Friday, September 28, 2012

care hilangkan sembelit baby..

assalamualaikum..

lammmmeeeennnyyyyeeee tak update.. hihi.. saye rajin blogwalking pulak sekarang ni.. bace entryentry orang dan jadi silent reader.. syiok.. pengalaman banyak mengajar kite kan? macammacam yang saye belajar dari blogwalking ni.. hari isnin lepas saye emergency leave lagi.. yeeaahh.. merah lagi buku servis saye.. takpe la demi anak tercinte.. tu la da ade anak ni.. cuti kite pon kene bagi kat die.. alasan betul kan? actually malam ahad tu hujan lebat sangat.. siap guruh semue.. bile sampai pagi isnin sejuk.. haha.. malas nak g kerje.. nak bangun pukul 5.30 sembahyang subuh pon malas.. dragdrag 5.45 baru bangun.. bile da kat bilik air ambil air sembahyang.. terdetik dalam hati.. boleh je g keje ni.. da segar la katekan.. lepas sembahyang subuh tanye en. suami.. abang nak g keje tak? husband kate taknak.. saye pon relekan jela.. emergency leave hari tu..

kebetulan pulak ufairah tak berape sihat hari tu.. saye tau ufairah tak berape sihat pon lepas buat keputusan nak cuti.. instinct ibu kot.. saye jage ufairah di rumah dan en. suami kemas stor di sebelah rumah.. ufairah yang tak berape sihat menangis dengan tibetibe.. saye pelik sangat.. tak lame lepas tu cek cloth diaper die tengok ade najis.. saye pon cuci la vontot die.. ufairah main macam biase.. tetibe die menangis lagi.. saye pon pujukpujuk.. tapi bunyi die nangis tu lain.. macam tahan sakit.. cian sangat anak ibu.. saye still tak dapat detect lagi nape die nangis.. bile tengok cloth diaper die ade lagi najis.. saye suruh en. suami tolong cucikan vontot ufairah.. mase nak cuci tu saye nampak ade najis melekat kat vontot ufairah..

en. suami cakap.. yang die tak puas berak la.. saye tengok najis die ade darah sikit.. aiii.. ni bukan tak habis berak abang.. ni sembelit ni.. saye pon korekkorek  gune care saye la nak keluarkan najis yang tersangkut kat dalam.. cian ufairah nangis.. sakit kot.. saye seumur hidup pernah kene sekali je kot.. tu pon sekse sangatsangat.. ape lagi.. saye terus bukak lappy cari la carecare nak hilangkan sembelit.. yang banyaknye care nak elakkan sembelit.. makan tu makan ni.. tapi kalau da kene sembelit nak hilangkan cemane? saye ade jumpe satu petue yang saye rase sangat berkesan..

seronok sangat bile dapat buat bende tu kat ufairah.. petang pulak ufairah mainmain dengan en. suami.. en. suami tengak ciumcium time die baraing.. tengah ketaweketawe tetibe menangis.. sakit perut ke ufairah ni.. sebelum tu saye da sapu minyak kat perut ufairah.. uruturut bagai.. ntahntah berak lagi.. abah saye cakap.. try tengok vontot die.. takut die berak.. saye angkat ufairah bawak masuk bilik baringkan atas katil.. bukak cloth diapers.. yeeee.. memang betul die berak.. ade najis tersangkut.. saye pon pegang kaki kanan dan kaki kiri die.. gerakkan kedepan kebelakang macam orang kayuh basikal tu.. (boleh bayangkan tak?) laju je najis tu keluar.. sampai la keluar najis yang agak lembik.. lege betul ufairah mase tu.. lepas cucicuci.. saye susukan san ufairah tertido kepenatan.. kesian anak ibu.. ade hikmahnye kenape ibu cuti hari tu..

jadi petue sembelit adelah.. gerakkan kaki baby macam kayuh basikal mase die nak buang air.. saye ade terbace.. bile buat gerakan macam tu.. kirenye kaki tu da menekan usus kat dalam perut baby.. jadi boleh la bantu baby untuk buang air besar.. harap dapat membantu.. dan semalam malam ufairah diserang sembelit lagi.. kesian anak ibu.. da kenal da tangisan sembelit die even baru due tige kali diserang sembelit.. semalam puncenye ufairah makan nasi putih di rumah BS.. sebabnye 12 kiub makanan termasuk bubur ikan, sayur dan buah tak cukup untuk ufairah.. (bubur ufairah pakai organic brown rice) kuat makan anak ibu ni.. tapi kurang minum.. mungkin tu la punce nye..

Thursday, September 20, 2012

lamenye tak update & spectra 3 saye buat hal..

assalamualaikum..

lamenye tak update.. sebab ape? sebab busy.. bukan sebab busy.. hihi.. sebab tuan punye blog malas.. hahaha.. malas.. takde mood.. mood ke laut.. actually ade macammacam nak update.. nak cerite nak story.. tapikan.. tu la.. tuan tanah pemalas.. mood ke laut..

sekarang ni mood ke laut.. saye tengah takde mood sebab S3 atau spectra 3 saye buat hal.. sedihnye.. production pon low je.. uwaaa... nak nangis.. sedih.. saye rase s3 saye suction die tak kuat.. saye tak tau la either motor atau corong die buat hal.. saye da call histopoint.. histopoint tempat nak servis s3 ni.. kat malaysia ni.. memang histopoint je tempat servis breast pump.. nun di subang.. selamat saye duduk area kajang.. jadi dekat sikit la.. tapi kalau jauh boleh je nak pos..

