Wednesday, April 24, 2013

akhirnya.. air mata yang dibendung tumpah juga.. pemergianmu ditangisi..

assalamualaikum..

saye tau saye lambat.. bende ni jadi isnin yang lepas 5.22 pagi.. tapi saye baru tau pukul satu tengah hari tadi.. sepanjang di kampung saye memang tak boleh online.. line tak berape ok.. hari ni datang kerje.. buat kerje sikitsikit.. rehat saye buka facebook ternampak status kak shadiyah.. kak yang samesame mengharungi dugaan TTC dengan saye..

mase memule akak shady pregnant.. akak shady email saye.. ceritekan hal die pregnant.. saye bersyukur sangat sampai termenangis gembire.. sembilan tahun kahwin.. akhirnye pregnant.. alhamdulillah.. dengan tak sangkesangke pulak sebab doktortaknak teruskan procedur iui die.. tapi kuase Allah kan.. kak shady pon pregnant..

saye taktau la korang ade terbace ke tak cerite tentang arwah baby Wilda Umaira dekat facebook.. tapi baby ni anak kak shady.. menderite sakit lebih sebulan.. ok sekejap.. boleh bukak mate setelah sebulan tak bukak mate.. bebas dari jangkita kuman.. tapi kuase Allah tiada batasnye.. Wilda dijangkiti kuman semula dan meninggal dunie pagi isnin yang lepas.. 22 april 2013.. air mate meleleh lagi.. tadi mase rehat saye.. saye menangis sepuaspuasnye.. tak tau kenape air mate taknak stop..

moge kak shady dan suami tabah hadapi segalegalenye.. inshaAllah.. wilda akan menjadi bidadari syurge yang sentiase menanti ibu dan ayahnya.. inshaAllah.. alfathihah..

alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah..

assalamualaikum..

semalam keluarga kecil kami da selamat sampai ke kajang.. alhamdulillah.. perjalanan mengambil mase tige jam 30minit termasuk berhenti sembahyang jama' selame 30 minit.. laju kot DH bawah.. selalu perjalnan kami mengambil mase lime ke enam jam.. lagi satukan.. sebab jalan lengang.. DH kejar waktu sebab DH kene masuk kerje petang tu.. ufairah pulak sangatsangat la behave.. keluar je highway bukit merah sampai ke  tol jalan duta ufairah tidur.. bangun je dari tidur tersengihsengih.. puas tidur kot..

tu satu alhamdulillah.. ade lagi alhamdulillah.. kan dekat entry ni saye ade bagitau saye ade due berite gembirekan.. saye cerite satu dulu.. memang saye bersyukur sangatsangat dengan berite yang saye terime tu.. rase lege sangatsangat.. hilang satu bebanan dalam kepale ni.. kan saye ade banyak entry tertangguhkan.. sekarang saye tengah busy jadi nanti saye qada.. 

perkare ni terjadi mase keluarge kecil kami baru sampai dari johor.. malam tu kami sampai dekat pukul lapan malam.. sampaisampai je abah saye bagitahu yang ade banyak surat untuk DH dan untuk saye pon ade.. surat untuk saye due je pon.. untuk DH ad surat besar.. A4 size.. abah saye macam tak sabar nak DH buka surat tu.. siap cakap.. 'tengok la surat tu.. surat pakai envelope urusan seri paduka baginda..' saye buat taktau dulu.. da duduk lime sepuluh minit saye ambil surat tu.. DH masih angkat barang barang..

saye tengok surat tu.. ade cop jabatan.. cop bulat tu.. tulis bahagian pengambilan SPA.. saye tak sabar.. terus buka.. hihihi.. lepas tu fefeeling sedih.. sayu je.. lepas tu mase nak bagi DH surat tu saye rase macam nak bergenang air mate.. hahaha.. lawaklawak.. air mate gembire kot.. inilah yang kami tunggutunggu.. risau kan.. dulu DH saye PTD kontrak serap.. wajib terime sebab scholarship JPA.. lebih kurang due tahun DH diberhentikan bersame 700orang PTD yang lain..

mase tu saye dalam pantang tau.. sedih sangat.. tapi takpe.. kami redha je.. DH pon cari la kerje.. lebih kurang sebulan DH tak kerje sebelum kerje swasta.. dari satu company ke satu company DH tukar.. cari yang betulbetul well establish dan gaji agak ok.. last company Proven Holding.. DH jage projek dekat Batang Kali.. harihari ulangalik naik Honda EX5 dari kajang ke Batang Kali sampai ade sekali tu motor jam.. sedih bile ingat pengalaman macam ni.. tapi pengalaman macam ni la buat kami kuat..

da kerje tak sampai setahun.. tanpe interview tanpe sebarang saringan DH dapat offer kontrak serap dekat Jabatan Wakaf  Zakat dan Haji (JAWHAR) sebagai jurutera.. kami ambil mase sebulan untuk decide either nak accept ke tak offer tu.. kan da pernah kene sebelum ni.. lepas DH call JAWHAR berkalikali.. tanye itu ini.. call SPA tanye itu ini.. tanye kawankawan PTD DH.. akhirnye kami buat keputusan untuk terime offer tu.. 8 oktober 2012 DH masuk kerje dekat JAWHAR bersame surat lulus interview as a jurutera.. tapi surat tu kate DH calon simpanan.. dekat je office kami.. boleh pergi dan balik kerje samesame.. lunch dan breakfast pon samesame..

DH masih lagi bertaraf kontrak.. saye selalu ingatkan DH.. macam mane kalau tak confirm? DH cakap admin JAWHAR tengah usehe.. segale permohonan boleh di buat selepas 6 bulan berkhidmat.. jadi 8 April 2013 penentu segalenye.. tapi mase tu DH cuti.. saye da cakap dekat DH kalau tak confirm kerje swasta balik la.. lagi best.. hihi.. naik cuti DH call pegawai SPA dan die jawab.. minggu depan baru nak bersidang bincang hal DH.. risau sangat mase tu..

akhirnye 16 April 2013 DH terime surat lantikan ke jawatan tetap under JKR.. alhamdulillah.. saye lege sangat mase tu.. kalau tak rase macam hidup ni tak tenang bile fikir.. sedih sangat.. akhirnye usehe DH selame hari ni tak siesie.. sebenarnyekan.. lantikan tu ikut surat taraf simpanan tu dan persidangan untuk bincang either DH akan diserap tetap tu belum pon berlaku lagi.. jadi surat lapor diri DH tak terime lagi dan ade kemungkinan DH akan di hantar ke mane saje dalam Malaysia ni.. jadi kami kene bersedie untuk berjauhan.. tapi saye doa sangat DH akan ditempatkan di kawasan lembah klang.. tolong doakan ye..

terime kasih pade kamukamu yang mendoakan keluarge kacil kami.. inshaAllah.. kami pon akan mendoakan kamukamu semue..

