Wednesday, August 29, 2012

matematik pembelajaran 1-1=0, matematik kehidupan 1-1=10

assalamualaikum..

da lame rasenye tak berkongsi ilmu secare terus dekat blog ni.. hari ni saye nak berkongsi ilmu yang sangatsangat baru saye dapat dari seorang penceramah YBhg. Dr. Celemans bin Kasim.. pagi tadi saye buka email rasmi.. dapat satu email.. pukul 11 pagi hari ni ade program bicara 60minit.. saye sangat excited nak join.. jujur saye katekan.. tujuan utame join bicare 60minit ni sebab nak cukupkan kursus.. hehe.. keji je bunyi tukan..

tepat pukul 11 saye kelamkabut turun ke dewan di mane bicare 60 minit diadekan.. skema gile ayat.. kheen.. saye hampir terlupe.. tengok jam pukul 11 cepatcepat fikir ape nak buat.. rupenye nak pergi program ni la.. selamat sempat.. dalam hati da niat da.. masuk dewan mesti bosan.. nak main game.. bile masuk.. penceramah kate.. jangan risau.. walaupon diri anda je ade dalam dewan ni.. malaikat tetap mendoakan awak.. rase lain macam.. penceramah ni memang hebat.. menarik minat saye.. ape yang diperkatekan buat saye tertarik nak dengar.. game pon tak semenarik Dr. Celemans ni.. banyak halhal yang berkaitan dengan islam.. seronok sangat dengar..

da setengah jam layankan penceramah bos saye call pulak.. kelamkabut nak attend bicare 60minit sampai lupe nak bagitau bos..hahaha.. amekkaw.. ade kerje kot.. bos mintak tolong saye tinggalkan kejap majlis tu untuk buat sumthing kat atas.. sayangnye nak tinggalkan..bos ade tanye susah ke senang na keluar dari dewan.. saye jawab senang jela.. buat kerje dalam 10minit turun balik.. buat kerje pon tak brape tenang sebab fikir ilmu yang penceramah tu nak sampai kan..

salah satu bende yang penceramah tu cakap buat saye tertarik.. matematik kehidupan 1-1=10.. meh saye buktikan.. mase tu penceramah pegang sebotol air mineral.. ala.. yang urusetia sediekan tu.. die kate.. hari ni en. ray(bukan name sebenar) bagi saye sebotol air mineral.. padahal die ade satu botol je.. secare fizikalnye die da takde air mineral ni kan? tapi secare kehidupan.. die bagi 1 kat sayee.. tapi ALLAH da janji.. setiap satu kebaikan yang kamu lalukan paling minimum aku akan balas 10kali gande.. jadi secare halusnye Allah da balas da 10tu.. kankan? bagi pendapat saye.. 10 tu mungkin kesihatan kite, kebahagian kite, umur kite, rezeki kite.. apeape saje yang  baik untuk kite? kan? renunggrenungkan..

tak rugi satu attend program tu.. banyak manfaat, ilmu yang saye dapat.. yang penting hari ni saye da 'bagi makan' dekat rohani @ roh saye.. terime kasih YA ALLAH..

Tuesday, August 28, 2012

seruan mood seronok..

assalamualaikum..

lame sangatsangat tak update blog.. blogwalking apetah lagi.. haha.. hari ni saye da mule kerje.. semalam saye cuti kecemasan.. ape yang cemas sangat? saye sakit kepale.. rase macam terumbang ambing bile baring.. rase macam bilik kat rumah tu duk atas laut.. *saye tau okey.. sebab saye pernah join abah saye naik bot nelayan tok long saye* nak check blood pressure mesin tu ummi saye simpan dalam beg mane ntah sebab bawak balik kampungkan.. nak cari confirm tak laratkan.. jadi saye layankan je la sakit kepale saye..

jadi hari ni saye mule kerje.. mane entry cerite raye ni? saye takde mood nak mengarang.. hati, minda masih di rumah.. mungkin jugak kampung halaman.. adesss.. sedarlah wahai fifi.. saye masih mencari mood keseronokan.. bulan 9 bakal tiba.. macammacam akan terjadi dibulan 9.. semoge semuenye berjalan dengan lancar.. doakan keluarge kecil kami..

p/s--> bulan 9 ni saye dgn en. suami ade interview.. then hari jadi saye pon bulan 9.. lagi 1 kami akan berhoneymoon bersame ufairah d g.coast morib.. macammacam perasaan ade..

