Tuesday, July 31, 2012

ufairah bergolekgolek..

assalamualaikum..

alhamdulillah.. pagipagi lagi da hujan.. lebat sangatsangat.. saye sampai berenti tepi jalan pakai baju hujan.. saye kan rider.. yeee.. saye naik moto sendiri pergi kerje.. berdikari siottt.. en. suami kerje jauh.. terpakse la beranikan diri naik motor even takuttakut.. dengan galas beg pump (spectra 3) seberat 1.4kg.. pump saje tak termasuk 6 botol tambah 3 ice pack lagi.. cooler bag lagi.. blaaa.. blaaa.. lagi.. bile petang botol da ade susu.. lagi saye takut nak bawa motor balik rumah.. sebab saye rase macam saye tengah galas titisan emas satu bende yang berharge untuk ufairah..   kene gagahkan jugak la kan.. demi ufairah tersayang.. da ade tanggungjawab sebagai ibu kan.. dulu berie sangat nak anak.. sekarang Allah da bagi jage la elokelokkan? selagi mampu saye akan usehe kan..

harihari cerite pasal ufairah kan? ufairah uafairah ufairah.. nak buat cemane.. dulu mase takde ufairah banyak aktiviti.. sekarang aktiviti utame saye bersame ufairah je.. jadi takde cerite lain da melainkan ufairah.. sile jangan marah saye.. saye takde idea melainkan ufairah.. kalau ade pon jarangjarang.. sekarang saye da sangatsangat susah nak dapat waktu berkualiti untuk diri sendiri.. apetah lagi bersame suami.. semuenye digunekan  untuk ufairah.. takpe la.. Allah da bagi 2tahun berehat dulukan.. takut nanti bile besar rindu pulak mase die kecikkan?

jadi saye abadikan kenangan tu semue kat sini.. kalau da tue nanti.. kalau panjang umur boleh la bukakbukak bace kenangan tu.. ufairah sekarang da hebat.. hehe.. anak sendiri.. mesti la hebat.. semenjak pandai menerap.. habis satu rumah di explorenye.. tapi dengan care bergolekgolek.. ufairah tak pandai menyusur lagi.. yang die pandai menerap.. 'sayang.. mase ibu tulis entry ni kamu baru 6bulan 2minggu' menerap telentang.. menerap telentang.. paling best semalam ufairah da pandai reverse.. saye cakap macam tu sebab saye berkalikali tengok ufairah masuk bawah kerusi.. kepale je kat luar.. hahaaa.. cutekan? kaki, vontot semue da bawah kerusi.. kepale je keluar.. macam kurekure la pulak..

lagi satukan.. saye da ade automatik mop.. haaa... amekkaww.. automatik mop saye panggil anak saye.. mane taknye.. sambil menerap boleh pulak menjilat lantai.. adoi.. babykan.. baru nak explore.. nak kenal itu dan ini dengan care oral.. saye kene pastikan lantai sentiase bersih la.. kalau tak ufairah tolong bersihkan.. hehe.. tapi ufairah memang cute.. memang adorable.. kalau saye bentang toto atau tilam.. sekejap je da atas lantai.. suke sangat duduk atas lantai.. tilam da taknak.. tapikan.. semalam ufairah asyik merengek.. kenape ye? nanti saye cerite dekat entry lain ye.. tata..

Monday, July 30, 2012

ufairah makin cerdik.. buuu.. buuu.. buuuu..

assalamualaikum..

mase tulis tajuk entry ni pon saye da rindu ufairah.. sangatsangat rindu.. due hari bermadu kasih.. berpelukan.. tengok ufairah tersengih.. melekat dekat badan nak susu je sampai ibu sangatsangat haus.. rase macam takde air setitik pon dekat tekak di siang hari waktu berpuase.. nak bangun pon tak larat.. adoi.. sampai la hari ni hari isnin.. monday blue.. ibu tinggalkan ufairah dari pagi sampai petang dekat nenek angkat ufairah (baby sitter) untuk tengokkan anak ibu..

'ufairah sayang.. kamu makin cerdik.. ibu tengok perkembangan kamu sangatsangat cepat.. sekarang ni kamu da pandai panggil buu.. buu.. buu.. mase menangis.. tambahtambah bile abah dukung.. bile ibu lalu kamu pon mule la.. buu.. buu.. buu.. makin kuat nangis nak ibu angkat.. cair ibu tau.. bile ibu pergi dekat abah.. kamu da pandai beratkan badan ke arah ibu.. nak ibu dukung.. sebenarnye da lame kamu pandai sebut buu.. buu.. buu.. cume sejak kebelakangan ni kamu makin cerdik.. kamu sebut buu.. sambil pandang ibu.. sambil beratkan badan nak ke arah ibu..'

semalam saye dan en. suami bawak ufairah ke rumah nenek angkat ufairah.. neneknye mintak tolong en. suami upgradekan vaio anak die.. anak die nak masuk USM end of august ni.. en. suami saye pandai tau.. pandai format laptop, upgrade laptop dan servis.. seronok sebab bile laptop saye problem.. saye dapat betulkan dengan bayaran free.. hehe..

nenek ufairah pon ade cakap.. 'ufairah sekarang ni cerdik tau.. bile nangis kat rumah kak nor panggil.. buu.. buu.. buu..' see.. makin besar anak ibu.. alhamdulillah makin cerdik.. tapikan.. saye perasan kadangkadang ufairah akan sebut aa....bahh.. bahh.. bahh.. aaa.. bahhh.. mungkin kebetulan.. tapi saye dan en. suami selalu perasan yang die panggil abah.. harap anak ibu punye first word adelah perkataanperkataan yang baikbaik.. macam Allah ke.. susu ke.. hehe.. takut la pulak bile first word anak handfon ke.. i pad ke.. hehe.. anakanak hi techkan.. samesame doakan kebaikan anakanak kite.. semoge diberkati.. amin!~

Friday, July 27, 2012

masih terase even saye ex-TTCian

assalamualaikum..

entry soal hati pagi ni.. saye masih terase ok.. mungkin orang yang tak mengalaminye takkan paham.. bukan mungkin kot.. memang ye.. jangan la orang yang tak melaluinye kate derang paham.. kalau paham pon tak same macam yang kiterang rase.. biar la saye da ade anak.. da ade ufairah.. saye masih terase.. perit sedih melalui bende tu..

apsal pulak tetibe saye buat entry ni kan? sebab saye sedang mengalaminye.. one of family members saye tengah pregnant.. ok fine.. saye tak kesah pon die pregnant.. alhamdulillah.. but the problem is.... tak habishabis nak cakap.. 'semalam aku try seluar seluar aku.. muat je kat kaki.. bile sampai perut da ketat' 'ko tengok perut aku.. makin besarkan?' hello.. perlu ke ayatayat tu semue?? mencik tau tak? aku sakit hati.. geram..

lepas tu baru pregnan 2month plus nak pakai baju mengandung da.. padahal baju lain semue muat lagi kot.. kot ye eksaited pon.. pleaseplease fikir perasaan orang lain.. tu la yang saye nak cakap.. orang yang tak melaluinye takkan paham.. even saye pernah melaluinye dan sudah berjaye pon, saye ade buat TTCian yang lain terase.. saye tau.. bile saye post kat fb berkaitan anak ke.. mesti ade terdetik kat hati TTCian yang lain.. maafkan saye.. inikan pulak tindakan yang pelikpelik dari ibuibu mengandung.. saye ni da nak masuk 8bulan mengandung baru la mule pakai baju mengandung harihari.. kalau tak saye rele pakai jubah.. tetambah kalau nak jumpe TTCian.. sorok perut tu..

kadangkadang tengah makan.. 'ekh.. hari ni baru aku rase anak aku gerak la' 'tadi doktor scan aku tengok anak aku menendang.. lege rase hati' ' anak aku ni duk tendangtendang je mase doktor scan' da la mase tu tengah makan ramairamai.. 3family.. then one of kiterang tu ex-TTCian.. sebab ape saye cakap ex-TTCian? sebab die da berumur.. rasenye da tak boleh pregnant dan die takde anak.. korang tak rase ke that women akan terase?? adoihaii.. saye tak suke tau.. even saye yang da 'beranak' ni pon terase.. apetah lagi that women.. even that women ade anak tiri 4 orang.. anak tiri angkat seorang.. jage la hati TTCian sebab hati mereka sangat fragile.. please..