Saturday, April 20, 2013

sedih.. rase down.. off to Perak again ang again.. :(

assalamualaikum..

saye masih di office.. saye tau.. saye patut balik pukul 5.. tapi saye malas nak balik dulu sebab nak settlekan kerje.. kan esok (sebab saye buat entry ni jumaat) keluarge kecil kami akan off to perak.. mungkin petang sikit kot sebab esok ade kenduri aqiqah anak cousin.. saye baru dapat cal dari DH.. sepatutnye DH balik dari kelantan naik flight.. tapi ade masalah tertentu ticket flight tak sempat tempah.. DH akan sampai tengah malam ni naik kereta jabatan.. 

perbualan kami.. 'sayang.. driver cakap die tak berape sihat nak bawak kereta malam ni.. memang abang tengok die tak berape sihat.. sama ada malam ni abang check in hotel atau balik naik bus..' saye jawab 'suke hati abang la.. sayang tak kesah..'  DH jawab 'kalau naik bus abang balik dengan bos.. esok pagi sampai la' bertimpetimpe masalah..

sebenarnye saye type entry ni nak cerite yang mule dari minggu depan saye akan sibuk kejar dateline kerje.. dengan bos takde kene pergi taklimat.. *yang ni memang la yeayyy* tapi sebelum die pergi nak kene siapkan kerje untuk die cek.. tu ok lagi.. lepas tu pertengahan bulan mei ni saye kene kerje luar lagi.. kali ni perak pulak.. ohhh.. nooo.. sayangku ufairah.. sumpah rase nak nangis.. 

takpe.. saye tengah istigfar banyakbanyak mintak ketenangan.. inshaAllah kami boleh pass semue ujian ni.. nanti da lepas lege la.. saye da bagitau DH.. DH kate takpe.. balik nanti kite bincang.. DH tengah sibuk mencari ticket bus la tu.. kesian DH.. sabar ye abang.. Ya Allah.. kuatkanlah semangat kami.. tabahkanlah hati kami.. tapikan.. sebelum berlaku semue ni.. kami ade 2 berite/bende yang buat hati kami seronok sangat.. mungkin peringatan dari Allah.. alhamdulillah.. terime kasih Ya Allah.. sekurangkurangnye kami tak tergolong dalam golongan istidraj.. 

Friday, April 19, 2013

saye tahu ibu di mana~~

assalamualaikum..

hari yang lemau.. pepagi saye datang kerje da semangat da.. da seronok da.. lepas sejam mood da ke laut.. jadi rase macam malas nak buat apeape kat office.. tengok la sekarang.. nak up entry pon payah.. sedih tau sebenarnye.. teringin nak up entry banyakbanyak macam dulu.. bile badan tak betulbetul ok macam ni la jadinye.. da la tak berape ok.. ni nak tambah lagi dengan balik perak.. woohoo.. terbaik..

da lame rasenye tak cerite tentang awek cumil yang sangat cerdik dan solehah tu.. asyik cerite saye penat.. hahaha.. kekadang kau ni lawak la fifi.. ok.. sile jangan gelakkan saye.. eii.. da lame tak cerite tentang ufairah tak tau nak mule cemane.. pening sikitsikit fikir.. ni yang buat malas tu.. kalau save tersimpan je kat draft lagi la saye tak up langsung.. delete terus la gamaknye..


sebenarnye.. bile ufairah da capai setahun.. macam banyak sangat bende yang ufairah achieve.. dulu mase baby.. nak dapat skil baru ambil mase.. sekarang ni.. dalam sehari tu ufairah boleh dapat lebih dari satu skill.. da la cumil.. lpeas tu tunjukkan kecerdikan die.. lagi la melting hati ibu abah kamu anak.. sebenarnye entry ni ade kene mengene dengan entry ni.. saye ade janji nak cerite perangai ufairah yang satu ni..

da lbih sebulan rasenye ufairah buat perkare ni.. saye kan jenis tidur awal.. jadi DH la yang selalu jage ufairah.. *terime kasih abang sebab jagekan ufairah* selalu DH akan bawak ufairah dekat ruang tamu.. bagi ufairah main puaspuas.. tu je yang mampu saye cakap kot sebab saye taktau pon ape yang DH dengan ufairah buat kat depan.. saye kan tidur.. wakaka.. dasar sangatkan saye ni..

sampai satu hari tu DH cakap kat saye.. 'sayang.. kalau ufairah nak tidurkan.. mesti ufairah pergi dekat pintu bilik sambil ketukketuk pintu'  saye macam.. ooo.. macam tu ye ufairah sekarang.. tapi DH ade cakap.. bile ufairah pergi depan pintu bilik ketukketuk DH akan dukung ufairah dan bawa ke depan balik.. bile DH letak kat depan ufairah akan pergi balik dekat pintu bilik.. DH ulang due tige kali ufairah tetap datang depan pintu bilik sambil ketukketuk dan merengek.. jadi DH terus dukung ufairah bawak masuk bilik.. saye susukan da ufairah terus tertidur..

bende ni bukan jadi malam tu je tau.. malammalam seterusnye tetap same.. bile da due tige kali macam tu.. DH da paham la.. bile ufairah mengantuk dan nak tidur ufairah akan cari ibu untuk menenenkan diri.. lepas tu ufairah akan tertidur.. waaa.. tak sangke ufairah boleh sign abah dan ibu sampai tahap macam tu.. ufairah da boleh tau dekat mane nak tidur dan cari ibu..

malam tadi DH kan takde.. lepas mandi saye masuk bilik nak sembahyang maghrib.. ufairah duduk dengan opah.. ufairah boleh pergi dekat pintu bilik ketukketuk sambil menangis.. sebabnye.. ufairah nak nenen.. hihi.. ufairah sekarang da tau.. kalau ibu takde kat depan ufairah akan jengah dapur dulu.. kalau takde dekat dapur.. ibu mesti dalam bilik.. 'saye tahu ibu di mana' susu saye di mana!~

Thursday, April 18, 2013

susu tertumpah..

assalamualaikum..

