Tuesday, June 26, 2012

1st get together TTC dinner!!! awesome~

assalamualaikum..

awal pagi saye update blog ni.. hehe.. eksited.. abaikan dulu ceritecerite basi yang pending tu.. ni cerite yang agakagak hot lagi la.. terjadi malam sabtu.. saye, en. suami dan ufairah ke satu majlis makan malam.. last minute saye di ajak.. selamat ajak.. kalau tak saye mesti merajuk.. hehe.. tak nyesal pergi berjimba malam tu.. dinner tu dekat restoran tupaitupai shah alam.. biar la dari kajang.. saye redah jugak dengan anak memalam tu.. memang best la 1st get together TTC dinner ni.. ni bukan dinner office saye atau en. suami.. aptah lagi ufairah.. haha.. ni dinner untuk kawankawan yang try to conceive.. rase sangat dihargai bile derang ajak.. yela.. saye bukan dalam golongan tu da secare fizikal.. tapi hati saye masih terase.. masih sensitif dengan babbab TTC ni..

saye diinvite hari jumaat.. time sembahyang jumaat.. (mase tu tengah pump susu) esoknye, lepas asar saye da siap da nak pergi sedangkan dinner tu mule pukul 8.. excited tau tak.. nak jumpe kawankawan.. ade yang 1st time nak jumpe.. ade yang da pernah jumpe.. mase tengah baringbaring sebelum gerak saye teringat seorang kawan en. suami yang sedang berTTC.. terus tanye pendapat en. suami untuk invite kawan die.. die kate try la.. saye call ajak dan die pon setuju.. dalam pukul 6 kami gerak keluar rumah (tunggu kawan siap dulu sebab last minutekan ajak die).. dekat pukul 8 baru kami sampai.. susah jugak la nak cari restoran tu.. even da pakai papago.. tak tersampai kami ke situ.. padahal kami da lalu jalan restoran tu.. tapi tak perasan sebab tak lalu sampai ke hujung.. hehe..

sampaisampai je kami salamsalam.. saye? salam dengan host dan kawankawan pernah jumpe je.. yang lain tu malumalu lagi.. tinggalkan ufairah kat kakak yang saye kenal terus g sembahyang maghrib.. yang wajib kene tunaikan dulu.. lepas sembahyang kami ade ice breaking.. perkenalkan diri.. berape lame da TTC.. ambil ubat ape.. apeape yang kite nak cerite la kan.. yang penting malam tu kiterang semue share ape yang kiterang rase.. yela semuenye senasib.. saye pernah lalui dan saye paham ape yang kawankawan saye rase.. ade yang da TTC selame 13tahun.. ade yang da berjaye with 15weeks pregnancy.. ade yang tengah tunggu hari.. ade yang anak da 5 6 bulan.. dan ade yang babynye baru sebulan setengah.. baru habis pantang sanggup datang support.. memang best!~ ade yang da ambil anak angkat.. semoge semue yang masih menunggu akan dapat rezeki cepatcepat..

lagi satu adik wardina safiyyah pon datang malam tu.. :) sedih bile dengar cerite die.. cerite kawankawan lain.. ade yang cakap sambil menangis.. kite pon sayu.. tapi bile time ketawe.. senyum.. memang best.. tetambah bile time suami kene cakap.. hehe.. suamikan ade yang pemalu.. sampai tersasul cakap.. lupe berape tahun kahwin sebab nervous.. ade yang cakap baru sebulan kawin.. hahaha.. sebulan bukan la ttc namenye.. nak kate setahun terkate sebulan.. bile teringat saye tersenyum.. mane nak dapat perjumpaan @ gathering yang ade SMILE . LAUGH . TEARS.. dekat TTC punye gathering ade.. sedar tak sedar dekat pukul 12kot habis dinner tu.. sebelum balik comfirm kami tangkap gambar dulu.. jom layan pic kami mase dinner tu..

nampak macam satu keluargekan..:) sangat hapenning!~

genggeng wanita tabah yang dipilih Allah.. :)


ni la kawankawan TTC yang paling saye sayang dan rapat.. kami 6orang time ni(ade yang tak dapat datang) 2 da berjaye conceive.. alhamdulillah.. baby da 5 dan 6 bulan.. EDD gap 2 minggu je.. sehati sejiwe.. sorang tengah pregnant 15 ke 16 minggu.. lagi 3? inshaAllah tak lame lagi pasti berjangkit.. saye doakan.. inshaAllah.. amin.

ni goodie bag yang kami dapat :) ade macammacamkan..

cupcake kami yg ade dalam goodie tu.. :)

magnet fridge yang kami dapat..

p/s--> pic ni semue saye ambil dari genggeng TTC.. pinjam ye kakakkakak sekalian.. 

bile majlis berakhir kami bertolak balik berkonvoi.. teman sorang akak ni sebab die datang sorang.. husband ade hal.. saye dengan kawan perempuan en. suami naik kerete sekali akak tu.. en. suami dan kawan lelaki (suami kepade kawan perempuan) naik berdue.. *husband and wife yang saye ajak tu 2 2 clasmate en. suami mase kat UiTM* kami sampai rumah dalam pukul 1 pagi.. ufairah? kepenatan!~ apeape pon kami enjoy.. next gathering? inshaAllah kami akan join.. lagi satu TTC group malaysia ni akan didaftar di bawah R.O.S!~ semoge semue yang sedang menanti akan mendapat zuriat dari Allah.. amin..