Thursday, July 26, 2012

jom cerite tentang baby wearing~

assalamualaikum..

sedihnye.. sob...sob...sob... saye terlepas lagi wordless wednesday.. siap buat due entry lagi on wednesday.. tak syiookkk betul la.. takpe la.. nak buat cemane kan? hari ni saye nak tulis tentang baby wearing.. yes.. im a baby wearer.. saye suke pakai/gendong baby saye.. jadi saye ade grab satu soft structure carrier from boba.. kangaroo design.. :)

ni la boba kangaroo design..

dulu saye ade beli carrier biase.. yang agak murah la kan sebab takde kesedaran lagi kot dalam babywearing ni.. lepas saye try soft structure carrier saye rase seronok.. rase selamat bile pakai.. rase anak dekat dengan saye..

bile saye pakai SSC (soft structure carrier) ni saye rase macam anak dekat dengan kite dan anak tu stabil.. kalau kite pakai crotch carrier kaki baby akan berjuntai ke bawah.. nampak macam anak tergantung.. lepas tu crotch carrier ni cume ade shoulder strap.. jadi berat baby akan tersebar di bahu je.. kite akan sakit bahu.. untuk tampung berat baby kite kene tarik badan ke belakang sikit jadi akan effect pinggang kite jugak.. jadi kite akan sakit bahu dan pinggan bile pakai crotch carrier.. crotch carrier ni pulak tak support tulang belakang dan kepale baby.. then kaki pulak berjuntai.. kesian baby.. macam tergantung je kat badan kite...

tengok.. nampak macambaby tak stabil.. then maknye membongkok ke  belakang sikitkan?

SSC pulak sangat best sebab mempunyai padded yang besar dekat bahu dan pinggang.. jadi berat baby tersebar keseluruh badan.. kite pulak tak payah nak bengkokkan badan untuk tampung berat baby.. kaki baby pulak di support from knee to knee.. kirenye tak terjuntai la.. baby tak la macam tergantung kat badan.. baby pulak selese dalam tu.. dengan kaki knee to knee baby akan rase macam derang tengah duduk.. bile kite pakai SSC anak memang da terletak dekat badan.. dekat dengan dade.. kite pulak boleh hands free bile gendong anak macam tu..

saye suke SSC sebab bile pakai SSC tangan free kire hands free la bahase orang tuetue.. due due tangan free jadi sambil jalanjalan tu saye boleh pegangpegang tangan dengan en. suami.. kalau nak pilih barang pon senang.. lagi satu saye suke SSC sebab saye senang nak terjah karnival atau expo yang sangatsangat crowed.. tak perlu la bawak stroller.. saye bukan anti stroller.. ufairah pon ade stroller.. satu stroller besar satu buggy.. saye akan bawa boba dan buggy bile keluar jalanjalan dari pagi sampai petang.. bile petang saye tengok ufairah macam da penat saye akan susukan dulu dalam SSC saye baru letak dalam buggy.. biar die baring.. tapi kene arrange betulbetul la.. pagi akan pergi tempat crowed.. petang akan pergi tempattempat santai.. macam taman ke.. semenjak saye beli SSC saye jarang sangatsangat pakai stroller..

tapi SSC ni sangat mahal bagi saye.. SSC boba saye je da RM438.. boleh dapat stroller.. car seat anak saye pon RM439.. da samekan hargenye? kopak jugak mase mule nak beli tu.. tapi worth la.. kalau ufairah nangis nak di carry dalam rumah saye akan pakai boba.. dengan boba saye boleh jemur baju, basuh botol ufairah.. dan barubaru ni ufairah akan bangun time kami sekeluarge nak bersahur.. saye akan carry ufairah di belakang saye sambil bersahur.. alhamdulillah.. die da biase da.. bile die rase nak kene carry.. tak boleh duduk sorangsorang saye akan carry ufairah..

ni la perbezaan crotch carrier dan soft structure carrier.. 

sanggup tak carry anak dengan crotch carrier? tengok baby pon macam tak stabil.. tiaptiap kali tengok gambar ni saye teringat ufairah yang saye carry dalam croth carrier..

tengok la 'xray' punye perbezaan pulak..

ni pulak gambar mase takde kesedaran.. en. suami tengah carry ufairah dalam crotch carrier.. tengok.. kesian anak ibu.. terpakse support lagi tu sebab tak yakin kot.. shoulder strap pon kecik.. adoi.. kenape la saye tak terfikir mase tu..


gambar saye dengan SSC pulak

saye boleh NIP anak saye sambil duduk dalam auditorium dengar forum.. (ufairah feeding dalam posisi duduk)

di atas pentas di interview oleh kak shida (banyak bantu saye dalam baby wearing) kepale ufairah ke tepi sebab ufairah tengak menyusu!! cool kan? menyusu di atas pentas.. bagi saye ok as long as aurat terjage..

dan jangan risau baby takkan kengkang bile pakai SSC dan percaye la.. baby akan rase selamat bile kite wearing derang.. macam ufairah.. sangat suke letak kepale dekat dade bile saye 'pakai' ufairah.. sebab? sebab die nak dengar degup jantung kite yang selame ni 9bulan die dengar kat dalam perut.. Allahuakbar.. saye rase ufairah tenang bile dengar degup jantung saye dan saye rase mesti die ingat die masih dalam perut saye.. hehe.. selame 9bulan ke hulu ke hilir bawak perut.. makan mandi buang air ke mane sahaje dengan ufairah selame 9 bulan.. ape salahnye kite bawa die ke hulu ke hilir jugak bile da keluar ke dunie ni.. mesti die rase lagi di hargai dari kite tinggaltinggalkan die.. 

lagi satukan.. 'pakai' baby ni  ni kan.. boleh buat kite dengan baby rapat.. bonding between us tu memang strong la.. lagi satukan.. baby dekat dengan muke kite.. boleh ciumcium sambil dukung.. dan bile die dalam keadaan selese rapat dengan kite.. die akan 'join' aktiviti kite.. macam kalau kite tengah bersembang die akan dengar.. macam saye kalau 'pakai' ufairah saye akan bercakapcakap dengan die.. bile jalanjalan jumpe somthing saye akan cakap.. 'tu bus sayang..' 'tengok pokokpokok tu bergoyang ditiup angin..' comelkan? kalau nak cerite, nak saye share pengalaman saye berbabywearing ni.. memang takkan habis.. jom la kite 'pakai' baby kite.. ssssyyyyiiiiiiioooookkkkkk~~~~  


Tuesday, July 24, 2012

APA YANG PERLU DIBERI PADA BAYI SEBAGAI MAKANAN PEJAL PERTAMA BAYI ANDA

assalamualaikum..



entry kedue hari ni.. jarang sekali saye mengupdate lebih dari sekali sehari.. berharihari baru sekali update ade la.. haha.. entry kali ni lebih kepade info.. info untuk saye rujuk di mase akan datang.. saye cume copy and paste dari FB home solid food for your baby.. tq very much.. cume pendapat saye la kan.. makanan pejal patut diberi pade baby ketika bayi berumur 6bulan.. silesile bace.. sangat bermanfaat.. saye nampak perkataan bayam di UMUR 10 ~ 12 BULAN.. tapi sayur pertame ufairah adelah bayam.. saye akui.. saye pernah terbace.. ade sesetengah baby alergic pade bayam.. jadi ibuibu sile berhatihati ye.. saye mase bagi tu tawakal je.. tapi alhamdulillah takde apeape yang tak diingini berlaku..



