Friday, March 29, 2013

kami ke IKEA..

assalamualaikum..

late update.. pagi tadi saye macam free sikit sebab saye da siapkan kerje saye semalam.. struggle due hari lepas.. tengah tunggu bos saye cek kerje saye sebelum proceed ke prosedur lain.. alhamdulillah.. da free tu saye kemaskemas la meje.. buat filing semue.. kate 5S kan.. mane taknye.. kami terpakse tukar tema.. kene mule macam tak buat apeape la.. buat kerje due kalikan.. lepas tu saye call orang nak buat loan semue.. tapi semue tak dapat.. haish.. takpe.. pasal loan nanti saye cerite..

hari ni saye nak cerite tentang IKEA.. kan ade entry lepas saye cerite tentang ikea sales.. kami pergi jugak even ufairah baru mule demam malam tu.. saye redahkan jugak.. kan ade kate saye ni.. even ufairah demam saye buat aktiviti harihari macam biase.. takde la nak melepek je seharian takut ufairah lagi lesu.. saye nak harihari tak sihat ufairah dilalui macam takde pape.. cume takde la seteruk hari biase.. aktiviti santai dan berpadepade la kan.. nanti terover takut flat terus..

kami ke IKEA lepas zohor hari sabtu.. da solat semue kami pon keluar.. demam ufairah dalam 38+.. waktu ufairah demam ear thermometer memang sentiase saye bawa dalam handbag.. nak tengok suhu takut tinggi sangat kan.. dekat ikea tu macam biase.. ramai sangat orang sampai jammed nak masuk parking.. dekat 15 ke 20 minit jugak la kami cari parking.. berkat kesabaran meround parking lot IKEA kami dapat parking family.. dekat sangat dengan pintu masuk.. kekedahnye pemalas nak jalan!~ 

tande dekat parking lot kami.. memang betul bawak anak pon~

ape yang saye cari takde.. mahal.. lampu yang RM25 officemate saye beli jadi RM49.. terus tak jadi beli.. lain kali la pergi lagi.. saye banyak ambil gambar je kat sane.. kot la nak renovate rumah nanti boleh tiru IKEA punyekan.. haha.. rumah pon takde lagi da berangan.. inshaAllah satu hari nanti.. kalau dipermudahkan dapat la merase rumah sendiri.. lampu saye tak beli.. rasenye saye ade beli apeape tak kat sane? ade.. saye beli barang ikea.. tapikan.. barang tu mesti korang tak jangke punye.. nak tau ape? jap..

ni la yang saye beli.. meetball IKEA, chicken chop, mushroom soup dan kentang rebus..

takde barang rumah pon kami beli.. kami beli makanan je.. hihi.. jangan marah.. ntah.. hari tu macam takde mood pon nak beli barang.. lagi pon bilik kami da sarat dengan barang.. maklum la.. saye kan tinggal dengan parent saye.. nanti ade rumah sendiri boleh la beli barang macammacam.. ni duduk dengan parent.. sekali beli taktau nak simpan mane.. cemane kan? saye nak tepek gambargambar yang saye snap dekat IKEA.. boleh jadi rujukan saye dan orang yang memerlukan..

kitchen cabinet atau almari dapur..

kalau ade rumah sendiri memang saye aim nak ade kitchen cabinet.. tapi nak yang murah je la.. kalau mahal tak mampu.. dalam hatu nak buat bentuk U.. tapi satu side tu cume letak bar je. boleh buat tempat breakfast.. kankan.. kalau IKEA punye ni mahal.. saye alaala tiru jela design IKEA ni.. lepas tu nanti cari la tukang buat kitchen cabinet.. dulu abah saye buat kitchen cabinet tu.. rumah arwah senator ismail pakar ekonomi yang OKU (penglihatan) pon abah saye buatkan.. sekarang abah da retired.. da tak larat.. penat katenye.. hurm.. kalau tak mesti dapat murahkan.. 

wardrobe pulak saye nak buat macam ni.. taknak ade pintu.. buat alaala walk in.. cume hadangkan dengan langsir je.. rail gantung kat syiling.. murah sikit kot sebab kalau nak buat set dengan pintu macam mahalkan.. tapi tegok la.. saye cume merancang je.. buat satu side jela.. taknak la katik tetengah.. rase macam tidur dalam almari pulak kan.. hihi.. sampai kat sini saje saye suruh DH keluarkan ufairah dari SSC (soft structure carrier).. baringkan ufairah kat atas katil yang super lembut tu.. happy tak awek tu rasenye?

 

tengok ufairah.. seronok sangat duduk atas katil super lembut tu.. tak nampak macam demam pon kan? padehal suhu dalam 38.5 darjah celcius kot time ni.. without any medicine atau ubat.. kalau ambil ubat mesti ufairah lemah.. sebab lepas ambil ubat mesti mengantuk or kite kene rehatkan.. sebenarnye ade banyak lagi gambar saye snap.. next time la saye up kan entry. nak publish ni dulu.. orang asyik jeles je saye tengah free.. entry ni di taip dekat due jam lebih tau.. orang ganggu je mintak tolong itu ini!~


Thursday, March 28, 2013

mandi kolam @ putrajaya

assalamualaikum..

engat tak entry ni? entry tu ade cakap yang saye pergi tempat best dan enjoy.. jadi tempat tu adelah kolam.. ye.. bukan kolam percint 9 atau percint 16.. tapi kolam kat percint 2 kot.. dekat menare PJH tu.. memang best dan enjoy.. adik saye la enjoy.. ufaira pon same cume ufairah macam takuttakut sikit.. kolam tu agak besar dan takde orang!~ cool.. kolam tu kami yang punya..

adik saye mandi sampai taktau nak main ape.. berlari sane sini.. menyelam sane sini.. alhamdulillah.. seronok sangat dapat buat adik happy.. ufairah mulemule ok.. excited sangat.. bile da lamelame.. die macam takuttakut.. nak kite dekat dengan die je.. kalau kite bangun ufairah mesti nangis atau nak ikut.. tempat besar dan sunyi.. lagi satu pukul 7 kot baru kami naik dari kolam.. hahaha.. 

lepas mandi kolam terus pergi pasar malam.. beli air makanan sikit dan balik rumah solat maghrib.. malam tu mule la ufairah demam.. sejuk sangat ke ape saye pon tak tau.. rasenye petang nanti saye akan ke sane lagi.. bawak adik dan cousin yang datang dari kampung.. meraikan tetamukan.. inshaAllah.. tapi taktau la nak bagi ufairah mandi ke tak.. celupcelup kaki ok la kot.. ufairah da baik demam.. cume batuk ade sikitsikit lagi.. doakan ufairah cepat sihat..

besarkan kolam die.. lepas tu takde orang!~

tengok aik saye.. enjoy sangatkan die..

gambar bawah kiri saye suke.. ufairah sangat cute!~

kolam ni bestkan.. ade alaala playground kat dalam die..

Wednesday, March 27, 2013

carta BBT ( basal body temperature) saye..

assalamualaikum..

hari ni saye kene struggle buat kerje saye.. sementare saye tunggu sistem saye terbuka semule.. saye type entry ni.. entry kenangan lame.. entry tentang BBT.. basal body temperature.. BBT ni kan adelah satu method yang digunakan oleh seseorang perempuan untuk mengetahui waktu subur nak period dan sebagainye.. buat BBt ni memang enjoy.. kite akan kenal badan kite secare mendalam.. kite boleh tahu samaade hormon progestron atau estrogen mane lagi banyak dalam badan kite..

based on suhu je tau.. bile kite period estrogen yang banyak dalam badan kite.. bile estrogen banyak suhu kite akan rendah.. bile progestron overtake tempat estrogen kite akan subur atau ovulate.. waktu ni la yang elok bersame kalau kite nak baby.. tapi kene engat.. kite hanye merancang.. segalegalenye Allah yang tentukan..

saye dulu pon TTC.. try to concieve.. macammacam ikhtiar saye buat.. termasuk la BBT ni.. saye enjoy buat BBT ni saye lagi kenal badan saye macam mane lepas buat bende ni.. saye lebih alert pade perubahan badan.. macam cervical mucus.. breast tender.. cramp sikitsikit dekat perut.. dan yang paling best saye rase hebat sangat ciptaan Allah ni.. dengan suhu badan kite boleh tau waktu bile ovum kite menetas.. menarikkan..

lagi satukan.. buat BBT ni dapat mengurang stress pade TTCians.. yela. bile period delay mesti nak buat UPT.. bile negative stress.. sedih.. nangis.. jadi dengan BBT ni kite da boleh predict either kite pregnant atau period akan muncul.. tak payah bazir duit beli UPT.. bile da agakagak confirm pregnant baru beli.. mesti korang pelik kenape tibetibe je saye cerite bab TTC ni.. sebenarnye ade orang request nak tengok suhu saye mase TTC.. kenangan yang paling banyak mengajar saye adelah kenangan TTC la.. cume yang mengalami akan memahami..