Monday, June 25, 2012

balik kampung awal bulan 6 2012.. ufairah dapat car seat..

assalamualaikum..

isnin? monday? blues? memang penat bile hari isnin.. malas nak g kje.. tak larat.. lemau je.. sebab hari ni lemau.. saye nak update entry lemau jugak.. hehe.. alasan sematemate.. awal bulan enam kami balik ke kampung sebab abang ipar saye nak kahwin.. abang kepade en. suami.. yee.. abang.. percaye la.. en. suami langkah due abangnye.. hehe.. saye dan en. suami ambil cuti jumaat dan isnin.. jadi boleh la kami balik pagi jumaat.. dan balik sini balik hari isnin..

hari jumaat tu saye da bangun awalawal.. mane taknye.. beg pon tak kemas lagi.. hihi.. tapi da rancang.. sebelum balik kampung kami perlu car seat untuk ufairah.. tapi pagi jumaat tu kami masih tak dapat cari car seat.. kebetulan hari jumaat tu ade baby expo kat pwtc.. saye dan en. suami tawakal jela pergi expo tu.. ade takde.. cantik tak cantik beli jugak.. lepas siapsiap pukul 9lebih kami gerak keluar rumah.. expo mule pukul 11.. kami sampai hampir pukul 11 lepas patah balik sebab tak bawak duit .. hehe.. sangat careless kan.. kate en. suami ' baru pukul 11 ni yang.. mesti kite orang 1st'.. sekali masuk pwtc.. round punye round sebab nak sampai baby expo tu kene lalu satu expo barang rumah kot.. sesatsesat la jugak.. penat.. dan bile da sampai tu orang da ramai..

bile sampai expo tu tak meriah mane pon.. biasebiase saje.. bagi kami indah khabar dari rupe.. jumpe la sweet cheery.. chicco pon ade.. aim kami car seat je sebab nak rush balik kampungkan.. chicco tu mahal sangat.. ribanriban.. last kami beli la sweet cherry.. choice tak banyak pon.. kalau untuk dari new born ade 1 jenis je.. kami grab jela car seat tu.. lagi pon kami puas hati.. kami suke car seat tu even dalam hati nak car seat lain.. mase survey kat JJ da pilih yang lain.. tapi jenis tu takde mase expo.. kami beli sc800..

cantik tak? cantik kan.. saye suke.. en. suami pon suke.. bagi saye.. saye suke lagi car seat ni dari yang kami nak kat JJ tu.. cume harge car seat ni lagi mahal dari yang kat JJ tu.. harge asal car seat ni RM439.00 tapi time expo tu offer jadi RM349.00.. dekat RM100 bezenye.. fabriknye lembut.. saye suke.. nampak selese jekan.. lepas beli car seat ni.. ufairah nangisnangis.. mase nak bayar.. nak susu.. cepatcepat saye pergi nursing room.. padahal sebelum beli tu ufairah da susu.. anak ibu ni kan.. ibu tak kesah asalkan anak ibu selese.. kenyang tak lapar.. ape pon ibu dengan abah sanggup buat.. lepas susukan kami pergi mcD untuk isi perut sebab nak shoot terus ke kampung.. malas nak berenti makan da.. yela.. kenduri abang ipar hari ahad..   sabtu belah perempuan.. mesti sibuk kat rumah mertue saye.. tengok car seat ni kat atas nampak biasebiase jekan.. cube tengok ufairah bersame car seat.. nampak selesekan? kalau muat saye pon nak duduk dalam car seat ni..


sepanjang perjalan ufairah bangun tidur bangun tidur.. agaknye tak biase lagi kot.. selalunye kami pangku je sebab jalan dekatdekat.. kali ni balik kampung 5-6jam perjalanan.. kami tak sanggup nak pangku ufairah.. paling penting soal keselamatan ufairah serte keselesaan ufairah bile berjalan jauh.. kalau ufairah tak selese.. ufairah akan penat dan semestinye akan meragam bile bile da sampai.. kalau die selese dan tak penat confirm  ufairah tak meragam.. jadi saye dan en. suami boleh rehat lepas lalui perjalanan yang agak lame.. kankan? sebab tu kami perlu jugak car seat sebelum balik kampung..


bile bangun ufairah melepak tengok luar.. kadangkadang menangis.. hihi.. terpakse ibu melangkah ke depan belakang kerete.. bile ufairah tidur saye akan panjat ke depan teman en. suami drive.. bile ufairah bangun saye akan panjat ke belakang tenangkan ufairah.. tapi yang paling tak best mase perjalanan balik kami.. air mineral di semue R&R serte lorilori yang jual makanan di perhentian habis.. adoi.. susahnye nak cari air mineral.. akhirnye kami beli di stesyen minyak.. itu pon en. suami kene jalan jauh.. saye haus sangatsangat.. menyusukan haus.. jadi en. suami terpakse berjalan jauh untuk dapatkan air mineral.. thanks abang.. stelah 5jam di atas jalan raye kami selamat tibe.. alhamdulillah..


ni pic ufairah mase kami on the way ikut rombongan pengantin lelaki.. car seat ni sangat bergune.. tiaptiap petang saye ambil ufairah sendirian.. car seat ni yang tolong 'pegang'kan ufairah.. tiaptiap kali nak berjalan.. even dekat.. 10-15minit dari rumah.. saye dan en. suami lebih selese letak ufairah dalam car seat.. ufairah pon makin cerdik.. bile duduk dalam car seat die macam tau yang ibu dan abah nak bawak die jalanjalan.. hehe.. kadangkadang ufairah boleh tertidur dalam car seat.. nanti saye upload pic ufairah bersame car seat dalam entry lain.. thank you sc800.. sangat membantu saye dan en. suami..