UMUR 4 ~ 6 BULAN : 
- Tujuan memperkenalkan makanan pada baby ketika ini ialah untuk membiasakan baby anda dengan perubahan pelbagai rasa & struktur makanan.
- Mulakan dengan 1 hidangan sehari dengan hanya memberikan kuantiti kecil makanan (1sudu makan) pada breakfast ( 10am or 11am) dan kita tengok penerimaan baby terhadap makanan tadi.
- Jika baby menolak/reject makanan tadi itu bermakna baby masih belum ready untuk makan solid food. Jangan sesekali campurkan nestum/cereal ke dalam botol susu baby, BAHAYA!.
- Jika baby anda menerima makanan tadi, maka selepas beberapa minggu (anggaran dalam 2 weeks) jadikan 3 hidangan setiap hari dengan meningkatkan kuantiti makanan.
- Antara cara untuk melihat baby anda bersedia, cuba ambik makanan tadi  dengan jari anda dan lihat jika baby anda mampu menelan makanan tersebut maka teruskan menyuapkan makanan baby dengan sudu. Jika tidak itu tanda baby masih belum bersedia.
- Antara makanan awal yang boleh di intro kan kepada baby anda ialah  Brown Rice ,  Avocado  & Banana, Apple , Pear , sweet potato bukan potato biase tu ye, pumpkin 

UMUR 7 ~ 8 BULAN : 
Brown Rice, Oat, Keledek Oren/Ungu, Barley , Avocado , Apple , Banana, Appricot, Manggo ,Peaches, Pear , Plum , Prune, Pumpkin, Sweet potato , Dates, Green bean,Carrot , Peas ,Zuchini, Kacang Peas , Ayam, tauhu @ tofu lembut

 UMUR 8 ~ 10 BULAN : 
Brown Rice, Oat, Barley ,  Keledek Oren/Ungu, Wheat, Pasta, Sesame, Flax  Avocado , Appricot,Blueberry, Cherry, Cranberries, Apple , Grape, Kiwi,  Strawberry, Manggo,Papaya, Perssimmon (pisang kaki),  Banana, Manggo , Blueberries, Peaches, Pear , Plum , Prune, Dates, Pumpkin, Sweet potato , Green bean, Carrot , Kacang Peas, Timun Jepun, Labu air, asparagus, broccoli, bunga kobis , terung, cendawan, bawang, cili benggala ,ayam , tauhu @ tofu lembut, beef , egg yolk & fish , plain yoghurt but full fat, butter & cheese (seeloknya cream cheese)

selepas baby 8bulan anda boleh juga menambahkan bawang putih, bawang merah, batang celery , halia atau daun parsley ke dalam bubur baby. (atau herbs)

UMUR 10 ~ 12 BULAN : 
Semua jenis grain ,  Keledek Oren/Ungu, Avocado , Appricot, Blueberries, Cherry,Cranberries, Apple , Grape, Kiwi,  Strawberry, Manggo,Papaya, Perssimmon (pisang kaki),  Banana, Manggo , Peaches, Pear , Plum , Prune, Dates, Pumpkin, Sweet potato , Green bean, Carrot , Kacang Peas, Timun Jepun, Labu air, asparagus, broccoli, bunga kobis , terung, cendawan, bawang, cili benggala ,ayam , tauhu @ tofu lembut, beef, bawang, Jagung, timun, bayam , tomato, , whole egg & any fish

puree bayam, puree lobak merah & puree brokoli

assalamualaikum..

hari ni gigih menaip entry sebelum pump susu sesi pertame di ofis.. kat rumah da 2 kali da.. semalam ufairah minum 6botol je.. selalunye 8 botol.. 2 botol pertame 3oz 6 botol selebihnye tu 2oz.. jadi semalam ufairah kurang minum 4oz.. kate BS makan ok je.. harihari saye bagi 1 cube frozen puree untuk ufairah.. bekalkan ke rumah bs.. sekarang ni tengah on 4days rules untuk carrot.. sebelum carrot ufairah on bayam!~

takkan nak ajar buat puree lagi? same je step dengan puree kurma tu.. yang berbeze cume sayur atau buah je.. setakat ni ufairah tak makan mix puree lagi.. saye just bagi sejenis je.. lagi 2 hari habis la 4days rule untuk puree carrot ufairah.. lepas ni on puree brokoli.. macam puree bayam ufairah tak berape suke.. muke ufairah macam pelikpelik.. ufairah macam keluarkan lidah mase kite suap puree bayam.. kate BS mungkin puree bayam kasar sikit.. bile makan puree carrot sedap pulak tengok die makan.. gebu kot.. ufairah pulak.. semenjak pandai makan ni.. tak boleh nak lambat sikit suap.. mesti marah.. cute sangat..

kalau suapan pertame tu kan.. mesti tangan die menggapaigapai nak pegang sudu tu.. geram je.. sumtime kene bagi satu lagi sudu lain untuk ufairah main.. lagi satukan.. semue puree ufairah  yang saye suap, saye akan expresskan breast milk saye ke dalam puree tu baru bagi die makan.. kalau ibuibu yang pakai formula milk.. still boleh buat macam tu.. khamis ni ufairah akan makan puree brokoli.. kite tangok muke die cemane pulak ye.. habis je brokoli baru saye akan on puree buah.. bagi ufairah rase satu due jenis buah baru saye akan perkenalkan ufairah dengan mix puree.. maaf ye.. entry tanpe gambar.. tak masuk PC lagi..

Monday, July 23, 2012

salam ramadhan..

assalamualaikum..

alhamdulillah.. da 3 hari kite berpuasekan? dan paling teruknye bile saye tak ucapkan salam ramadhan buat semue kawankawan.. masih tak terlambatkan saye nak ucapkan salam ramadhan?

~SALAM RAMADHAN KAREEM KAWANKAWAN~


selamat berpuase kawankawan.. saye ingin memohon maaf atas segale kesilapan  yang saye da buat.. semoge kite dapat melipat gandekan amalam di bulan mulie ni.. 

gambar ihsan dari pokcik google

hari ni hari pertame bekerje di bulan puase.. semoge kite dapat menfaatkan time rehat kite.. da tak boleh makankan.. boleh ambil short nap 'qailullah' sebelum zohor.. then boleh la mengaji ke.. bace ma'thurat ke.. semoge amalam kite diterime Allah.. amin..


Thursday, July 19, 2012

first meal ufairah.. (puree kurma)

assalamualaikum..

semalam saye tak update.. yes.. saye takde mood nak update.. idea banyak tapi bile nak mengarang tu mood lari langgar dinding semue.. then pagi tadi datang kerje, baru saye teringat yang semalam rabu..  WORDLESS WEDNESDAY la.. haha.. patut la mood mengarang lari.. saye lupe semalam rabu.. hari ni saye nak cerite tentang first meal ufairah.. sedih tak dapat buat wordless wednesday.. sebab da ade gambar untuk wordless wednesday..

first meal ufairah adelah puree kurme ajwa.. hari isnin lepas saye beli kurme tu kat jualan bawah ofis saye sekilo RM140.. mahal sangat kan.. hehe.. takpela.. nak yang terbaik untuk ufairah punye pasal.. tapi saye beli 100gram je.. RM14 dapat la dalam belasbelas biji.. bukan nak banyak pon kan.. saye ingat nak buat puree tu petang isnin sebelum ambil ufairah dari rumah BS.. tapi tak sempat sebab en. suami balik awal.. kami gune mase ni untuk berdating la.. biar la setengah jam pon.. terase macam bercinte pulak bile berdue.. saye suke!~ patut la orang asyik cakap.. hargailah mase berdue bersame..

jadi hari selase la saye mule membuat puree untuk ufairah.. carecarenye..

i- ambil 7biji kurme ajwa 7biji je ade sebab lain semue dibantai makan oleh adik saye.. sob.. sob.. sob.. tanpe dibuang kulit masukkan ke dalam periuk kukus.. (saye tak buang kulit dan biji dulu  sebab nak jugak nutrisi yang ade dekat kulit dan biji terserap masuk kat isi..)

