Monday, November 26, 2012

untung jadi ufairah..

assalamualaikum..

selamat pagi.. lamenye tak berblog walking.. penat jogging kat stadium kekdahnye si fifi ni.. hihi.. takde kene mengene kan? saye sangat busy.. busy kerje luar.. memang tak online sangat la.. apetah lagi nak berblog walking.. tetambah saye da ade anak susuan.. bertambah la tanggungjawab saye.. nak kene kerapkan waktu pump.. tak pon pump lamelame or power pumping.. jadi kurang la mase berfoyefoye depan pc.. takpe.. jap lagi saye round round internet ni.. p rumah kawankawan..

saye kononkonon nak update time weekend.. tapi hari sabtu sangat sibuk.. sibuk ade program kat masjid.. padahal tugas saye cume membeli satay untuk ustaz yang bagi kuliah je.. hihi.. macam sibuk sangat kan.. ustaz yang bagi kuliah tu kan.. ustaz azhar idrus.. wow.. gelombang die memang terbaik la.. memang abah saye da kate kerete tak boleh parking kat dalam masjid.. jadi dekat 1 kilometer jugak la orang berjalan kaki nak ke masjid.. parking jauhkan.. saye naik moto je bertige.. jammed teruk sangatsangat.. 

tapi memang best la habiskan mase di masjid tetambah bawah si comel ufairah.. biar die kecikkecik da pandai ke masjid.. harap sampai besar la.. abah saye ajk makanan untuk majlis tu.. jadi best r jadi abah saye.. boleh berkepit dengan ustaz azhar ni.. saye dengan en, suami tengok gambar je la mampu.. even da habis majlis.. ramai peminat ustaz kalah artis tunggu kat belakang bilik imam nak jumpe ustaz.. kebetulan abah saye tengah dudukduduk makan dengan ustaz dalam bilik imam.. confirm la saye dengan en. suami tak lepas masuk.. jadi tunggu la kat belakang bilik imam tu.. dengan rela dengan kereta ustaz da ready untuk terus gerak bile keluar dari bilik imam..

tibetibe bilik imam terbukak.. saye nampak siak masjid dulu abah saye siak.. terus panggil.. 'syafiq.. syafiq.. abu taib ade?' syafiq 'oo.. cik abu.. (terus panggil abah)' abah saye hulur muke saye tanye slow je.. 'abah boleh tangkap gambar?' abah senyum sambil jawab.. ' tak boleh la' mesti abah rase bersalah.. terus abah capai ufairah.. saye pon tunggu la kat luar.. orang keliling tengok pelik kot.. dalam 5minit pintu bilik imam terbukak abah hulur ufairah.. saye ambil terus balik..

terus cakap dekat en. suami.. ape abah buat dekat ufairah ye? abah tangkap gambar tak? kamera takde.. takpe la abang.. ustaz doakan anak kite pon jadi la.. tumpang keberkatan ustaz tu pon jadi lah.. kami pon balik rumah dengan penuh tande tanye.. lepaklepak lame jugak.. ummi sampai dulu.. pukul 12tengah malam abah pon sampai rumah dengan note mak saye (abah hadiahkan).. tengoktengok ade gambar ufairah dengan ustaz.. siap berpangku.. rasenye lame jugak ustaz pangku die.. sebab nampak ustaz pegang die 'ketatketat'.. alhamdulillah.. cume terkilan husband tak dapat salam ustaz.. yela.. kalau tau suruh husband hantar makanan kat dalam bilik imam.. mesti dapat.. takpe la.. takde rezeki.. ibu abah tak dapat.. ufairah dapat pon da cukup.. da buat kami seronok.. jom tengok gambar..

tengok.. ustaz pegang die 'ketatketat' kan..

 tak tertarik pade camere langsung si ufairah.. peluang keemasan tu.. 
imamimam semue jeles sebab tak bawak anak.. untung anak ibu ni..

yang tengah sebelah makcik ton tu la abah saye.. lagi untung jadi abah..

p/s: mase on the way balik.. satu ayat terkeluar dari mulut saye untuk en. suami.. 'abang.. banyak kelebihan duduk masjid kan' jom renungrenungkan.. :) (mase jalanjalan ke rumah kawankawan..

