tilam bilik air.. ok da..

kami check in pukul 8lebih malam.. yela.. landing pon pukul 7 kan.. maghrib.. lepas deal pasal kereta sewe.. pukul 8 sampai depan motel.. tunggu orang motel lagi.. jadi pukul 8 lebih kami check in la bilik yang selese la untuk tidur.. dekat mane kami duduk? AMZAR motel!~ murah tau.. semalam RM45.. lagi murah dari harge kerete sewe.. bilik ok.. persekitaran ok.. saye lupe nak snap gambar kerete dan persekitaran hotel.. air cond ade.. cume heater takde.. air panas.. iron semue kat luar bilik.. dan kami tak gune pon semue tu..

heater tu saye tak kesah sebabnye hari kedue dan ketige kami memang tak mandi pagi.. hahaha.. pecah rahsie di situ.. kate nak pergi pulau kan.. takpe.. itu next entry ye.. no phone kerete sewe nanti saye mintak dekat DH dan tepek kat sini.. jadi total harge bilik + kerete kami RM95.. macam harge bilik hotel budget je kan.. tapi kami dapat bonus kerete.. alhamdulillah.. next entry langkawi.. jom dengar pengalaman ngeri kami..

ps--> pening cari gambar dalam PC tapi takde.. berderau darah.. ntah ade ke tak gambar ni.. kene cari balik ni.. harap ade dalam hard disc.. nanti saye up gambar yang berkaitan dengan entry ni..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...