Thursday, August 16, 2012

selamat hari raye aidilfitri..

assalamualaikum..

sunyi je ofis hari ni.. sorangsorang balik.. ambil half day.. tak kire yang cuti lagi.. adesss.. rase sunyi je.. rase macam nak ambil half day jugak.. mengantuk duduk kat ofis.. mood nak lepak ofis pon ke laut.. adoiadoi.. ape la saye ni.. entry banyak mengeluh.. astagfirullah.. semue semangat nak balik kampung.. semue cuti awal.. saye? tak rase nak raye pon.. mood raye pon tak sampai lagi.. barangsemue tak kemas lagi.. nak balik kampung pon macam tak plan lagi..

macam kat ofis ni ade yang cerite berebut nak balik kampung sendiri (kisah suami isteri).. bagi saye macam takde apeape.. raye kat mane pon same.. ramai yang pelik.. saye tak kesah sebab mama saye da takde.. sebak pulak rase.. jadi raye saye da tak bermakne.. sedih.. takde ibu saye nak cium tangan mintak maaf.. mintak halalkan setiap titik susu die untuk saye.. takpe la.. saye sentiase berdoa.. kasih sayang rindu kami pasti bertaut di syurga nanti.. inshaAllah..

bile da ramairamai salamsalam minta maaf cakap selamat hari raye.. saye pon nak jugak la tulis kat sini.. dengan stulus hati.. saye nak ucapkan selamat hari raye.. terime la salam kemaafan dari saye.. paling penting.. balik kampung hatihati.. saye doakan semue selamat sampai ke destinasi dan pulang ke rumah semula pon dengan selamat..ni kad dari saye~


Wednesday, August 15, 2012

new header~

assalamualaikum..

da pukul 2.06minit.. lambat pulak saye update.. hihi.. pagi tadi saye sibuk edit gambar.. ohh.. lupe.. saye tengah seting kedai kecil.. kedai online je.. tu yang sibuk edit gambargambar nak masukkan dalam online shop saye.. tengah bestbest edit gambar.. saye teringat nak tukar header.. niat di hati da lame nak tukar header.. tapi tak sempat nak buat.. alangalang da bawak laptop datang ofis boleh la buat header.. PC ofis takde photoshop.. driver ade.. tapi PC tak support.. PC zaman mesopotamia.. buat simplesimple je.. actually ade doodle dekat header.. tapi nampak macam crowd bile letak.. so letak tulisan je la kat header tu..

mulemule saye nak letak yang ni..

ade doodle saye dan en. suami dan gambar real ufairah setengah jam selepas lahir.. bile letak nampak penuh sangat..mserabut saye.. jadi saye buang duedue gambar tu.. biar tulisan je.. nampak simple.. sedangkan saye ambil mase buat doodle sangat lame berbanding buat bende lain.. redha jela.. hehe..

ni pulak header lame.. byebye header lame.. bile tengok header lame.. memang rase da tak kene kot untuk blog ni.. sebab name ufairah takde pulak.. padahal sekarang ni cerite pasal die je.. adesss..kawankawan.. cer komen sikit header baru saye..


ni pulak first header saye kot.. wakaka.. saye siap panggil bende alah ni banner.. lawaklawak.. bile da hebat sikit berblog.. baru tau name bende alah ni header.. kesian tak? kesiankan? pleaseplease.. jangan ketawekan saye.. tapi bile tengok semue gambar banner saye.. saye rase.. makin lame makin simple saye edit.. mase mulemule semue bende nak letak.. hehe.. ke saye da makin malas nak fikir tentang bendebende kreatif ni? umur da meningkat.. da jadi mak pon fifi.. mungkin sebab tu kot.. tak pon saye malas nak serabutkan kepale fikir pasal header.. baik fikir masalah lain..

ps--> saye rase saye kene stop dulu.. saye tak pump second session lagi.. selalunye pukul 1230 atau 1noon.. pemalas kan saye hari ni? jangan tiru tau.. saye tak pump sebab rase tak berape sihat.. susu drop sikit sebab semalam buka puase saye makan murtabak dan kuih je..

Tuesday, August 14, 2012

demam vs tumbuh gigi..

assalamualaikum..

jom sambung untuk kali ke due hari ni.. seminggu woo tak update blog.. lepas lege dapat siapkan kerje ofis.. tak payah nak overtime bagai saye pon balik rumah dengan seronoknye.. tapi rabu tu kan ufairah da mule panas badan.. sikitsikit je.. sebab busy dekat ofis saye terpakse tinggalkan ufairah kat BS jugak.. petang tu saye ambil ufairah da sihat.. seronok la.. alhamdulillah.. 