Thursday, June 21, 2012

ufairah deman..

assalamualaikum..

semalam saye tak update blog.. banyak bende tertangguh siap skip lagi update.. hehe.. dasar pemalas mengupdate blog.. saye la tu.. hari selase lepaskan ufairah kene cucuk.. jadi rabu (semalam) ufairah deman.. terkejut saye sebabnye ufairah tak pernah demam sebelum n i.. time nak kene cucuk bulan lepas pon tak nangis.. same macam bulan ni.. mase jumpe nurse.. nurse ade tanye.. cucuk lepas demam tak? saye jawab tak.. nurse cakap.. cucuk bulan ni same je dengan ubat bulan lepas.. saye lege, dalam fikiran ooo same jela effect dengan bulan lepas..

balik rumah macam biase.. hantar ufairah ke rumah BS (da bagitau dalam entry lepas).. petang ambil macam biase.. saye tanye ufairah merengek tak? BS kate tak.. baik ufairah hari ni.. saye senang hati.. malam kami masuk tidur seperti biase.. pukul satu suku saye terjage.. teloh kanan tengok ufairah nyenyak.. toleh kiri? abah ufairah pon nyenyak.. pukul dua pagi saye bangun lagi.. toleh kanan.. tengok ufairah.. mate ufairah terbukak luas.. pelik betul saye.. ufairah jenis yang tak jage malam.. kalau nak susu pon ufairah akan ekk ekk.. saye angkat dan susukan ufairah akan tidur.. bile saye suruh en. suami bukakan lampu tidur.. jadi terang sikit.. ufairah tengok saye die senyum kat saye..aik.. bertabah kepelikan saye.. dalam hati.. tidur la nak.. esok ibu nak kerje..

saye angkat ufairah dan susukan.. menyusu pon mate terbukak luas.. selalunye dapat susu terus pejam mate.. pelikpelik.. saye usapusap badan ufairah.. usapusap rambut dan dahi.. sampai ke leher rase panas.. terus kejut en. suami.. "abang.. ufairah demam kot.. termometer mane?" en. suami capai termometer bagi pade saye.. check suhu ufairah dalam 37.4celcius.. lagi sikit nak demam.. lagi 0.1 nak demam.. saye terus minta tolong en. suami ambilkan air.. terus saye tuam kepale then laplap badan ufairah.. dalam hati.. patut la anak ibu taknak tidur.. tak sedap badan.. memang malam tu muke ufairah monyok.. senyum pon taknak.. nak serius je.. baik anak ibu ni.. demam pon diam je..

siap laplap badan ufairah saye susukan ufairah.. malam tu ufairah tidur atas saye.. dari pukul 2 pagi sampai 5.30 pagi ufairah mengiring atas saye.. tangan kiri tahan ufairah takut terjatuh bawah.. sakit badan ibu tau anak.. takpe.. kasih ibu dekat kamu sangatsangat banyak.. esoknye saye cuti kecemasan sebab nak monotor ufairah di rumah.. cuti kecemasan pertame saye kerane anak tersayang.. hari ni ufairah da ok sikit jadi saye pon bekerje.. ok banyak kot sebab suhunye 36.5 je.. sehari je ufairah demam.. mase saye cuti saye keep direct feeding ufairah.. ufairah kencing banyak.. poo poo jugak.. mungkin sebab tu kot demam ufairah cepat turun.. semuenye pertolongan Allah.. ok saye nak balik dulu.. nak g ambil ufairah.. tanye die ok tak kat rumah BS..

Tuesday, June 19, 2012

ufairah cucuk 5bulan..

assalamualaikum..

patut la last entry saye nak rehat cukupcukup nak rest otak.. petang balik dari klinik saye diserang migrain.. sangat sakit.. muntah 3kali.. teruk jugak la melepak kat rumah.. mase sembahyang pon rase nak tumbang.. rase nak baring je atas sejadah.. tapi gagahkan jugak.. kuatkan hati jugak.. alhamdulillah selesai even tak berape larat.. pump susu? skip sekali.. nak bangun sembahyang pon tak larat.. ni nak pump susu?? pump susu perlukan tenage.. saye takut bile saye pump.. tenage yang tinggal nyawenyawe ikan tu habis.. mane taknye.. puku; 620petang saye kene drive.. drive ambil ufairah dari rumah BS.. en. suami balik lambat sebab kene g site.. nun di batang kali..

pukul 615petang saye siapsiap.. pakai baju semue rase nak muntah..batukbatuk sekali wekk.. tadah atas baju tidur.. sebelum tu da muntah tadah pakai inner.. amekkaw.. entry pengotor.. hehe.. lepas tu tak tahan.. lari lari g toilet.. uwekkk.. habis semue keluar.. terase macam pregnant pulak.. opppsss.. jangan speku ye.. tak pon.. memang tak larat.. selesai semue capai tudung bawak kerete slowslow.. sampai lewat rumah pengasuh.. bagitau tak sihat semue BS ok.. alhamdulillah.. BS siap tegur muke nampak tak sihat.. yess.. da 3 kali saye muntah petang tu saje.. bawak kerete slowslow.. risau.. saye kan tak larat.. rase nak pitam.. alhamdulillah selamat sampai.. balik rumah susukan ufairah sambil baring.. dapat la rehat.. selamat ufairah behave.. anak ibu memang baik.. cerdik..

pengenalan yang panjang sampai 2 perenggan.. hahaha.. pagi tadi saye dan en. suami bawa ufairah ke klinik untuk check up dan injection.. ufairah da 7.6kg dan 70cm panjang.. da besar anak ibu.. mase nak timbang dan ukur panjang die da ek ek ek.. urm.. lapar dan mengantuk la tu.. time die nak tidur.. lepas check tu semue saye terus bawak ufairah ke bilik menyusu.. nak susukan.. tak nak terus inject sebab takut die nangis.. yela.. da lapar dan ngantuk.. kene pulak inject.. comfirm mengamuk.. saye susukan.. saye tidurkan dalam 20minit baru bawak g inject.. dapat la ufairah hilangkan ngantuk..