ni la komen TTCian tu.. jom ramairamai doakan TTCian yang lain beroleh rezeki zuriat.. amin..

lisa ni nak saye share suhu saye sebelum pregnant dulu.. ni saye tepekkan kesemue BBT cycle saye mase saye TTC dulu..

cycle pertame saye.. hahaha.. banyak rompong.. tak disiplin..
 cycle pertame yang penuh dengan disiplin.. tapi kecundang..
  cycle ketige saye.. awalawal lagi suhu da menurun.. takde harapan..
 yang ni lebih kurang dengan yang atas..
 yang ni macam ade harapan.. sampai 36.7 lagi.. lastlast menunduk jugak.. hampa..
 yang ni pon same.. tapi mase period macam demam sikit..
 yang ni pon awalawal lagi da nampak takde harapan..
alhamdulillah.. cycle ni memang saye tak taruh harapan.. dengan ovulate hari ke 26.. sedangkan cycle lain ovulate 14 hingge 16.. memang saye sedih je.. tapi alhamdulillah.. lahir la ufairah..

kalau orang yang da biase buat BBT ni mesti nampak perbezaan suhu saye.. dulu mase mulemule saye BBT saye pon pelik sebab tengok semue suhu same.. bile da masuk cycle ketige saye da paham trend suhu saye.. kalau korang perasan.. sebelum period majority suhu akan jatuh menjunam.. tu tande kite akan period.. estrogen da take over tempat progestron.. dan kalau korang perasan lagi.. lepas ovulate.. 14 hingge 16 hari tu kite mesti akan period kalau kite tak pregnant.. berbanding suhu saye pregnant.. mase kite pregnant.. progestron banyak dalam badan.. hormon ni la yang tolong support kandungan kite.. amazing!~

gambar last sekali.. suhu saye maintain atas coverline dan tak jatuh.. kalau korang perasan ade tande tambah (+).. ala.. cross line warne merah tu la.. dekat tempat bertemu tu la telur kite pecah dan kite sangat subur.. jadi waktu ufairah disenyawekan berkemungkinan besar pade 25 april 2011.. dan ufairah lahir betulbetul on EDD sebab saye masukkan waktu ovulate saye.. saye harap entry ni dapat la menolong lisa sedikit.. lagi satu.. suhu saye sangat rendah mase cycle last sebelum ovulate.. 35.65 darjah celcius.. jadi jgn risau.. saye pon type suhu rendah.. lepas ovulate pon 36.4 darjah celcius sedangkan tu cycle saye pregnantkan ufairah.. 

nota.. dari suhu ni saje.. kite boleh tau macammacam tentang diri kite.. best sangat!~

Tuesday, March 26, 2013

sambungan cerite ufairah demam..

assalamualaikum..

hari ni hari malas untuk bekerje.. sebenarnye saye banyak kerje.. sebulan sekali mesti saye busy sangatsangat.. dan hari busy sangatsangat tu jatuh pade hari ni.. kire minggu ni dan next two week.. masalahnye saye takde mood nak buat kerje.. saye sorangsorang hari ni.. tige lagikawan saye takde.. due pergi kursus.. oo.. mood.. datang la kau.. kalau hari ni saye mainmain.. esok luse saye kene struggle siapkan kerje..

daa.. jom sambung cerite ufairah demam.. selepas due hari tanpe ubat.. demam ufairah macam tu je.. kejap naik kejap turun.. yang penting ufairah aktif.. macam tak sakit.. cume merengek sikitsikit.. tak sedap badan kot.. bile da masuk malam ketige saye berhatihati sikit la kan.. malam tidur tetap tidur tapi tak berape nyenyak.. malam ketige macam biase tidur.. sebelum tu basahkan kepale ufairah semue.. susukan dan tidur..

dalam tengah tidur tu kan.. saye terjage.. terkejut.. mungkin instinct ibu kot.. saye pegang kepale ufairah.. Ya Allah panasnye.. saye tak fikir ape da.. saye ambil air saye basahkan kepale ufairah.. lap sane sini satu badan.. tak tengok suhu dulu.. basahkan badan anak dulu yang penting.. ufairah pulak nyenyak je tidur.. cekcek suhu lepas basahkan badan 40.7 darjah celcius.. memang rekod la kan.. alhamdulillah takde pape.. 

ufairah lemah sangat.. saye pangku ufairah.. ufairah manje je dekat saye.. saye peluk ufairah.. usap kepale ufairah.. ufairah macam selese je.. mengalir air mate saye mase tu.. terase kasih sangat dekat anak mase tu.. mase tu pukul tige pagi kot.. lagi la syahdu.. saye peluk puaspuas, cium ufairah.. lain sangat rase mase tu..

lepas tu saye basahkan kepale ufairah dan cek suhu balik.. 40.9darjah celcius.. lagi tinggi suhu ufairah.. saye ade attend talk.. kalau demam suhu kejap naik kejap turun.. tak tinggi mane tu ok.. ni kalau da 40.7darjah celciu lepas tu 40.9darjah celcius.. saye da rase lain.. mase pelukpeluk ufairah tu.. saye macam dapat rase yang ufairah tak larat sangat.. terus saye decide masuk ubat vontot.. sebab kat rumah memang saye spare tu je.. saye takde ubat demam untuk baby or toddler..
 termometer tu bukti kepanasan maksimum ufairah mase demam hari tu.. kalau bundar jadi 41 darjah celcius..

bile da masuk ubat.. dalam 5 ke 10 minit macam tu suhu ufairah turun sampai 38.5darjah celcius tak salah saye.. lege rase hati.. saye kirekire.. sampai pukul sebelas pagi la ufairah tak boleh ambil apeape ubatkan.. jadi saye cume monitor suhu mandikan anginkan ufairah.. sampai pagi tadi ufairah still demam.. ubat cume sekali ufairah ambil.. ubat vontot tu la.. tapi petang semalam saye dan DH da bawak ufairah jumpe ustaz mintak air.. dan mungkin malam ni kami akan ke homeopati.. doakan ufairah cepat sembuh..

mase hari pertame ufairah demam.. jumaat malam sabtu.. macam ni la gaye ufaurah tidur sejuksejuk.. mase ni saye tengah alih tuale kecil dekat kepale ufairah.. tuale memang sentiase basah.. bile kering saye tuang air.. atleast kalau panas sangat ade la air nak sejukkan kepale tu..

cara saye merawat anak demam..

assalamualaikum..

korang rindu saye tak? hahaha.. ayat perasan.. mesti korang rindu nak saye BW kan? nak pergi melawat rumah korang.. saye pon rinduuu sangat nak pergi rumah korang.. nak bace entryentry korang.. hihi.. ayat tak boleh blah.. nak meromentik je.. tapi memang betul pon.. saye dekat rumah semalam asyik terfikir blog.. lepas tu asyik snap gambar.. bile DH geleng kepale saye mule la.. 'blogger tegar.. mesti la ambil gambar' hahaha.. tegar sangat ke?

sebenarnye saye memang cuti pon semalam.. saye cuti sebab nak ikut DH pergi meeting dekat melake.. well kalau berjalan ajak la saye.. confirm sampai.. tapi macam biase la.. kite merancang Allah yang tentukan.. petang jumaat lepas settle semue hal saye pergi ambil ufairah dari rumah BS.. bawak ke satu tempat.. best dan enjoy!~ lepas enjoyenjoy dalam kerete on the way nak balik DH cakap.. 'badan ufairah panas la.. ke abang punye perasaan je?'

malam tu pon ufairah demam.. memang betul bukan perasaan DH.. pandai pulak ufairah timing.. demam time ibu cuti.. saye cume basahkan kepale ufairah.. kalau da sampai 38.5 darjah celcius saye akan mandikan ufairah.. tak kire la siang ke malam ke.. saye akan buat macam tu.. ade yang kate anak akan selseme dan batuk kan? bagi saye ok lagi dari anak terkene sawan atau tarik.. lagi pon kalau badan anak da panas sangat.. sekejap je air tu kering dekat badan..

lepas tu saye akan buka semue baju dan seluar ufairah.. kire awek kecil cumil ni akan ber cloth diaper je sepanjag mase.. lagi satu kan.. saye akan buka kipas kuatkuat.. floor fan tu.. halekan dekat ufairah.. DH selalu kate.. kalau orang lain da menangis sejuk ape.. ufairahkan suke sejuk.. jadi tak kesah la.. tetambah badan ufairah tengah panas.. bahang demam tu ade kan.. jadi steady jela..

dari petang jumaat sampai malam ahad saye tak bagi apeape ubat dekat ufairah.. dalam hati kuat mengatekan ufairah masih mampu melawan bakteria jahat.. saye cume monitor suhu.. saye nak imune sistem ufairah terbine dan makin kuat.. tetambah bile da demam ufairah tak lalu makan.. memang tak makan pon.. saye cume DF je..s aye selalu kate dekat DH.. dalam susu ibu da ade enzim.. da ade antobodi.. da ade abkteria baik.. jadi biar la susu ibu jadi penawarnye..  buat ape ambil antibiotik sedangkan antibodi dalam susu ibu da ade.. semule jadi lagi.. 

kesimpulannye.. petua bagi anak saye demam saye cume monitor sushu.. basahkan badan, kepale anak dengan air bagi minum susu ibu banyakbanyak.. lakukan aktiviti harian macam biase.. buat macam anak tak demam.. bagi anak aktif. jangan melepek je.. nanti lagi lesu.. entry ni tak habis lagi tau.. next saye sambung.. da cukup panjang da ni.. nanti bosan pulak..