maaf la yer kalau ade terdetik dekat hati korang.. susu tumpah pon nak bagi tau ke.. ye r.. blog saye.. suke hati saye la.. pade yang terdetik tu mesti tak rase ape yang saye rase.. saye yang rase dan perkare tu berat pade saye ok.. ntah apeape fifi ni.. up up entry je sound orang.. hahaha.. touching lebih kan.. maaf la ye kawankawan.. takut orang pandang serong.. no hurt feeling..

macam biase saye pump susu.. alhamdulillah.. sesi pagi dapat lebih satu oz dari biase.. hati berbunge riang.. sebab semalam bawak balik 4oz je.. wakaka.. saye pump sekali je sebab busy dan ade hal dekat kementerian penerangan.. sekali dekat rumah BS ufairah minum 4 botol.. total 10oz.. nak kene kejar 6 oz kot.. tapi saye selalu buat tk tau.. kalau fikir hati runsing.. terukkan??

sesi kedue pn syok.. dapat la macam biase tapi lebih sikit.. saye nak transfer susu dari botol jingle jungle ke bumble bee.. mase nak transfer tu terlanggar botol bumble bee sampai terbalik dan tertumpah sebab tak tutup.. berderau darah saye.. menggigil tangantangan.. penat tau perah.. 

mase nak transfer tu kan.. even setitik due tetap saye ketukketuk bagi jatuh dalam botol.. betape saye menghargai susu saye tu.. tetibe tumpah.. memang menggigil tangantangan berderau darah.. dulu pernah sekali DH tertumpahkan jugak.. mase duludulu.. awalawal jadi parent.. menangis saye teresakesak.. hihi.. tapikan.. siape yang pernah rase mesti paham ape saye rase.. :( 

sedih die tu lain macam.. menyusukan anak sambil bekerje ni nampak mudah.. tapi susah sebenarnye.. tetambah bile anak da besar.. takpe.. akan saye harungi.. akan saye usehe selagi saye mampu untuk si kecil yang bername Haziqah Ufairah binti zairi.. tapi korang jangan risau.. saye sabar dan redha.. macam status saye dekat FB.. jom ramairamai doakan susu saye kembali normal.. TQSM!~

tertangguh lagi..

assalamualaikum..

hari ni mood ok sikit.. jadi boleh la menaip di pagi hari da berBW di pagi hari.. semalam saye half day.. ade hal dekat kementerian penerangan.. penat la jugak.. pergi KL naik motor dari putrajaya.. selalu ok kan je tapi semalam tak ok sebab badan tak berape nak ok.. hahaha.. pening tak bace? ting tong lagi ni..

actually nak mule cerite halhal yang da terlepas tu tapikan DH bawa hard disk.. gambar semue dalam tu.. jadi saye redha je la.. bukan DH bawa pergi office tau.. DH saye out station.. hari ni ke Kedah bermalam di Alor Star.. dari Alor Star akan gerak ke Kelantan dan balik dari kelantan luse.. kesian dekay DH.. penat terengganu dan johor tak hilang lagi da kene keluar balik.. kalau di beri peluang untuk ikut saye taknak la.. tak larat..

sebab kan..

lepas DH balik dari Kelantan.. sabtu tu kami akan bertolak ke Perak!!!.. DH ade meeting dekat Taiping hari isnin.. what the what the.. pasrah je la saye.. kalau ke taiping ni memang saye nak sangat ikut sebab nak balik kampung.. nak jumpe atuk (arwah mama punye mak) dan parent in law.. mesti parent in law saye rindu sangat dekat ufairah.. lame da kami tak balik.. last balik awal bulan dua belas.. jadi memang nak kene balik la.. triple penat la keluarge kecil kami!~

Wednesday, April 17, 2013

wordless wednesday #25 - penatnye

assalamualaikum..

sumber google image

penatnye badan ni.. lenguhlenguh jadinye.. tu la berjalan sangat kan.. saye ade banyak sangat story nak cerite.. yang minggu lepas pergi terengganu pon tak cerite lagi.. johor yang baru balik ni lagi.. huhh.. bagi saye ambil nafas dulu ye..

rindu sangat dekat korang.. nak BW ni... banyak entry nak kene bace.. tunggu saye datang!~

Friday, April 12, 2013

off to johor..

assalamualaikum..

entry pendek je ye.. sebenarnye penat saye masih tak hilang lagi.. penat balik dari terengganu.. kan baru 3 hari lepas sampai kajag.. mungkin ahad ni keluarge kecil kami akan ke johor pulak sampai selase.. terengganu pergi sebab DH ade kerje dekat sane.. pergi johor pulak sebab saye kene kerje luar ke sane..

sebenarnye saye malas nak bawah DH dan ufairah.. tapi DH berie nak ikut sebab kesiankan anak.. yela.. ufairahkan makin cerdik mencari saye bile nak tidur.. saye akan cerite nanti.. lagi satu sebab.. DH sibuk nak jejak kaki ke johor.. 'sayang.. abang tak pernah sampai johor je lagi kalau dalam malaysia ni.. sabah sarawak da jejak.. bagi la abang pergi johor dengan sayang and anak' ayat pasrah la pulak.. nak taknak kene la ikutkan.. hihi..

penat lagi la kami berangkut ke sane ke mari sedangkan penat balik dari terengganu tak hilang lagi.. actually 15 april = isnin ni DH ade meeting dekat Taiping.. tapi sebab da apply cuti awalawal DH tak jadi pergi.. sekali dapat tangguh meeting tu.. mungkin 22 april 2013 atau 29 april 2013.. kalau la 22 April 2013.. boleh pengsan saye.. dalam 3 minggu ke hujung pantai timur.. hujung selatan dan hujung utare.. waaarrghhhhh...

quality meal untuk anak..

assalamualaikum..

selamat tengah hari.. hari ni saye up entry lewat.. hihi.. bukan selalu lewat ke fifi? pagi tadi saye ade hal.. pukul 12 baru masuk office.. masukmasuk pulak ade jamuan.. rezeki kan.. terus la pergi makan dulu.. sekarang ni tengah menaip sambil mengepump susu untuk si kecik coml tu.. da la susu drop.. pump pulak tak ikut time.. da makin teruk saye ni.. takmo disiplin da.. cer marah sikit saye ni..

bende ni berlaku due malam yang lepas.. saye penat sangat.. yela.. baru sampai dari terengganukan.. lepas tu esok terus pergi kerje.. malam tu balik nak masak makanan ufairah lagi.. well ibu mithali kan.. sile muntah sekarang.. balik kerje macam biase.. da settle semue saye pon mulekan rutin biase..