ii- da agakagak kulit kurme kembang tutup api keluarkan..

iii- sejukkan sikit then kopek kulit dan buang biji kurme tersebut.. sebab mahal saye sayang nak buang kulit kurme tu.. saye makan.. sedap..

iv- lenyekkan kurme tadi tu.. lenyek betulbetul biar serabut kurme tu hancur.. kalau payah sangat tolak tepi.. jangan masukkan dalam puree..

v- campur sedikit air bagi mengurangkan kelikatan puree kurme.. ade jugak yang campur susu ibu.. saye tak campur susu sebab RasulAllah pernah bersabda: jangan campurkan buah dengan susu.. tapi tu terpulang la pade ibuibu sekalin.. puree pon siap!~


ufairah pon makan dengan senang hatinye!~



comelkan ufairah bile comotcomot macam ni.. saye suke.. tapi kan.. ufairah tak suke puree kurme ni mungkin sebab manis kot.. bile makan die buat muke nak termuntah.. mulemule ok.. masuk sudu keempat kelime die buat muke.. tapi bile saye bagi cik nenen.. laju je bukak mulut.. macam lame tak jumpe.. lagi satu.. jangan lupe pakaikan bib dekat baby kalau malas nak salin baju.. see.. ufairah pon pakai bib.. dapat free dari avent!~ tq avent..

Tuesday, July 17, 2012

makanan untuk bayi 6bulan..

assalamualaikum..

hari ni pecah rekod sebab da 3 kali post entry.. amekkaw.. actually saye tengah pening.. pening fikir ape yang boleh dan ape yang tak boleh untuk bagi ufairah makan.. yang paling saye tau.. say NO to SUGAR and SALT untuk baby under 1 year old.. tu la.. padan muke ibu ufairah ni.. asyik study pasal penyusuan je sampai terlupe bab pemakanan anak.. selame hari ni rase macam lame je lagi ufairah nak boleh makan.. rupenye tak.. pejam celik pejam celik da 6 bulan.. da boleh makan..

semue da ready.. sekarang ni ufairah ade 2 set bekas makanan untuk ke rumah BS.. 2 set sudu dan garfu.. 1 botol yang puting pelik (bukan macam puting ibu).. yang budakbudak selalu buat minum air selain dari susu.. Allah.. baru saye ingat yang ufairah da boleh minum air masak dan airair lain selain susu ibu.. sedihnye.. saye da siap beli food tray untuk frozen food ufairah dan terbaru semalam saye beli kurma ajwa atau kurma nabi untuk buat puree.. mahal woo sekilo RM140.. tapi hari ni saye cume bekalkan susu 18oz untuk BS ufairah.. teruk kan? adoiiaaaiii fifi.. aku lempang ko lajulaju jugak..

sebenarnye saye taktau cemane nak buat puree.. maksud saye saye taktau tahap kelikatan puree untuk ufairah.. elok ke bagi puree kurme je.. sebenarnye terlalu banyak pilihan makanan.. saye jadi confius.. aaargghhh.. anak nak makan ibu pulak tension.. sebab ape? sebab nak yang terbaikkan..

nurse ade cakap kat saye.. da boleh buat bubur.. caircair.. tapis atau blend.. letak isi ikan sikit dan bayam.. perase tak payah.. tapi saye nak tunggu ufairah 6bulan setengah baru nak bagi bubur.. jadi sekarang saye fokus pade puree sayur dulu.. saye nak jar ufairah makan makanan yang tak berape manis supaye nanti die tak demand nak buah je (buahkan lebih sedap dari sayur).. kecuali puree kurma untuk first meal die.. dalam sehari due ni saye akan bagi ufairah makan sehari sekali.. mungkin malam ni saye akan bagi ufairah puree kurme.. dalam sebiji kurme ajwa dan esok bekalkan pade BS puree tu jugak.. khamis mungkin saye akan introduce ufairah dengan sayur.. sedih mase type entry ni.. masih tak boleh terime kenyataan.. 

sebenarnye saye ade buku tentang pemakanan baby sampai ke toddler tapi saye takde mase nak bace.. dari sumber google'lan' saye.. antare makanan ketike baby berumur 6 bulan adelah..

sayur:
bayam
lobak
sawi
labu
kobis bunge
kentang
keledek
lobak da labu tak boleh banyak dalam erti kate lain selalu bagi dekat baby sebab kemungkinan besar baby boleh dapat kuning bile makan sayur ni berlebihan..

buah:
kurma
epal
pear

makanan untuk baby ni lebih baik steamkan dari direbus.. bile kite steam sayur atau buah.. nutrisi yang terkandung dalam makanan tersebut lebih terpelihare berbanding kite merebus.. kalau kite merebus pulak ade carenye.. tak boleh over cook dan kene stopkan cepatcepat cooking time tu.. saye cume ingat secare kasar.. inshaAllah kalau saye ingat balik secare detail saye akan sharekan di blog ni.. nanti bile saye da bace buku pasal pemakanan itu pon saye akan sharekan juga di sini..

saye dapat cermin mate free..

assalamualaikum..

entry tertangguh.. saye terpakse bukak balik entryentry lame tengok kat perenggan last janjijanji saye untuk update entry.. sementare masih free boleh la update ceritecerite basi ni.. hehe.. esok luse data nak sampai.. comfirm sibuk!~ fuhh..

entry kali ni tentang cermin mate.. siap free lagi tu.. yee.. jangan tak percaye.. even cermin mate paling murah pon dekat RM300 masih ade insan nak bagi free tau.. saye tak ingat bile saye buat cermin mate free ni.. yang saye ingat saye ambil mase 19jun2012.. terime kasih optical station!~ 

ceritenye macam ni.. satu hari tu ofismate saye ternampak status FB kawan saye (ofismate juagk).. katenye satu kedai cermin mate dekat anjung, putrajaya nak bagi cermin mate free pade orang.. ape lagi saye call kawan saye untuk confirmkan.. die cakap memang betul dan die da siap tempah.. cool la.. saye dengan ofismate ramairamai serbu kedai tu.. 5orang la jugak.. memang kedai tu bagi cermin mate free (frame + lense) tanpe sebarang bayaran dengan syarat power mesti bawah dari 600..

ngam la tu.. power saye baru 100+ untuk duedue mate.. mase kami sampai agak ramai la untuk test mate.. da la keluar time ofis.. teruje punye pasal.. yela.. ingat senang ke orang nak bagi free.. sape pernah jumpe kedai cermin mate bagi cermin mate free?susahkan.. kami decide untuk datang keesokannye untuk test mate.. frame da siap pilih da.. esok tinggal nak test power lense.. 

keesokannye kami datang lagi kedai tu untuk test power lense.. settle semue orang kedai tu cakap nanti da siap derang akan call.. lame jugak la.. orang tu kate paling awal 2weeks.. tapi saye rase lebih dari 2weeks kot saye tunggu.. tak kesah la kan.. name pon cermin mate free.. tak payah nak deman sangat la kan? buat kene lempang je nanti.. saye tunggu punye tunggu 18jun2012 derang call.. mase tu saye atas motor nak pergi klinik.. saye ignore je.. sampai je klinik derang call balik.. saye cakap esok saye datang ambil..