Friday, March 22, 2013

meransang otak anak..

assalamualaikum..

saye taktau la tajuk tu kene ke tak dengan entry ni.. hihi.. saye main letak je.. tetambah dalam keadaan nak cepat dan kelam kabut ni.. ufairah memang dari kecil saye ajar die dengan videovideo menarik.. macam nursery rhythm.. lagulagu yang cerie.. tak lupe jugak huruf hijaiyah dan ABC..

saye ingat lagi.. lagu pertame ufairah twinkletwinkle little star..ade banyak version dan banyak video klip.. ade satu kegemaran ufairah.. kire palinh ufairah suke.. ade yang ufairah tak suke dan bosan bile dengar.. bile bosan tau ape ufairah buat? baling android atau phone tu.. jadi kalau nak bukak kan video untuk ufairah kene pandai pilih. slah pilih ranap..

lagi satukan.. kalau kite bukak video.. bile video tu da habis.. paham tak da habis? kirenye da tamat la lagu tu.. ufairah akan terus baling phone tu.. baling ok.. bukan letak.. alaala buang tu.. hebat anak saye!~ hihi.. kene hatihati la dengan awek cumil ni.. cerdik.. 

kejadian ni berlaku semalam.. saye baringbaring dengan ufairah.. saye jarang bukak video gune android.. saye bukak pakai phone je selalu.. semalam bukak pakai andriod.. ufairah baru je tengok gambar depan video tu.. tak play pon lagi.. ufairah sebut A STAR dekat saye. kembang hati ibu kamu nak.. tak sangke tau.. ufairah da kenal la lagu yang die suke.. maksud kenal tu kan.. kenal dan sebut.. bagi tau kite lagu tu bunyi cemane..

alhamdulillah syukur sangatsangat.. video yang ufairah sebut A STAR tu kan.. video pertame ufairah tau. yang paling selalu ufairah tengok.. dari kecil.. pendapat saye la kan.. nak meransang otak anak mesti dari kecil.. bile kite tunjuk alif ba ta atau ABC dari kecil. bile da boleh cakap.. mesti anak tu akan visualise dan sebutkan.. setuju tak?

bagi saye.. anak saye da cukup cerdik di usie sekarang even tak lepaslepas lagi nak melangkah banyak.. satu due je lepas tu pon seminggu sekali due.. adesss.. samesame doakan yang terbaik untuk anakanak kite.. saye sikit pon tak kesah bile orang kate anak saye lambat jalan.. sebab ape? sebab saye tau.. Allah da rancang yang terbaik untuk haziqah ufairah~~

hand up~

assalamualaikum..

akhirnye.. ufairah da pandai.. rasenye tak lame pon nak didik ufairah.. otak budak kecilkan macam span.. :) saye ade cerite saye ajar ufairah sesuatu.. kat sini.. tak sampai seminggu pon ufairah da boleh tangkap.. emapat ke lime hari rasenye..

alhamdulillah terime kasih Ya Allah.. makin cerdik ufaiarah.. sekarang ni bile kite panggil.. siape name haziqah ufairah.. cepatcepat ufairah angkat tangan.. kekadang sampai duedue tangan.. sambil sengih ok.. kalau ufairah ade pegang something kat tangan.. dengan bendebende tu sekali ufairah angkat.. dengan sengihnye.. owhh.. cair ibu kamu nak!~

cume satu.. ufairah tak perasan perkataan saye.. perkataan baru kan.. bile panggil name ufairah memang ufairah akan angkat tangan.. tapi nak sebut saye tu jarangjarang.. ufairah tak perasan kot.. tapi  bile ufairah tak sebut saye.. saye yang akan sebutkan saye untuk ufairah.. dan panggil ufairah lagi sekali.. bile saye ulang balik ufairah akan lebih alert.. saye nak biasekan ufairah menjawab dengan perkataan saye bile ade orang panggil die.. macam tak sopan bile jawab ape.. kankan? 

mase toddler ni memang nampak cumilkan.. tapi bile da besar nanti.. cube bayangkan.. bile kite panggil anak kite.. anak kite akan jawab.. ape.. kan kasar tu.. jadi biar la kite didik anak kite seawal yang boleh.. itu care saye.. care orang lain mungkin lain.. tak setuju takpe.. hihi.. doakan anak saye jadi anak yang solehah ye..

nakbagitau      > saye halfday hari ni.. ade urusan peribadi.. jadi ini entry auto publish!~

alhamdulillah.. pas keselamatan saye selamat..

assalamualaikum..

alhamdulillah.. bersyukur sangatsangat.. kalau mukaddimah macam ni mesti korang boleh agak pas saye da jumpe kan.. hihi.. pas saye da jumpe petang semalam dalam pukul 4 lebih macam tu.. semalam saye kurang BW.. entry pon up sekali je.. bukan ape.. saye takde mood even saye da cube sedaye upaye untuk happy dan cerie..

mane taknye.. kat tempat saye ade lagi tige orang tau.. kire segeng la.. kami berempat selalu sembang la.. buat bising.. hahaha.. macam office sendirikan. time tak sibuk la.. time sibuk semue diam.. masalahnye.. da la pas saye hilang.. lepas tu tigetige mereke tak datang kerje.. sorang pergi meeting.. due lagi MC.. memang tak cerie langsung hidup saye semalam.. dengan DH saye sibuk cat rumah sampai tak sempat bawak saye keluar lunch.. saye tak lunch pon semalam tau.. selamat mammadanish datang teman saye time rehat..

tapi alhamdulillah.. petang tu saye dapat berite gembire.. tak payah la saye pergi balai bagai untuk buat report.. pas saye tu kan.. jumpe dalam beg telekung one of bos saye.. kami selalu sembahyang bersame.. lepas tu pas saye tu termasuk sekali dalam beg telekung bos saye tu.. mase die nak sembahyang die jumpe la.. hihi.. syukur sangatsangat.. 

terime kasih korangkorang yang bagi macammacam petue dan care untuk saye.. tapi tak sempat apply pon.. takpe.. next time kalau Allah uji lagi saye macam ni.. saye akan cube.. moge Allah merahmati kalian semue.. XOXO..

Thursday, March 21, 2013

pas keselamatan da pas away..

assalamualaikum..

semalam mood ke laut.. hari ni pon mood ke laut.. saye punye pas keselamatan office ni hilang.. my pas pas away.. korang paham? haha.. semalam mase nak ambil air sembahyang saye bawak pas tu ke toilet.. lepas tu singgah meje letak pas terus pergi sembahyang asar. lepas sembahyang pas tu hilang.. magic kan? ajaib.. susah hati tau tak pas hilang..

lepas sembahyang terus balik.. jumpe DH ngadu la.. 'abang.. pas sayang hilang..' DH suggest tulis email dekat warge bahagian saye.. saye baru je emelkan untuk derang.. kalau takde jugak pas ni.. terpakse la saye pergi report polis dan bayar RM30 untuk pas baru.. bayar boleh usehekan la.. tapi kan.. nak g balai buat report tu malas!~

hidup saye ni sentiase runsing bile fikir pas sebab saye ingat saye tak cicirkan kat manemane pon.. kalau saye tinggal dekat tandas mase ambil air sembahyang pon tak mungkin sebab kalau nak masuk balik office dari tandas kene touch pas keselamatan tu.. confirm saye bawakkan.. kat tempat sembahyang pon saye da cari..

mase on the way balik tu saye bace al fathihah untuk arwah mama.. atas motor mase tu.. sambil tu fikir bendebende yang positif untuk menarik aura positif.. nak jumpe anak kan.. takkan nak masammasam.. saye keep on cakap dekat diri sendiri.. 'buat ape nak risau or runsing.. kalau bende da hilang tetap kene buat balik.. kalau tak runsing pon takpe kot dari runsing bukan jumpe pon pas tu' keep on cakap dekat diri macam tu.. ok sikit mood..

ni saye sa emel kat bahagian saye.. ade kawan tegurtegur.. da teringat balik.. runsingrunsing.. kene banyak bace alfathihah dan selawat serte senyum ni untuk bangkitkan aura positif dalam diri.. taknak la hidup diselubungi kesedihan je.. tetambah untuk bende yang remeh temeh ni.. Allah know best!~

Wednesday, March 20, 2013

hari lahir arwah mama yang ke 49

assalamualaikum..

