Friday, May 31, 2013

terjawab sudah..

assalamualaikum..

terase macam hari isnin hari ni sebab baru mule kerje untuk minggu ni.. dari isnin sampai khamis saye MC.. saye MC sebab sakit telinge.. sebelum ni da pernah kene da.. ni entry dulu.. macam biase.. memang saye tak dapat tidur malam untuk due ke tige malam.. memang 24jam bed rest.. macam nak terketap gigi menahan sakit.. alhamdulillah sekarang da makin ok.. 

mesti ramai tertanyetanye ke mane saye pergi.. sekarang da tau kan.. (hahaha.. budget betul ko ni kan fifi) saye mule kene dari petang sabtu.. makan pon tak lalu.. tapi tak kuruskurus pon.. haha.. mase tak sihatkan.. ufairah 'cerdik' sangat.. saye tau mesti ufairah nak kan perhatian.. kesian anak ibu.. ibu minta maaf nak.. tapi jangan risau.. kasih sayang ibu untuk kamu semakin bertambah hari ke hari..

sebenarnye.. terjawab sudah tu nak cerite tentang penempatan DH saye.. alhamdulillah.. tak jauh tak dekat.. DH dapat penempatan dekat KKR KL.. alhamdulillah.. syukur sangatsangat kerane masih boleh tinggal serumah dengan DH.. samesame tolong saye uruskan anak.. memang banyak sangat DH bantu saye dalam kerje rumah.. kalau DH tak duduk serumah.. memang menangis la saye..

saye sedih jugak sebab isnin lepas sampai rabu DH iron baju sendiri pergi kerje.. semue DH yang buat.. masak makanan anak.. even tak berape reti.. terime kasih sangatsangat.. tapi paling saye terkilan sebab di hari pertame DH lapor diri dekat office baru.. DH pakai baju yang die iron sendiri.. maaf abang.. sayang tak larat sangat mase tu.. 

alhamdulillah lagi sekali DH dapat bos yang same.. mase DH kerje PTD dulu.. bos yang same sebab bos tu da bertukar ke KKR mase DH kene berhenti.. bos tu siap offer DH kerje bebetul bawah bahagian die.. tapi DH tolak sebab DH nak cari pengalaman baru.. alhamdulillah Allah permudahkan urusan kami.. 

cume sekarang kami kene buat pilihan untuk pergi kerje.. satu.. pergi same.. DH hantar saye.. kene keluar awal dan petang saye kene balik lambat sebab tunggu DH dari KL untuk ambil saye.. due.. pergi samesame.. keluar macambiase cume DH kene masuk pukul 830pagi.. dan saye kene balik lagi lewat sebab DH keluar office pukul 530 petang.. tige.. pergi kerje sendiri sendiri.. keluar macam biase balik macam biase.. cume kene beli motor lagi satu sebab saye memang taknak drive ke office masalah kesesakan dan parking.. dunie ni banyak pilihan kan!~ alhamdulillah.. be positif!

Thursday, May 23, 2013

berasingan..

assalamualaikum.

dari jumaat lepas perkare ni terjadi.. mulemule sayu rase hati.. tetambah mase nak berpisah pergi.. tangan dilambai.. sarat rase hati.. penuh sebak di hati.. sudah dua kali tidak bersalaman saat melangkah keluar mencari rezeki.. cuma lambaian bersama genangan air mata.. hari ini hari ketiga.. masih berlaku lagi.. tapi hati sedikit kental.. kurang rase sebak.. masih boleh melambai dengan senyuman.. tidak seperti hari pertama.. melambai bersama genangan airmata.. hari keempat mungkin isnin depan.. mungkin yang terakhir atau permulaan.. moga yang terbaik untuk kami..

terbaik tak puitis hati ku itu? hihi.. tetibe terase nak berjiwang bagai.. wakaka.. sile ketawe sekarang.. mandatory ok.. sebenarnye semalam lagi nak cerite tentang ni.. tapi semalam internet problem la.. dengan wordless la.. jadi hari ni saye cerite..

jumaat lepas DH lapor diri dekat Kementerian Kerja Raya Kuala Lumpur.. jadi kami ade banyak pilihan.. pergi bersame tapi kene keluar awal.. yela.. dari kajang nak ke putrajaya lepas tu shot ke kuala lumpur.. ufairah pulak mintak tolong opah die hantar.. pilihan kedue.. saye pergi naik kerete DH pergi naik motor.. boleh keluar macam biase cume saye kene keluar awal sikit.. ketige.. pinjam motor adik ipar atau abah.. pergi berasingan.. sebelum pergi hantar ufairah macam biase..

pilihan kami? pilihan ketige.. saye pergi kerja naik motor adik ipar.. DH naik motor saye.. motor DH da selamat pos ke kampung untuk kegunaan keluarga di sane.. seperti biase.. sebelum keluar kami akan hantar ufairah.. samada saye bawak barangbarang DH bawak ufairah dan sebaliknya.. dari rumah BS kami terus ke tempat kerja memasing.. 