mase masuk bilik injection nurse suruh kejutkan ufairah.. puas kejutkan.. taknak bangun pulak.. ngantuk sangat la tu.. bile kene kejut nangis.. sikit je nangis.. mase cucuk tak nangis.. same dengan cucuk 3bulan.. baik anak ibu ni.. lepas habis aktiviti 'bersiar-siar' di klinik.. kami pon balik.. mane tak bersiarnye.. sampai klinik pukul 9.. dekat pukul 12 baru settle.. aish.. selamat ufairah jenis ok bab menunggu ni.. kalau jenis taknak menunggu habis ibu dan abah nak melayan.. sekarang ufairah kat rumah BS.. lepas hantar ufairah saye dan en. suami pergi kerje.. sebelum tu singgah makan dan ambil cermin mate FREE.. FREE?? ye cermin mate FREE.. nanti saye cerite.. ohh tertangguh lagi 1 entry yang dijanjikan.. nanti ye.. saye nak g pump dulu.. :) 

Monday, June 18, 2012

banyak cerite tapi tak tau nak tulis ape..

assalamualaikum..

fuh.. fuhh.. fuhhh... hembus sikit habukhabuk dalam rumah ni.. berharihari tak berupdate.. saye busy sekarang ni.. busy mengedit gambar untuk photobook.. due date voucher tu extend sampai hujung bulan ni.. harap sempat la sebab baru siap 1.. satu lagi on progress.. satu lagi ape pon tak mule lagu.. 20 page tau.. adoi.. memang boleh suruh kedai tu designkan.. since kite pandai edit sendiri.. better buat sendiri ikut citerase sendiri.. kankan?

actually nak cerite tentang kami balik kampung last week.. kami beli car seat ufairah.. kenduri kawen abang dee (abang ipar saye).. macammacam lagi la.. ohh.. tertangguh lagi.. saye tak berape suke bile tertangguh sebab akan lupe nanti.. hihi.. petang ni saye kene pergi klinik.. adoi.. malasnye.. lately mood malas datang banyakbanyak kat saye.. hihi.. saye kalau boleh nak rehat dan rest otak..ayat macam kritikal sangatkan.. hehe..

ohh.. saye nak announce.. semalam Ufairah turn 5MO.. macammacam kerenah anak ibu ni.. selalunye baby kalau alih bulan akan demam.. tapi ufairah cherry berry.. slmt tak sakit perut.. cume bunyi aaaaaaa je mase nak berak.. saye stop dulu.. nanti saye cerite detail lagi.. bye!~

Wednesday, June 13, 2012

zaman kemeruduman melande lagi..

assalamualaikum..

alhamdulillah saye masih mampu susukan ufairah dengan susu saye.. cume sekarang susu saye kurang.. ohh.. sangat sedih.. pagi tadi lepas sembahyang subuh saye pump.. 10-15minit dapat cume 2oz.. ok.. fine.. cume 2oz.. selalunye saye akan dapat 6-8oz.. tapi da lame tak dapat 8oz.. semalam time yang same dapat 4oz sahaje.. sedihnye.. lepas dapat 2oz saye tak puas hati.. saye marmet.. dapat la tambah jadi 2.5oz.. 0.5oz jelakan saye marmet.. tetap tak puas hati saye pump balik.. dalam 5minit total dapat la 5oz..

pagi tadi sesi pagi saye pump.. sedihnye.. dapat 6oz je..selalu boleh dapat 8-10oz.. tu pon saye tggu lame nak dapatkan 6oz.. noon tadi pon saye sedih jugak.. pump lagi.. siap buat Power pumping lagi.. cume dapt 4oz.. sedihnye saye.. jap lagi nak pump sesi petang.. saye banyak habiskan mase didalam mini surau @ stor je hari ni untuk mengepam..

tadi chat dengan en. suami bagitau susu kurang.. en. suami cakap doa banyak.. saye balas.. abang la tolong doakan.. kalau susu takde habis la duit abang nak kene beli fm.. terus en. suami diam.. hihi.. actually bukan sebab mahalnye susu formula tu saye breastfeed kan ufairah.. tapi kerane zatzat, antibodiantibodi dan nutrisi dalam susu ibu tu..  kepade sesiape yang singgah blog saye.. tolong doakan saye.. susu saye kembali normal..

Tuesday, June 12, 2012

da sign agreement batang kali dapat tawaran seri kembangan.. alhamdulillah.. tapi batang kali pilihan di hati..

assalamualaikum..

semalam hari pertame en. suami bekerje di proven holding.. kate en. suami boss kat sane semue ok.. surau pon bergune.. kire ade orang sembahyang.. tu yang kite nak cari kan.. yang penting keredhaan Allah.. lepas hantar saye ke ofis en. suami pecut ke ex-ofisnye untuk pulangkan laptop, blackberry, kunci ofis serte surat resign en. suami terus ke proven.. sampai sane dekatdekat pukul 9.. adminnye pon polite je.. tegur tanye siap cakap 'ingat tak datang da..' kate en. suami.. kerje kat company besar seronok.. kerje pon sistematik.. tak payah buat banyak kerje.. macam en. suamikan site engineer kat situ.. jadi satu kerje jela yang die kene tanggung.. tak macam kat ofis lame.. position civil engineer.. purchasing, design, kejar consultant, sub con.. semue en. suami.. jadi bile da satu je kerje dapat la en. suami belajar macammacam ilmu baru.. tak serabut.. kankan?