kebetulan adik saye ade masak bubur ayam.. saye terus cakap dekat DH 'esok sayang bekalkan bubur ayam yang ude masak tu jela..'  kire main meal ufairah.. turun dapur bukak periuk tengok ade la bubur.. cukup untuk ufairah tapi takde ayam.. saye pon tanye la adik saye.. 'ude.. ko kate masak bubur ayam.. tapi mane ayam die?' adik saye jawab.. 'aku memang bubuh sikit je ayam.. da habis la kot ayam tu..' 

saye bukak freezer tengok ayam segar da takde.. dari atas sampai bawah ikan, keropok lekor, seafood, banyak lagi la makanan lain kecuali ayam! urm.. cemane ni.. dalam hati saye.. saye cakap dekat adik saye.. 'habis ufairah punye meal takde protein la esok'  adik saye diam je.. sekali saye ternampak chicken frankfurter kat pintu freezer.. dalam hati.. takpe la.. bubuh je hotdog ni.. protein jugak.. teruk sangat kan saye!~

saye potong hotdog kecikkecik.. masukkan dalam bubur tu.. masuk kan due cube frozen carrot.. kacaukacau sampai hancur dan sebati.. siap.. sekali saye jengah dalam periuk.. terdetik dekat hati.. takkan aku nak bagi ufairah makan hotdog.. kan ke fast food.. terus saye ambil periuk tu buang kat luar bubur tu.. kucing pon boleh makan.. saye masak bubur baru.. letak frozen salmon + forzen carrot + frozen sweet potatoes.. dapat la ufairah makanan yang berkhasiat as a main meal..

saye bukan cerewet bab makanan anak ni.. lagi pon ufairah da setahun tige bulan.. ok la kalau saye longgarkan sikit rules makanan die.. cume garam dan gule dalam masakan saye masih tak letak.. except yang ufairah 'tumpangtumpang' orang makan dan coklat.. hahaha.. kantoi bagi anak coklat.. tapi biar la berkhasiat kan.. kalau setakat side meal.. in between meal tu ok la lagi.. tapi kalau main dish tak berkhasiat.. rase bersalah sangat salam hati.. korang macam mane?

Thursday, April 11, 2013

ohhh.. no.. no.. nooo..

assalamualaikum..

sebenarnye dekat entry ni nak cerite bende lain.. tapi tak tau nak tulis tajuk terpakse tukar cerite.. can? mesti la can kan.. hihi.. ufairah makin cerdik.. makin pandai respon.. makin pandai ekspress feeling.. terharu saye sebagai ibu die.. wakaka.. itu la anak yang di tunggutunggu.. yang di usehekan dengan macammacam care even ramai orang pertikaikan dan tanye..

ufairah sekarang ni.. kalau taknak sesuatu ufairah akan ekspress kan feeling tu.. sambil geleng kepale.. dengan suare yang supe duper comel.. ohhh.. no.. no.. nooo.. siap pakej paling belakang da tinggalkan kite sorangsorang.. bertuah punye anak.. 

bende ni selalu terjadi mase ibu nak suap ufairah makan.. ufairah da kurus sekarang.. berdiet kalah ibu die.. hahaha.. kurang makan.. tapi direct feeding memang tip top.. bottle feeding pon hampeh.. urm.. takpe la.. asal ufairah sihat aktif ibu ok je.. semalam ade cerite dekat BS keletah ufairah ni.. BS cakap ufairah cume geleng kepale.. takde sebut lagi.. ohhh.. no.. no.. noooo.. tunggu la due tigehari nanti die sebut la tu..

alhamdulillah.. terime kasih Ya Allah di atas rahmat dan rezekiMu.. moge yang masih menantikan anak akan merase nikmat ni.. amin..


belated wordless wednesday #24

assalamualaikum..

jangan pertikaikan tajuk entry yang saye upkan pagi ni.. hihi.. blog saye.. suke hati saye la.. sesaje je nak buat entry wordless.. actually ni dari timeline saye.. kalau siape ade FB saye mesti da tengok..

tabahla wahai hati andai kau diuji.. 
redha itu besar ganjarannye..

sumber FB
bile bace ayat dekat gambar kat atas ni saye teringat mase saye TTC dulu.. macam mane orang cakap dekat saye pon.. sabar macam mane pon saye tetap sedih.. tetap berusehe nak kan anak.. redha macam mane pon dalam hati ni.. tetap terase kesedihan itu.. betul la.. 

hanye orang yang melalui memahami..




Wednesday, April 10, 2013

kembali ke pangkal jalan..

assalamualaikum..

alhamdulillah keluarge kecil kami da kembali ke pangkal jalan.. hihuhihu.. kami da balik ke kajang dan saye dan DH dan pon berade di putrajaya untuk bekerje.. menjalan aktiviti harian seperti biase.. ufairah pon da melepak dekat rumah nenek die.. BS ufairah la.. cume mase nak hantar ufairah pagi tadi ufairah memcebek.. macam sedih sangat nak kene tinggal dengan ibu dan abah..

sebenarnye dari dalam kerete petang semalam lagi saye dengan Dh keep on telling ufairah.. 'esok duduk rumah nenek ye sayang.. ibu dengan abah kerje'.. memang saye akan cakap macam tu dekat ufairah bile kami da cuti lame atau pon weekend bile menjelang isnin.. saye nak ufairah bersedie untuk tinggal dengan orang.. tapi pagi tadi memang sedih tengok muke ufairah.. meleh air mate.. agaknye puas bergomol dengan ibu dan abah.. dari hari jumaat saye cuti sampai selase.. lime hari tu saye melepak pelukpeluk dan siyumsiyum ufairah..

mase hantar.. nenek bukak pintu ufairah senyum dekat nenek.. lepas tu terus pandang tempat lain buat muke sombong.. takmo duduk dengan nenek la tu.. bile ibu hulur tangan mintak salam ufairah salam.. sedih sangat muke ufairah.. apetah lagi ibu ni.. sambil usapusap ufairah.. tak kire la mane yang dapat.. kepale ke tangan ke.. ibu akan cakap.. 'sayang duduk dengan nenek elokelok ye.. petang nanti ibu ambil'.. saye cakap banyak kali kot la boleh mengurangkan sedih ufairah..