19jun2012 saye ade cermin mate baru.. frame die brand swatch ye.. bukan cikaicikai punye brand tau.. warne pink.. mase saye ambil sales girl tu tanye ok tak? terang tak? takkan nak kate tak ok kan? takkan nak kate tak terang.. saye terus cakap ok.. yela bende free.. lepas ambil terus gerak balik ofis.. tanpe satu sen pon saye dapat cermin mate baru.. thanks again optical station..

sekarang ni saye gilirgilir pakai cermin mate.. kadangkadang pakai yang baru.. kadangkadang pakai yang lame.. saye sayang cermin mate yang lame sebab ade transition.. bile kene panas die gelap walaupun power saye da bertambah 25 saye tetap setie pade cermin mate yang lame..

alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah.. (saye grad diploma in breastfeeding)

assalamualaikum..

alhamdulillah.. syukur sangatsangat sebab hari ni ufairah genap 6bulan.. maksudnye saye da berjaye dapat diploma in breastfeeding.. alhamdulillah.. terime kasih ya Allah bagi rezeki kepade kami.. terime kasih juga pade en. suami sebab support saye.. tanpe abang mesti lagi susah sayang nak capai semue ni.. i love u so much!~ mase saye da nak grad ni saye saje kenenkenen dekat en. suami.. abang.. yang grad ni takde hadiah ke? en. suami balas.. nanti abang belikan ear ring la.. alhamdulillah.. dapat susukan ufairah.. dapat diploma in breast feeding dapat ear ring emas baru.. banyak nikmat Allah bagi dekat saye.. doakan saye semoge lebih istiqamah melakukan suruhan Allah..

cabaran terakhir sebelum grad ni.. susu saye drop.. ok.. sile sepak saye lajulaju sebab tak habishabis dengan perkataan susu drop.. tapi memang betul.. susu saye tengah drop sekarang.. sebabnye? sebab saye tengah ubah schedule mengepam saye.. da dekat 2minggu tapi body still tak dapat tune macam yang saye nak.. minggu depan da puase.. adoi.. harap settle la hal ni.. semoge susu kembali normal seperti biase.. salah saye jugak sebab tak betulbetul disiplin dalam mengepam.. kene semangat ni alangalang da dapat diploma.. lagi satu cabarannye.. 

malam tadi.. ye malam tadi.. ufairah asyik terbangunbangun nak DF.. kalau letak kat bawah pon 5minit je lepas tu da ek.. ek.. mintak nenen lagi.. saye tidur tak nyenyak.. susah nak dapat tidur yang berkualiti da.. kire malam semalam presentation terakhir untuk diploma saye la untuk ufairah.. bangun pagi saye pump lagi even baru lepas susukan ufairah.. dapat la 2.75oz.. selalu kalau time susu drop ni boleh dapat 4-6oz.. hari ni 2.75 je.. sebab da biase dengan production sikit.. saye selambe je.. tak kesah sangat pon.. tetap cakap alhamdulillah sebab masih ade rezeki susu dan saye masih boleh cube berusehe untuk upkan balik production..

bagus jugak ufairah asyik bangun tengahtengah malam menyusu.. boleh tingkatkan demand jadi nanti supply pon akan banyak.. inshaAllah seminggu 2 ni akan kembali normal.. bile saye da grad diploma.. ufairah da boleh makan.. tapi saye masih tak bersedie nak bagi ufairah makan.. saye sedih.. sangat sedih.. rase macam ufairah da tak bergantung sepenuhnye pade saye.. tu belum wean off lagikan.. kalau la nak wean off nanti mau saye ambil cuti sebab stress.. saye da beli kurme ajwa.. kurme nabi untuk buat puree ufairah tapi saye tak buat lagi sebab saye macam tak bersedie.. sedangkan ufairah bile tengok kite makan mengecapngecap mulut nak.. teruk kan saye? inshaAllah dalammase terdekat ni saye akan bagi puree untuk ufairah.. semue bahan, bekal da ready.. tinggal ibu je yang tak berape nak ready.. sile sepak saye lajulaju sekali lagi.. nak buat cemane.. da memang fitrah ibu yang menyusukan macam tu.. doakan yang terbaik untuk keluarge kecil kami..

Monday, July 16, 2012

ufairah cucuk 6bulan..

assalamualaikum..

hari ni ufairah dapat 6month jab.. padahal esok baru ufairah masuk 6bulan.. awal sehari saye mintak.. ok la.. appointment kami pukul 8pagi.. garegare nak no awal pukul 745 da gerak keluar rumah.. naik motor je sebab kerete tak boleh start.. selamat ade SSC boba saye.. alhamdulillah.. dekat pukul 8 kami pon sampai.. 

ufairah pergi klinik tak mandi.. yela sebab awal sangat.. tak berani saye nak bagi ufairah mandi.. berat ufairah tak naik pon.. 8.2kg @ 6month old.. berat 2 minggu lepas mase masuk wad.. saye memang da agak sebab ufairah kurang minum.. selalu kat rumah BS ufairah minum 18oz.. ni nak habis 10oz pon bercinte kate BS.. selamat kat rumah die pulun direct.. panjang pulak menurun.. hehe.. pelikkan? ufairah makin pendek.. sampai ukur 2 kali.. yela.. bulan lepas ukur pakai tape tu je.. bulan ni pakai yang canggih sikit kat tempat timbang tu.. bulan lepas 70cm.. bulan ni 68.5cm.. tapi sebenarnye nurse tu bengkokkan kaki ufairah.. saye ukur balik 70.5cm.. tak kesah la.. sikit je pon.. tapi memang nurse tu kate ufairah panjang.. :)

nurse cakap ufairah da boleh makan.. sayu hati ni.. tak ready lagi nak bagi ufairah makan.. tapi dalam mase terdekat ni akan study pasal pemakanan bayi.. anak da boleh makan baru nak studykan.. terok betul.. sebanarnye saye tak ready  lagi (due kali saye ulang ayat ni) saye sedih sebab ufairah da tak bergantung sepenuhnye dengan susu saye..

habis jumpe nurse kene la cucuk.. ufairah tak nangis pon.. baik anak ibu ni.. buat ibu bertambah sayang..   harihari bertambah sayang.. dalam pukul 930 da settle.. mase balik atas motor ufairah tidur je.. sampai rumah.. ambil barangbarang ufairah terus hantar ke rumah BS.. mase hantar pon die tak bangun lagi.. ufairah memang suke tertidur bile duduk dalam SSC.. siap hantar die ibu dan abah pon pergi kerje..

pic ufairah mase karnival minggu penyusuan susu ibu sedunia.. tengah nenen dalam SSC boba saye..

karnival penyusuan susu ibu sedunia vs pureen warehouse..

assalamualaikum..

selamat hari isnin.. monday blue.. yess.. iam.. tapi kurang la kebiruannye sebab saye half day.. sabtu lepas kami sekeluarge (saye, en. suami dan ufairah) best pulak gune term sekeluarge.. comel gitu.. pergi ke karnival penyusuan susu ibu dan pureen warehouse.. hari jumaat saye da rickyricky tempat.. bace tentang pureen warehouse.. saye da rancang nak pergi karnival penyusuan susu ibu pagi tu then baru pergi pureen warehouse.. lepas saye tanye pokcik gugel.. ramai yang cakap pureen tu ramai sangat orang.. jangan bawak stroller.. nak pijak kaki pon tak boleh.. kalau pergi pukul 11 baju semue da habis.. yang tinggal baju plain je.. parking susah..

saye risau.. saye bawak ufairah.. dengan parking lagi.. bersesak lagi.. nak pilih barang lagi.. nak berebut lagi.. nak bayar lagi.. saye bagi cadangan dekat en. suami kite pergi pureen warehouse dulu.. the baru pergi karnival penyusuan susu ibu sedunia tu.. warehouse tu dari 10pg - 6ptg.. karnival tu pulak 8pg - 12 tgh hari.. bile fikirfikir balik confirm tak sempat pergi karnival tu kalau terjah warehouse dulu.. lastlast kami pergi la karnival tu dulu.. sampai pon da lewat.. dalam pukul 10pg.. takpe la janji sampai.. 

kami sekeluarge pon pergi mendaftar.. best dapat goodie bag.. dalam tu ade majalah, biskut jacob satu kotak, roti breathru ntah betul ke salah eje 2 keping dan risalah penyusuaan.. tak lupe kupon makan.. sampaisampai serbu tempat makan.. makanan pon syiok.. dapat bihun goreng, air mineral dan buah.. untuk ufairah pon dapat even ufairah tak boleh makan lagi.. air kotak soya dan twiggies.. dapat la kat mak makanan anak tu.. settle makan kami sekeluarge masuk dalam auditorium untuk aktiviti seterusnye.. ngamngam kami masuk baru habis pelancaran majlis..