DH kene kursus sampai isnin ni.. jadi memang tempat kerja kami berlawanan arah la.. samesame bawa motor.. kadangkadang beriringan.. bile sampai satu susur saye ke kiri.. saye cume melambai.. hari pertame.. sedih terpakse berdikari.. dekat tujuh bulan samesame pergi kerje dekat putrajaya.. sebelum ni da biase pergi sendiri.. tapi bile da jadi rutin memang terase.. 

isnin ni penentu segalenye.. DH akan dapat tahu penempatan.. sama ada kami perlu melalui saatsaat PJJ (percintaan jarak jauh).. pejabat sangat jauh sampai DH tak boleh stay dekat kajang atau pajam..  pejabat di kuala lumpur jadi DH masih boleh tinggal bersame kami cuma pergi kerja berasingan.. atau pejabat kami samesame dekat di dalam kawasan putrajaya dan lagi satu.. pejabat kami berdepan antara satu sama lain.. yeee.. ade JKR dekat depan bangunan pajabat saye.. 

doakan yang terbaik untuk kami.. inshaAllah saye da bersedie dengan sebarang kemungkinan.. taknak berharap sangat takut punah musnah harapan..

Wednesday, May 22, 2013

Wordless wednesday #27

Update entry ni gune phone.. Tak tau kenape PC xblh nak buat new entry.. Asyik loading dari tadi.. Korang cemane? Ke sebab hari ni wordless? Hihi..
Sebenarnye saye da edit satu gambar berkenaan wordless.. Tp x boleh update pulak.. Redha je la.. As long as saye timbul hari ni kan..
Isnin selase yang lepas saye kerje luar di perak.. Memang x sempat nak update blog.. Nnt saye BW ye..


entry yang atas ni saye up gune phone.. saje taknak padam.. yang bawah ni pulak gune PC.. da ok da..
 jom kite amalkan.. harihari makan secubit.. kat rumah memang spare.. tapi selalu lupe.. moge saye istiqamah lepas ni.. amin..

Friday, May 17, 2013

langkawi - flight ke langkawi..

assalamualaikum..

sambungan dari entry lepas.. masuk je flight saye dengar pramugara pramugari cakap.. ni last person ye.. derang pon ye ye kan.. hahaha.. jadi kami la yang terakhir.. kan masuk ngamngam pukul 6.. selamat tak kene tinggal.. mase nak jalan ke gate pon da ade orang jerit.. 'langkawi.. langkawi..' terbaikkan? sebelum tu saye siap beli makanan lagi kat dalam marrubrown mase DH sembahyang..

da settle letak beg kat atas tu.. ade orang kat tepi sekali.. sit kami tepi tingkap dengan tengah.. ufairah kene duduk atas ribe.. infants kan.. mase saye tengok macam crowd je tempat tu saye terus cakap dekat pramugari..' boleh bagi kami sit ni 12 tak? situ kosong sikit..' pramugari tu jawab.. 'tak boleh sebab kat situ ade pintu kecemasan.. baby tak boleh duduk kat kerusi tu'  die paham kot yang saye mesti nak keselesaankan.. tetambah orang dekat row saye tu lelaki.. cemane saye nak NIP(nursing in public) nanti.. dan baru la saye tahu yang baby tak boleh duduk sebelah pintu kecemasan.. sebelah sayap tu..

terus die cakap dekat lelaki tu.. 'kalau encik nak duduk dekat belakang pon boleh sebab sit belakang banyak kosong..' terus abang tu bangun dan duduk belakang.. alhamdulillah.. dan terus pramugari tu cakap..  'encik boleh duduk sini (dekat DH) anak letak tengah (kan ufairah da boleh duduk)'  terus saye balas.. 'takpe la.. anak saye bukan boleh duduk diam..' hahaha.. berterus terang ibu kamu ni ufairah.. cume mase take off dengan landing saye ribe.. lain saye biar ufairah main dari satu kerusi ke satu kerusi..

meh saye nak share tips bawa anak, bayi, toddler naik flight.. mase nak take off tu saye terus ambil ufairah dan susukan.. tu sangat penting bagi saye.. kan flight naik tinggi.. jadi tekanan berbeze.. kalau kite da tue ni ok la.. kalau telinge 'bengang' boleh hembus nafas sambil tutup/picit hidung.. tak pon telan air liur kan? kalau budak? macam ufairah.. kesiankan.. jadi dengan menyusukan die.. boleh hilangkan rase 'bengang' tu.. kan die menelan mase minum.. kankan?

ufairah nenen sampai tertidur mase take off..

susu punye susu.. ufairah pon tertidur.. hahaha.. penat kot.. sampai time bagi snack dan air.. dapat la kacang masin.. yela.. penerbangan 50 minit je kan.. air boleh pilih.. orange juice ke apple.. saye ambil orange juice dan apple untuk ufairah.. (kantoi di situ bagi anak minum ntah apeape) sekali sekale ok kot.. bagi saye la.. lain orang lain care.. saye kejutkan ufairah untuk minum.. memule ufairah taknak bangun.. saye letak je cawan air dekat mulut ufairah.. die rase.. macam sedap je terus bukak mate.. kejam tak ibu kamu?