sebenarnye hari ni hari ulangtahun kelahiran mama saye yang ke 49.. mude lagi kan arwah mama saye kalau die masih hidup.. tak payah kalau sangat la fifi.. Allah know best.. hadiah harijadi untuk mama saye adelah doa... dan bamyakbanyak saye sedekahkan alfathihah untuk mama.. semoge mama tenang di sane..

korang.. boleh sedekahkan al fathihah untuk mama saye? :( rindu mama sangatsangat.. penuh rase hati ni dengan rindu tu.. rinduuu nak peluk mama.. tak puas hidup dengan mama.. takpe.. di akhirat kelak inshaAllah.. kite rehat dan jumpe puaspuas.. moge Allah makbulkan.. amin..

al fathihah

wordless wednesday #21

assalamualaikum..

alhamdulillah hari ni hari sedikit katekate.. saye busy sangat uruskan bende yang tertangguh.. banyak sangat.. saye upload gambar keluarge kecil kami je ye.. gambar basi kate blogger kalau bende tu da lame terjadi kan? tak kesah la.. even gambar basi kualiti gambar tak berubah terhadap rupe rase dan bau!~ hihi..

ufairah enjoy sangat mase ni..

sebelum ke kolam.. jacuzzi dulu..

keluarge kecil kami yang berbadan besar.. haha.. gambar bawah sekali.. ufairah geli nak pijak pasir..

notamintakperhatian      > kejadian telah lame berlaku.. cerite? nanti ye.. 



ketahui kenapa susu merudum..

assalmualaikum..

lame tak update tentang penyususan susu ibu.. short form PSI.. dunie PSI ni indah tau.. saye doakan agar kawankawan TTC semue dapat merasai salah satu nikmat ini suatu hari nanti.. macam saye dulu TTC jugak.. jadi bile susah nak dapat.. kite mesti la hargai kurniaan Allah ni kan.. tu yang saye sanggup berusehe  gigih untuk menjayekan PSI ni.. selame yang boleh.. alhamdulillah.. 

sebenarbenarnyekan.. saye up entry ni untuk saye jugak.. kebelakangan ni kan susu saye drop.. drop habis teruk.. kali ni paling kritikal la.. sangat sedih tau.. kelmarin.. 18 march 2013 saye pump selame 30minit.. hasilnye cume dapat 1.5oz sahaje.. ok.. 1.5oz.. saye tetap jugak ikhlaskan hati ucapkan alhamdulillah.. terime kasih Ya Allah.. masih ade susu untuk ufairah..

bile susu saye drop saye suke cari gali korek kenape susu saye drop.. sebabnye saye terlalu penat dan stress.. penat memang dari entry yang lepaslepas korang da tau kan? kalau korang bace la.. ni nak cerite tentang stress.. tetibekan demand ufairah meningkat.. memang saye ade stok dekat 100oz++.. tapi kalau harihari tarik 5oz.. tak ke tak sampai sebulan da tinggal 0oz.. 0 oz la.. takde apeape da.. saye stress memikirkan hal tu..

semalam saye datang kerje saye fikir stok saye je.. cemane nak up kan balik .. dalam hati saye da tergerak.. ufairah growth sprout ni.. bahase melayu kalih bulan.. yela.. ahad sebelum tu.. 17 march 2013 genap ufairah setahun due bulan.. jadi tu yang ufairah minum banyak seminggu sebelum tu.. selagi takde prove.. saye tetap risau.. 

balik je rumah hari isnin ambil ufairah dekat rumah BS.. selalu ufairah minum 4 botol.. bile demand bertambah jadi 5 botol.. bile tanye BS susu ufairah habis tak? saye bekalkan 5 botol.. BS geleng cakap.. 3 botol je hari ni fifi.. lege sangatsangat hati saye ni.. da back ti normal.. alhamdulillah.. hahaha.. bukan kedekut susu.. risau kot!~ memang betul la kalih bulan.. ngamngan 18 march 2013 minum susu sikit balik kat rumah BS.. tapi kite tunggu selase dan petang ni.. (entry ni saye type petang selase.. auto publish pagi rabu.. jadi hari ni tak tau susu 5 botol tu habis ke tak)

sebenarnye.. yang buat saye bertambah risaukan sebab susu saye memang sedie ngamngam dengan demand dan kadangkadang below demand.. drop habis!~ dalam 2oz ke 3 oz kurang.. mase demand bertambah tu.. saye kene tarik stok 4oz - 5 oz sehari... tu yang saye risau.. bile saye risau.. tu yang saye pump 30minit dapat 1.5oz.. hahaha..

dulu production saye up to 25oz sehari.. sekali pump 10-20minit paling maximum dapat 10oz dan minimum 6oz.. sekarang? 30 minit baru dapar 5oz.. nak tau kenape susu saye kurang? sebab saye pemalas nak pump.. hahaha.. pemalas dan tak disiplin.. pump tak ikut time..tu yang susu saye mule decrease sikitsikit.. cemane pon saye nak kene up kan balik production saye.. yela.. saye ade anak susuan kan.. kalau supply = demand.. cemane saye nak tampung demand anak susuan saye kan? nak tau care saye buat? next entry la ye.. 

ade lagi sebab susu drop tau.. yang ni saye tak alami la.. pengambilan pil hormaon.. pil perancang yang meniru hormon kite macam kite tengah pregnant..pil yang sesuai untuk ibu menyusukan cume noriday.. tapi saye tak ambil pon..  sakit atau tak sihat.. nanti kalau saye jumpe lagi saye update ye..

Tuesday, March 19, 2013

ikea sales..

assalamualaikum..

saye bukak website ikea.. rupenye ikea tengah saleskan.. waaa.. syoknye tengok barangbarang rumah.. tak sabar nak pindah rumah sendiri.. keluhan anak gadis yang tinggal dengan parents.. tak tahan tu.. tang anak gadis huruf nak besar je kan.. memang kami nak pindah.. tapi ade masalah sikit.. nanti la bile sampai masenye saye akan ceritekan.. inshaAllah..

rase macam.. wau.. whooo.. ooo.. rase macam nak g ikea sekarang jugak.. tu baru kat website die.. kalau pergi sane lagi banyak kot.. lagi pon memang ade bende saye nak cari di sane.. cume.. saye tak hinthint dekat DH lagi.. balik ni boleh la try hinthint.. kalau DH da bace entry ni sebelum balik alhamdulillah la.. masalahnye kan.. sales ikea sampai 24 march 2013 je.. gaji 25 march 2013.. hahaha.. padan muke ko fifi.. tapi kalau nak beli sikitsikit tu boleh la.. kite tengok ye.. weekend ni kami sampai ke tak ke sane.. tunggu..

saye rase macam nak beli je shelf ni.. tapi kalau beli kayu buat sendiri pon cantik jugakkan.. abah saye dulu ade bengkel perabot.. turun sikit kot bakat kat anak.. kalau la jadi saye buat sendiri.. memang terbaik la kan..

rase macam nak beli mainan ni dekat ufairah.. erkk.. sumpah saye ade perasaan macam tu.. anak kamu lelaki keperempuan?? tapi cute kan..

saye suke sangat katil ni.. kalau nak beli dari ikea tak kot.. saye rase macam nak tempah je satu hari nanti..

place mate.. kadangkadang bile bende murah.. dari barang tak perlu pon kite belikan.. macam place mate ni la.. da harge RM3.90.. kite main rembat je.. balik terperosok dalam almari.. tak ke membazir.. lepas tu syaitan pon ketawe kat kite..

cute kot snake ni.. boleh buat mainan ufairah..

lampu ni macam berbaloi kot beli.. murah..

titipan ringkas        > agaknye ni entry terjemahan gambar kot.. wakaka.. tapi kan.. kalau bende simple yang melibatkan kayu.. saye suke buat sendiri!~

nota      > gambar saye ambil dari sini.. mesti korang nak klikkan sebab nak tengok sale ikea.. kankan?

satu cerite tentang vaksin.. pilihan di tangan anda..


assalamualaikum..

ni entry pendek dari saye.. sangat pendek.. entry ni saye up sebab nak paste satu link je.. sangat sedih kot cerite ni.. saye bace dalam due hari jugak.. haha.. cerite agak panjang.. bahase orang putih pulak tu. lagi la me kan.. dan saye takmo la paste story tu kat sini.. korang terjah sendiri la.. baru ade feel..


sayu sangat hati bace cerite ni.. kalau korang rajin bace la.. banyak info kot. lpeas tu korang kaji dan kaji lagi.. then boleh buat pilihan.. buat la pilihan bile kite ade ilmu..

keropok lekor B.T.B..

assalamualaikum..

selamat ade modal nak update blog.. haha.. nampak sangat desperate kan? selalu orang kate entry lame da basi.. saye tak kesah la sebab entry bukan lauk.. tak boleh basi.. hahaha.. ayat back up diri sendiri sebab nak update entry duludulu kan.. entry tahun lepas kot.. kalau sekarang awal tahun takpe la.. ni da nak habis bulan tige kot.. saye tak kesah sangat sebab entry ni lebih kepade information.. tetibe jadi kaunter pertanyaan pulak kan blog keluarge kecil kami..