sesi seterusnye sesi gendongan bayi.. saye suke sebab saye ibu yang menggendong bayi.. saye siap naik pentas untuk bagi pandangan dengan aktiviti menggendong bayi ni.. yang naik atas pentas tu saye dan seorang bapa.. kami 2 2 naik dengan gendongan la.. saye gendong ufairah.. bapa tu gendong anaknye.. kami berdue pakai SSC (soft structure carrier) cume brand yang berbeze.. paling best ayat si ayah " if i carry my baby.. i can sorok my tummy" hahaha.. ketawe 1 dewan.. 

ni la pic saye atas pentas.. abaikan saye yang semakin gemok..

lepas habis sesi oleh malaysian baby wearer ni sesi berforum.. panel die hebathebat.. pakar laktasi Dr Faridah, Ustaz Nushi dan Sherina Ridzuan anak chef wan.. tajuk die pulak 'Dilema Wanita Bandar: Tidakkah Glamor Menyusu Susu Ibu'.. bestkan tajuk die.. saye suke.. tapi saye tak pernah pon rase tak glamour menyusukan anak.. saye bangge.. suke.. hehe.. da sudah forum habis la karnival ni.. ekh.. lupe.. ade pertunjukan fesyen ibu menyusukan dan mengandung.. settle semue ade sesi bergambar..

gambar ahli group KIM.. saye tengahtengah dukung ufairah yang pakai topi merah..

lepas tu kami sekeluarge pergi ambil makanan tengah hari.. nasi ayam, epal, dan air mineral.. anak dapat soya dan twiggies lagi.. :) habis makan.. singgah lunatots beli oxybleach.. nak bleach cloth diapers ufairah then terus pergi ke pureen ware house....

sampai warehouse terus zohor dulu.. :) shopping sikitsikit.. sikitsikit pon habis RM130 kat situ.. saye sempat grab 3 4 helai baju ufairah, sabun basuh baju (pureen A-B-D), sabun basuh CD (pureen H-A-D), wet tissue, sabun basuh botol, bekas makanan cutecute (ufairah da nak boleh makan), 8botol susu ufairah (2oz), sikat ufairah, sudu garfu untuk baby.. ade lagi kot tapi saye lupe.. haa.. murahkan? macammacam saye grab dengan en. suami.. kesian ufairah kepenatan.. habis shopping kat warehouse tu kami pergi satu tempat lagi.. will be continue!~~~

saye suke gambar ni.. ufairah's nenen time.. tengah dengar ceramah pasal baby wearer time ni..

Friday, July 13, 2012

aik.. mane ufairah pergi ni..

assalamualaikum..

hari ni saye nak cerite tentang ufairah.. tengok tajuk la kan.. sekarang ni ufairah da hebat menerap.. 2 3 hari ni la bagi saye la.. padahal da lame.. BS ufairah selalu cakap.. ufairah pantang baring je menerap.. baring je menerap.. sebelum ni ufairah taknak menerap pon kalau kat rumah kami.. seminggu dapat tengok 2 3 kali je die menerap.. ntah kenape 2 3 hari ni ufairah suke menerap kat rumah.. bukan takat menerap.. siap gulingguling lagi..

tengok tajuk entry ni la.. 'aik mane ufairah pergi' hehe.. tau sebab ape? sebab tibetibe je ufairah da takde dari toto.. saye selalu bentangkan toto sebenarnye comforter ko fifi depan tv.. dulu pakai tilam die je.. bile da pandai gulingguling saye pakai la toto tu.. ufairah hilang ke mane? keluar dari toto la.. hebat betul anak ibu berguling.. kalau atas katil kejap je da ke hujung sane sini.. saye dan en. suami da kene aware.. kalau nak tinggalkan ufairah atas katil kene letak tembok besar bantal keliling katil.. kalau tak ke bawah la anak ibu.. mintak jauh la.. saye tak snap lagi gambar ufairah menerap.. nanti saye da snap saye post kat sini..

anak ibu sayang.. anak ibu da pandai menerap tau.. da pandai gulingguling.. dalam 2 3 hari ni.. ibu tulis entry ni 13 julai 2012..

Thursday, July 12, 2012

ufairah masuk ward part 2 & rentetan dari wordless wednesday #3

assalamualaikum..

da tengok wordless wednesday #3 dalam entry lepas?

gambar pertame.. tangan ufairah berbalut.. mase tu ufairah dalam wad sebab demam.. ramai tegur saye.. 'nape dengan tangan ufairah?' sampai ade yang ingat tangan ufairah patah.. tangan ufairah berbalut macam tu sebab ufairah ni cute.. hahaha.. ade ke sebab cute kene balut tangan fifi oi??  sebab ufairah ni terlebih cerdik.. daye nak mengexplore tu terlebih.. die bantainye tariktarik wayar dan kepale jarum tu.. lagi tak boleh bla nak makan bende alah tu.. biase la baby kan.. semue nak masuk mulut.. hehe.. ufairah.. besar nanti kamu bace.. ni la perangai kamu.. 

actually yang berbalut ni da 3kali cucuk.. 3kali tau.. juare betul.. sampai kali ke 3 kene cucuk.. pertame pagi tu pergi emergency da cucuk sekali untuk drip.. kedue mase dekat emergency malam tu pulak.. di tariktarik sampai tercabut dapat la yang ketige mase nak masuk wad.. cool tak ufairah ni? yang ketige ni pon cume bertahan 2 ke 3 hari.. siap balut tu.. kalau tak balut confirm sejam da tercabut.. saye request kat nurse suruh balut sebab tak sanggup dengar ufairah nangis kene cucuk.. saye pon meleleh air mate..  sekali nurse balut macam tangan patah.. ramai ingat tangan ufairah cedere.. mintak jauh la bende tu semue..

saye nak cerite mase jarum ketige jadi arwah sebelum nak masukkan jarum ke empat.. mase nurse masukkan antibiotik sempat masuk half je.. yang lain tak berjaye.. tersekat.. saye da agak bengkak.. bukakbukak memang betul tangan ufairah bengkak.. kembung macam penuh air.. kesian sangat anak ibu.. nurse cabutcabut tengok jarum da bengkok.. bengkok ok.. so nurse cakap.. 'puan.. kene cucuk lagi ni sebab ubat lagi half tak masuk..' saye pasrah.. 

lepas bawak g bilik doktor saye kene tinggu kat luar.. dengar ufairah nangis.. sedih.. kalau die da boleh cakap mesti die panggil ibuu.. ibuuu.. ohh sedihnye.. 15minit berlalu ufairah masih menangis.. tak keluar lagi dari bilik doktor.. saye tengok jam da 30minit berlalu.. tak keluar jugak.. dari meraung menangis da makin slow sebab takde tenage kot.. sebak hati ingat.. bergenang air mate.. saye da nangisnangis kat luar rase nak masuk dalam bilik doktor tu je.. cerite kat en. suami.. en. suami pon bengang.. macam kene dere anak saye nangis.. lastlast dekat sejam baru doktor keluar bawa ufairah.. doktor cakap macam ni 'ibu.. tak jumpe la urat anak.. kite bagi die rehat dulu ye.. jap g kite buat lagi.. saye panggil senior saye' dalam hati saye.. agaknye derang ni buat eksperimen ke kat anak saye.. sedih.. saye terus g katil susukan ufairah.. kesian anak ibu.. sampai tertidur die.. 