bukan ape.. saye nak ufairah tengok luar.. bile saye angkat ufairah dan tunjuk luar.. nampak la awan.. darat.. memang cantik.. siap tunjuk awan sambil cakap.. tuu.. tuu.. dan sembang bahase die.. ntak ape saye pon tak paham.. nampak die sangat excited.. bende barukan.. saye pon happy tengok ufairah dapat pengalaman baru even die tak tahu apeape pon tentang tu lagi.. dan bile nak landing terus saye ambil ufairah.. baringkan dan susukan.. kadangkadang bile ufairah pegangpegang telinge die pon saye terus susukan.. kot la sign die tak selese dekat telinge kan.. 

cantikkan pemandangan dari atas..

yang ni pulak pemandangan awan dan kalau korang perasan gambar kanan.. ade sungai.. macam ular lengkok die kan.. rasenye sungai pahang tu sebab besar dari sungai lain..

bile ibu penat ribe ufairah tidur atas abah.. kejut bangun minum dan sengeh.. anak abahkan ufairah ni..

da puas minum kite tengok luar pulak.. hebatkan ciptaan Allah.. saye keep on cakap dekat ufairah.. 'bile cantik.. tengok ciptaan Allah sebut subhanAllah ye sayang'..

dan alhamdulillah.. perjalanan kami dalam flight sambil membawa anak setahun tiga bulan tu berjalan lancar.. bile da touch down.. kami turun paling akhir sebab pramugari tu da pesan.. kalau boleh turun paling akhir.. mungkin sebab bawak anak kan.. nak berhimpit.. renyah sikit.. jadi memang kami relex dulu before keluar.. bile da sampai.. misi mencari kerete sewe.. nanti saye cerite.. murah tak murah nanti korang judge sendiri..

alhamdulillah.. kami da sampai..

one happy family.. terime kasih ya Allah di atas nikmat kurniaan MU..


Thursday, May 16, 2013

selamat hari guru dan belated hari ibu!~

assalamualaikum..

cume sekeping gambar print screen dari FB saye.. malas nak type.. jadi bacelah gambar.. hihi..


untuk hari ibu pulak.. 

selamat hari 'belated' ibu.. 

hahaha.. boleh ke wish macam tu? sorry la.. mase hari ibu memang saye tak sempat nak online.. saye dekat langkawi mase tu dan berhadapan dengan tragedi.. tunggu nanti saye cerite.. 

Langkawi - Perjalanan kami ke airort (part one)

assalamualaikum..

banyak lagi entry tertangguh.. huahuahua.. takpe.. saye cerite dulu entry panas dari oven ni.. saye cube cerite detaildetail sebab dari entryentry ni la saye akan bagitau dekat mane nak dapat percutian yang budget.. memang murah semuenye.. macam saye pergi.. bile saye cerite dekat orang langkawi.. semue kate murah.. korang bace la dulu entry ni.. kot korang dapat lagi murah boleh la share dekat sini sebab keluarge kecil kami rancang nak ke sane lagi bulan tige atau empat tahun depan.. inshaAllah..

hari selase lepas.. 7 may 2013 DH tempat ticket MAS.. murah la jugak ticket MAS berbanding airasia.. sebab tu kami pilih MAS.. bukan sebab banyak duit ke ape.. ticket kami bertige RM316.. saye dan DH RM300 dan ufairah RM16.. two way ye.. murah la kan harge ticket mas tu.. RM75 sorang one way.. kalau naik bus campur feri pon campur tambang nak pergi station bus tak dapat kot harge macam tu.. kalau naik kerete pon tak dapat kot minyak tol penat RM316.. kankan..

selase kami beli tiket sabtu kami fly.. memang percutian tak dirancang.. tige hari sebelum kot.. kami pergi sane empat hari tige malam.. memang saye sibuk mencari itu ini.. bace itu ini la.. kate nak murah kan.. tapikan.. semue tu kite yang rancang.. tapi jangan lupe perancangan Allah lagi hebat.. setelah survey mane yang patut.. sabtu tu kami pon ready la nak pergi.. fligt pukul 6petang.. pukul tige lebih saye mintak tolong ummi saye hantarkan.. nak suruh abah, abah takde.. kalau tak confirm abah hantar sampai KLIA.. ummi saye hantar saye sampai BTS je..

meh sini saye nak cerite.. logik tak logik korang fikir sendiri.. saye dengan DH budget tiket ERL dari BTS (bandar tasik selatan) dalam RM9++ - RM10++ sebab ticket dari putrajaya ke KLIA RM6.20.. sekali mase nak beli tiket tu kan.. RM26.50 sehale untuk seorang! memang percutian budget sangat la kan? hahahaha.. da terover budget di situ.. due orang RM53.00.. nak taknak bayar jela.. saye da suruh ummi hantar dekat putrajaya.. tapi sebab ummi nak ke rawang.. tu yang kami tersampai BTS dengan harge tiket tak logik tu.. bagi kami la.. bile DH cakap dekat orang yang jual ticket tu.. kenape mahal sangat harge ticket sedangkan dari putrajaya baru RM6.20.. puan tu senyum je.. terbaikkan.. dalam hati.. 'kalau aku naik teksi dari kajang ke KLIA pon lebih kurang jekan'

tu da lari budget.. sabar banyakbanyak walaupon mulut tak berenti mengomel..sebelum tu kan.. mase nak naik lift nak ke ERL tu.. dengar DH cakap 'ya Allah yang..' saye pandang DH.. 'kenape?' 'tengok tapak kasut abang tercabut'.. da sudah.. tapak kasut DH tercabut pulak.. Ya Allah.. memang dugaan betul.. ambil tapak kasut tu masuk dalam beg.. takpe ade lagi selapis bawah tu.. boleh la DH jalan cume sebelah tinggi sebelah rendah.. sekali tengok tren lagi 2 minit.. saye suruh DH jalan lajulaju.. matimati DH taknak sebab kasut die tercabutkan..