semalam seharian en. suami off handfon.. sekali sekale je en. suami bukak tu pon untuk contact saye.. hihi.. sebabnye en. suami serabut.. sub con call, consultant call.. projek manager ofis lame pon call.. nak pujuk kerje tempat lame balik.. en. suami da serik.. yela.. meeting dengan client pon en. suami yang masuk.. teruk betul.. akibat dari perbuatan meng off  handfon en. suami terlepas satu call dari company yang die attend interview jumaat lepas.. bile call balik company tu kate en. suami berjaye.. alhamdulillah.. sitenye dekat seri kembangan je.. dekat pulak tu.. bestkan? gaji pon lagi tinggi dari proven.. tapi sayangnye en. suami da sign agreement dengan proven.. nak berenti sebulan notice..

en. suami de cakap kat company tu en. suami da kerje baru.. kalau nak die jugak die kene hantar notice sebulan.. so sebulan baru boleh mule kerje.. tapi saye lagi suke en. suami kat proven.. biar la jauh dari kami.. biar la gaji kurang sikit.. tapi en. suami bekerje di company yang well establish.. tak risau sangat kalau ekonomi jatuh.. then kalau confirm gaji naik lagi.. :) bukan sebab saye suke berjauhan dengan en. suami.. saye sebak, sedih, berat hati semue ade ok.. tapi saye rele berkorban demi mase depan en. suami.. mase depan ufairah.. biar la kami berjauhan sementare (sementare??? bertahuntahun ok).. asal dimase akan datang keputusan ini boleh buat kami selese..

hari ni jugak en. suami pergi ke batang kali.. attend meeting.. petang nanti balik la.. rumah sewe tak dapat lagi.. by next week kot en. suami akan berpindah ke sane.. kami akan berPJJ.. semoge Allah tabahkan hati kami untuk menghadapi dugaan hidup berjauhan.. amin..

Monday, June 11, 2012

batang kali pilihan hati..

assalamualaikum..

sibuk sangat agaknye saye ni.. pukul 6.30petang baru nak update blog.. ade kerje sikit kat ofis.. then hari ni saye sibuk melawat membace cerite genggeng TTCian.. saye dulu pon pernah berTTC jadi ketaksuban terhadap TTC ni tak pernah hilang.. kami pernah rase penat jerit.. manahan rase sebak sedih.. macammacam la.. jadi saye sangat hargai kawankawan TTC ni.. tak kesah la derang kenal saye ke tak..  hihi..

setelah menilik pro and con tawaran kerje en. suami.. kami sebulat suare memilih batang kali.. tu je saye nak update setakat ni.. en. suami da nak sampai kot.. saye nak balik da dari ofis ni.. :) nak jumpe ufairah anugerah Allah yang saye pernah nantinantikan dulu.. 

Sunday, June 10, 2012

rawang atau batang kali?

assalamualaikum..

jarangjarang saye update time weekendkan.. yela weekend kan sibuk.. :) hari ni lepaklepk lepas masak boleh la update blog sambil tengok ufairah.. ufairah makin besar.. makin cerdik.. makin pandai main.. bile bagi mainan die nak masuk mulut je.. bile terlepas je dari tangan die nangis.. da cerdik anak ibu ni.. alhamdulillah ufairah makin membesar dengan sihat dan cerdik..

ekh tajuk entry rawang ke batang kali tu cerite pasal ape pulak.. tu offer kerje en. suami.. en. suami dapat 2 tempat.. satu company site dekat rawang satu lagi dekat batang kali.. kami pening fikir nak pilih company mane.. en. suami kalau boleh taknak jauh dari kami.. adoi.. peningpening.. ade kerje pening takde kerje pon pening.. hihi.. tak tau bersyukur langsung.. kankan.. ampunkan kami Ya Allah.. kami bersyukur di atas segale rezeki yang Kau berikan..

setelah difikirfikir pro and con.. batang kali dan rawang.. en. suami mulemule berat hati kat rawang sebab lagi dekat dengan kajang jadi boleh balik selalu.. tapi tetap bukan harihari.. batang kali pulak company well establish.. adoi.. kalau pilih manemane pon tetap tak boleh balik harihari.. gaji di rawang lagi banyak dari batang kali.. tapi kejap je banyak sebab bile da tak duduk site elaun da takde.. kan consultant.. kalau batang kali gaji kurang tapi company tu provide rumah.. tapi kurang pon 200 je.. kire rumah tu da boleh cover dan berterusan elaun sebab position en. suami site engineer..

bile bincangbincang.. fikirfikir en. suami nak pilih batang kali pulak.. sekarang ni tengah berat dekat batang kali.. tapi tengah tunggu lagi 2 offer.. 1 langkawi 1 seri kembangan.. alhamdulillah.. banyak rezeki kami.. rasenye buat mase sekarang ni en. suami akan pergi ke batang kali.. tak kire la en. suami pilih mane pon.. kami tetap akan berPJJ.. saye selalu kate.. byebye abang.. kami sedih kami perlu berjauhan.. kami tak pernah.. kami tak pernak lalui semue ni.. semoge segalenye dipermudahkan.. actually air mate ni da menitik 3 4 kali dari semalam.. sedih memikirkan kami terpakse berjauhan..

saye terpkase menguruskan ufairah berseorangan.. menguruskan botol susu ufairah sebanyak 8 botol dari rumah BS dan 6 botol yang saye perah  di ofis.. cloth diapers yang saye perlu bilas dan basuh dua hari sekali sendirian.. en. suami takut saye penat uruskan semue tu.. tapi saye tau.. saye perlu jugak face semue tu.. saye perlu kuat dan tabah.. saye tau ufairah mesti faham bile saye sorangsorang kene uruskan die.. mesti ufairah behave.. semoge keputusan yang kami buat ni betul dan dipermudahkan segale urusan kami Ya Allah.. Amin..