bile malam je.. saye pegang kepale ufairah.. panas balik.. Allah.. ambil termometer tengoktengok 38.7celcius.. demam pulak anak saye.. semalaman saye tak tidur dengan en. suami.. kejapkejap lap badan dan kepale ufairah.. saye rele ufairah seleseme dari badan die panas sangat sampai tarik.. tapi alhamdulillah.. ufairah tak pernah kene lagi.. tu pon sebab saye dan en. suami struggle berjage malam.. bagi saye baby susah nak kene seleseme kalau kite mandikan die tengahtengah malam pon.. sebab sejuk air tu da ditarik oleh habe badan baby yang demam..

pukul 5.15 pagi ummi saye ketuk pintu bilik ajak sahur.. abah saye pegang ufairah.. abah kate badan ufairah panas.. kepale da naik biru.. saye pon taktau cemane abah tengok sebab saye tengok ok je.. abah saje nak takutkan saye dan en. suami kot.. abah suruh cepatcepat bawak ufairah ke hospital.. saye pon makan kelam kabut.. minum ala kadar terus gerak g kecemasan.. sampai je hospital cek suhu 38.0celcius je..then masuk ubat vontot la.. tu yang saye tak suke bile g spital.. saye tak suke ufairah kene ambil ubat.. en. suami pulak tak suke bawak anak pergi hospital sebab kesian tengok ufairah kene cucuk.. yee.. saye pon tak suke.. tapi en. suami cakap 'abang ok lagi kalau ufairah kene ambil ubat.. tapi tak tahan bile tengok die kene cucuk..' ades.. 

da ambil ubat vontot.. da ambil darah doktor suruh tunggu dulu.. saye pon tunggu jela.. da dekat sejam kot tunggu.. doktor ambil suhu balik.. 38.5celcius pelikkan? mase sampai 38.0celcius lepas ambil ubat vontot naik 38.5celcius.. doktor ambil lagi sekali.. 37.9.. saye pon.. alhamdulillah.. then doktor ambil lagi sekali.. 38.4celcius.. aik.. memain pulak ko ye suhu.. doktor suruh mandikan ufairah.. saye sepantas kilat 'doktor.. mandi kat rumah boleh? bagi la saye balik.. 5minit je rumah saye dari hospital ni' penuh harapan saye mintak.. doktor 'nanti saye bincang dengan senior saye.. tapi sekarang kene mandikan die dulu kat sini' hancur luluh hati saye.. saye pon pergi la basahkan badan kepale ufairah semue.. saye takut nak duduk situ lelame sebab saye takut kalau doktor drip air untuk ufairah.. saye taknak.. lagi satu saye taknak ufairah masuk wad..

lepas da basahkan semue saye pon tunggu la doktor.. cekcek suhu, suhu turun.. (saye lupe berape). alhamdulillah.. doktor bekalkan ubat makan + ubat vontot untuk ufairah.. 2 2 ubat tu saye tak pakai pon lagi.. saye cume bagi sekali je lepas balik dari emergency.. tu pon lepas 10jam ambil ubat vontot.. bagi ubat lame ufairah (same jenis dan date dapat ubat tu tak lebih sebulan lg..) ikut hati nak elak je.. tapi panas tak turunturun.. tu yang saye bagi jugak.. ape lagi, saye terus emergency leave la hari tu.. saye nak pantau ufairah.. ufairah asyik merengek je.. tak sedap badan kot.. lagipon takkan nak bagi BS kalau ufairah need full attention.. kesian dekat due orang budak yang BS jage tu..

malam esoknye suhu ufairah maintain 38celcius +.. tak tidur lagi la saye dengan en. suami.. 2 malam berturutturut kot tak tidur.. kalau tidur pon setengah jam.. buat hilang ngantuk.. tu pon kene sorang tidur saorang berjage.. jumaat tu saye masih emergency leave.. tapi petang jumaat tu saye terpakse datang ofis.. ade hal.. pukul 3 saye tinggalkan ufairah dekat BS.. mase ambil ufairah da tak panas badan die.. balik rumah cek suhu 37.4celcius.. alhamdulillah ufairah da tak demam.. sabtu tu pulak kami ade aktiviti di shah alam.. lege hati ufairah da sihat senang hati nak beraktiviti time weekend..

bile ufairah da sihat.. belekbelek mulut ufairah da nampak due batang gigi da tinggi.. hihi.. tersengih ibu dan abah ufairah.. happy kot anak tumbih gigi.. due pulak tu.. tak awal sangat ke 6bulan setengah 2 batang gigi? comel.. gigi bawah.. saye suke.. ufairah akan beraye dengan gigi baru.. erk.. gigi baru?? ade kemungkinankan ufairah demam nak tmbuh gigi tak? sebab before balik rumah dari emergency jumpe doktor senior.. doktor tu ade tanye.. 'baby nak tumbuh gigi ye?'