sebenarnye entry ni entry ni sambungan dari entry kelantan terengganu part #3.. entry kelantan terengganu part #1 14 december 2012 yang lepas.. hahaha.. entry bersambung ambil mase empat bulan kot.. part #2 klik sini.. tak kesah la as long as saye ingat kan.. memang ni entry final untuk kelantan dan terengganu.. sebab ni entry perjalanan pulang keluarge kecik kami dari terengganu ke kajang..

sebelum bergerak balik kami singgah di keropok lekor B.T.B.. standard la terengganu.. keropok lekor la kan.. tempat ni orang terengganu yang tunjukkan dekat DH.. dulu kan DH turun terengganu tiaptiap minggu even balik hari.. jadi orang yang entertain DH bawak la pergi kedai keropok tu sebelum ke airport..

kedai keropok ni antare kedai yang agak famous kate orang tu.. keropok lekor B.T.B tu keropok lekor bukit tok beng.. memang ramai sangat orang kat sane.. yang boleh blahnye kat situ kan.. kene ambil nombor macam dekat bank sebab ramai sangat orang yang datang.. selame ni DH selalu cerite je cakap keropok lekor tu macam kat bank kene ambil nombor.. tu yang saye nak pergi sangat..

bile smpai terkejut saye.. ramai sangat orang.. mulemule ambil nombor.. nak tengok nombor kami? jap lagi ye saye up kan gambar.. mesti korang terkejut.. beze no die 30 orang.. kalah dekat bank kot.. ade bukti.. sabar ye.. saye tunggu keropok lekor tu 2 jam ok!~ memule memang da give up.. ye la nak balik jauhkan.. lagi pon da  tengah hari.. nak singgah paka rumah kawan lagi.. rase tak best pulak sebab da tunggu lebih dari sejam.. 


berkat kesabaran dapat kami beli keropok tu.. banyak jugak kami beli.. RM80 kot.. tapi tu la.. satu nombor hanye boleh beli RM100.. kalau nak lebih dari seratus kene ambil nombor lain.. sebab tu kat atas gambar tu saye ade due tiket nombor.. kot la saye nak beli lebih dari RM100 kan.. tapi tak.. jadi nombor tu kami bagi dekat satu family yang bawa anak kecil.. kesian sebab selang nombor derang dekat 100 kot.. penangan keropok bukit tok beng..

DH selalu pergi hari kerje.. waktu kerje tak ramai orang jadi tak kene beratur selalunye.. sebab sampai je takde orang.. boleh terus order.. time saye pergi tu pulak ramai orang sebab cuti sekolah.. waktu puncak ka.. tu yang kene tunggu 2 jam.. tapi bile fikirfikir balik.. penyabar jugak saye ni.. hahaha.. demi makanan kan.. ufairah pulak da sampai tertidur tunggu.. selamat tak meragam..kalau kuala terengganu saye suke B.T.B.. kalau kelulut kedai tepi pantai.. keropok lekor 008.. kalau dekat kemaman saye suke yang dekat dengan intan tu.. lepas tu layan otakotak dan satar sekali.. urm..

tengok ufairah mase ni tak sampai setahun lagi.. sekarang da besar anak ibu..

kalau cerite bab makan memang taknak kalah fifi ni.. even da bungkus dekat B.T.B.. saye tetap singgah dekat kelulut bungkus jugak.. nak bungkus dekat kemaman tak sempat sebab sampai kemaman pukul 7 lebih da.. dan kami sampai kajang pukul 12 tengah malam.. bertolak keluar pukul 12 lebih tengah hari kot.. 12 jam perjalanan sebab singgah rumah BFF saye dekat paka.. makan dulu sebelum sambung perjalan ke kajang.. rasenye pukul 6petang kot dari paka.. puas jalanjalan.. lege da habis entry kelantan terengganu..

persekitaran kedai bukit tok beng.. gambar tengah atas tu nota tentang satu nombor terhad pade RM100.. siap ade digital nombor macam dekat bank.. paling kanan.. dekat 10 periuk kot sekali rebus.. tu pon kene tunggu 2 jam.. adoi..

notatentangkeropoklekoB.T.B        > terletak di bukit tok beng.. tu je yang saye tau.. boleh? hahaha.. nombor phone ade.. tapi dekat husband.. bile da banyak kali beli.. DH da mintak business card.. jadi boleh tempah.. tak payah la kami nak tunggu sampai 2 jam lagi!~ 

kalau korang ke kuala terengganu boleh la singgah try test keropok lekor ni..

Monday, March 18, 2013

her smile =)

assalamualaikum..

tak sangke entry saye sebelum ni very touching kan.. hihi.. sorry la.. memang memule saye type entry saye tulis taktau nak update ape.. bile da lepas satu perenggan saye just follow the flow.. ape yang saye tulis dekat entry sebelum ni memang lahir dari hati secare spontan.. wahh.. hebat gitu.. nak type entry dari hati.. tepi memang betul.. saye tak tipu.. mungkin sebab tu ade yang touching kot.. hihi..

sebab entry pagi da sedih.. entry petang entry sengeh la.. kan saye ade mention yang last weekend saye tak ke mane.. cume petang semalam.. pukul enam lebih baru saye keluar dari rumah untuk memenuhi tuntutan hati si kecil.. see.. ibu paham betul ufairah.. hihi.. selalunye saye dengan DH akan bawa ufairah ke taman.. taman dekat stadium kajang.. kalau da malam sangat saye bawa ufairah main kerete syiling lime puluh sen tu dekat giant.. free je..

petang semalam kami keluar lewat sebab hujan.. ye la.. cemane nak pergi taman kalau hujan kan? jadi lepak la kami dekat rumah.. DH pulak suggest satu aktiviti menarik untuk ufairah.. bawak keluar high chair ufairah.. lepas tu sembur air paip dekat die.. DH suggest macam tu.. lepas tu cakap.. saje nak bagi ufairah rase lain sayang.. selalu mandi kolam or dalam sinki..kali ni biar abang sembur dengan air.. mesti ufairah suke.. saye iye kan jela.. happy sangatsangat ufairah.. tersengih memanjang.. sorry takde gambar sebab saye sibuk masak..

bile da settle masak.. makan kenyangkan perut dulu.. tak best kalau berjalan perut lapar.. mesti nak kene berenti makan dulu semue kan? better kami makan dekat rumah je.. air tangan ibu dan isteri kan? chewahh.. time rajin boleh la.. wakaka.. baru kami keluar.. tu yang keluar pukul enam lebih tu.. dan.. sudah tentu la bukan taman destinasi kami.. kan hujan.. confirm basah punye slideslide yang ade dekat situ..

kat sini mane nak dapat indoor playground? kalau nak yang cantik best dan besar ade dekat the mines.. tapi mahal kot.. sekali masuk RM25.. ok la kalau nak melepak tige empat jam kan? kalau da sampai pukul tujuh.. nak sembahyang maghrib bagai memang tak berbaloi la.. dengan ufairah tak pandai jalan lagi.. memang takkan la kami ke sane..

jadi saye dengan DH pergi satu indoor playground ni.. kecik je tempat die.. memang sesuai la untuk ufairah.. mahal jugak actually.. tapi dekat sane kire by minutekan.. boleh la.. 15minit RM2.. ha.. kan murah.. kalau kire 15 minit.. kalau jam? sejam RM8.. 3 jam da RM26.. tak ke mahal jugak tu.. first time dulu saje try 15minit.. ufairah memang enjoy.. kali ni DH kate setengah jam la.. so RM4.. memang enjoy la ufairah dalam tu.. tau dekat mane? econsave jalan reko je.. hihi.. pukul 7.30 waktu main tamat.. naik econsave beli barang sikit heading back home untuk solat maghrib.. what a wonderful weekend with ufairah's beautiful smile!~

tengok.. ufairah's smile.. melting tau even blur.. haha..

ufairah sangat enjoy main dekat situ.. spot me~

selain dari kolam boleh ade tunnel ni and kerete yang ufairah naik.. tak banyak pon mainan.. tapi ok la untuk toddlerkan..



bile ufairah besar nanti..

assalamualaikum..

sebenarnye.. jujur dari hati.. tak tau nak update ape.. hahaha.. baru satu due entry lepas cakap memacam yang tertangguh.. kankan? sebenarnye ade kot cerite yang tertangguh saye terlupe.. nanti saye cube ingatkan.. lepas tu saye update ye.. inshaAllah..

bile besar nanti.. ape yang bile besar nanti? mesti la ufairah sebab sekarang ufairah kecil lagi.. actually weekend lepas kami tak ke manemane pon.. hari sabtu saye ade baby wearing gathering tapi saye tak larat nak pergi.. saye nak cover waktu rehat saye yang tak cukup tu kan.. jadi duduk la keluarge kecil kami di rumah.. memang heaven dapat cuti lepaklepak malasmalas kat rumah.. 

hari ahad pagi saye lepak malasmalas kat rumah lagi.. hahaha.. terukkan perangai.. alangalang cuti.. rehat puaspuas.. pagi ok la lagi.. heaven.. masuk tengah hari.. ade awek tu da berbunyi.. ek ek.. mengamuk.. ni macam nak ajak jalan.. mane tak bosan.. dari malam jumaat sampai ahad tak keluar rumah.. tapi saye dengan DH lepak lagi.. lepas zohor baringbaring atas katil..

ufairah baring atas tangan saye.. manje sangat.. sambil duk ek ek tu.. saye nak bagi diam saye zikir la.. bace ayat kursi.. sambil tepuk pehe ufairah.. ufairah tak tidur pon.. cume layankan saye manjekan die.. DH kat sebelah ambil alih tepuk ufairah saye masih zikir.. bile saye diam.. ufairah bagi hint.. kot kot saye lupe nak sambung zikir.. bile saye buat taktau saye nampak anak mate ufairah pandang atas.. tengok ibu die nape tak sambung zikir..