sekali mase naik escalator yang selapis tu pon tercabut.. hahaha.. saye ketawe je dalam ERL tu.. lawak.. kesian DH.. tapi saye tak berenti cakap.. 'abang.. maafkan sayang.. bukan sayang nak ketawekan abang.. tapi lawak sangat.. sayang tak tahan nak gelak..' mase type ni pon saye gelak.. wakaka.. saye tengok DH jalan sambil angkatangkat kaki sebab ade serpihserpih lagi kat bawah tu memang lawak.. bile dapat duduk salam ERL DH cabut semue serpihserpih tu sampai tinggal stokin je kat tapak kaki DH.. kesian sangat tau.. tapi lawak..

sampai je airport.. DH cakap 'yang.. sejuk je tapak kaki abang' hahaha.. kan tiles kat situkan.. memang sejuk la.. kesian DH jalanjalan sambil cover.. da check in lugage semue.. DH cakap nak naik flight macam tu je.. kasutkasut kat airport kan mahal.. DH cakap nak beli selipar dekat langkawi.. tapi kesian pulak saye tengok DH tak selese.. jadi kami pon rembat la kasut sembonia.. tu je yang paling murah kot.. RM219 lepas tolak discount.. RM175.20.. bayar jela.. tengok.. da lari budget sekali lagi..  memang tragis kot mase nak pergi airport..

tengok kasut tragis tu.. kesian sangat dekat DH.. atas kanan nampak tak sandal dekat RM200 tu.. mahal kan.. terpakse la bayar.. takkan nak pakai kasut berlubang sampai langkawi.. tengok kaki DH.. kembang je.. macam kasut MCdonald..

lepas da settle semue kami sembahyang qasar sebelum fly.. yela.. da ticket pukul enam.. sampai sane mesti pukul tujuhkan.. jadi da siap sembahyang da lege.. kami orang terakhir naik flight.. ngamngam pukul enam kami sampai dekat pintu kapal terbang.. hahaha.. mane taknye.. sebelum tu saye round semue kedai kasut kat situ sambil DH tunggu dekat tepi sembonia dengan ufairah.. nak dapat kasut 'murah' punye pasalkan..  jadi.. adekah ini percutian budget? tunggu saye cerite.. lepas ni mesti budget punye.. yeye je kau ni fifi..

Sunday, May 12, 2013

kami dapat sesuatu! 5th maternity and children expo..

assalamualaikum..

masih lagi entry maternity and children expo.. sile jangan muntah.. ni entry terakhir tentang expo ni.. next ade cerite tentang terangganu dan johor.. wallawee.. amekkaw.. terbaik punye entry tertangguh.. kami lepak dekat expo tu sampai acare lucky draw.. alangalang da duduk sane sampai petangkan.. terus tunggu la.. tapi adikadik saye da gerak balik pukul 730.. saye dengan dh gerak pukul 8malam..

tunggu punye tunggu.. name DH saye naik.. hihi.. name saye? memang takde la.. tak bertuah betul.. tapi alhamdulillah.. dapat la jugak dari tak kan? jom tengok hadiah kami.. ekh.. ufairah..

ade tige ekor bear.. satu beg baju.. satu summer box! satu bear bagi mastura.. sepupu ufairah.. sebab ufairah da ade bear tu.. sebijik.. bear pink dng kuning tu la..

kalau korang perasan.. ade air mate dekat pipi ufairah.. menagis ke dapat hadiah.. haha.. mase ni ufairah tak berape sihat.. mood tak ok.. lepas da bukak plastik.. mood ok sikit.. bukan plastik hamper je terbukak.. baju ufairah pon bukak sekali.. hihi..

alhamdulillah rezeki ufairah.. terime kasih ya Allah.. dapat la seketul hamper berbanding dengan maternity and children expo yang lepas.. yang sebelum saye besalin tu.. ade kat sini gambarnye..