ps--> paling tinggi suhu ufairah time demam 39.3celcius.. sebab tu la saye lame tak update blog.. pertame terlalu sibuk di ofis.. kedue ufairah demam 2 hari.. ketige???

rinduu..rinduu.. rindu..

assalamualaikum..

rindunye dekat blog ni.. lame sangatsangat tak update.. mesti da takde orang nak singgah.. mane taknye.. saye tak update blog dan saye tak berblogwalking pon.. sob.. sob.. sob.. rasenye da lebih seminggu saye tak update blog.. rinduuu nyeee.. harihari saye ingat kat blog ni.. biar la tak ramai orang orang singgah.. sebab tujuan saye buat blog saye nak ufairah bace cerite die bile besar nanti.. harihari saye fikir nak update tapi tak sempat..

due minggu lepas saye busy di ofis.. sampai kene overtime.. kene datang ofis on weekend.. ye.. berangkut la saye dengan ufairah.. pulun punye pulun buat kerje.. akhirnye rabu lepas terlepas la segale bebanan kerje kat bahu, otak, badan.. semuenye la.. lege sangat hati.. tak payah rushingrushing balik kerje nak ambil ufairah on time.. tak payah kelam kabut sampai jadual mengepam terpakse dianjakanjak sampai 2 jam lewat.. lege selegelegenye.. dapat beraye dengan aman.. tula.. sape kate keje gomen takde keje? mase siap semue kerje tukan. rase nak sujud syukur.. alhamdulillah sangatsangat..

balik rumah rabu tu dengan hati yang senang.. seronok.. tapi datang pulak satu masalah lain.. adoi.. masalah bertimpetimpe.. lepas satusatu.. takpe saye sabar.. alhamdulillah Allah duge.. sekurangkurangnye saye tau Allah masih ingat dekat saye.. Allahuakbar.. masalah ape saye dapat? next entry la.. hihi.. takmo tulis panjangpanjang.. nanti banyak sangat cerite dalam satu entry.. kucarkacir jadinye..

Thursday, August 2, 2012

teething??

assalamualaikum..


mule dari semalam sampai minggu depan saye busy.. bukan busy sikitsikit... tapi sangatsangat busy.. ni curicuri update.. sementare tunggu sistem yang lembab macam kurekure lambat sangatsangat nak running.. mane taknye, tunggu die running pon more than 30minute.. patutnye kerje ni da siap semalam tapi ade prob dengan system.. terpkase mule hari ni.. kerje bermule selepas dateline.. siape pernah dengar? haha.. pelikkan? tapi tu la hakikatnye.. semalam jugak ade meeting dan bos cakap 'saye tau ni bulan puase.. tapi u all ke overtime kalau kerje ni tak siap.. tak kire la balik pukul 10 malam sekali pon.. kalau tak siap jugak u all kene datang on weeknd' amekkaw.. selalu buat kerje ni 2 3 minggu.. ni mule dari semalam perlu siap isnin depan.. dari 2 3 minggu tinggal 6 hari termasuk weekend.. kalau tolak weekend 4 hari.. sempat ke weii?? nak taknak kene usehe jugak la.. tension la ibu ufairah seminggu 2 ni..

jom la cerite pasal ufairah pulak.. engat tak entry ni? ufairah bergolekgolek.. kan saye ade tulis ufairah merengek kan? saye rase sebab ufairah nak tumbuh gigi.. yeee.. percaye la ufairah nak tumbuh gigi.. saye da check da signsign nak tumbuh gigi.. 2 3 malam lepas time ufairah menyusu saye usapusap kepale ufairah terase suamsuam alaala dedar tu.. dalam hati tak fikir apeape pon sebab tak demam kan..

mase hari ufairah merengekrengek.. bergolekgolek saye tengok meleleh je air liur die.. banyak.. pelik pulak saye.. tiaptiap petang saye ambil ufairah BS mesti cakap 'k.nor rase ufairah nak tumbuh gigi la.. die asyik gigit bibir je..' saye tak ambil pot pon.. rase macam 6bulan terlalu awal untuk tumbuh gigi.. hehe.. mase ufairah tengah merengek saye nak test sebab gusi die sakit ke.. saye ambil ice balut dalam towel kecil try letak kat gusi die.. diam je.. aik.. pelik jugak saye..

terus saye ngangakan mulut die tengok gusi die.. ade due spot putih.. waaaa.. anak ibu nak tumbuh gigi ke? bagi tau en. suami.. en. suami siap suluh pakai torchlight lagi nak tengok.. eksited sangatsangat.. tapi saye takut nanti ufairah mengigitgigit je.. seriau.. ntah ye ka tak taktau la sebab spot putih tu kecik sangat..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...