Friday, November 23, 2012

rentetan wordless wednesday #7

assalamualaikum..

payah betul nak dapat mase mengupdate blog ni.. rabu dan khamis saye kerje luar..memang tak duduk depan pc la.. dengan jadual pump da makin singkat.. *dushdush* sile la bersemangat pump susu fifi.. then kerje luar lagi.. memang semalam pump sehari sekali je.. adoi.. risau pulak saye.. susu memang ade.. masih ade lagi.. banyak la jugak.. tapi tak boleh berterusan macam ni.. saye nak kene stimulate balik.. nak up kan balik production.. kuatkan semangat.. lagi 14bulan cabaran ini.. semoge berjaye..

hati ni berbunge nak upgrade freestyle.. kalau la dapat freestyle tu.. mesti lagi kerap saye pump.. yela.. boleh pump kat tempat sendiri.. sekarang ni mampu milik spectra 3 je.. encik suami da bagi green light.. bagi beli freestyle.. tapi saye yang berat hati.. mahal kot.. paling murah pon boleh dapat RM1400+.. cemane la nak belikan.. tapi tu pelaburan yang bagus rasenye.. kalau ade freestyle boleh la pump sambil iron baju.. lipat baju... BW pon boleh.. hihi. ohh freestyle.. idaman hati..

gambar dari google

da.. nak cerite tentang wordless wednesday #7 saye.. ade 2 gambarkan? ufairah bersame seorang lagi baby comel.. comelkan baby tu.. name baby tu amna.. tak salah saye name penuh die hanisa amna.. nanti saye dapat surat beranak die baru confirmkan name die.. amna ni kan.. bukan cousin ufairah.. bukan anak kawan saye or en. suami.. tapi amna ni anak susuan saye.. alhamdulillah.. da lame mengidam anak susuan.. dapat jugak akhirnye.. Allah makbulkan permintaan saye.. dapat anak instant.. saye nak kene jage hubungan ini.. nak kene ambil surat beranak amna.. mungkin untuk anakanak saye seterusnye.. kotkot la lelakikan.. jadi derang dikire mahram.. tak boleh kahwin..

saye ade ambil gambar.. bukan sebab ape.. sebab nak bukti.. nak tunjukkan dekat ufairah yang die ade saudara susuan.. sebab tu la saye nak kene up kan production.. dan sebab tu saye inginkan freestyle.. ade sapesape nak bagi tak? please..

p/s: anak kesayangan ibu.. ufairah.. ketahuilah kamu bahawa kamu ade seorang saudara susuan.. amna namenye.. inshaAllah.. ibu dan abah akan cube jaga hubungan dengan ibu dan ayah amna.. semoge kamu berdue menjadi kawan suatu hari nanti..


Monday, November 19, 2012

kene alert sangatsangat bile ade baby sebab baby very fragile..

assalamualaikum..

monday blues semue.. hihi.. sangatsangat mengatuk pagi ni.. mate pedih je.. sebabnye tido lambat dan bangun awal pagi tadi.. takde la awal sangat.. 5.26am.. masakkan lunch box untuk abah ufairah.. request by him da prepare FRESH MEAL untuk ufairah.. kirenye hari ni ufairah tak makan frozen food except hahaha.. ade jugak except buah and asparagus for her pasta..