Saturday, May 11, 2013

boleh ye macam tu kak?

assalamualaikum..

masih cerite tentang maternity and children expo yang da berkurun lame tu.. hihi.. ni entry pendek je.. kan saye ade bagi tau yang saye pergi expo ni untuk lepaklepak jalanjalan je kan.. jadi sempat la saye tengok gelagat orang ramai.. memang saye dengan adikadik da cop kerusi depan pentas untuk dudukduduk takkan baring pulak kan? letak barang.. memang bebetul depan pentas..

dekat pentas tu pulak ade macammacam aktiviti.. aktiviti baby and toddler.. kejadian ni berlaku mase pertandingan diapers changing.. saye ade perasan satu group akakakak ni.. memang derang datang macam kami.. perempuan je semue.. cume kami ade DH saye.. semue game derang nak bolot.. tak kesah la.. korang nak kumpul hadiah ke apekan.. tu korang punye pasal.. tapikan.. sebab nak main punye pasal.. nak hadiah.. jap korang tengok..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
\/
korang nampak tak stroller? confirm korang nampakkan.. korang nampak tak baby dalam tu? cube tengok bebtul.. terang dan jelas kan? tapi korang nampak tak orang dewase atau penjage baby tu berdekatan stroller atau baby tu? takde kan.. memang tebaik la ibu atau penjage baby ni.. korang tau die pergi mane?

die ade atas pentas tengah main game!! gile r aku tengok.. die ketaweketawe atas pentas main game tinggal anak yang baby tu sorangsorang.. dekat expo korang tau tak? kalau la ade penculik.. penjual anak ke.. menangis tak belagu kot.. setakat hadiah tak sampai beribu ko lapar sangat.. anak ko biar macam ni.. memang aku (kan da tergune aku) marah.. saye ni TTC tau.. punye susah nak dapat anak.. akak ni selambe tinggal anak die.. jap saye upload gambr akak tu / mak die atas pentas..

yang pakai tudung grey tengah excited tu.. maaf ye kak saye reveal muke akak.. jangan la tinggal anak macam tu sematemate hadiah tak seberape.. anak tu takde nilai.. infiniti kot.. boleh akak ketaweketawe atas pentas tinggal anak macam tu.. stroller tu tepi pentas kot.. bukan depan akak tu ye.. lepas tu bile da habis pertandingan turun pentas sembangsembang dengan kawan.. agak cerite tentang pertandingan tadi.. pergi tempat duduk die belakang sikit dari pentas garugaru kepale.. baru teringat anak..

saye ingat ok.. hahaha.. sebab kejadian ni terlalu weird.. seorang ibu tinggalkan anak untuk buat aktiviti macamni.. dekat tempat orang ramai.. memang saye tak pernah jumpe la.. mase tengah lawanlawan tu.. baby tu sebek.. nangis kot.. saye pon angkat.. mase akak tu datang kat saye.. die cume akap.. 'nangis ye?' tu je.. tanpe kate terime kasih ke ape.. saye tak hadap sangat pon.. tapi pelik la.. adik saye terus sound.. 'kak.. anak lain kali jangan main tinggal macam tu.. hilang nanti..' akak tu balas.. 'takpe.. sekejap je..' tak jadi boleh la main takpe.. kalu da jadi?!~ sendiri mau ingat la..

saye dengan baby tu. kesian sangat... saye memang perhatikan akak dan baby ni je.. yela.. kot orang ambil anak die ke.. saye yang risau.. bile saye tengoktengok baby tu.. ade ramai perasan.. tanye mane mak die.. saye tunjuk atas pentas.. derang geleng kepale.. mane taknye.. saye tentgok baby tu dari jauh je.. baby tu macam orang tinggalkan.. agak nak sedekah kot.. geram!!!

Friday, May 10, 2013

kami ke 5th maternity and children expo..

assalamualaikum..

ingat entry ni? sebulan lebih yang lepas.. hahaha.. sori.. ni cerite sebulan yang lepas.. bulan lepas kan saye busy..ke sane kemari sampai total post last month pon sikit.. takpe.. saye try cover untuk bulan ni.. saye budget.. pergi maternity and children expo hari jumaat.. balik nak up entry untuk share dengan korang.. lastlast sebulan kot baru update.. huahuahua.. sorry..

balik dari maternity and children expo tu saye penat sangat kot.. dari pagi sampai malam kat sane.. tu ok lagi.. dengan kelam kabut nak kemas barang nak pergi terengganu lagi.. memang mase mencemburui saye.. tapi saye tau.. korang tak kesah pon kan.. kankan?? kalau korang kesah pon saye tak kesah sebab korang bukan boleh watpe pon..

pepagi lagi kami da gerak.. kami pergi naik komuter je.. senang kot.. kalau naik kerete punye la susah nak cari parking.. kalau parking pon punye la jauh nak jalan.. dalam pukul 11 pagi kot sampai sane..lepas beratur panjang la jugak.. ambil goodie bag.. kami ambil tempat kat depan pentas.. memang pergi nak lepaklepak.. kirenye perjumpaan anakanak pak abu.. kami limelime adik beradik dekat sane dari pagi sampai malam.. semue tinggal husband.. cume DH saye je ikut.. adik nombor tige memang takde husband.. tak kawen lagi..

kami pergi naik komuter je.. senang..  
panjang kot nak beratur ambil goodie.. tapi sekajap je.. 
ufairah melepak atas pentas.. biase la.. banyak aktiviti budakbudak.. jadi yang enjoynye pon budakbudak la.. bile budakbudak enjoy.. ibu abah pon suke la. cube tengok gambar bawah.. kiri.. tetibe muke ufairah cebek.. saye tak rajin nak snap gambar.. ni adik saye yang snap kan gambar ni..

ni pulak gambar dalam babyroom.. breastfeeding room.. ufairah siap tidur sejam kot.. nyenyak.. even bising.. bagus baby room die.. bukak kasut.. ade la kerusi untuk menyusukan.. die buat partionpartion.. toddler kat atas ni semue cucucucu pak abu.. comelcomel kan?