Ya Allah.. perlakuan ufairah sangat manje.. sambil zikir saye usapusap kepale ufairah.. cium dahi ufairah.. tetibe saye teringat waktu saye kecil dulu.. mesti macam ni juga arwah mama dan abah saye buat kat saye.. tibetibe saye ingat  bile ufairah besar nanti mesti ufairah da tak semanje sekarang.. mesti saye rindu saatsaat tu..

saye terus cakap dekat DH.. abang.. mesti ibu abah kite rindu nak manjemanje dengan kitekan.. kalau lelaki memang nampak janggal.. tapi lelaki lebih selese duduk borak share masalah dengan abah kan.. kalau perempuan ok la nak manjemanje dengan ibu.. pelukpeluk.. tapi saye takde ibu nak manjemanje pelukpeluk.. saye ok je.. redha even di hati sarat dengan kerinduaan yang teramat.. saye tau mama saye bahagie di 'alam sane' sebab tu saye kate saye ok.. terime kasih Ya Allah.. merase jugak saye kasih ibu sehingga umur saye 19 tahun.. lagi lame dari adikadik saye.. dan mungkin jugak insan di luar.. baru sehari hidup di dunia Allah da tarik ibu die dari die.. aku bersyukur Ya Allah..

saye tak sanggup nak bayangkan perasaan rindu saye pade ufairah bile da besar nanti.. moge kami berdue akan jadi BFF forever.. kalau ade rezeki anak yang lain.. mereke jugak akan saye jadikan BFF forever.. cukup la kerinduan saye pade mama je yang saye tanggung.. tapi kite tak tau kan mase depan kite.. Allah maha berkuase.. subhanAllah..

Friday, March 15, 2013

ibu ibu di jande baik #2

assalamualaikum..

sebenarnye ni entry untuk ufairah la.. tapi pendek je.. ufairah sangat seronok dekat jande baik.. maklum la.. ade due air terjun.. satu besar satu kecil.. ibu ufairah memang tak sempat layan ufairah.. layan session yang ade.. abah la melayan ufairah.. memain dalam air terjun sampai taknak naik kate abah.. anak... anak.. punye seronok  kamu..

kami di sane due hari satu malam.. pergi hari sabtu balik ahad petang.. memule kami decide nak tidur dalam khemah.. tapi bile da siap pasang.. khemah tu kecik sangat untuk kami bertige.. hahaha.. kami request khemah besar sikit tapi takde.. kebetulan ade kosong satu chalet.. jadi kami pon pilih la chalet tu.. sedih tak dapat camping.. kalau tak ufairah mesti dapat rase kehidupan yang lebih natural.. 

kat sane ufairah memang enjoy tetambah bab madi air terjun.. bangun pepagi mande air sejuk menggigil.. ufairah boleh selambe je mandi.. ciss.. segar ufairah lepas tu.. dari air terjun bersaiz biase ke air terjun yang kecik ufairah enjoy.. jangan terkejut.. kat sane air terjun memang ade size.. hihi.. sebenarnye ade  due stream kat sane..

kat sane bungi unggas tak payag cerite la.. memang kuat.. memang heaven la bagi saye.. hilang kesibukan bandar.. bile ufairah da penat baru ufairah cari ibu untuk nenen.. kekadang ufairah lepak dekat club house sebab ade ibuibu bawak old book.. sayang saye lupe bring an old book untuk di shareshare.. jadi ufairah 'membace' memane buku yang ufairah suke.. dan yang paling best ufairah dapat due book.. satu dari aunty hanz satu dari aunty hajare.. satu tajuk my ABC (sesame street) satu tajuk love.. TQ so much aunty..

jom enjoy gambar.. saye ambil dari facebook event ibuibu di jade baik..

sampaisampai je air terjun sambut kami.. 
peacefull kan..
sharing session.. bukan malaysian je attend.. overseas pon attend.. best!~ bukan takat attend.. siap share knowledge lagi..

see.. kids having fun kan? temgok atas kiri.. small stream tepi club house.. kids main kat situ la..

gambar ufairah takde la.. sebab ufairah banyak habiskan mase dengan abah kat sekitar kawasan ni.. masuk bawah club house nangis.. nak tengok luar je.. kalau nak something kat club house baru ufairah ok.. tak pon mandi sungai.. gambar paling atas air terjun besar.. gambar atas ni anak air terjun.. khemah challet semue in between duedue air terjun ni.. best sangatsangat.. jom ramairamai g sini nak?

ade la due tige keping gambar ufairah kat sini.. tengok.. messykan.. tapi takpe.. cute!~ korang jeles tak? hihi..

nota      > sorry.. baru perasan entry pendek jadipanjang..





ibu ibu di jande baik..#1

assalamualaikum..

last weekend saye ke jande baik.. decide last minute sebab tu tak de hinhint pon kat blog ni.. pergi untuk mencari ketenanagn.. memang tenang pon kat sane.. tak sangke saye ade tempat yang best alalala kampung dekat jande baik.. memang nak datang lagi.. penuh dengan kehijauan.. air terjun yang sejuk.. dengan small stream.. ohhh.. memang jatuh cinte dekat jande baik..

tujuan utame adelah untuk menambah ilmu didade ni.. bile da jadi ibuibu ni.. ilmu ape lagi.. ilmu pregnancy, birth, brastfeeding, babywearing, parenting la yang menjadi pilihan di hati.. kekadang orang kate belajar dari pengalamankan? sedangkan ade orang anak da due tige pon akan belajar lagi care baru.. jadi saye pon belajar la lagi.. tetambah bab pregnancy.. mane tau kalau ade rezeki anak kedue.. pandai la sikit dari yang pertame..

bab paling banyak saye gali ilmu bab birthing la.. saye besalin secare c-zer mase ufairah dulu.. boleh bace di sini, sini, sini, sini dan sini.. jadi saye nak la merase besalin normal.. kalau boleh nak bersalin secare natural.. dan asyik ulangulang dekat DH nak besalin dekat rumah dan DH yang sambut.. cool tak? kalau berjaye la.. comfirm saye share kat sini.. tak payah nak berangan sangat.. pregnant pon belum lagi.. hahaha..kalau ade rezeki inshaAllah..

banner aktiviti ibuibu di jande baik..

maaf ye kalau ade yang marah saye.. saye tau tajuktajuk perbincangan semuenye menarik.. tapi sayangnye semue da lepas.. last weekend.. saye pon pergi last minit.. petang sabtu baru sampai sane.. kire ade terlepas session la.. yang saye ingat.. tajuktajuk yang saye attend.. vaccination.. milk code.. baby wearing.. premaculture.. baby signing.. quranic birthing dan paling best private session.. ICAN Malaysia.. VBAC (Vaginal birth after cesarean )  from kak sha.. memang best la.. saye bawak balik a bundle of knowledge tau.. TQ kepade sumue puanpuan yang sudi share ilmu, research dan pengalaman mereke..


MMR vaksin..

assalamualaikum..

seperti biase.. kepade pro vaksin.. hentikan bacaan anda melain anda boleh terime yang saye ibu yang pro choice.. sile jangan mengondem saye kerane ini blog saye.. suke hati saye nak tulis ape.. pergi jauh dari sini.. lagi elok kalau anda pergi tambah lagi ilmu tentang vaksin..

artikel ini saye copy dari facebook.. ye memang sumber facebook alaala khabar angin kan? sebenar banyak lagi artikelartikel dari sumber lain yang menceritakan tentang MMR vaksin ini.. tapi ini antare artikel yang paling mudah difahami.. saye banyak bace artikel dalam bahase inggeris.. panjangpanjang.. kalau saye tepek sebijisebiji kat sini.. jarang orang nak bace.. jadi saye akan mulekan dengan sesuatu yang ringkas tapi penuh dengan info..


Vaksin MMR - Measles, Mumps dan Rubella
Antara kandungannya adalah sel MRC-5, WISTAR-RA 27/3.


Apa itu sel MRC-5? 
Ia adalah sel janin (fetus) yang digugurkan pada tahun 1960.