semalam kami bertolak pukul 1120pagi dan sampai pukul 9malam.. 10jam kan.. hahaha.. bertolak dari bukit tok beng ke kajang.. tapi kami singgah dekat kelulut.. kemaman.. dekat kemaman ni DH siap lepak kejap sebab kene emailkan gambar dekat office.. lepas tu kami masuk ke pekan kuantan.. untuk lunch la kononye sedangkan mase tu da pukul empat.. masuk ke LPT pon dekat Sri Jaya.. berenti sembahyang zohor dan asar (jama') dekat lanchang dan maghrib dan isya' (jama') shell cheras.. tu yang sampai 10 jam tu..

alhamdulillah semuenye berjalan dengan lancar.. ufairah pon banyak tidur dan tak buat perangai.. balik rumah masak makanan ufairah.. iron baju dan seluar DH dan kami pon tidur.. cume pagi tadi.. badan terase penat sangat dan rase malas nak pergi kerje.. wakaka.. normal la kan? tapi biase la.. bile da bangun mandi badan terase sega dan rase syok je nak pergi kerje.. jadi kami da kembali ke pangkal jalan..

nota       > ufairah da pandai macammacam cume saye je yang tak sempat nak 'memori'kan perkare tu dekat sini.. inshaAllah nanti..

Monday, April 8, 2013

bersiaran dari marang..

assalamualaikum..

saye di marang sekarang.. tak sampai kuale terengganu pon lagi.. saje nak try duduk tepi pantai.. memang best la.. siap ade balkoni terus ke pantai.. nyaman.. tenang.. alhamdulillah.. DH je da sampai kuale terangganu sebab ade majlis dekat sane.. saye dengan ufairah duduk terperap dekat chalet ni.. susah tau tak duduk berdue dengan ufairah ni.. nak buat projek dalam bilik kecik pon kene angkut ufairah sekali..

tetambah ufairah sekarang ni asyik menangis je.. manje sangat.. tak boleh salah sikit meleleh air mate.. kalau dekat rumah sebelum ni.. nak duduk atas ribe je.. kalau main pon atas ribe.. memang tak boleh buat ape ibu ufairah ni.. tapi bile da sampai marang.. alhamdulillah.. ufirah da mule nak main sendiri cume kite tak boleh tinggal ufairah sorangsorang..

lagi satukan.. ufairah da jadi anak abah.. abah tak boleh bangun jalan sikit.. confirm nangis nak ikut.. even abah nak pergi minum air kene dukung jugak.. abah tak boleh berdiri nanti ufairah nak ikut.. ibu boleh rileks sikit la.. tapi kalau abah takde.. ibu jadi mangse.. skrg ni pon tengah nangis panggil abah..

baru nak cerite tentang perjalanan kami.. semalam kami bertolak pukul 915 pagi dan sampai pukul 4 petang..berenti makan dekat kemaman pukul 1 tengah hari dan bertolak semule pukul 2 petang.. lepas fikirfikir kami decide nak duduk marang.. tu pon semalam je.. malam ni taktau nak duduk mane lagi.. either sambung lagi semalam atau duduk KT pulak.. tengok la nanti saye bersiaran dari mane.. tu pon kalau sempat..

Friday, April 5, 2013

natural remedy.. ubat semulajadi..

assalamualaikum..

saje nak kecoh bagitau korang yang saye type entry ni hari rabu petang.. sekarang ni saye cuti sebab nak pergi maternity and children expo.. hihihi.. gile semangatkan.. bukan ape.. hari sabtu saye nak kene pergi terengganu sampai selase.. yeehhaa.. terengganu lagi.. jadi entry ni auto publish.. sesaje nak publish hari jumaat sebab esok ade entry lain dalam kepale minda ni.. cume tak type lagi..

kire kalau tak ikut date.. memang tak kronologi la blog kisah keluarge kecil kami..ok ok.. sudah fifi.. jangan lelebih.. tajuk lain cerite lain.. ape kebendenye kau ni ha.. saye nak cerite tentang natural remedy.. kan ade entry sebelum ni tentang ufairah demam kan.. ini dan ini.. kalau tak perasan entry ni korang klik je ini yang tadi tu..

saye pakai natural remedy.. even demam saye still buat garlic sock.. ala.. yang untuk batuk tu.. di sini ceritenye.. cume garlic tu saye balut dalam tisu taknak bagi contact dengan kulit.. kan garlic panas.. takut melecet tapak kaki anak yang halus mulus tu.. yang kite rase nak gigit dan makanmakan tu sebab geram.. nyammm...

selain dari tu.. dalam gambar di sini.. saye ade letakkan gambar.. pertame bawang merah.. ye.. memang macam tu la saye letak bawang atas kepale anak.. fungsi bawang tu? menyedut bakteria yang ade di sekeliling kite.. ntah betul ke tak perkataan menyedut tu.. tapi yang penting bakteria hilang masuk dalam bawang tu.. kene tahan la sikit bau bawang.. tapi kalau korang da tidur korang da tak bau kan? bukan satu tempat.. sebelah lagi saye letak atas rak buku..

selain tu saye ade letak gambar garlic + extra virgin olive oil.. saye akan sapu di dade ufairah.. depan dan belakang.. kalau jadi kat saye.. dengan saye pon saye sapu.. elok untuk anak yang batuk dan selseme.. berkahakkan.. jadi itu la yang saye gune..

macam entry sebelum ni saye cerite tentang basahkan kepale dan badan anak.. ye.. gune air dalam bekas dan tuale.. kekadang pakai 'pecetpecet' bahase saye dengan DH yang menerangkan alat sembur air tu.. kalau nak iron baju kan kite pakai sembur tu.. yang tu la.. dan akhir sekali dalam gambar tu.. air doa dari ustaz.. bagi minum dan jerlum kepale.. termometer sentiase di sekitar untuk monitor suhu anak.. cukup tak penerangan saye? kalau tak cukup tanye je.. nanti saye buat entry baru jawab semue soklan.. tapi ade ke yang nak tanye?