saye cume beli baju yang betulbetul murah.. baju untuk buat pakai harihari.. rompers RM5 dengan seluar jalur RM10.. sebelum ni saye selalu beli pureen.. pureen H-A-D.. pureen A-B-D.. ala.. sabunsabun wet tissue jename pureen.. tapi lepas saye jumpe kasih ibu.. saye beli dekat kasih ibu la.. kalau dekat expo.. harge dalam RM16.90 ke RM17 lebih.. kalau dekat kasih ibu.. RM15.90 okey.. tengok.. beze seringgit kot.. sekali beli tige empat botol.. so memang saye tak beli da la.. setakat pergi jalanjalan..


pendapat saye la.. barangbarang kat sane mahal kot.. tengok la sewe satu booth da RM5K.. mesti la derang mark up harge jugak even perkataan disc sane sini.. yang bebetul discount mungkin dari syarikatsyarikat yang besar.. macam medela.. mumdreams.. susuibu.. yang kedai kecikkecik tu tak kot.. mane nak dapat untung kalau sewe booth pon da mahal.. cume pendapat saye.. yang enjoynye kami lime beradik dekat sane.. gosipgosip jalanjalan.. memang best.. payah nak kumpul sesame even semue duduk tak jauh mane.. overall.. saye puas hati hari saye pergi tu.. sebab?? next entry ye!~

lupe.. ni gambar adik last saye!~ lelaki okey.. sibuk nak tangkap gambar dengan pokochan..

Wednesday, May 8, 2013

hot air balloon- part 2

assalamualaikum..

semalam malas nak update.. jalanjalan BW je.. hari ni da pukul 5 baru nak update.. bukan sebab ape.. sebab sibuk survey sane sini.. sabtu sampai selase keluarge kecil kami akan ke Langkawi!~ alhamdulillah.. diberi kesempatan untuk ke langkawi lagi sekali.. last pergi bulan oktober 2010.. mase tu dalam tempoh honeymoon la.. baru 8bulan kawen kan.. ufairah pon takde lagi.. ni nak pergi bawak ufairah..

back to the topic.. selepas bersuke rie makan dominos sambil mandi mande kami terus gerak ke putrajaya.. gile kan.. pagi pergi putrajaya.. tengah hari sebenarnye(kan dekat pukul 12 baru sampai sane *dalam entry ni....).. sampai je panas.. kami decide balik rumah ambil baju pergi mandim air terjun lebah pangsun.. lepas tu pergi putrajaya balik.. cool.. even gile.. hahaha..

buah hati kesayangan saye.. abaikan rambut ufairah.. cepat sangat berpeluh.. macam mandikan..

sampai je putrajaya.. hampe kot.. takde satu pon belon berterbangan.. kosong je.. yang ade expoexpo jual barang.. sedih sangat kot.. sampai kat satu kawasan ramai orang keliling tapi takde pape cume kerete hilux pusingpusing bawak bendere.. semue nak tengok kerete tu.. saye pelik jugak sebab takde apeape aksi pon yang kerete tu buat.. drift ke ape ke.. takde.. DH cakap kerete tu saje nak tayang performance die.. rupenye kerete tu tengah tengok angin.. kalau cuace elok derang nak naikkan belon udare panas!~ tak siesie kot kami datang balik..

petugas tengah sibuk nak naikkan belon.. yang kiri bawah belon udare control..

tengok.. dari mule sampai akhir.. proses naikkan belon.. 
belon da mule terbang.. kiri bawah belon terbang takde petak tu.. ala.. kotak kecik yang selalu orang duduk.. mat salleh yang naik tu cume duduk atas kerusi dan terbang..

kami dapat tengok dari mule derang naikkan belon.. dari derang turunkan belon dari 4x4.. buka lipatan.. kembungkan @ masukkan gas sampai terbang.. teruje saye tau.. tengok punye tengok.. ralik kot.. tengok jam da pukul enam lebih dan kami tak asar lagi.. jangan tiru tau!~ terus jalan kaki pergi masjid besi sembahyang asar.. dan tunggu sampai azan maghrib.. pukul lapan lebih jugak la baru kami gerak ke tempat belon udara panas tu balik.. sebab nye.. nak tengok pertunjukan belon udare panas berirama.. 

sebelum tu kami makan dulu la.. tapi mase ni ufairah da penat sangat kot.. yela.. main air bagai kan.. ufairah boleh terlentok mase DH back carry die dalam boba.. DH cakap dekat saye.. 'sayang.. ufairah nak amek ape tu? berat belah kiri ni..' da terlentok kot.. saye tengok belakang DH 'ufairah tertidur la abang..' kesian sangat dekat awek kecik tu.. tapi abah dengan ibu happy la jugak sebab dapat makan dengan seronok while ufairah sleeping..

tengok la.. awek kecik boleh terlentok sampai macam tu sekali.. dasyat kan..