ingat nak update jumaat lepas.. rupenye jumaat tu jumaat terbusy.. sampai saye lari dari office.. bukan sebab sukesuke lari.. memang da budget hari tu nak keluar awal sikit sebab nak bawa ufairah ke klinik ibu dan anak.. tapi bile sampai je pagi tu buat kerje non-stop sebab table nak off.. dengan pegawai takde.. partner buat kerje takde.. ya Allah.. sampai satu tahap rase macam tak boleh dapat apeape input da.. rasenye operator phone da naik muak nak tolong saye sambungkan no. ke pegawai saye.. dengan saye tengah risau anak tak sihat dekat umah BS.. rase nak jerit je time tu..

da la jumaat.. klinik ibu anak tutup awak.. 1215 kan tutup.. pukul 11 lebih baru gerak dari office.. nak singgah rumah BS ambil ufairah nak singgah rumah ambil buku biru.. nak terkejar ke klinik lagi.. takut tak sempat je.. tapi alhamdulillah sempat.. saye bawak ufairah pergi klinik bukan sebab demam batuk selseme or sakitsakit yang nampak.. saye sendiri tak sedar yang ufairah tak sihat..

khamis malam jumaat mama (mak kawan baik saye) datang rumah.. die ex-nurse with 31 years experience.. mase saye nak bagi ufairah makan..
mama: sikitnye anak ko makan.. (dekat rumah ufairah only eat 2 cube of frozen food die..)
saye: ufairah suke direct feed dari makan..
mama: mesti ade something ni.. kenape die taknak makan or minum.. (terus tengok bawah mate ufairah) she's very pail.. go and see the doctor..
saye: yeke mama..
mama: yela.. anemia ni.. rasenye HB die low ni.. boleh effect jantung.. bile darah sikit jantung kene kerje kuat untuk pump darah.. boleh effect the brain tau.. bla.. bla.. bla.. biase la orang tuetue membebel 
saye: ok mama.. nanti along bawak die pergi klinik..
mama: jangan tunggu lame.. kesian anak..

saye agak risau.. tu yang decide nak bawak ufairah pergi klinik untuk check HB die ok ke tak.. sampai je kat klinik.. saye pon story bagai cakap anak pucat.. doktor macam.. pucat ke? saye tengok macam ok.. takpe la.. untuk confirmkan kite ambil darah buat test.. mase ambil darah ufairah tak nangis.. good girl anak ibu.. bile keluar result.. doktor pon cakap.. HB die rendah sikit tapi tak worse.. HB die 10.. takut jugak saye.. takut getting lower.. then doktor sambung lagi.. baby ni kuat.. kalau baby lain da demam da sebab ade kuman dalam darah.. tak tau la HB die low sebab kuman or something else.. sebab baby ni below 2 years memang kami tak bagi multivitamin.. just banyak bagi makan sayur hijau dan ikan bilis sebab boleh tambah darah.. lagi 2minggu datang balik untuk repeat blood test..

see.. tanpe any sign pon ufairah boleh ade kuman dalam darah dan HB low.. pade sesiape yang ade baby tu.. rajinrajin la check bawah mate anak kalau nak tak berape nak makan ke.. minum ke.. merengek selalu ke.. mungkin die tak sedap badan or ade something yang jadi kat die.. kalau la kuman tu bahaye dan semakin membiak.. mesti baby boleh demam panas dan mesti sakit die getting worsekan.. ade baby ni memang kene alert la.. sebab baby very fragile~

Thursday, November 15, 2012

rindunyeeee.....

assalamualaikum..

mulemule nak bagitau.. ni entry auto publish.. saye rase rindu sangatsangat dekat ufairah.. saje nak tulis macam ni.. nak bagitau betape ibu die rindu die time kerje.. mane taknye.. 4hari bersame.. ke mane sahaje.. kan keluarge kecil saye jalanjalan cari pasal selame 4hari.. saye banyak habiskan mase di bilik sambil peluk cium gomol ufairah la.. tak pon dalam kerete.. 