Thursday, April 4, 2013

5th maternity and children expo..

assalamualaikum.. 

entry ni di taip petang semalam.. ye.. saye balik lewat petang semalam.. naik motor sendiri balik ni sebab DH outstation.. pagi semalam pergi.. petang ni balik.. esok saye cuti sebab nak pergi 5th maternity and children expo ni.. yeehhaaa.. syoknye.. tak sabar.. padehal tak tau la expo ni besar ke tak.. satu hall ke tige hall.. tak bukak lagi web organizer die..


sebelum ni.. kalau yang hujung tahun memang besar dan best ok.. tahun lepas on april saye tak pergi.. DH terjah sorangsorang.. katenye tak best sebab satu hall je yang bukak.. saye redha jela tak dapat pergi sebab ufairah baru tige bulan kot mase ni.. sekarang ni.. da besar sangat da.. tak salah saye.. 2nd maternity expo kot yang saye pergi dapat macammacam hadiah.. memang terbaik la..

 ni hadiah cabutan bertuah saye dengan DH dapat.. cabutan bertuah pon da banyakkan..

ni la hadiah keseluruhan yang saye dapat. banyakkan? memang best sangat expo ni..

rezeki anak sebelum lahir kan.. cube korang tengok gambar kat atas tu.. lengkap.. beg baby.. botol.. baju.. seluar.. puting.. mainan baby.. baby blanket.. towle yang ade hood tu.. beg sandang.. sabun basuh baju.. softener.. wet tissue.. segalegalenye ade.. sampai saye kire balik segale yang saye dapat tu kan.. total RM600+.. berbaloikan.. setiap anak Allah datangkan dengan rezeki.. ni belum keluar pon da melimpah ruah.. alhamdulillah..

last maternity and children expo ni saye pergi hujung tahun lepas.. dapat takde la meriah.. tapi lebih RM200 la bile kumpul.. siap masuk stage aktiviti lagi.. dapat warmer tommee tippee.. botol susu tommee tippee dapat lime.. sabun basuh botol.. voucher photoshoot worth RM600+ kat ivory romance.. tapi tak tebus pon lagi.. aik.. lagi mahal la hadiah saye patutnye dari expo sebelum ni.. cume tak nampak dalam bentuk fizikal.. tu yang saye tulis RM200 tu..

ape lagi korang.. jom la serbu.. tapi kalau takat satu hall macam bulan april tahun lepas.. tak meriah la.. saye ade buat kesimpulan.. kalau awal tahun tak meriah mane expo tu.. hujung tahun baru syok.. tapi kalau nak terjah isi mase hujung minggu boleh la try kan.. tapi sedih sikit la.. expo kali ni mungkin saye boleh pergi hari jumaat je sebab sabtu dan ahad kami da takde dekat kajang or KL.. bertabah la wahai hati..

luahan hati saye..

assalamualaikum..

edited yang warne hijau

saye terpanggil untuk tulis tentang ni.. nampak macam serius kan.. saye tau saye ni macam lain sikit dari ibuibu yang lain.. hahaha.. weird sangat ko ni fifi.. ye.. mase ufairah kecilkecil saye sibuk gali ilmu tentang penyusuan susu ibu.. ade yang bantah jugak.. mungkin tak ramai tau.. ramai suruh bagi susu formula.. kan saye ibu bekerjaye.. jadi kononnye susah la.. siap ade katekate sinis dari keluarge terdekat.. 'confirm ko penat.. aku nak tengok lame mane ko boleh susukan anak ko'  alhamdulillah.. almost 15month da saye susukan ufairah..

ni perenggan yang saye edit.. tq kak jay sebab ingatkan..
cloth diaper.. ye.. lampin pakai basuh.. kene kate jugak.. wakaka.. sedih pulak.. asal kene kate je fifi.. asal kene kate je fifi.. hihi.. saye ok je kot.. rase macam korang jeles ke? huahuahua.. bukan saye je kene kate bab CD ni.. DH pon kene sebab DH la tukang bilas tukang basuh.. adik ipar pon pernah kate.. malam lepas balik kerje DH turun dapur nak bilas CD.. die cakap 'shift malam ke abang long' sambil ketaweketawe ok.. lepas tu ade yang jawab.. pakai buang ade taknak.. mase tu adik saye tengah pregnant..bile da besalin.. diapers habis nak beli duk kirekire sambil cakap.. 'duit lagi nak beli pampers..' saye pon jawab la.. tengok kiterang.. tak payah risau nak fikir duit pampers.. relex je.. jimat duit.. pelihare bumi.. hihi.. kadangkadang geram.. keluar la ayat tu..

lepas tu saye dapat ilmu tentang babywearer.. mulemule saye beli crotch carrier.. mase tu harge asal RM60+.. ade diskaun RM35 kot tak salah saye.. saye suruh DH beli dekat expo.. ufairah kecil lagi mase tu jadi saye tak ikut.. bile sampai je carrier tu kami seronok dan cube.. yes.. ke mane saje hubby carry ufairah dalam tu.. rase bangge.. bile tau pasal babywearer.. study bace tanye sifu buat homework.. beralih ke SSC.. mahal.. boba yang saye beli tu +-RM400.. siap cakap kat DH.. kalau abah tau naye ni.. pernah terkantoi.. sampai ke kampung derang cerite tentang carrier tu.. takpe.. saye redha je.. 

lepas tu saye belajar pulak frozenkan makanan anak.. taknak beli nestum.. ade GMO gule presevative bagai.. kene kate jugak.. cakap makanan frozen tak fresh.. nestum lagi elok.. mase bagi puree kene kate jugak.. anak tak kenyang.. bagi nasi je.. tak kire time delay nak bagi anak makan dari 4 bulan ke 6 bulan.. sedih bile ingat..

lepas tu saye found sesuatu yang baru bagi saye.. OHUB.. our healthy unvaccinated baby.. sebenarnye da lame saye jumpe OHUB tapi tak ambil tau.. sekali tertengok gambar.. terbace saye minat pulak.. study lagi tentang ni.. buat homework.. decide tak vaksin ufairah da.. untuk MMR.. kene kate lagi.. memang asyik kene kate je.. sebab tu saye kate saye weird.. mungkin bende tu baru bagi orang kan.. termasuk saye..

latest saye tak bawak anak pergi klinik.. tak bagi anak PCM bile demam.. elakkan antibiotik.. saye suke gune care natural.. kene kate jugak.. saye boldkan sebab sedih..asyik kene je.. saye buat ni sebab saye da kene.. saye tengok sendiri tindak balas ubat / antibiotik terhadap ufairah mase kene tahan wad.. saye dengar tangisan ufairah mungkin raungan sampai setengah jam mase tunggu kat luar bilik doktor nak cari line atau urat untuk drip air, masukkan ubat dan ambil darah.. lepas setengah jam jam doktor keluar hampe tak jumpe pon urat.. suruh baby rehat.. sejam lepas tu cari lagi line.. meraung lagi ufairah.. tak jumpe.. buat tige empat kali prosedur tu.. 