belon tu berlampulampu ikut muzik lepas tu acare kemuncak bunge api la!~ ufairah memang enjoy habis.. sebenarnye kami nak pergi tengok belon tu ahad.. yela.. tak larat kot lepas mandi air terjun nak pergi balik tengok belon udare panas.. tapi ade orang yang jualjual dekat expo tu kate malam ni yang syok.. ade belon berirama tu.. tu yang gagah jugak datang balik.. 

gambar besar.. saye snap dari masjid besi..

yang sedihnye.. tak dapat naik belon udare panas.. saye tak kesah sangat.. adik saye yang berie.. yela.. ufairah tak lepas kot kalau nak naik.. jadi derang nak pergi beratur beli ticket lepas subuh.. berebut tau orang nak naik bende alah belon ni.. sebab die limited.. orang yang jual ticket tu cakap.. pukul 2 pagi da ade orang eratur untuk beli ticket ni.. rupenye ade orang lagi sanggup buat kerje gile dari kami.. sekali balik rumah abah marah.. terus tak jadi nak pergi esoknye.. hahaha.. tapi memang penat sesangat hari tu.. tapi enjoy kot..

Saturday, May 4, 2013

deman raya vs demam piliharaya..

assalamualaikum..

ahad ni kite akan keluar mengundikan.. bagi yang da cukup umur la.. hihi.. yang memenuhi syarat.. boleh la keluar mengundi.. saye cukup syarat dan akan mengundi jugak.. first time kot.. berdebardebar sebab tak tau macammane carenye.. kene tanye abah la.. mase tahun 2008 saye tak cukup umur lagi.. tapi terase jugak bahangnye.. mase tahun 2008 saye berade di sabah mase tu.. tetambah kerje bawah ICU.. memang ade bilik gerakan dekat office.. syok la jugak boleh tengok penamaan calon semue..

sekarang ni saye pemerhati dari jauh je.. *walaupon bangunan SPR depan blok office ni.. as long as kite jalankan tanggungjawab mengundi ok la kan.. jangan tak keluar mengundi tau.. satu undi dari kite tu penentu mase depan negare.. kite nak pilih siape yang nak pimpin negare kite.. yang pentingkan.. pilihlah akhirat.. jangan pilih dunie.. just my 2cent.. akhirat kekal abadi.. dunie? hanye sementare.. peringatan untuk diri sendiri jugak..

tinggal lagi due hari je kite nak tengok kemeriahan pilihanraye ni.. lepas ni kene tunggu lagi lime tahun la kan.. saye memang enjoy tengok bendere tergantung sane sini.. poster.. banner.. memang meriah.. kalah hari rayekan.. DH selalu cakap.. 'sayang.. lime tahun sekali kite nak tengok semue ni..' jadi saye pon menghayati la keindahan berkempen ni.. tengok jela.. lagi pon last monthkan kami banyak berjalan.. terengganu johor dan perak.. semue negeri ade kelainan berkempen.. memang best sangat..

kepade korangkorang yang akan keluar mengundi pade 5 mei 2013 ni.. saye nak ucapakan  
SELAMAT MENGUNDI
pilihan anda penentu mase depan negare.. tapi yang penting.. pilihlah penentu mase akhirat kite..

Friday, May 3, 2013

berkelah di lembah pangsung..

assalamualaikum..

sambungan dari entry lepas.. disebabkan panas tengah hari dan takde satu pon bendere yang berterbangan di udare.. kami decide untuk balik rumah ambil baju dan pergi berkelah.. on the way balik rumah singgah domino's pizza tapau.. tak lengkap perkelahan kalau takde makanankan.. confirm lapar punye mase berendam nanti.. nak BBQ bagai memang tak la.. unplan kan..

jadi tengah hari tu aktiviti kami mandimanda.. ufairah memang excited tengok air.. memule macam blurbur sebab ufairah menenen dalam kerete dan tidur balik.. lepas tu saye kejutkan ufairah.. blur je tengok air.. mamai.. sekali tukar swimsuit.. die punye excited tu.. korang tengok sendiri la dalam gambar kat bawah ni..

cube tengok.. gambar atas muke blur.. gambar bawah.. tak ingat ape da.. muka abah pon nak sodok.. punye sakan ketawe.. takde ape yang membahagiekan selain dari tengok anak tersenyum gembire.. kan? moge kawankawan TTC saye akan merasainya.. Amin.. gambar bawah ni pulak.. gambar adik saye.. derang la partner kami mandi mande..


sungai ni best tau.. tempat kami mandi betulbetul dekat cabang.. dari tige anak sungai jadi satu sungai.. gambar atas ni sungai kedue.. tengahtengah diantare tige sungai tu.. gambar dekat bawah ni pulak sungai pertame.. best dapat mandi tige sungai sekali.. hihi..

sungai pertame..

mulemule masuk macam ni la gaye ufairah.. sejuk sangat air sungai ni.. nak taknak je duduk dalam air.. kene ambil mood dulu kan.. gambar dekat bawah ni pulak sungai ketige.. banyak sikit airnye.. mase ni ufairah da eksited.. tengok gaye ufairah sudah la.. maaf la ye.. gambar semue hidup segan mati takmau.. saye kecikkan size gambar..


dan akhir sekali gambar keluarge kecil kami.. hihi.. malu pulak tunjuk muke kat sini.. jangan ketawekan saye.. lepas je mandi.. makan.. habiskan mane yang patut.. tukar baju dan terus ke hot air balloon balik.. hahaha.. jadi kerje kan kami.. sebab tu la lame sampai kene marah dengan abah sebab keluar lame sangat.. hot air ballon punye cerite next entry ye..