orang histopoint kate selalunye kalau suction.. masalah pade corong.. yela.. pump saye tu baru lagi.. beli bulan februari 2012.. tak sampai setahun pon lagi.. takkan motor die buat hal kot.. heavy duty kot s3 ni.. orang histopoint tu tanye lagi.. ade tukar membran tak? saye cakap ade.. baru sebulan due yang lepas.. jadi baru lagi la kan.. membran tu getah tau.. kalau selalu gune getah tu boleh kembang.. saye sedih sangat.. nak pump pon takde mood.. dari hari selase saye call ext. ofismate saye.. die cuti.. semalam pon cuti.. yela.. dekat dalila la saye selalu mengadu.. share suke duke pasal breastfeeding & parenting ni.. die takde due hari lagi la buat saye sedih.. dapat ngadu pon jadi la kan.. kalau ko bace mesti ko terharu kan dalila?

pagi tadi awalawal lagi saye da call die.. alhamdulillah die ade.. saye pon mule la mengadu.. hahaha..mengadengade sungguh mak orang ni perbualan saye dan dalila

sebelum tu cerite hal lain.. hal kenape die cuti lame sangat..
saye: aku rase pump aku problem la
dalila: haah.. aku ade bace kat fb.. ko npe?
saye: ntah la.. aku rase macam takde suction.. rase macam nak beli corong baru..
dalila: ko sure ke corong problem? kalau tak rugi je.. ko try aku punye corong dulu..
saye: haah kan.. pagi ni aku pinjam..
bersambung perbualan lain..

memang betul.. bile saye pakai corong dalila rase macam best pulak.. dapat double dari saye pakai corong saye.. tak sabarnye nak tukar corong  baru.. harap bile ade corong baru.. mood saye kedarat.. saye tak suke bile mood ke laut sebab nanti saye malas buat semue bende.. termasuklah produce mom's milk untuk ufairah.. jadi saye rase macam tak dapat jadi ibu yang baik untuk ufairah.. saye nak jadi ibu yang baik.. nak bagi yang terbaik untuk ufairah.. nak bagi mom's milk untuk ufairah nak bagi antibodi enzim semue dari susu ibu.. jadi saye nak mood saye balik untuk ufairah.. boleh tak? tolong doakan saye ye.. tq all.. love u!~

Wednesday, September 5, 2012

Wordless wednesday #5

Assalamualaikum..

Seronok dapat update dari fon..

Ps--> ntah cemane la rupe entry ni ble tgk kt laptop or PC.. Redha jela~~




orang ke depan.. ufairah ke belakang..

assalamualaikum..

lamenye tak update blog.. sekarang saye super busy.. tu la alasan bile tak update blogkan.. hehe.. tapi memang betul.. saye tak tipu.. sebab cuti raye yang panjang.. ditambah pulak data dari state masuk time cuti.. siap ade problem lagi dengan data dari negeri.. sudahnye bertangguh la kerje.. bile da dekat due date.. kelamkabut nak buat.. sebab da dekat sangat dengan due datenye.. maka hari ni da keluar surat over time.. dan hari ni saye la salah seorang pekerje yang akan lepaklepak duduk dekat office tenung tabletable yang ade dekat skrin.. 

dan yang menjadi mangse keadaan adelah Ufairah buah hati yang saye sentiase rindu.. sedihnye.. maafkan ibu sayang.. petang ni acik ambil kamu dari rumah nenek.. either atuk atau suami acik  (acik lelaki) yang teman ibu tak tau.. kamu baikbaik dekat rumah ye sayang.. sebak time type ni.. da la waktu dengan anak sangat singkat.. kalau lame pon sebab tidur time malam.. kene pulak over time.. dengan abah banyak kerje dekat site.. ooohhh dugaan sungguh.. semoge dugaan ini berlalu dengan cepat..

kali ni nak cerite tentang ufairah.. si babam saye dan en. suami tu.. rasenye ufairah almost 9kg at 7.5month.. walaupon tak sedebab orang lain.. tak berketakketak macam anak orang lain.. alhamdulillah ufairah sihat.. berkat susu ibu.. ufairah da makin hebat bergolekgolek.. hebat mencapai barangbarang yang die nak.. sekarang ni pulak die da pandai menyusur.. kalau die nak something die akan cube sedayeupaye untuk sampai ke bende yang die nak tu.. tapi die jarang sekali dapat ape yang die nak dengan care menyusur.. sebabnye ufairah menyusur kebelakang!! anak.. ibu cerite hal kamu.. memang betu kamu menyusur ke belakang.. kamu sangat excited.. kamu tolak tangan kamu.. akhirnye badan kamu ke belakang.. lamelame kamu jauh dari bende yang kamu nak..

tapikan.. ufairah paling excited bile tengok kucing.. selalunye kalau kucing cepat  ufairah sampai kat kucing tu.. lepas tu nak ramasramas geram kat kucing tu.. ufairah  akan golekgolek untuk sampai ke kucing tu.. same jugak dengan bende lain.. bile ufairah tak berjaye dengan care menyusur.. ufairah akan cube dengan care bergolekgolek.. sangat cerdikkan ufairah.. setengah baby da boleh merangkak bile da 7.5 bulankan? ufairah belum lagi.. takpe.. setiap baby tak same kate orang kat saye.. even ufairah tak boleh merangkak lagi.. gigi ufairah da tinggi.. hehe.. tak sabar nak tunggu the next gigi.. semoge membesar sebagai muslimah solehah HAZIQAH UFAIRAH..

ps--> entry raye nanti saye update!~

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...