saye sedih anak saye diperlakukan macam tu.. kite dekat luar bilik luluh hati jantung tunggu anak.. biar anak menangis.. ibu sebagai pelindung.. penenang.. penjage.. petunjuk untuk anak pon tak mampu buat apeape.. sedih bile ingat.. even anak tersikse macam tu.. meraung sampai setengah jam tige empat kali sehari siap dapat pakej cirit sebab 'sesuatu' yang disuntik masuk.. anak orang lain memang la tak kene.. tapi anak saye kene.. derite tetap derite.. demam tak surut jugak sampai tige empat hari.. same je mase saye jage sendiri.. ufairah yang demam di rumah dengan care yang natural.. siap dapat bonus happy.. keluar jalanjalan naik kerete control bagai.. see.. 

itu care saye jage anak saye.. saye yang pilih.. bukan saye menolak kemodenan.. bukan saye tolak bende baru.. saye tetap spare ubat vontot kat rumah in case of emergency.. jangan risau pade yang suke kate or argue saye.. saye bace, saye buat homework, saye belajar dari pengalaman serte orang yang bepengalaman untuk lalui semue ni.. bukan saye ikut membute tuli.. bukan buat ikut suke hati.. saye tau sampai tahap mane saye kene akur dengan care natural.. tapi biar la ubatubat moden pilihan terakhir.. sebab tu bile ade yang tanye saye tentang itu ini saye suke ingatkan.. bace dulu study dulu baru buat keputusan..

kadangkadang saye sedih tau.. orang kate macammacam.. macam saye tak sayang ufairah sedangkan saye sayang sangatsangat dekat ufairah.. sejak ade ufairah.. macammacam ilmu saye dapat dan belajar.. saye boleh praktikkan.. kadangkadang ade yang bandingkan.. saye dengan doktor.. ye.. doktor / pakar belajar bertahun.. saye ni tak diiktiraf takat study bodohbodoh.. belajar pon dari seniorsenior yang derang taktau pon orang tu lagi hebat atau tak dari doktor.. 

tapi sedar la.. setinggi mane certificate orang tu pon.. kalau Allah da kate tak boleh baik atau sihat.. tetap tak baik dan sihat.. kalau Allah kate sakit.. tetap sakit orang tu.. jadi saye gune care natural.. care kampung kate orang.. dengan doa dan tawakal pade Allah moge anak saye sihat.. jadi saye akan cube sedaye upaye saye untuk pastikan anak saye di dalam keadaan baik sebelum saye serahkan kepade doktor atau sesiape untuk bantu saye selesai masalah bile perlu.. jangan risau orang yang bertentangan fikiran dengan saye.. jangan risau.. minda saye masih terbuke untuk melakukan sebaliknye bile perlu..

Wednesday, April 3, 2013

wordless wednesday #23 - harga barang mahal sangat

assalamualaikum..

barang mahal sangatsangat kan sekarang.. rase macam terkene je.. 
beli barang sikit tapi bayar mahal.. 
gaji naik sikit tapi harge barang naik banyak..
kalau pekerje kerajaan ok la gaji naik.. even kenaikan saye tak sampai RM100 setahun.. kuli la katekan.. tetap terase harge barang melambung bagai nak gile.. bukan cekik darah da.. cekik leher rasenye.. inikan pulak sesetangah syarikat swasta yang tak naikkan gaji pekerje.. kesiankan.. sedih sangat.. bersimpati dengan nasib kite orang biasebiase atau bawahan ni.. makin terhimpit.. (oppsss.. terlebih wrodless da ni..

barang banyak sikit ni bayar RM100.55
suku troli pon tak sampai.. bukan beli barang basah pon.. takat sos kicap susu.. bende kering je.. mahal sangat barang sekarang.. :( kadar kemiskinan makin naik ke turun ye? kesian orangorang yang lagi susah dari kite.. Allah..


wordless wednesday #22 -Natural remedy

assalamualaikum..

bile ufairah demam~ nanti saye terangkan..

parlimen bubar..

assalamualaikum..

akhirnye parlimen bubar.. macam nantikan sesuatu yang meletus.. mane taknye.. da tamat tempah tapi tak dengar ureure pon.. saye da agak la jugak sebab dekat bawah office saye da ade bilik media untuk pilihan raye seminggu ke due minggu lepas.. office dekat dengan HQ SPR.. macam ni la..

tak sabar rasenye nak mengundi.. maklum la.. pertame kali mengundi.. moge pilihan kite tepat.. bukan untuk kebahagiaan dunie je.. yang penting akhirat yang kekal abadi.. selalu kite pilih yang paling banyak bagi kesenangan dunie tanpe fikir kehidupan selepas mati.. jadi pertimbangkan keduedue sekali.. da panjang da entry ni untuk hari wordless..

Tuesday, April 2, 2013

red pear.. gold pear? brown pear? all pear?

assalamualaikum..

hari ni saye nak share tentang baby food.. mase ufairah kecil kecil dulu.. ufairah makan puree.. sekarang pon same.. cume dulu sematemate puree.. sekarang puree campur bubur atau oat.. kadangkadang puree saye buat gravy.. 

mase ufairah kecil kecil dulu saye bagi ufairah makan apple.. pear.. apple.. pear.. hihi.. tu la buah yang familiar dengan ufairah.. bile da besar ni saye asyik bagi pisang.. pisang.. pisang.. kekadang apple.. selalunye saye akan kukus semue jenis buah ufairah kecuali avocado dan pisang..  yang lain buang kulit potong kecil kecil kukus.. 

bile da siap kukus saye angkat buat tu.. kalau saye tak lecek.. saye masuk dalam mincer tak pon kisar gune hand blender.. asal hancur.. hihi.. alhamdulillah setakat ni ufairah suke sangat buah dan puree.. sebab asyik buah yang same je kan.. saye selalu la cari buah yang same jenis tapi lain sikit spec die.. korang paham? sebenarnye saye pon tak tau nak terangkan cemane..

standard la untuk babies or toddler.. buah ape la yang ade sangat kat malaysia ni.. apple, pear, pisang, betik, pisang kaki, anggur, kiwi.. tu pon da termasuk satu due buahbuah yang agak mahal.. tak masuk blueberry lagi.. rasberi.. strawberi.. kalau buat makanan harian.. bankrap ibu abah ufairah.. 

jadi untuk buah under budget.. saye akan cari pear.. tapi pear yang berlainan warne.. hihi.. rase pon lain sikit la kan.. macam red pear.. kekadang pear yang lembut warne gold tu.. kalau apple pulak memang jenis yang same je saye beli.. kalau pear ade banyak jenis kan.. jadi ufairah tak bosan la dengan buah yang same as her meal..