Thursday, May 2, 2013

hot air balloon..

assalamualaikum..

saye tau cerite ni da lame.. kalau korang blogger tegar mesti da muak bace tentang hot air ballon ni kan? ntahntah ade yang da lupe.. hahaha.. lantak la.. saye nak abadikan cerite ni dekat blog saye even da ketinggalan ya amat.. hahaha.. kalau nak bace bace.. kalau taknak tengok gambar jadi la.. kalau taknak jugak? tutup jela blog saye ni.. muahahaha..

keluarge kecil kami pergi pepagi lagi.. kekonon taknak panas la kan.. pergi dengan adik nombor tige saye bersame pakwe die.. *balik kami kene marah sebab keluar pagi balik petang.. abah marah sebab adik keluar dengan pakwe dan kami alaala menyokong.. padahal tak pon.. sob..sob.. sob.. konon taknak panas gerak pagi.. tapi sampai tengah hari jugak sebab adik saye nak berenti makan sane sini.. geram je tapi sebab keluarge kecil kami menumpang kerete pakwe adik.. ikutkan jela.. kalau tau naik kerete sendiri pon bagus..

da sampai sane pukul 11 lebih kot.. tak meroyan panas nak berjaln dekat putrajaya ni? ufairah dala cepat berpeluh.. memang basah kepale macam mandi la anak saye tu.. nak tengok bukti? 


jelas terang tak payah susahsusah nak bersuluh kepale anak saye da macam mandi.. ni rambut berikat.. ok lagi.. kalau tak berikat.. ya Allah.. penye la messy.. selamat cute.. mase sampai tu ufairah tidur.. DH back carry ufairah dan saye saje je kejutkan ufairah nak bagi ufairah excited tengok balloon yang super duper banyak tu.. ala.. balloon yang orang jual mahal sangatsangat satu sampai RM5 tu.. *selalu kene pau dengan ufairah..

balloon ni la yang saye cakap tu.. banyakkan.. ni baru sikit saye snap..

siap ade yang tukang jual terlepas kot.. banyak tersangkut atas pokok nun.. nampak tak? dalam bulatan merah..

ufairah.. terbangun dari tidur excited sangat tengok balloon bebanyak tu.. terus terkinjekinje melompat nak.. kan da kate.. ibu abah asyik kene pau.. kalau tak belikan kesian dekat anak.. tengok orang punye belon sampai telengteleng kepale.. kesian ibu abah tengok.. belikan la.. sampai saye asyik kene tegur dengan adikadik saye.. ko ni.. asyik keluar je belikan belon ni untuk ufairah.. la.. biar la.. da anak nak kan.. tapi kalau da sepuluh kali beli.. cube darab.. 10 x 5 tak ke RM50.. tak sedar kan..

lepas melayan aksi ufairah terkinjekinje kami pon.. gerak balik.. bukan ape.. panas sangat nak berjalan.. lagi pon bukan ade belok udare panas yang berterbangan pon.. lagi satu tak sanggup tengok kepale ufairah basah peluh.. kesian anak ibu.. panas.. orang lain steady je.. memang kami balik pon.. tapi untuk packing baju sebab kami nak pergi berkelah!~ tak tahan panas.. jom sejukkan badan dulu.. lepas berkelah kan.. kami datang semule ke sini.. next entry ye!~ XOXO

abah back carry ufairah.. tak nampak kangaroo sebab hood terkeluar.. ufairah tidur kan tadi..

ni pulak adik saye.. saye.. ufairah dan DH.. tengok mate ufairah.. menjeling balloon orang la tu!~




selamat hari pekerje.. (Semalam)

assalamualaikum..

SELAMAT HARI PEKERJA

baru sempat nak ucapkan hari ni.. sorry ye korang.. tak kire la korang pekerja swasta ke.. pekerja kerajaan ke.. pekerja rumah ke (suri rumah dan bekerje dari rumah).. semuenye saye nak ucapkan selamat hari bekerje.. maaf sangatsangat sebab lambat wish.. agak ketinggalan.. maaf ye korang.. lame tak mengarang entry rase janggal pulak.. hahaha.. gedik kan~~

last week saye sibuk.. hari jumaat pulak line internet problem.. hari sabtu ahad tak sempat nak up entry.. hari isnin dan selase lepas pulak saye cuti sakit.. jadi lame sangat tak up entry dan rindu sangat dekat korangkorang.. terime kasih sebab masih sudi mengjenguk ke sini even lame sangat saye tak up entry..

ok.. hari ni saye try BW sejauh mungkin.. saye komen sebanyak mungkin entr korang.. dan cube untuk up semue entry basi saye.. hari jumaat lepas saye da tengok folder gambar.. ade gambar hot air balloon.. gambar maternity and children expo.. ade gambar terengganu.. johor.. banyak lagi la.. ok.. nanti saye sambung lagi.. nak BW dulu.. tunggu kedatangan saye!~

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...