Apa itu sel WISTAR-RA 27/3? 
Ia adalah virus rubella yang diekstrak dari janin yang digugurkan.

Untuk membiakkan virus untuk vaksin ini, pembuat vaksin perlu mendapatkan sel dari fetus yang sihat, bukan dari fetus yang keguguran. Maknanya fetus itu perlu digugurkan dan kaedah untuk mendapatkan sel yang sihat ini adalah dengan mencari para wanita yang sanggup melakukan proses pengguguran secara sukarela. Mereka kemudiannya mendapat saguhati. 

Sejarahnya. Pada tahun 1962 Dr. Leonard Hayflick menghasilkan turunan sel diploid (sel manusia) WI-38 yang berasal dari janin bayi perempuan berusia 3 bulan ketika digugurkan. Ia janin yang sihat, tanpa masalah. Fetus itu kemudiannya dibedah dan sel paru-paru diekstrak untuk dijadi perumah kepada virus dalam pembuatan vaksin. 

Sebelum Dr. Hayflick menerima fetus berkenaan, dia menjalankan eksperimen kepada beberapa fetus untuk membina turunan sel WI-38. Begitulah seterusnya. Sekurang-kurangnya 81 fetus digunakan untuk membuat vaksin rubela. Selain dari turunan sel WI-38, berikut adalah asal-usul sel-sel vaksin yang lain :

Turunan sel fetus MRC-5 – diambil dari tisu-tisu dalam paru-paru fetus bayi lelaki berusia 14 minggu.

Turunan sel fetus WI-26 VA4 – diambil dari paru-paru fetus bayi lelaki

Turunan sel HEK 293 – diambil dari buah pinggang satu fetus. Sebelum dapat membina turunan sel yang seterusnya, sel di ambil dari 293 fetus. (*Pembetulan. Pencerahan dari Puan Ummu Hijrah - Eksperimen tersebut memang eksperimen ke-293, tapi tidak bermaksud seramai 293 orang fetus telah dijadikan sumber/dikorbankan. Kerana sel induk satu tapi telah dikembang biak melalui pelbagai kaedah dan akhirnya dianggap berjaya dalam eksperimen nombor 293.)

Turunan sel PER C6 – diambil dari buah pinggang fetus bayi berusia 18 minggu.

Thursday, March 14, 2013

care melayu ke macam ni?

assalamualaikum..

last weekend saye ke jande baik.. ade program sempena IWD.. tajuk program tu ibuibu@jandebaik.. memang best sangatsangat.. nanti inputinput yang saye dapat saye akan tulis di sini.. tujuan, ape yang berlaku, next entry la saye cerite.. tetibe terase macam banyak sangat bende tertangguh untuk dikongsikan di sini..

mase tengah shareshare tentang satu topik tu.. one of anak seorang minah saleh.. orang eropah la kan.. menangis.. kuat.. mengamuk.. kami semue yang ade kat situ terus toleh tengok toddler perempuan tu.. umur dalam lingkungan tige empat tahun..

toddler tu mengamuk sebab ibu kucing yang bunting tu buat die.. taktau la cakar atau gigit tapi berdarah la.. kebetulan pulak time tu topik quranic birthing.. hahaha.. kucing pon nak dengar la.. persediaan nak bersalin kot.. ibu toddler tu dari jauh tengok je anak die mengamuk.. lepas tu one of kawan ibu toddler tu dukung dan bawak toddler tu kepade ibu die..

ibu toddler tu dukung lagi kuat toodler tu nangis protes.. sambil mulut ngomel bagitau that cat bite me! then ibu tu cakap.. 'do you know why?' toddler tu terus mengamuk.. ibu toddler terus sambung.. in english ye.. saye translate la.. 'kucing tu tengah mengandung.. jadi die tak suke orang kacau die.. sebab tu la kucing tu buat kamu' sebelum ibu tu tanye do you know why ibu tu tengok tangan toddler tu sambil buat muke terkejut dan tanye kenape.. selepas anak tu cakap that cat bite me.. baru ibu tu terangkan..

lepas tu anak tu meronteronte nak turun.. ibu tu terus turunkan toddler tu dan toddler tu berlari ke tempat kejadian sambil tunjuk tempat kucing tu buat die even kucing tu da takde.. mase tu derang da ready nak gerak balik.. yela.. non muslim takkan nak dengar tentang quranic birthing kan? lepas anak tu tumjuk tempat tu balik.. ibu tu ikut dan tengok lepas tu tanye.. 'so.. you want to go to car?'  kan derang nak balik kan..

toddler tu still mengamuk.. lame tau.. ibu tu pujuk dan terangkan lebih mendalam tentang kenape kucing tu bite toodler tu.. lepas tooddler tu da tenang sikit baru ibu tu bawak toddler tu balik.. tige empat kali jugak ibu tu dukung dan lepaskan toddler tu.. sebab mengamuk nak jugak buat kucing tu balik.. pergi ke tempat kejadian even kucing tu da takde..

saye sembang dengan DH.. tengok abang.. cemane ibu toddler tu ajar anak die.. terangkan kenape.. kalau melayu? ha.. sape suruh main kucing tu.. main lagi.. kan da kene gigit sambil kutilkutil (cubit) anak tu tarik bawak masuk kerete.. kankan? siape setuju? jadi jom ubah care kite didik anak kite.. tq dalila.. entry ko buat aku teringat nak tulis tentang ni.. renungrenungkan dan selamat berubah kearah yang lebih positif!~

field work!~

assalamualaikum..

hari ni kan memang saye ting tong.. sakit kepale.. mengantuk.. suare tak payah cakap la.. da rock habis.. penat sangtsangat mengantuk.. sebenarnyekan.. semalam dengan hari ni saye malas nak bangun pagi.. :) pecah rahsie.. rase macam penat sangat.. saye pelik jugak sedangkan semalam saye tidur pukul sebelas malam.. bangun pukul 550pagi.. kalau malas mesti kene bangun lambat.. hihi.. rase macam da banyak je tidur tapi badan lesu je..

sampai office saye sembangsembang dengan ofismate.. cerite saye bangun lambat.. malas.. penat.. sekali ofismate cakap.. 'aku tau kenape ko macam tu.. kan isnin selase kite kerje luar' haaa.. baru saye teringat isnin selalse saye kerje luar.. ade yang ingat saye outstation.. bukan la sayang.. saye kerje luar la.. 

kerje luar saye ni kan macam ni.. saye akan berkerje di luar office.. hahaha.. macam ape ntah fifi ni kan.. dushdush.. saye di arahkan untuk pergi ke outletoutlet pilihan.. outletoutlet tu maksudnye kedai.. ala.. kedai biase tu.. macam kedai runcit.. kedai kain ke.. the store.. tesco.. memane je yang masuk dalam kawasan lorekan.. pergi dan tengok ade tak jual barangbarang terpilih kat outlet tu..

kawasan saye hari isnin dekat semenyih.. panas sangtsangat.. saye pergi kedai deretderet tu.. dengan debu lori semue.. tu la yang saye batuk sampai dapat suare rock!~ badan penat sangat.. mane tak.. berjalan tengahtengah panas keluar masuk kedai.. Allah.. demi sesuap nasi kan.. ayat tak boleh blah.. dan sebab tu la badan saye lesu sampai sekarang..

weekend lepas pulak saye ke jande baik.. opsss.. tak up entry tentang ni lagi kan.. inshaAllah nextnext entry.. memang saye direct dari last week takde rehat la kan.. takpe.. weekend ni rehat puaspuas.. tapi hari ahad ade program.. adoi.. cuti sehari jela minggu ni.. :(

more words!~

assalamualaikum..

sebenarnye bende ni da lame la jugak berlaku.. sampai sekarang.. dalam sebulan lebih yang lepas.. mulut ufairah sangat bising.. hihi.. DH selalu cakap ufairah ikut ibu.. asyik bercakap je tanpe henti.. selalunye perkataan yang ufairah cakap kami paham.. bukan ayat ye.. perkataan.. ufairah akan cakap ape tu.. ape tu.. kalau nak tau something.. hahaha.. cute sangat.. selagi kite tak menyaut.. selagi tu la ape tu.. 

kalau orang panggil ufairah.. ufairah malas nak angkat kepale atau datang dekat kite mesti ufairah balas.. ape.. panggil lagi ufairah.. ufairah akan cakap ape.. cerdik sangat anak ibu ni.. lately saye dan atuk ufairah ajar ufairah jawab saye bile orang panggil name die.. bile kite sebut saye.. ufairah akan ikut saye.. cume bile kite panggil name ufairah, ufairah masih dengan ape.. hihi.. baru due tige hari ajar.. tak lame lagi boleh la kot respon.. sambil angkat tangan lagi saye ajar..

ufairah akan ikut perkataan yang kite sebut.. kalau saye, ape, ape tu, atuk, opah, abu (ibu), abah tu da expert la.. jangan expect ufairah sebut paradigma ke.. metafora ke.. memang tak la kan.. sedap, makan, minum.. macammacam perkataan due suku kate ufairah boleh sebut.. kalau kite sebut depan ufairah.. ufairah akan ikut.. 

saye ade bace satu artikel.. MMR boleh menyebabkan delay of speech.. nanti saye akan cube cari balik artikel tu.. alhamdulillah ufairah tak di suntik MMR.. saye teringat seorang anak saudara saye.. sebelum MMR boleh sebut macammacam perkataan.. lepas MMR banyak perkataan yang hilang.. bile da setahun lapan bulan ke sembilan bulan.. baru anak saudara saye dapat skill tu balik.. moge kite di bawah lindungannya..