Friday, June 8, 2012

alhamdulillah.. rezeki ufairah..

assalamualaikum..

entry kedue hari ni.. saye tengah tunggu en. suami ambil saye balik kerje.. hari ni saye pergi dengan en. suami sebab die ade interview.. hari ni saje en. suami kene attend 3 interview.. alhamdulilah rezekiinterview.. ade rezeki sangkut.. selase sampai jumaat ni je en. suami attend 6 interview.. dan lagi rezeki.. lagi saye bersyukur kepade Allah bile en. suami cal pagi tadi.. en. suami dapat kerje baru.. alhamdulillah.. bukan 1.. 2 pulak tu.. pening kepale nak pilih pulak.. hihi.. rezeki..

2 2 company major civil.. alhamdulillah.. ade rezeki boleh ambil ir.. berangan ok.. hihi.. saye bersyukur sebab compony yang en. suami kerje sekarang ni company tangkap muat.. yela mase tu menganggur kan.. dari government ke private.. memang susah la nak masuk private kan kalau dari government.. jadi en. suami terime je kerje tu even company tu major mechanical.. then en. suami  selalu ngadungadu tak best kerje.. bos tak support.. yela civil ke mechanical.. confirm susah nak adapt kan.. kesian en. suami.. sampai tahap tu kami diduge.. sedih sangatsangat.. sekarang ni pon saye masih terase.. selagi en. suami tak selese dengan kerje die.. saye pasti susah hati..

kerjaye ni melibatkan mase depan keluarge kami.. sedihnye bile fikir.. sayu hati.. kalau en. suami call atau tex cerite kawan ofis kene marah mesti mengalir air mate saye mase berdoa lepas sembahyang.. sedih sebab en. suami terpakse lalui saat getir ni.. even saye tak secare khusus lalui semue ni.. sekarang saye dan en. suami pening nak pilih 2 kerje yang baru di tawarkan.. 1 di rawang boleh balik hari dan satu lagi di batang kali.. di batang kali di sediekan rumah dan kemungkinan besar kami akan PJJ(percintaan jarak jauh).. saye tahu en. suami tak rele.. saye tahu die akan rindukan ufairah dan saye.. kalau di rawang terlalu jauh bagi saye untuk en. suami ulang alik.. saye tak sanggup sebab harihari en. suami terpakse travel jauh.. bahaye.. dan semestinye en. suami kene keluar awal pagi dan pulang lewat malam.. penat..kami tinggal di kajang.. ohh.. dugan kecil.. inshaAllah kami dapat atasi.. doakan kami..

hidup ini tak indah tanpe dugaan.. en. suami ditamatkan perkhidmatan..

assalamualaikum..

betul kate tajuk di atas.. hidup ini tak indah tanpe dugaan.. sape setuju? saye setuju 200%.. hidup ni akan jadi bosan tanpe dugaan.. tapi ade manusia yang Allah pilih untuk hidup tanpe dugaan.. macam firaun.. tak pernah sakit tak pernah diduge sampai fikir die tu tuhan.. Allahuakbar.. ade jugak manusie di zaman sekarang Allah istijrat kan.. bagi kesenangan tanpe dugaan sampai lupe pade Allah.. kalau diberi kesenangan dari wang ringgit sampai lupe nak menderme.. sayangkan sangat duit tu.. makin banyak duit makin gile mengumpul harte.. mintak jauh la dari di istijrat kan.. biarlah kite bersederhane.. sekali sekale diduge.. jadi mase diduge tu kite dekat sikit.. rapat sikit dengan Allah.. inshaAllah naik sikit darjat kite di sisi Allah.. panjang mukaddimah saye ni ha..

saye nak cerite tentang dugaan yang saye dan en. suami lalui.. saye rase inilah antare dugaan yang terbesar kami terime.. en. suami bekerje sebagai pegawai tadbir diplomatik(PTD) di KPKT.. en. suami dimasukkan ke dalam sektor awam secare paksaan.. bagi saye la sebab en. suami tak mintak pon jawatan PTD  tu tapi ditawarkan ke jawatan itu.. dulu en. suami student di bawah tajaan JPA, jadi kalau die tak terime jawatan tu die akan didende.. mase dapat tawaran tu kami seronok.. bagi kami tu rezeki kahwin kami.. kami nikah 13 feb 2010 dan en. suami kene lapor diri 18 feb 2010.. kami tiada cuti honeymoon tapi kami gembire sebab ade rezeki lain.. (ni bukan cerite diduge ni)

lepas saye lahirkan ufairah di hospital serdang, saye dihantar pulang ke kampung untuk berpantang.. lame jugak en. suami teman saye di kampung dalam 20+ days la.. lepas tu en. suami pulang ke kajang untuk bekerje.. 2minggu sekali en. suami balik la tengok kami anak beranak.. bile en. suami balik kampung nak ambil saye dan ufairah balik kajang en. suami lepaklepak dengan saye kat balkoni.. ayat en. suami macam ni je.. 'abang bakal di tamatkan perkhidmatan.. tunggu mase je' berderau darah saye.. saye baru habis pantang.. ufairah tak masuk 2 bulan lagi.. suami saye da takde kerja.. Allah beratnye rase kepale saye.. sedih sangatsangat.. bile saye tanye bile die cakap tunggu surat.. en. suami ditamatkan perkhidmatan bukan sebab die cuti lame teman saye.. tapi sebab perjanjian mase lapor diri en. suami cume kontrak serap jadi die ditamatkan perkhidmatan.. bukan en. suami sorang sahaje.. en. suami bersame lebih kurang 700orang lain ditamatkan perkhidmatan..