dalam setengah jam doktor datang lagi nak cucuk.. berat hati saye nak lepaskan ufairah.. tak sanggup saye.. lepas ufairah masuk bilik doktor saye duduk jauh sangat dari bilik doktor.. saye intaiintai je kotkot da siap.. taknak dengar suare ufairah.. sedih.. dalam 45minit ufairah keluar.. doktor cakap macam ni pulak.. 'ibu.. tak jumpe jugak la vein anak ibu.. takpe la.. kite try bagi ubat ikut oral ye' kalau dari awalkan senang.. tak payah uafairah kene cucuk sane sini.. saye tengok tangan kaki ufairah.. de 7 8 kesan jarum.. sedih sangatsangat.. lepas ufairah da boleh makan ubat ikut mulut.. saye asyik mintak balik je.. akhirnye lepas 4hari 3malam kat sane kami boleh balik.. alhamdulillah..

gambar kedue dan ketige.. gambar ufairah di wad keesokannye selepas drip dicabut.. aktif je die.. bising mulut ufairah.. :) saye tau ufairah sangat seronok.. mase tangan ufairah berbalut, ufairah nak menerap pon tak boleh.. kalau saye mintak bukak balut confirm la tercabut jarum tukan.. saye pasrah je la.. lepas je cabut balut.. saye dapat rase kelegaan ufairah.. hehe.. comel anak ibu..

gambar keempat.. gambar ufairah lepas sampai ke rumah.. bahagie je muke ufairah.. baring atas katil.. mulut ufairah bising.. tak berhenti uuu aaaa.. waaa.. sembangsembang pakai bahase die.. saye dengar jela.. tetibe bunyi bising suare ufairah hilang.. lenyap.. sunyi.. saye toleh belakang ufairah da tertidur.. pandai anak ibu.. tertidur sendirinye..

gambar kelime.. susu.. ye.. susu saye.. susu ni saye bagi pade baby yang memerlukan.. baby ALI ATHAURI.. semoge anak ibu cepat sihat.. baby ali baby premature.. lahir mase 27weeks.. tak boleh nak ecep formula milk.. jadi ali ade ramai ibuibu yang bagi susu pade ali termasuk saye.. alhamdulillah.. murah rezeki ali..

pic ufairah malam tadi.. baru tetido mase ni.. da susut sikit badan sebab kurang menyusu..

Monday, July 9, 2012

tips menyusukan anak di bulan puase.. ::sekadar perkongsian::

assalamualaikum..

selamat pagi.. rasenye da lame saye tak update tentang penyusuan.. kalau saye update tentang penyusuan pon tentang susu saye drop.. hehe.. takde lain da.. ceit.. menjatuhkan semangat orang.. sebab nak up balik semangat saye akan update tentang tips penyusuan di bulan ramadhan.. saye ade pergi ke seminar marhaban ya ramadhan.. dengar tajuk seminar bestkan? memang best pon.. 24 jun 2012 saye suke mengalualukan kedatangan bulan yang mulie ni.. tetambah baru je tukar ke buku baru nisfu syaaban yang lepas.. :) nanti la saye cerite tentang seminar ni.. entry ni saye nak cerite tentang satu slot yang sangat bermanfaat untuk ibuibu  yang menyusukan.. :) slot ni by Dr Ning Desiyanti Soehartojo dan tajuk untuk slot ini adelah Penyusuan Ibu di Bulan Ramadhan..

memang banyak manfaat slot ni.. betul ke susu ibu akan berkurangan kalau kite puase? betul ke nutrisi dalam susu ibu yang berpuase kurang? jawapan bagi keduedue soalan ni adelah TIDAK selagi ibuibu yang meyusukan mengamalkan pemakanan yang sihat.. pemakanan yang sihat adelah pemakanan yang seimbang.. bile kite berpuase kite kene la minum air secukupnye di malam hari.. setiap individu perlukan jumlah pengambilan air yang berbeze.. tapi pastikan cukup inshaAllah body kite da tau yang siang hari die perlu menyusukan.. jadi body akan simpan air untuk kite menyusukan di siang hari.. kalau boleh letak sebotol besar air ditepi katil untuk kite bangun minum di malam hari.. walaupun kite berpuase.. jumlah pengambilan makanan kite same saje dengan harihari lain..

waktu berbuke.. makanlah kurma selepas tu minum susu atau pun jus buah.. berhenti seketika dan terus sembahyang maghrib.. itu da jadi macam sarapan kite di pagi hari.. lepas sembahyang maghrib ambillah makanan berat.. da ibarat lunch kite.. lepas solat isya' dan terawih ambillah makanan ringan.. kalau sembahyang kat masjid orang panggil more.. itulah tea time kite.. dan waktu sahur esoknye da jadi dinner kite.. lengkapkan pemakan harian kite? cume waktu je yang berubah..

ELAKKAN atau JANGAN minum minuman manis dan berais.. minuman manis boleh meningkatkan kadar tenage dengan cepat dan juga boleh menurunkan kadar tenage dalam badan secare mendadak.. contohnye pagipagi (sahur) kite minum air manis.. kite rase bertanage sebab gule dalam air manis da bagi tenage untuk kite.. sampai satu tahap.. tenage yang naik secare mendadak akan drop terus dan buat badan kite terus tak bertenage dan bermaye.. da effect badan kite untuk menyusukan atau mengepam (bagi ibuibu yang bekerje macam saye) 

banyak lagi tips sebenarnye.. tapi saye lupe buat mase sekarang ni.. hihi.. maafkan saye.. setakat ni je yang saye dapat kongsikan bersame.. jom samesame kite ubah mind set kite.. puase takkan kurangkan susu kite untuk anakanak dan memang fitrah seorang ibu perlu menyusukan anak.. semoge berjaye.. terimelah ramadahan dengan hati yang gembire.. selamat beribadah!~ puase satu ibadah menyusukan pon satu ibadah.. syukur.. dapat buat duedue sekali..

Friday, July 6, 2012

ufairah suke main air..

assalamualaikum..

cover yang lame tak update tu.. hari ni saye update due post.. takat due post pon nak cerite? hehe.. ufairah sangat suke dengan air.. pernah sekali tu ufairah nangisnagis dalam kerete.. saye tau mase tu saye miss time mandi petang die.. time tu la die nangisnangis.. bile sampai rumah mak sedare saye.. bukak kan baju ufairah terus bunyikan kocakan air terus diam.. cerdik tau anak dare saye ni..

BS ufairah pon kate.. kalau time mandi.. kite tepuktepuk air bagi bunyi die da melonjaklonjak suke.. cute sangat.. kat rumah pon same.. kalau bukak baju suke.. kalau pakai baju? nangis.. hehe.. lepas sembangsembang dengan en. suami kami decide untuk belikan kolam untuk ufairah.. maklumla rumah takde bathtub.. bile mandikan dalam bathtub baby tu die suke angkat kaki bagi badan semue masuk dalam air.. ufairah panjang.. da tak muat bathtub tu.. then kami pergi ke tesco cari kolam.. sampai je rumah en. suami terus bawak g bengkel abah.. masukkan angin pakai gas.. kalau tiup sampai esok pon tak kembung.. 

ufairah sangat suke.. tak sabarsabar nak masuk dalam kolam.. tengok muke pon excited.. siap menerap lagi dalam kolam.. kaki tangan tak payah cakai la.. macam berenang sampai kite kat luar ni pon basah.. saye happy bile ufairah happy.. tengok pic kat bawah.. terserlah kepuasan anak kecil ni dapat mandi kolam besar.. selame ni bathtub kecik je kan.. hehe..