terase la kosongnye hari ni.. rindu bau die.. rindunye bau ahli syurge kesayangan saye tu.. tetambah bile ingat pagi tadi.. mase saye nak hantar die ke rumah pengasuh.. die nangis.. again.. die nangis ok.. selalnye ok je.. tapi pagi tadi menangis sambil nak datang kat saye.. bile saye hulur tangan.. mintak salam.. die hulur 2 2 tangan.. nak saye dukung.. ala.. ciannye.. sayu hati nak g kje.. tu yang teringat terindu sampai sekarang.. sekarang da pukul 459.. tapi saye masih ade kerje nak kene settlekan.. takpe.. sabar.. balik nanti dapat la jumpe si kecil tu..



p/s: Ya Allah.. Kau kurniakanlah rezeki anak kepade semue suami isteri yang masih TTC.. Kau permudahkanlah urusan mereka Ya Allah.. sesungguhnya Kau la yang maha pengasih dan penyayang.. amin..  

Wednesday, November 14, 2012

ufairah oo ufairah..

assalamualaikum..

lamenye tak bersiaran kat sinikan.. saye sibuk jalanjalan cari pasal.. hihi.. en. suami ade mesyuarat dekat terengganu isnin lepas.. 12112012.. jadi saye pon dengan berbesar hati mengofferkan diri untuk jadi PA ikut die ke sane.. boleh la jalanjalan tengok tempat orang.. alaala percutian mengejut sebab rancang semue ni hari khamis dan awal pagi sabtu da bertolak.. bukan takat terenggnu.. kelantan pon kami redah.. sampai ke rantau panjang.. hihi.. memang cari pasalkan.. nanti saye update cerite tentang tu.. 

sekarang saye nak story tentang 'anak dare' kesayangan saye tu.. ramai cakap ufairah da 'melangkau' step.. ufairah da lame da duduk.. dalam 2 3 minggu yang lepas.. cume kadangkadang tak stabil.. sekarang ni da stabil da.. sedangkan die tak merangkak lagi.. tapi saye ok je.. tak kesah pon.. bile jumpe kawankawan ufairah.. yang lain merangkak nak ambil apeape.. die je yang tertinggal belakang sebab munyusur.. hihi..

ramai cakap ufairah besar.. sebabnye.. ufairah da boleh buat gaye nak merangkak.. bile satu step ke depan berjaye.. kali ke due? vontot jatuh dulu.. cian anak ibu.. semangat sangat.. tapi kalau atas tilam laju je.. lagi satu ufairah lagi minat memanjat.. kaki kite pon die paut nak berdiri.. nak bejalan la tu kot.. bile orang tuetue tengok ufairah mesti cakap.. 'anak ko ni mesti tak merangkak.. jalan terus ni' tak kesah la anak.. asal kamu sihat ibu da syukur banyakbanyak..






Friday, November 9, 2012

baby salmon begedil.. 9 bulan ke atas..

assalamualaikum..

mood ke laut.. nak update pon tak de selere.. tapi selere makan tak lari.. hihi.. tunggu ye.. weekend ni saye akan ke pantai timur.. mase tu saye g kutip balik mood saye kat sane ye.. sementare takde mood ni.. saye taip lajulaju.. post kali ni saye nak share sesuatu yang menarik.. untuk bagi baby makan.. rasenye 9 bulan ke atas da boleh bagi..

bahanbahan..

bawang holland..
carrot..
capsicum..
brokoli..
grill salmon..
kentang..
oat..

salmon yang di hancurkan..

kentang yang direbus.. beli kentang murah senang nak bentukkan..

rolled oat yang dikisar
 carecarenye..
grill salmon sampai masak..
rebus kentang sampai lembut..
hancurkan salmon dan kentang..
campur semue bahan..
gaul dan gaul sampai sebati..
agak da boleh bentuk..
bentukkan begedil ikut suke kite..
terus golekgolek atas rolled oat yang di kisar..

p/s: untuk baby yang da makan telur.. boleh da golekgolek dengan telur baru golek dengan oat.. kalau nak ganti dengan tepung atta ke.. pon boleh.. ikut citerase kite la..