bile balik kajang saye sedih fikir bile la en. suami nak dapat surat berhenti.. lastlast 12 mac 2012 en. suami dapat surat berenti.. 18 mac 2012 last day kat KPKT.. en. suami mengangur.. cari kerje macammacam kat jobstreet, internet, macammacam asal dapat kerje.. en. suami kate 'abang da ade tanggungjawab.. anak pon ade.. takkan taknak kerje..' saye sedih tak sangke en. suami saye takde kerje.. kami hidup susah sementare tunggu en. suami nak ade kerje.. selamat la kami ade duit simpanan sikitsikit jadi kami gune la dulu.. setelah sebulan lebih menganggur en. suami da dapat kerje sebagai project engineer.. Alhamdulillah.. lege sikit hati tapi saye bersyukur sebab mase diduge en. suami rajin solat hajat dan solat dhuha.. inshaAllah akan jadikan amalan walaupun zaman diduge da lepas..

Thursday, June 7, 2012

nak pergi ke tak?

assalamualaikum..

ape la yang nak pergi ke tak ni kan.. saye tengah dilema  ni.. runsing hati.. nak pergi takut.. tak pergi rase rugi.. adoi.. tak suke perasaan macam ni.. i dun like.. :( nak tau ape yang saye nak kene pergi tu? actually takde paksaan pon.. tapi saye yang lebihlebih.. tadi bukak email.. sekali tengok email macam terkejut pulak.. 


saye tengoktengok tajuk email peperiksaan.. aik.. perikse ape pulak ni.. da lame gile saye tak g exam ni.. bertahuntahun lamenye.. last exam mase da kahwin tapi takde anak lagi.. dalam 2tahun yang lepas.. ala.. final exam mase study.. saye kan gatal.. tak habis study lagi da nak kawen.. hihi.. takut la pulak nak exam ni.. nak study ape pon tak tau.. tapi saye tetap seronok.. atleast bergune jugak sijil diploma saye.. biar la untuk exam ni je.. hihi..


isi dalam email ni.. tarikh 23jun2012.. hari sabtu.. saye ok jela.. lege sebab tak payah ambil cuti.. nak g pusat exam pon tak payah nak rebutrebut dengan orang nak g kerje.. jalan jammed kan.. pusat exam jauh dari rumah saye.. saye duduk kajang tapi takpe la.. redah jela ke UM tu.. masalah yang bermain di fikiran saye sekarang ni adelah ufairah.. ye si kecil comel kesayangan saye tu.. sape nak jage die mase saye tengah exam tu? 9pg sampai 11pg.. lebih kurang 3jam.. tapi ade break kan.. 40minit seksyen A then sambung seksyen B.. saye ingat nak bawa ufairah je.. ajak en. suami sekali.. mase saye exam saye bagi ufairah pade en. suami.. habis exam cepatcepat saye susukan si comel tu then sambung exam balik.. ok tak? tapi saye akan pump fresh ebm sikit kot.. dalam 1oz buat bekal kalau ufairah haus atau pon bawak chilled ebm dan air panas dalam termos untuk senangkan en. suami panaskan susu.. peningkan fikir masalah ni..

da la saye nebes nak exam.. nak uruskan si comel kesayangan saye.. oohh.. semoge Allah permudahkan urusan saye.. kalau ade rezeki anak, dapat la saye W27.. boleh gune sijil diploma saye.. hihi.. kalau tak saye redha.. mungkin itu yang terbaik untuk saye.. tapi akan sampai ke saye ke pusat exam tu? sekarang ni 50-50.. nak study ape pon tak tau.. nak uruskan si comel satu hal.. kite tunggu dan lihat la.. lame lagi 23jun ni kan? 2weeks lagi.. apeape pon perancangan Allah yang terbaik..

Wednesday, June 6, 2012

susu saye merudum.. care saye atasinye?

assalamualaikum..

hari ni saye nak cerite tentang susu yang merudum.. hihi.. ade ke gembire susu merudum? tidak same sekali.. tapi kite masih boleh berfikiran positif.. bagi ibuibu menyusukan yang bekerjaye pasti pernah merase atau mengalami zaman kegelapan ni kan? zaman susu merudum.. dan zaman ni la yang paling ibuibu takut.. bile susu merudum ade ibu terus give up.. ade ibu terus berusehe.. biar la susu yang dipam tak sampai 1oz.. memang betu pon ape yang saye cakap.. sebab bile zaman susu saye merudum.. asal saye ade mase je saye akan pump.. target production? 1oz pon pernah.. tapi kalau dapat lebih alhamdulillah..

susu saye pernah sekali pump dapat berbelas oz.. (tak banyak mane pon sebab ade yang lagi banyak dari saye) pernah jugak sekali pump dapat 2oz.. selalu terjadi yang 2oz ni.. hihi.. malu je.. semalam pon same.. sesi pump saye 5kali sehari.. 2 dari 5 kali tu saye dapat 2oz.. sikit bagi saye tapi saye tetap cakap alhamdulillah.. 2oz + 2oz = 4oz kan? kan banyak jugak.. fikir yang banyak tu la.. jangan fikir yang sikit..

macam mane nak tingkatkan penghasilan susu merudum? saye takde jawapan spesifik.. saye bukan pakar laktasi.. tapi ape yang saye amalkan cume berfikiran positif, teruskan pump even dapat 1oz, JANGAN sesekali fikir susu sikit ini akan berlarutan sampai bile, fikir la esok luse pasti susu akan meningkat balik, JANGAN sesekali membandingkan penghasilan susu kite dengan orang lain kalau la susu ibu tu meriah kite tak pasti kite akan stress fikirlah susu yang kite ade cukup untuk anak kite  da memadai dan yang paling penting buatlah power pumping.. saye akan buat power pumping, duduk la sejam tu even takde penghasilan.. even sejam proses power pumping tu cume 10 minit pertame je keluar susu lagi 2 sesi leas tu keluar angin.. (nanti saye akan buat entry tentang power pumping..)