sebenarnye entry ni nak tunjuk gambar red pear ni je.. kalau bahase melayu pear merah kot.. sedap la jugak.. cume keras sikit berbanding gold pear.. saye lupe nak snap gambar gold pear.. betul ke tak name buah tu gold pear ye? saye main bagi je name pear tu.. jap saye tepek gambar ehsan pakcik google..

buah pear ni la.. even nampak macam buruk.. tapi lagi sedap dari red pear yang kat atas tu.. lembut dan manis.. :) korang pernah makan tak pear yang macammacam jenis ni? saye memang suke mencube.. tetambah bende yang rare.. rare ke? ke saye yang jakun!~

Monday, April 1, 2013

lagi aktiviti ketika ufairah demam..

assalamualaikum..

sebelum ni kan saye ade cakap tulis entry tentang kalau ufairah demam saye tetap lakukan aktiviti harian macam biase kan? ala.. dekat sini.. ufairah mule demam hari jumaat malam.. sabtu kami ke IKEA dari zohor sampai la ke malam.. tapi sempat maghrib dekat rumah la.. malam sabtu rehat dekat rumah..

ahad pulak saye dan DH dapat undangan majlis kesyukuran.. kawan DH buat house warming.. dari tengah hari sampai petang majlisnye tapi kami sampai malam.. dekat pukul sembilan kot.. hihi.. takpe la.. kami alaala rapat la jugak.. tu yang berani request datang lewat..

even ufairah demam kami sempat lagi bawa ufairah makanmakan.. sebenarnye ibuabah yang makan.. kami makan dekat secret recipe dan terus ke romantika membeli hadiah untuk kawan DH.. kami beli frame je.. frame besar dan cantik.. saye sebenarnye berkenan dekat frame tu.. due tige hari sebelum tu saye da jalanjalan kat romantika dan cakap kat DH.. 'kalau da pindah nanti sayang nak beli frame ni letak kat rumah kite' tak sempat tunggu pindah saye da beli dan hadiahkan untuk kawan DH.. rezeki derangkan.. lagi seronok bile kite bagi ape yang kite suke..

lepas suruh orang tu balut kami pon kelur la dari kedai nak balik rumah mandikan ufairah.. kan anak demam.. mandikan sekerap mungkin la.. DH macam biase carry ufairah dekat belakang.. kan saye dengan DH adelah babywearer tegar!~ jadi ufairah macam terlompatlompat dalam soft structure carrier (SSC).. alaala excited macam tu.. sekali kami pandang depan.. kami nampak sesuatu..

sesuatu tu kan.. kerete tekantekan.. tau tak? yang budahbudak naik lepas tu tekan minyak jalan sendiri tu.. beratur je kerete tu.. memang excited la ufairah tengok.. anak yang demam susah nak senyum tetibe terkinjekinje.. harus la ibuabah terus teruje sampai lupe dunie kan? kami pon tanye la owner tu.. ade yang pakai remote punye.. terus bayar RM5 untuk 10 minit..

saye tukang mainkan control tu.. DH tolong snap gambar.. kawasan tempat main tu luas.. merate la saye control ufairah.. ufairah takut nak pegang stereng sendiri sebab bile saye control stereng tu terpusing dengan sendiri.. ufairah blur.. hihi.. comel sangat.. tapi kami enjoy la 10 minit tu.. lepas da habis sepuluh minit.. terus balik rumah.. sembahyang rehat kejap dan pergi kenduri kawan DH..


awek demam sibuk nak naik kerete ni.. takpe la.. asal anak happy kan..


mee tarik warisan asli..

assalamualaikum..

selamat pagi.. saye tau.. last week saye tak aktif berBW dan mengupdate blog.. saye sibuk dan tak sihat.. setakat hari ni pon saye kurang sihat.. tak larat sangatsangat.. semalam saye flat habis.. zero ok.. nak buat satu kerje pon tak larat.. mungkin effect ubat yang saye ambil.. saye nak kene teruskan ubat ni lagi lime hari.. takut.. takut jadi macam semalam.. takpe la.. demi nak baik saye akan cube jugak ambil dan gagahkan hati ni.. doakan saye ye..

ramai tanye ufairahkan.. alhamdulillah.. demam ufairah da laaammmeee hilang.. tige hari lebih je awek tu demam.. cume batuk masih bersise.. hari ni da habis da dos homeopati yang ufairah ambil.. sangat berkesan bagi saye.. alhamdulillah.. akan saye update satu entry tentang ini nanti.. buat rujukan korang semue.. semalam ufairah penat sangat.. bangun pukul sebelas pagi.. tengah hari tidur dalam sejam lebih dan malam pukul sembilan lebih da tidur.. hihi..

waaa.. pengenalan sampai dua perenggan.. hihi.. kejadian ni berlaku hari selase yang lepas.. atuk saye datang kajang.. mak kepade arwah mama saye datang kajang.. syok dapat jumpe atuk.. saye da lame tak balik kampungkan.. budget ciput tu yang tak balik.. hihi.. atuk datang dengan paksu saye.. sehari je tidur dekat kajang.. sehari lagi dekat melake.. rumah singgah abah..

paksu saye teringin nak makan mee tarik warisan asli.. saye pon tak pernah tau ade kedai mee tarik ni.. mane paksu saye tau pon saye tak tau.. malam tu lepas makan malam kat rumah.. makan nasi.. hahaha.. nak makan kat luar pon kami tetap makan kat rumah dulu.. tapi makan sikit je la buat alas perut.. saye memang da budget dengan DH.. kat sane kami nak makan shareshare je.. romantik la katekan.. (jangan muntah)

sampai la kami dekat sungai besi.. kedai ni bertentangan dengan pizza hut dekat sungai besi.. memang sedap la mee tarik tu.. derang buat sendiri mee tarik tu dan kite boleh tengok.. takde rase kapur pon.. saye rase owner kedai dan pekerje kedai tu datang dari negare luar.. dari china kot.. sebab sorang budak je paham bahse melayu.. tu pon jenuh nak bercakap.. yang lain kami cakap macam ayam dengan itik.. 

gambar makanan memang takde sebab mase makanan tu sampai saye lepak dalam kerete dengan DH.. layankan ufairah nak menyusu.. sampai kat meje.. semue makanan dah di ngap.. hahaha.. redha jela.. nanti karang saye sibuk nak tangkap gambar ape pulak orang katekan? padehal memang saye lupe pon nak tangkap gambar.. teruje tengok makanan..

gambar ni je yang mampu.. ramai orang ka kedai ni.. kalau nak cube boleh la pergi..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...