Thursday, July 5, 2012

ufairah warded part 1..

assalamualaikum..

selamat pagi.. maaf kawankawan.. saye masih tak sempat nak berblogwalking.. hari ni audit datang.. macam ni la bile da kerje dekat HQ.. dulu duduk state rileks je.. hihi.. hari ni saye akan cube untuk BW semue kawankawan.. inshaAllah.. sekarang da 8.52pg.. jap lagi pukul 9 nak kene g pump susu.. nak try taip lajulaju supaye boleh publish entry ni cepatcepat..

ufairah warded.. ye.. kami berdue check in 4hari 3 malam di hospital kajang you.. bed size baby cod.. sakit badan saye.. hahaha.. memang hospital ade sediekan kerusi yang canggih la jugak sebab boleh tarik bagi flat alaala single bed.. tapi saye tak sedap hati nak tinggalkan ufairah tidur sorang dalam cod.. ufairahkan tak berape sihat saye takut tibetibe badan die panas atau die terkejut.. jadi dengan gaye ahli gymnastik profesional saye tidur satu cod dengan ufairah.. sakit badan saye tau 3 malam beraksi.. takpe demi anak kan.. balik dari hospital susu saye drop.. agaknye tak cukup rehat kot..

macam mane ufairah masuk wad? hari jumaat lepas 29062012 ufairah da mule demam.. tak berape panas pon.. dalam 37.8 celcius macam tu.. saye pergi kerje macam biase.. en. suami pon.. tapi saye da pesan kat BS yang ufairah demam.. kalau jadi apeape call then saye akan balik.. saye terpakse pergi kerje sebab ade bende urgent nak buat.. en. suami pulak memang tak boleh cuti.. kan baru kerje kat Proven tu..

dalam pukul 11 lebih BS cal bagitau ufairah taknak minum.. bile minum die muntah banyak sangatsangat siap ade lendirlendir kahak kot.. then BS kate ufairah nangis tak berenti tapi tak bagitau berape lame.. bile ambil die baru BS cakap ufairah nangis sejam lebih non stop.. saye tak sedap hati then cakap saye akan balik rehat nanti.. 15 minit lepas tu BS call balik cakap tak payah balik sebab ufairah da tidur.. saye lege.. alhamdulillah.. tapi hati ibu ni ade instinct kan? dekat pukul 2 saye call BS tanye ufairah.. BS kate Ufairah taknak minum.. dalam pukul 3lebih saye balik rumah, zohor dulu kat rumah terus ambil ufairah.. panas badan anak ibu..

panas ufairah makin naik dan naik.. risau sangatsangat.. malam tu kami nak bawa ufairah ke pakar kanakkanak kuan tapi tutup.. terus kami bawa ke poliklinik an-nur.. dapat la ufairah ubat montot.. hihi doktor kate ubat tu tahan 8jam.. jadi esok pukul 8 baru bagi ubat demam tapi balik rumah doktor suruh bagi antibiotik + ubat bengkak tekak.. saye da cakap kat en. suami yang saye taknak bagi antibiotik kat anak.. kan tak elok.. jadi kami pon tak bagi.. takut antibiotik bunuh sel baik dalam badan anak kami..

malam tu saye tidurtidur ayam.. dalam pukul 4pagi saye dengar ufairah bersembang sorangsorang.. saye terjage terus cek suhu.. 39 celcius.. terkejut saye tengok suhu ufairah tinggi macam tu.. saye terus susukan ufairah then cek lagi.. saye tengok skrin termometer tu 39.9celcius sedangkan termometer tu tak bunyi pon bipbip lagi.. terus saye campak termometer.. tukar baju start kerete bawak g emergency.. alhamdulillah tak tarik.. anak ibu kuatkan sayang.. ubat montot yang 8jam tu pon tak lut.. sampai emergency dapat la ubat montot lagi.. then masuk air sikit dalam 1oz.. bile suhu badan turun sikit kami dibenarkan balik..

sebelum tu doktor ade pesan.. kalau badan anak panas mandikan.. mandikan then check balik suhu.. kalau bawah 38 baru pakaikan baju.. kalau tak turun lagi mandikan.. balik rumah ufairah asyik kene mandi je.. saye risau die seleseme.. tiaptiap kali mandi mesti ufairah nangis.. sejuk kot.. kesian anak ibu.. pagi tu kami terpakse bagi antibiotik.. augmentin.. the best antibiotik untuk baby kalau demam.. mase kat emergency  doktor tu cakap 'kiterang tak boleh bagi augmentin.. specialist je boleh bagi.. since u da ade augmentin (dapat dari an-nur yang saye taknak bagi tu), u teruskan je sebab tu antibiotik terbaik..' balik rumah saye bagi ufairah ubat deman dan antibiotik.. tapi baru masuk sikit die muntahkan balik.. bukan takat ubat.. susususu yang die minum pon die muntah.. kesian sangat.. mase saye bawak ufairah g emergency pon saye da nangis.. sedih.. sayu anak sakit.. saye sentiase monitor suhu ufairah.. palingpaling pon 38.5 celcius dan paling tinggi 38.7 celcius..

ikut hati nak je bawak g klinik balik.. bile fikirfikir untuk ape bawak g klinik? sure doktor bagi ubat jugak.. kalau ubat kami pon ade.. saye just tampal cool fever kat dahi, belakang badan dan ketiak ufairah.. tuale basah tu saye siap balut badan ufairah la.. tapi kejap je kering.. ubat still bagi even muntah.. saye tau siesie sebab tak masuk dalam perut pon kan.. lastlast lepas solat maghrib saye cek suhu ufairah naik 39.5celcius.. nak taknak saye bawak jugak ufairah ke emergency sekali lagi.. takut.. takut tarik.. alhamdulillah tak.. sampai sane sekali lagi ubat montot.. 3 das ubat montot ufairah dapat.. masuk air.. doktor cakap kat saye ' ibu da 2 kali datang jadi malam ni anak ibu kene tahan wad' berat hati sangatsangat nak masuk wad.. saye risau nanti penyakit lain pulak hinggap kat ufairah.. tapi alhamdulillah takde apeape penyakit yang hinggap kat ufairah mase keluar wad sedangkan keliling ufairah kanakkanak yang kene tahan sebab batuk sampai tahap jangkitan kuman..

malam pertame ufairah di wad.. tengok tangan kene balut.. kesian sangat..

mase ni da balik rumah..ufairah seronok sangat mulut tak berenti cakap.. tetibe diam.. saye toleh tengok...

 ...da tetidur.. seronok dapat tidur kat katil besar la tu..







lame sangatsangat tak update.. rase sangat down..

assalamualaikum..


fuh... fuh... tebal betul sawang.. lame tak update.. lame tak berblogwalking.. rindu nak berblogwalking bace update kawankawan.. saye sangat sibuk.. stress dan tak cukup rehat.. penatnye badan ni.. kalau la dapat rehat.. lately rase penat.. rase nak give up susukan ufairah sebab terlalu penat.. patutnye waktu pump saye boleh tidur boleh rehat baringbaring.. wakaka.. buruk perangai.. tapi kalau fikirfikir nak bagi formula milk ape kat anak? saye terus terdiam.. terkedu dan rase tak sanggup nak bagi anak minum formula milk.. takpe.. saye akan cube.. gaghkan juge diri ini.. cube tingkatkan semangat.. lagi setahun setengah nak habis.. lagi pon saye tak tau either Allah nak bagi anak lagi ke tak kat saye.. mungkin Ufairah yang pertame dan terakhir.. kalau la betul Ufairah yang terakhir mungkin saye akan menyesal kalau tak dapat buat yang terbaik untuk die..

badan saye sangat penat bangun tengahtengah malam.. sakitsakit badan bile ufairah menyusu tapi saye harus kuat.. da memang tanggungjawab saye sebagai seorang ibu.. saye patut bersyukur Allah bagi saye rehat hampir 2tahun berdue bersame en. suami.. dulu Allah suruh rehat sibuk doa nak anak.. sekarang da ade.. amekkaww.. jage la.. saye bukan merungut.. saye cume mengadu.. hehe.. sekarang saye tengah tingkatkan semangat untuk terus 'mengbreast feeding' Ufairah.. semoge Allah bagi kekuatan untuk saye.. semoge susu saye tak drop macam sekarang.. kembali pade normal atau up sikit jumlahnye.. amin..

hari ni saye busy dengan 5S.. bosan betul 5S ni.. tak sudahsudah!~

jom tambah entry tergendale.. ufairah warded!~ tunggu....

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...