taraaa.. da siap..

tengok dekat sikit..

da siap goreng atas kuali dengan ulsalted butter yang sgt sikit.. jgn deep fry pulak..
makan dengan pumpkin puree di tambah perase cream cheese..

yang lebih saye simpan dalam chiller.. boleh tahan 3-4 hari..

close up sikit.. yummy kan..
 

da siap goreng.. bekal ufairah ke rumah bs.. makan dengn pumpkin puree..

p/s: saye da try baked dalam oven tapi kering n tak sesedap goreng.. kalau nak try baked pon boleh.. kite yang buat die kan.. :)






Tuesday, November 6, 2012

another one step..

assalamualaikum..

sekarang mood mengupdate blog ke laut.. saye lagi banyak blog walking.. bacebace cari info.. cari resepi baru untuk ufairah.. sekarang ni ufairah da mule makan makanan bertumis.. tapi saye cume tumis pakai unsalted butter.. nak beli olive oil untuk menumis pulak lepas ni.. lagi satu ufairah da makan asparagus.. banyak makanan baru saye cube untuk ufairah.. tapi saye malas nak mengupdate..

hari ni saye ade ceramah 'marah tapi sayang' kalau saye paham.. hahaha.. nampak sangat taknak dengar saye akan sharekan dekat sini.. 

sekian dari orang yang malas..

Thursday, November 1, 2012

eggless puding roti dan buah..

assalamualaikum..

selamat pagi.. hari ni saye nak share resepi baru yang saye buat untuk si cerdik ufairah.. hajat di hati nak share pasal puree.. makanan awal untuk baby 6bulan ke atas.. memang ade orang request kat saye untuk share care buat puree.. tapi gambar yang saye snap semue tertinggal kat rumah.. dalam laptopkan.. jadi gambar yang saye jumpe adelah eggless puding roti.. tapi bukan untuk 6bulan tau.. boleh mule bagi seelokeloknye baby 9bulan sebab ade roti..

sebagai seorang ibu yang penakut.. hihi.. saye masih tak berani nak perkenalkan telur pade ufairah.. ade yang da mule kenalkan telur pade anak seawal 8 - 9 bulan.. ade yang cakap tunggu 10 bulan.. dan ade jugak yang cakap kat saye tunggu setahun.. lamenye.. kalau berani da boleh perkenalkan dengan egg yolk.. bukan sebiji.. takpe.. ni dekat entry lain ye.. saye akan buat entry khas cemane saye perkenalkan telur untuk ufairah.. kalau boleh saye nak perkenalkan telur kat ufairah sebelun setahun.. weekend ni mungkin.. sebelum ufairah kene jab MMR.. sangat penting tu bagi saye..

disebabakan puding dan nugget semuenye 'bertelur' akhirnye saye jumpe resepi eggless.. tapi saye ubah sikitsikit la.. ikut selere saye.. 

bahanbahannye:
3 keping roti
3 sudu yogurt
sebiji pisang (atau buahbuah lain yang manis)
buah plum (ikut suke)
kismis (nombor ganjil)
1-2 biji kurma (jangan banyak sangat.. manis)
pisang tu nak balancekan dengan rase masam yogurt


carecarenye:
campurkan semue bahanbahan kecuali roti..
lenyekkan sampai sebati..
masukkan roti yang dikoyakkan kecilkecil..
rendam 30minit (saye rendam dari malam sampai pagi)
sebab saye buat ni semue malam.. sebelum g rumah BS baru saye bakar
bakar pade suhu 180degree 30-40minit..

siap..

yang ni bakar tak berape nak garing..kalau nak garing bakar lagi lame.. ni ibu die punye sebenarnye..
  
ni bekal untuk ufairah..

saye pakai yogurt ni.. (gambar ehsan google)


baby 8bulan ke atas da boleh makan yogurt.. tapi pastikan anak tak allergic dengan lactose..


::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...