Wednesday, March 13, 2013

menjawab komen tentang vaksin..

assalamualaikum..

macam hebat je entry kali nikan.. saye buat satu entry khas untuk menjawab komen tentang vaksin ni.. bagi saye perkare ni perlu di ambil serius.. perlu diketengahkan oleh pihak berwajib.. tetambah untuk pengetahuan orang ramai sebab vaksin melibat semue pihak.. dari baby sampai ibu abah budak.. kalau sokong teruskan membace.. kalau tak  sokong tak payah bace.. nak tekan pangkah kat bucu kanan pon takpe.. dari pro vaksin sakit hati marahmarah baik tutup..


anis.. selalunye orang yang pro sesuatu akan menyorokkan keburukan sesuatu tu.. kankan? mungkin ade dikaji tapi tak diwarwarkan.. atau mungkin tak di kaji dibuat taktau..

hana.. jangan ngeri dulu.. cari dan cari ilmu tentang vaksin ni.. baru boleh compare mane baik mne buruk..

SS.. ufairah skip MMR.. alhamdulillah ok je.. vaksin tak mandatori di malaysia ni.. :) tapi kite kene ade point kalau ade orang argue kehendak kite.. sebab tu kene cari info banyakbanyak..


betul sweetzety.. kalau boleh elakkan bendebende syubhah.. bende yang masuk dalam mulut kite jage. tapi kalau bende masuk ikut suntikan di pandang remeh.. sedang akan jadi darah daging kita juga~

norizan.. berisiko ape? berisiko dapat penyakit? ini la yang paling kite kene titik beratkan.. akidah kite.. jangan percaye pada vaksin.. percaye pade CREATER.. Allah.. kalau kite ambil semue jenis vaksin Allah nak bagi sakit sakit juga.. 

ros.. perkongsian kontroversi ni.. harap bermanfaat..

kak wanie.. fifi pon baru tahu.. sebab tu la ufairah terlepas jab dari lahir sampai enam bulan..

notadarisaye.. memang ade yang kate kite kene cegah penyakit.. tapi kenepa dengan vaksin? sesuatu yang syubhah.. sesuatu yang ade side effect yang teruk dan bahaye.. kenape tak cegah dengan gaye hidup kite? pemakanan yang penting.. ikut care rasulAllah.. kan Allah da bagi contoh.. vaksin boleh build imune sistem.. betul ke? kalau kite build sistem imune dari susu ibu tak boleh? Allah da bagi imuniti pade ibu untuk diberikan pade anak.. usehe la.. inshaAllah Allah bantu..


kembali bersiaran!~

assalamualaikum..

selamat pagi korangkorang.. alhamdulillah.. berakhir la kerje luar saye.. syukur sangatsangat.. saye suke la jugak kerje luar.. tapi sekarangkan cuace tak menentu.. hari isnin lepas panas sangatsangat.. dengan kene pergi tempat yang sibuk.. sibuk dengan kenderaan.. bukan la saye perempuan yang sangatsangat fussy sampai tak boleh tu semue kan.. masalah.. panas dan berdebu sampai saye sakit tekak.. saye batuk sekarang ni.. rasenye tekak bengkak..

setiap kali kerje luar saye akan beli air mineral botol besar.. hahaha.. memang habis la dalam mase due tige jam.. gile kuase terhadap air.. kalau tak minum banyak air lagi teruk kot sakit tekak dan batuk.. ni pon saye minum lagi air banyakbanyak nak kurangkan bengkak tekak.. alhamdulillah ok.. cume ade kahak pulak.. takpe.. nanti cari madu kan..

hari ni saye da mule kerje ofis.. boleh la saye BW korang nanti.. tunggu kehadiran saye.. lagi satu kan.. saye da terlebih katekate di wordless wednesday!~ sebab saye rindu sangat dekat blog dan bloggerblogger yang saye kenal.. nak pergi breakfast dulu dengan DH.. lepas tu saye lepak rumah korang.. inshaAllah..

Monday, March 11, 2013

kenali vaksin.. bahaya atau tidak..

assalamualaikum..

entry kali ini saye nak cerite tentang vaksin.. dan awalawal saye nak bagi tau.. saya pro choice.. jadi kepade yang pro vaksin.. tak suke entry ni.. sile tekan butang pangkah atas kanan.. ok? tak pon skip je la entry ni.. saye masih newbie dalam hal ni.. saye masih membace dan mencari ilmu dalam hal ni.. moge dipermudahkan.. tapi saye da ambil satu langkah yang paling selamat.. saye da stop kan segale suntikan virus pade tubuh ufairah.. alhamdulillah,, bermule dari MMR..

sini saye tepek sikit info.. panjang sangat nanti bosan pulak bace.. nak olah ikut ayat sendiri takut tersalah tafsir.. jadi ini memang sebijisebiji saye copy dan paste dari internet.. bukan artikel saye tau.. saye cume sebarkan..

Apakah Vaksin Itu?
Vaksinasi telah menjadi tulang belakang kesihatan masyarakat sejak dulu. Apabila penyakit berjangkit, vaksinasi muncul dalam benak kita. Ia adalah suntikan kesihatan yang dianggap doktor (bahkan badan-badan kesihatan negara) sangat penting sebagai pelindung dari serangan penyakit.
Tujuan Vaksinasi adalah meniru proses penularan penyakit alami dengan kaedah tiruan. Vaksin itu sendiri adalah suntikan yang mengandung berbagai jenis racun yang dimasukkan ke dalam tubuh. Jika anda menyangka vaksin dapat membasmi kuman atau bebas dari kuman, dugaan anda meleset.
Cara Membuat Vaksin
Vaksin dihasilkan dari kuman (atau bagian dari tubuh kuman) yang menyebabkan penyakit. Sebagai contoh vaksin campak dihasilkan dari virus campak, vaksin polio dihasilkan dari virus polio, vaksin cacar dihasilkan dari virus cacar, dll. Perbezaannya terletak pada cara pembuatan vaksin tersebut.
Terdapat 2 jenis vaksin, hidup dan mati. Untuk membuat vaksin hidup, virus hidup dilemahkan dengan melepaskan virus ke dalam tisu organ dan darah binatang (seperti ginjal monyet dan anjing, embrio anak ayam, protein telur ayam dan itk, serum janin lembu, otak kelinci, darah babi atau kuda dan nanah cacar lembu) beberapa kali (dengan proses bertahap) hingga kurang lebih 50 kali untuk mengurangi potensinya.
Sebagai contoh virus campak dilepaskan kedalam embrio anak ayam, virus polio menggunakan ginjal monyet, dan virus Rubela menggunakan sel-sel diploid manusia (bagian tubuh janin yang digugurkan). Sedangkan vaksin yang mati dilemahkan dengan pemanasan, radiasi atau reaksi kimia.
Kuman yang lemah ini kemudian dikuatkan dengan Adjuvan (perangsang anti bodi) dan stabilisator (sebagai pengawet untuk mempertahankan khasiat vaksin selama disimpan). Hal ini dilakukan dengan menambah ubat, antibiotik dan bahan kimia beracun ke dalam campuran tersebut seperti: neomycin, streptomycin, natrium klorida, natrium hidroksida, alumunium hidroksida, alumunium fospat, sorbitol, gelatin hasil hidrolisis, formaldehid, formalin, monosodium glutamat, pewarna merah fenol, fenoksietanol (anti beku), kalium difospat, hidrolysate kasein pankreas babi, sorbitol dan thimerosal (raksa). (Menurut Pusat Pengawasan dan Pencegahan Penyakit (CDC) US juga menurut Psician’s Desk Reference).
Campuran virus atau bakteria, bahan kimia beracun dan bagian tubuh binatang yang berpenyakit inilah yang disuntik ke dalam tubuh anak atau orang dewasa ketika mendapatkan vaksinasi. Menurut CDC US, bahan tambahan dicampurkan ke dalam vaksin untuk meningkatkan reaksi imun, mencegah pencemaran mikrob dan memperkuat formula vaksin, serta untuk memastikan vaksin tersebut stabil, bebas kuman dan aman. 
saye tengah cari artikel yang saye copy paste dari facebook.. kandungan vaksin MMR.. tapi hilang dari simpanan saye.. bile da jumpe nanti saye akan up kan.. maaf ye orangorang yang pro vaksin.. ini belog saye.. suke hati saye la..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...