sekarang ni susu saye tengah merudum.. saye cari penyebab susu saye drop.. mungkin sebab saye terlalu penat dengan jadual weekend yang terlalu padat serta da dekat seminggu saye pump tak konsisten.. dan paling worse, saye dengan selambenye minum ais di pagi hari.. layan.. makan memang tak pantang pon.. bile semalam production susu saye berkurangan saye masih berfikiran positif.. hari ni makin berkurangan dari semalam.. risau sikit la.. haha.. padan muke.. terus saye buat power pumping.. dan saye yakin esok luse pasti susu saye akan balik seperti biase cume perlu konsisten..

untuk pengetahuan, saye tak ambil apeape produk suplement untuk menyusukan.. saye cume pastikan saye mengepam setiap hari paling kurang sekali pada hari cuti dan 4kali pada hari kerja..( ahad dan isnin lepas saye ponteng pump.. mungkin sebab tu jugak susu saye kurang) berfikiran positif dan rajin.. inshaAllah boleh.. dengan care ini saye mampu membuat stok untuk ufairah.. stok saye sekarang da dekat 400oz.. alhamdulillah.. even tak banyak saye tetap teringin anak susuan dengan harapan ade anak susu production susu saye makin banyak.. :) 400oz tu saye kumpulkan dalam mase 2bulan.. lame jugak tu sebab saye bukan ibu yang meriah dengan susu.. sederhane sahaje..

tagline saye: tak kesah dapat banyak mane, asalkan susu untuk ufairah cukup.. :)

wordless wednesday #3

assalamualaikum..
on the way balik kampung dari kajang ke perak

 
ufairah lebih banyak habiskan mase melepak dari tidur

 on the way ke rumah pengantin perempuan.. ikut rombongan pengantin lelaki sebab abahnye jadi pengapit..
tu tengah fikir 'bile la saye nak kawen agaknye' hihi..

 on the way balik dari perak ke kajang.. snap after ibu sembahyang jama' takdim.. terpakse baringkan ufairah (berdikari) sebab tak sempat nak sembahyang gilirgilir.. abahnye ade interview pukul 4petang sedangkan picture ni disnap pukul 3petang..

tapi alhamdulillah.. ufairah behave je tunggu ibu sudah sembahyang.. good girl..



Tuesday, June 5, 2012

fifi ke kursus ketrampilan diri..

assalamualaikum..

lamekan fifi tak update blog.. lepas ww last week terus diam.. hihi.. macam wordless teruskan.. actually fifi sangat busy.. dari hari khamis sampai la isnin.. penat sangatsangat badan pon sakitsakit.. bestnye kalau pergi urut ni.. :) minggu lepas fifi dapat email yang fifi kene pergi kursus keterampilan diri dan keutuhan peribadi.. rase macam tak berketerampilan pulak bile dapat kursus tu.. memang ye pon.. fifi pergi kerje sempoi je.. baju pon ala kadar.. takat pakai bedak J&J yang powder tu je dan lip ice.. kalau rajin je pakai compact powder.. kire mascara, eye liner, foundation semue pakai time keluar jalanjalan.. tu pon bile rajin.. hihi..

paling tak boleh bla bile ade perkataan keutuhan peribadi.. ceit.. macam fifi tak berperibadi.. hihi.. mule la perasan bagus dan berperibadi fifi ni.. haha.. bile attend kursus sehari.. Ya Allah.. pengisiannye sangat mantap.. masukmasuk je auditorium da dengar alunan ayatayat al-quran.. penceramah pertame sangat best.. beliau dulu pernah bersekolah di sekolah pondok.. jadi pengisiannye penuh dengan nilainilai keagamaan.. seronok sangatsangat.. banyak ilmu yang fifi dapat.. sampai fifi nak pergi pump susu pon bertangguh.. rase sayang nak tinggal sesi tu..

banyak sangatsangat katakata hikmah yang menaikkan semangat fifi.. ceritacerita dari zaman RasulAllah.. subhanAllah.. seronoknye.. ayat pertame penceramah tu yang fifi ingat..

pernah tak kamu dengar, alah die tu mulut je macam tu.. tapi hati baik.. tapi bile kamu fikirfikirkan balik.. ape yang keluar dari mulut individu itu lahir dari hati kan?

cube kite fikirfikirkan balik  ade kebenarannyekan.. kalau hati kite bersih dan elok.. mesti luaran, mulut kite elok.. ohh.. masih banyak kelemahan saye...

penceramah untuk sesi kedue dan ketige pon best (penceramah yang same) kami ade buat ujian IPS.. best sebab dapat kenal personaliti diri saye sendiri.. skala penipuan pon 3 je.. masih boleh dipercayai.. :) penceramah untuk sesi ni banyak sharekan videovideo yang menarik je..jadi tak pandai la fifi nak sharekan kat sini...

penutup untuk post ini ade katekate yang sangat menarik dari imam Al Ghazali Rahimahullah..

janganlah kamu berteman kecuali dengan orang yang menyembunyikan rahsiamu dan menutup kekuranganmu.. Dia bersamamu ketika berduka, dia menyebarkan kebajikanmu dan menyembunyikan keburukanmu. Jika kamu tidak memperoleh orang seperti ini, maka janganlah kamu berteman melainkan dengan dirimu sendiri..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...